Jouko Hulkko 1937–2023

Kanslianeuvos, varatuomari

Jouko Hulkko

Kanslianeuvos, varatuomari Jouko Hulkko kuoli kotonaan Helsingissä 15. helmikuuta 2023 pitkäaikaiseen sairauteen. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Kemijärvellä 29. elokuuta 1937.

Pääosan elämäntyöstään Hulkko teki Väestöliiton toimitusjohtajana 1968–2002. Hän oli primus motor liiton muutoksessa perhepolitiikan keskeiseksi vaikuttajajärjestöksi.

Hulkon tarmo, huumori ja sosiaalisuus näkyivät jo kouluaikana. Kavereineen hän elvytti Tornion yhteislyseon teinikunnan ja perusti partiolippukunnan.

Hän ideoi teinikunnan lehteen jutun, jossa siteerattiin uskonnonopettajalle tunnilla sattuneita lapsuksia. Lausahdus ”Jeesus ja muut pahantekijät naulittiin ristiin” huvitti koko kaupunkia, ja Tornion Teinin ilmoitusmyynti kasvoi kohisten.

Opettaja suuttui ja alensi Hulkon uskonnon numeron 9:stä 5:een. Hulkko ei hyväksynyt vääryyttä vaan uhkasi tehdä valituksen. Opettajan oli pakko korottaa arvosana 8:aan.

Hulkosta tuli ylioppilas 1957, oikeustieteen kandidaatti 1963 ja varatuomari 1967. Suomalaisuuden liiton pääsihteerinä hän työskenteli 1961–1966, hallituksen jäsenenä 1966–1968 ja puheenjohtajana 1974–1978.

Pääsihteeri kohensi liiton taloutta seminaari- ja kustannustoiminnalla. Hän kirjoitti Suomen lipun käyttöoppaan Siniristilippu ja luovutti tekijänpalkkiot liiton kassaan. Jaakko Nummisen, Erkki Salosen ja Kauko Sipposen kanssa hän toimitti kirjoja muun muassa yhteiskuntasuunnittelusta.

Hulkko ei koskaan hakenut töitä, vaan hänet värvättiin aina suoraan. Siihen oli kaksi syytä: näytöt ja hyvä verkosto, johon edellä mainitun kolmikon lisäksi kuuluivat mm. L.A. Puntila, V.J. Sukselainen ja Johannes Virolainen.

Suomi juhli 50-vuotista itsenäisyyttään 1967. Tapahtumia organisoi neuvottelukunta, jonka pääsihteerin työ 1966–1968 oli ratkaiseva etappi Hulkon uralla. Hän oppi paljon, esimerkiksi sen, että juhlapöytien istumajärjestys oli monelle elämää suurempi asia.

Pääjuhlaan Helsingin Jäähalliin kutsuttiin Suomen koko kerma. Jotkut harmistuivat istumapaikastaan, mutta Hulkko ja Urho Kekkosen adjutantti Urpo Levo olivat miettineet plaseerauksen niin tarkkaan, että eivät jääneet kiinni yhdestäkään virheestä.

Hulkko toimi Väestöliiton ykköslobbarina 34 vuotta. Kun sukupuolten tasa-arvo edistyi ja perherakenteet muuttuivat, liitto perusti perinnöllisyys- ja lapsettomuusklinikat ja aloitti ehkäisyvälineiden myynnin.

Valtiovalta työllisti Hulkkoa lukuisissa elimissä Suomen lippukomiteasta päivähoitokomiteaan asti. Hän edusti Suomea YK:n väestökonferensseissa ja Väestöliittoa kansainvälisten perhejärjestöjen johdossa. Alli Paasikiven säätiön hallituksen puheenjohtajana hän jatkoi vuoteen 2012.

Vapaa-aikana Jouko luki historiaa, etenkin elämäkertoja, ja hiihti, kalasti ja sienesti ahkerasti.

Joukon rakkaimmat ihmiset olivat Leena-vaimo, pojat Juha, Lauri ja Timo, seitsemän lapsenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi. Hän liikkui paljon luonnossa poikiensa ja heidän perheidensä kanssa ja opetti heitä tuntemaan kasveja ja eläimiä.

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on Jouko Hulkon serkku.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset