Maria (Marja) Tateno 1943–2023

Laulajatar

Marja Tateno

Laulaja Maria (Marja) Tateno (o.s. Holopainen) kuoli 26. maaliskuuta 2023 Helsingissä 80-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 2. maaliskuuta 1943.

Tateno kävi koulunsa Mikkelissä, minne perhe muutti pian sodan jälkeen. Perheessä harrastettiin musiikkia ja etenkin laulua: lapset muistavat äidin ja kuvataiteilijaisän laulaneen jopa tiskatessaan.

Marja Tatenon laulamiselle tarjoutui kanavia sekä koulusta että partiosta, josta löytyivät kumppanit kunnianhimoisesti toimivaan tyttökvartettiin. Tytöt esiintyivät kouluissa ja partioleireillä, ja yhtyeen esityksiä tallentui myös levylle. Jo 18-vuotiaana Tateno muutti Helsinkiin päästyään opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan.

Ensikonserttinsa Tateno piti vuonna 1971. Monipuolinen ohjelma sai innostuneen vastaanoton, ja hänestä tuli monen kuoron ja orkesterin luottosolisti Bachin passioissa ja muissa suurteoksissa. Muutamissa rooleissa hän vieraili myös Suomen Kansallisoopperassa. Yhtyelaulajana hän paneutui etenkin ranskalaiseen varhaisen barokin musiikkiin, jota esitti yhdessä baritoni Mikko Pasasen ja luuttutaiteilijoiden Arto Juuselan ja Leif Karlsonin kanssa.

Tateno esiintyi myös Sonores Antiquin solistina niin konserteissa kuin vuonna 1976 julkaistulla äänilevylläkin. Hän kuului Radion kamarikuoron kantaviin voimiin sen loistokautena, Harald Andersénin johtaessa. Puolisonsa Izumi Tatenon kanssa hän vieraili useasti myös Japanissa. Siellä pariskunta levytti vuonna 1975 Sibelius-ohjelman, joka antaa hienon kuvan Marja Tatenon moni-ilmeisestä, yhtä hyvin lyyriseen kuin dramaattiseen taipuvasta äänestä.

Marja Tateno toimi laulutaiteen lehtorina Sibelius-Akatemiassa kolmen vuosikymmenen aikana. Oppilaat muistavat opettajansa tyylikkäänä, empaattisena, kärsivällisenä ohjaajana, joka oli aina oppilaansa puolella.

Häneltä riitti energiaa ja kiinnostusta myös asioihin, jotka koskivat työyhteisön hyvinvointia. Hän kuului lukuisiin työryhmiin, oli Sibelius-Akatemian hallituksen jäsen sekä työsuojeluvaltuutettu aikana, jolloin tällaiset tehtävät olivat talossa aivan uusia. Ystävänä hän oli aina valmis tukemaan ja antamaan apuaan, missä se suinkin oli mahdollista.

Marjan toimintatarmo ulottui vielä kuvataiteen puolelle, kun Tatenot joutuivat remontin vuoksi luopumaan keskellä Helsinkiä sijaitsevasta työhuoneestaan ja löysivät Kruununhaasta tilan, joka oli muunnettavissa soivaksi galleriaksi. Galleria Midori (nimi merkitsee vihreää ja on myös Tatenojen Satu-tyttären toinen nimi) toimi vuodesta 2014 Marjan johdolla luovana kulttuurikeskuksena, jossa eri taidemuodot toimivat hedelmällisessä vuorovaikutuksessa.

Izumin ja Marjan aloittamaa Suomi-Japani-yhteistyötä jatkaa heidän viulistipoikansa Janne-Yuki, jonka työ ja koti ovat Japanissa.

Anu Karlson

Marjut Hannula

Kirjoittajat ovat Marja Tatenon ystävä ja opettajakollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset