Seppo Siirilä 1937–2023

Professori

Seppo Siirilä

Professori Seppo Siirilä kuoli tapaturmaisesti Helsingissä 26. maaliskuuta 2023. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Seinäjoella 2. lokakuuta 1937.

Siirilän akateeminen ura oli pitkä ja menestyksekäs. Päästyään ylioppilaaksi 1956 hän opiskeli maantiedettä ja biologiaa Helsingin yliopistossa ja valmistui filosofian tohtoriksi 1968. Päätyönsä hän teki Tampereen yliopistossa. Hänet nimitettiin sosiaali- ja talousekologian vt. professoriksi 1969 ja vuonna 1971 professorin virkaan, jossa hän toimi eläkkeelle jäämiseensä asti. Vuonna 1974 oppiaineen nimi muutettiin aluetieteeksi.

Siirilän ajattelu ja toiminta heijastuivat monin tavoin maantieteen ja aluetieteen kehitykseen Suomessa. Hän vaikutti pitkään myös Suomen Akatemian luonnontieteellisessä toimikunnassa.

Moni aikalainen Tampereen yliopistossa tunsi Siirilän merkittävänä, henkilökohtaisten suhteidensa kautta vaikuttavana harmaana eminenssinä. Professorin tehtäviensä lisäksi Siirilä toimi laitoksen johtajana, taloudellis-hallinnollisen tiedekunnan dekaanina ja Tampereen yliopiston vararehtorina sekä vs. rehtorina. Akateemisena johtajana Siirilä oli humaani ja arvostettu.

Siirilän tehtäväkenttä aluetieteen kehittämisessä oli vaativa, sillä oppiaine oli aivan uusi Suomessa. Työ onnistui erinomaisesti yhdessä muun opettajakunnan ja innokkaiden jatko-opiskelijoiden kanssa. Aluetieteessä valmistuneiden tohtoreiden lukumäärä oli hänen aikanaan suuri. Siirilä kutsui itseään mahdollistajaksi, jonka tehtävänä on avata nuoremmille polkuja tulevaan.

Siirilä teki tutkimusta Englannissa 1971 ja Australiassa 1973–1974. Hyvinvoinnin alueellisten erojen tunnustettuna tutkijana hänet pyydettiin moniin aluepolitiikan alan asiantuntijatehtäviin.

Siirilän johdolla tehdyt panostukset aluetieteen tutkimukseen johtivat merkittäviin tutkimushankkeisiin ja vahvan tutkimuskulttuurin rakentumiseen Tampereelle. Kollegoidensa kanssa hän kehitti laitoksesta myös tunnustetun kouluttajan, joka nimettiin neljä kertaa kansalliseksi korkeatasoisen koulutuksen yksiköksi.

Merkittävää on myös Siirilän pitkäaikainen työ Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston sihteerinä ja rehtorina sekä Kuortaneen urheiluopiston valtuuston puheenjohtajana 1991–2003. Vuonna 2019 hänelle myönnettiin Artturi Leinosen palkinto eteläpohjalaisen tieteen hyväksi tehdystä työstä.

Siirilän sydämessä oli aina paikka suunnistukselle. Hän toimi suunnistusliiton puheenjohtajana 1984–1991, ja hänet nimettiin liiton kunniajäseneksi vuonna 1995.

Sepon lähipiiriin kuuluivat kaksi poikaa. Rakkaan puolison kuolema vuonna 2018 oli kova isku. Perhe ja suku olivat Sepolle tärkeitä, koolla oltiin usein Seinäjoen Siirilässä. Perhettä yhdistivät suunnistus, kuntourheilu sekä metsänhoito ja luonto.

Markku Sotarauta

Jouni Häkli

Kirjoittajat ovat professoreita ja Seppo Siirilän oppilaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset