Markku Arponen 1943–2023

Hovioikeuden presidentti, oikeusneuvos

Markku Arponen

Hovioikeuden presidentti, oikeusneuvos Markku Arponen kuoli äkilliseen aivoverenvuotoon 25. maaliskuuta 2023 Kuopiossa.

Hän oli 79-vuotias, syntynyt Haapajärvellä 25. marraskuuta 1943.

Arponen valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1967 ja sai varatuomarin arvon 1970.

Hänen pitkä ja ansiokas uransa päällikkötuomarina alkoi, kun hänet nimitettiin Nilsiän tuomiokunnan kihlakunnantuomariksi 1978 vain 34-vuotiaana. Nilsiästä hän siirtyi Rovaniemen tuomiokunnan kihlakunnantuomariksi 1981 ja Rovaniemen käräjäoikeuden laamanniksi 1993. Toimittuaan lyhyen aikaa tuomarina Rovaniemen hovioikeudessa Arponen siirtyi Oulun käräjäoikeuden laamanniksi 1996.

Korkeimman oikeuden jäseneksi Arponen nimitettiin 1998 ja Itä-Suomen hovioikeuden presidentiksi 2002, josta virasta hän eläköityi 2007. Tämän jälkeen hän toimi vielä lyhyen aikaa Itä-Suomen hallinto-oikeudessa hallinto-oikeustuomarina 2011.

Luonteeltaan Arponen oli tarmokas ja päämäärätietoinen. Puheenjohtajana hän johti oikeudenkäyntejä aktiivisesti. Hän edellytti, että oikeudenkäyntiavustajat ja syyttäjät hoitivat työnsä huolellisesti ja että asia selvitettiin oikeudessa perinpohjaisesti. Tuomarina hän oli innovatiivinen ja löysi ratkaistavista asioista usein uusia hyödyllisiä kysymyksenasetteluja.

Johtajana Arponen oli visionääri ja kehittäjä. Hän halusi jatkuvasti uudistaa vastuullaan olleita tuomioistuimia. ”Johtaminen on kehittämistä” oli yksi hänen mielilausahduksistaan. Valtioneuvosto hyödynsi Arposen johtamis- ja kehittämistaitoja kutsumalla hänet johtamaan kahta merkittävää komiteaa, vankeusrangaistuskomiteaa 1999–2001 ja tuomioistuinlaitoksen kehittämiskomiteaa 2001–2003. Hän oli myös jäsenenä useissa muissa toimikunnissa ja työryhmissä.

Markku oli aktiivinen keskustelija. Hänellä oli vahvoja mielipiteitä, eikä hän pelännyt olla eri mieltä toisten kanssa, jos koki olevansa oikeassa. Markun suuri vahvuus oli siinä, että hän pystyi perääntymään jyrkästäkin kannanotosta, jos havaitsi toisen argumentit omiaan vahvemmiksi. Oikeuspoliittiseen keskusteluun hän osallistui lukuisilla puheenvuoroillaan ja kirjoituksillaan myös eläkevuosinaan.

Viimeisen vuoden aikana hän työsti vaiherikkaasta tuomarinurastaan kesken jäänyttä blogikirjoitusten sarjaa Tuomarina kuudella vuosikymmenellä.

Markku harrasti monipuolisesti kulttuuria, ja erityisen lähellä hänen sydäntään olivat kirjallisuus ja musiikki. Enontekiöllä Ounasjokivarressa sijaitsevassa Saajon piilossa hän vietti aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa etenkin keväisin ja syksyisin.

Tuomarin urallaan menestymisen tärkeimpänä tekijänä Markku piti vaimonsa Sannan tukea.

Lastensa Anu-Maarian, Tytin, Kaisan ja Jennin sekä heidän perheidensä hyvinvointi oli hänelle äärimmäisen tärkeää. Lastenlapsistaan puhuessaan hänen äänessään oli erityistä lämpöä.

Antti Savela

Kaisa Voima

Kirjoittajat ovat Markku Arposen ystävä ja työtoveri sekä tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset