Eero Kolamo 1937–2023

Kauppaneuvos

Eero Kolamo

Kauppaneuvos Eero Kolamo kuoli vaikean sairauden murtamana 26. maaliskuuta 2023 Helsingissä. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Sääksmäellä 18. syyskuuta 1937.

Kolamo pääsi ylioppilaaksi Toijalan yhteiskoulusta 1957. Opiskelu jatkui Helsingin kauppakorkeakoulussa, mistä hän valmistui ekonomiksi 1961. Samana vuonna Eero avioitui puolisonsa Anjan kanssa. Perheeseen syntyi Jaana-tytär 1962.

Yhteisiä vuosia Eerolle ja Anjalle kertyi yli kuusi vuosikymmentä. Anja menehtyi vain yhdeksän päivää ennen Eeron kuolemaa.

Kolamon pitkä ura elintarviketeollisuuden tehtävissä alkoi, kun Kauppakorkeakoulun professori Jaakko Honko suositteli nuorta ekonomia Karjakunnan johtajakoulutukseen. Uran alkuun sisältyi jakso Ruotsissa 1963–1964 Sveriges Lantbruksförbunden palveluksessa. Ruotsista Kolamo palasi Karjakuntaan, nyt Helsingin konttorin johtajistoon. Jo vuonna 1966 hänet nimitettiin yrityksen keskushallintoon markkinointijohtajaksi. Toimitusjohtajaksi Kolamo kutsuttiin 1981. Karjakunnan nimi oli muuttunut Keskuskunta OK-Lihaksi.

Kolamon johdolla osuuskunnan osaamisresursseja vahvistettiin ja taloudellista asemaa vakiinnutettiin. OK-Lihan omistivat S-osuuskaupat, jotka kokivat 1980-luvulla rajun rakennemuutoksen. OK-Liha päätettiin myydä osuusteurastamoille. Yrityskaupan jälkeen Kolamo jatkoi johtotehtävissä Suomen Sokerin palveluksessa.

Vuonna 1987 Kolamo kutsuttiin SOK:n kenttäjohtajaksi. Seuraavana vuonna hallintoneuvosto nimitti hänet myös SOK:n pääjohtajan varamieheksi. Uudessa SOK:n strategiassa ei ollut teollista toimintaa, joten ensi töikseen Kolamo etsi SOK:n teolliselle liiketoiminnalle uusia omistajia.

Logistinen toiminta tehostui merkittävästi, kun Kolamon johdolla luotiin Inex Partnersin tehokas strategia. Näkyvä valtakunnallinen ABC-liikennemyymäläketju toteutettiin Kolamon johdolla. Hän vaikutti merkittävästi S-ryhmän koko uuden rakenteen moniin muutoksiin.

Kolamolle myönnettiin kauppaneuvoksen arvonimi 1991. Hän jäi eläkkeelle 1999.

Eeron eläkepäivien harrastuksia olivat hiihto ja golf, mutta rakkain harrastus oli vapaa-ajan asunto Kylmäkoskella, jossa perhe vietti yhteistä aikaa ja juhlapyhiä vanhoja perinteitä vaalien. Eero oli myös taitava valokuvaaja. Myös entisten työtovereiden eläkeyhteisöt olivat läheisiä.

Eero tunnettiin rauhallisena, harkitsevana ja huumoria viljelevänä ystävällisenä herrasmiehenä, joka nautti myös liikekumppanien arvostusta.

Reijo Lähteenmäki

Tapio Peltola

Jaana Kolamo-Rasmus

Kirjoittajat ovat Eero Kolamon ystäviä ja työtovereita sekä tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset