Ari Järvinen 1945–2023

Päätoimittaja

Ari Järvinen

Ohjelmajohtaja ja vastaava päätoimittaja Ari Järvinen kuoli sairauskohtauksen seurauksena Helsingissä 10. huhtikuuta 2023. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Helsingissä 16. tammikuuta 1945.

Ari Järvinen syntyi ja kasvoi Helsingissä, kenraalin ja lääkärin poikana.

Yleen Järvinen tuli ensimmäisen kerran Radiouutisten työmarkkinatoimittajaksi. Sen jälkeen hän työskenteli mm. STT:ssä ja Valtioneuvoston tiedotuspäällikkönä. Yleen hän palasi 1970-luvun lopulla toimituspäälliköksi radioon, mutta siirtyi pian tv-uutisten johtoon.

Ylen uutistoiminta koki Järvisen aikana täydellisen muutoksen. Poliittiset nimitykset loppuivat ja toimitus ”normalisoitiin”. Ammattitaito oli pestauksissa etusijalla.

Tv-uutisten lähetysten määrä kasvoi. Perustettiin aamutelevisio, talousuutiset, kulttuuriuutiset ja nuorten uutiset. Viimeinen vaihe oli oma uutistoimisto. Toimitukset alueita myöten tekivät yhteistyötä. Se loi pohjan nykyisille Ylen uutisille.

Uutisten rooli kävi Järvisen aikana yhä keskeisemmäksi, mikä heijastui myös hänen asemaansa. Ylen silloinen poliittisesti valittu johto ei uskaltanut tulla Järvisen tontille. Tv-uutisten uskottavuus ja luotettavuus olivat sellaisissa lukemissa, että ne antoivat suojaa toimitukselle.

Järvinen oli ennen kaikkea sisältöjen johtaja. Aamupalavereissa hän saattoi pitää pitkiä luentoja ja kysyä: ”Ymmärsittekö, mitä tällä jutulla haluttiin sanoa?” Järvinen ei runnonut vaan yritti saada toimittajat ajattelemaan. ”Miksi kuulemme tästä asiasta juuri nyt?” Eli ketä julkisuuteen putkahtanut asia hyödytti – tai haittasi? Usein hän muistutti journalismin roolista vallan vahtijana ja puolusti vahvasti sananvapautta.

Merkittävä ja kuvaava episodi oli ns. sitaattikiista presidentti Koiviston kanssa. Järvinen suojasi toimittajaansa ja toimitusta. Johti edestä eikä taipunut.

Päätoimittaja oli näkyvillä toimituksissa ja johti sisältöjä eikä istunut strategiakokouksissa. Usein hän nojasi rypistynyt kahvimuki kädessään jonkun työpöytään, oli läsnä. Velvollisuudentunto meni joskus äärimmäisyyksiin. Vitsinä sanottiin, että nyt Järvinen on lomalla kun hän on toimituksessa pikeepaidassa.

Perhe vietti kesiään Hiidenveden mökillä ja naapurihuvilasta löytyi myös puoliso, Heidi. Työyhteisö ei tiennyt, kuinka vahvasti Ari eli perheensä ja suvun ihmisten elämää. Kahdelle pojalleen Ari siirsi arvojaan: oikeudenmukaisuutta, erilaisuuden kunnioittamista, sallivuutta. Eläkkeellä tärkeitä olivat neljä lastenlasta ja kesäpaikka Heinolassa.

Arin viimeisiä vuosia varjosti sairaus. Aivoverenvuodon seurauksena puhe hankaloitui, samoin liikkuminen. Siitä huolimatta monissa tilaisuuksissa kuultiin hänen oivaltavia kysymyksiään, joissa pilkahti satiirinen huumori.

Hannu Kataja

Matti Rönkä

Riikka Uosukainen

Kirjoittajat ovat Ari Järvisen pitkäaikaisia työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset