Karl Lindahl 1932–2023

Insinööri

Karl Lindahl

Insinööri Karl (Kalle) Lindahl kuoli Helsingissä 15. huhtikuuta 2023. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Hyvinkäällä 9. huhtikuuta 1932.

Kalle Lindahlin John-isä oli lääkäri ja Saara-äiti sairaanhoitaja. Kallen huumori oli mitä ilmeisemmin perimää isältä ja empaattisuus äidiltä. Sota-aika varjosti Lindahlin lapsuutta, ja kun vanhemmat perustivat sotasairaalaa Vaasaan, isoveli oli rintamalla ja isosiskot pikkulottina, Pikku-Kalle lähetettiin sotalapsena Ruotsiin.

Kesät Espoon Suvisaaristossa olivat perheelle erittäin tärkeitä. Huvila Stakeudd on arkkitehtisedän Karl Lindahlin rakennuttama, hän oli ollut mukana perustamassa Suvisaariston huvilayhteisöä.

Urheilu Hyvinkään Tahkossa nousi nuoruuden tärkeimmäksi ajanvietteeksi. 110 m aidat muodostui Lindahlin paraatilajiksi, ja hän edusti Suomea maajoukkuetasolla kotimaassa ja ulkomailla.

Asepalveluksensa Lindahl suoritti urheilukomppaniassa Santahaminassa. Reserviupseerikoulussa hän sai lisänimen ”Komppanian äiti”, koska piti hyvää huolta ikätovereistaan. Insinööriopinnot Lindahl aloitti Tekniska Läroverketissä Helsingissä. Opintojen lomassa hän aloitti työt enonsa suunnittelutoimistossa, jossa myös mielenkiinto paperiteollisuuteen syttyi.

Opiskeluaikana Lindahl tapasi elämänsä rakkauden Mariannen. Häiden ja valmistumisen jälkeen suunta oli Kymmene Oy:n Voikkaan tehtaalle, jossa Kalle aloitti käyttöinsinöörinä ja Marianne työt viereisellä Kuusankosken tehtaalla.

Kalle Lindahl jatkoi 1960-luvun lopulla uraansa paperiteollisuuden kudosvalmistajan Fennofeltin palveluksessa, ja perhe muutti Helsinkiin. Lindahlin uran aikana paperikoneet levenivät ja nopeudet kasvoivat, joka vaati tehokasta asiakaspalvelua ja kehitystyötä myös kudosvalmistajalta.

Koska Lindahl oli itse aloittanut tehdastyössä, hän omaksui nopeasti asiakkaiden haasteet ja oli hyvin pidetty tehtailla sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen aikanaan Fennofelt myös kansainvälistyi. Ensin se sulautui ruotsalaiseen Nordiskafiltiin ja myöhemmin amerikkalaiseen Albanyyn. Eläköityessään Lindahl johti Albany Fennofeltin toimintaa Suomessa.

Mielenkiinto Espanjaan oli kasvanut ajan myötä, ja Kalle ja Marianne hankkivat ensin asunnon Nerjasta. Myöhemmin he löysivät remontointikohteen, vanhan talon Almunecarissa.

Vuoren rinteellä sijaitsevasta talosta oli taivaallinen näkymä Välimerelle, ja siitä tuli heidän paratiisinsa. Kalle hoiti taloa ja pihaa, ja Marianne maalasi tauluja. Tämän lisäksi golf, retket, paikallinen kulttuuri ja illanvietot Club Nordicon puitteissa täyttivät päivät. Klubin jäsenistä tuli heidän parhaita ystäviään. Kesät pariskunta vietti kuitenkin aina rakkaassa Stakeuddissa, jossa lapsenlapset usein olivat talkooapuna.

Kun rakas Marianne valitettavasti nukkui pois liian aikaisin, myös Kallen terveys heikkeni. Ehdimme kuitenkin vielä viettää hänen 90-vuotissyntymäpäiviään Hagaro-hoitokodissa. Kallen lähipiiriin kuuluu kolme lasta, yhdeksän lastenlasta ja kolmetoista lastenlastenlasta.

John Lindahl

Martina Andersin

Robin Lindahl

Kirjoittajat ovat Karl Lindahlin lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset