Pekka Leppänen 1943–2023

Yrittäjä, diplomi-insinööri

Pekka Leppänen

Yrittäjä, diplomi-insinööri Pekka Leppänen kuoli vaikean sairauden uuvuttamana 8. huhtikuuta 2023 Lahdessa. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Oulussa 4. syyskuuta 1943.

Sodan päätyttyä perhe muutti Joensuuhun, jossa Leppänen kävi koulunsa ja kirjoitti ylioppilaaksi Joensuun lyseosta 1964.

Suoritettuaan asevelvollisuuden reservin vänrikillä oli valinnan paikka: pujottelun SM-mitalistina urheilu-ura vai teknillinen koulutus. Isä sai poikansa pään käännettyä; pujottelu jäi rakkaaksi harrastukseksi ja Leppänen pyrki Oulun yliopistoon opiskelemaan konetekniikkaa. Siellä hän tapasi tulevan puolisonsa Maija Liisan, ja he menivät naimisiin vuonna 1968.

Kun Leppäselle tarjottiin Valmetilta diplomityöpaikkaa, nuoripari muutti Jyväskylään. Valmistuttuaan Leppänen aloitti Rautpohjan prosessiosaston päällikkönä, eteni telaryhmän johtajaksi ja projekti-insinööriksi myyntiosastolle. Tyttäret Johanna ja Pauliina syntyivät 1970-luvun alussa.

Perhe muutti Kanadaan Pekan työskennellessä Valmetin yhteistyöhankkeessa Kruger Paper Companylla vuonna 1975. Brasiliaan he muuttivat 1979, kun Pekka Leppänen kutsuttiin komennukselle Valmetin, Tampellan ja Wärtsilän yhteiseen vientiprojektiin tuotepäälliköksi. Hän kävi intensiivisen kielikoulun ja käytti työkielenään portugalia.

Brasilian-komennuksen jälkeen Leppäselle tarjottiin Lahden Rautateollisuus Oy:stä (nyk. Raute Oyj) tulosyksikön johtajan paikkaa. Raute-konsernin toimitusjohtajana 1985–1991 hän vei yrityksen länteen ja itään perustamalla valmistusyksikön Kanadaan ja käynnistämällä toiminnot Aasiassa.

Konepajayrittäjäksi Leppänen ryhtyi 55-vuotiaana ostettuaan konepajayritys Bofo Oy:n. Tämän jälkeen hän hankki Makronin konepajaliiketoiminnan, jonka laajensi myös Viroon. Kasvu jatkui 2004 Andritz Oy:n Hollolan konepajan ostolla. Leppäsen visio konesuunnittelu- ja automaatiopalveluiden liittämisestä konepajaliiketoimintaan toteutettiin yritysostoilla. Näin Makronista tuli teollisuuden kokonaispalvelun toimittaja. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2017.

Yrittäjyys oli Pekan uran suola. Hän toteutti parhaita ominaisuuksiaan: tavoitteellisuutta ja ihmisten johtamistaitojaan. Tärkeintä Pekalle oli kuitenkin oma perhe ja viisi lastenlasta, joiden elämää hän seurasi tiiviisti. Laaja ystäväpiiri muodostui niin opiskelu- ja työkavereista kuin ystävistä tennis- ja golfharrastusten kautta.

Luonteeltaan avoimena ja rohkeana Pekka ehti elämänsä aikana tehdä ja kokea monenlaista. Niin kuin Pekka itse totesi: ”Ei ollut itärajalla kasvaneella pojalla aavistustakaan, mitä seikkailuja elämällä oli tarjota.”

Johanna Vuopala

Pauliina Leppänen

Kirjoittajat ovat Pekka Leppäsen tyttäriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset