Inkeri Kangas 1942–2023

Terveydenhuollon maisteri

Inkeri Kangas

Terveydenhuollon maisteri Inkeri Kangas kuoli Helsingissä 10. huhtikuuta 2023. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Hankasalmella 20. joulukuuta 1942.

Kangas oli maalaistalon kuusilapsisen perheen esikoinen ja oppi jo pienestä pitäen kotonaan vastuunkannon ja työnteon arvon ja tarpeen. Toisista välittäminen ja huolehtiminen loi pohjan hänen työuralleen.

Kangas kävi keskikoulun ja emäntäkoulun, jonka jälkeen sairaanhoitajaopinnot ja erikoistumisen sisätautikirurgiaan. Hän toimi aluksi Laakson sairaalassa sairaanhoitajana ja osastonhoitajana. Tämän jälkeen hän opiskeli sairaanhoidon opettajatutkinnon sekä hallinnon tutkinnon. Siitä hän jatkoi yliopistoon ja valmistui Tampereen yliopistosta terveydenhuollon maisteriksi.

Työuransa Kangas teki sairaalajohdon kouluttajana sekä sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnon kehittäjänä, Sairaalaliitossa koulutussuunnittelijana ja koulutuspäällikkönä sekä myöhemmin yksityisenä konsulttina. Viimeiset työvuotensa hän toimi Sotainvalidien Veljesliitossa valtakunnallisen projektin projektipäällikkönä.

Kangas myös toimi Lohjalla kunnanvaltuutettuna ja luottamushenkilönä perusturva- ja sotelautakunnassa useita kausia sekä seurakunnassa kirkkovaltuustossa. Vapaaehtoinen järjestötyö oli hänelle tärkeä tapa toimia.

Inkeri oli kantavia voimia, kun vanhusneuvostojen edeltäjä Lohjalla käynnistettiin. Hänellä oli hyvät verkostot, joiden avulla toiminnasta tuli kattavaa.

Inkeri oli luottamustehtävissään vahva ammattitaidossaan ja asiantuntemuksessaan. Hänellä oli vahva käsitys siitä, mihin suuntaan perusterveydenhuoltoa pitää kehittää. Hän sanoi aina, että ikääntyneet ovat tulevaisuuden voimavara. Heidän elämänkokemuksensa ja tietotaitonsa tulee hyödyntää kehitettäessä palveluja tulevaisuuden tarpeisiin.

Inkeri oli valtavan aikaansaava ja auttavainen. Lapsenlapset olivat hänelle kaikki kaikessa, ja hän nautti myös käsitöiden tekemisestä, kukkien ja huonekasvien kasvattamisesta, puutarhanhoidosta, klassisista konserteista sekä lukemisesta.

Perheensä, jo aiemmin kuolleen miehensä sekä tyttärensä perheen, kanssa Inkeri vietti aikaa saaristossa sekä Lapissa.

Lotta Paakkunainen

Mirja Janérus

Pirjo-Leena Forsström

Kirjoittajat ovat Inkeri Kankaan ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset