Raimo Selin 1937–2023

Elokuvateatteriyrittäjä

Raimo Selin

Elokuvateatteriyrittäjä Raimo Uolevi Selin kuoli lyhyen aikaa sairastettuaan Vihdin Nummelassa 6. huhtikuuta 2023. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Nummelassa 15. lokakuuta 1937.

Selin oli Esteri-äidin ja elokuvakiertueyrittäjänä toimineen Akseli-isän ainoa lapsi, joka kasvoi ja asui koko ikänsä Nummelassa. Elokuvat tulivat hänelle tutuiksi varhain, sillä hän matkusti toisinaan isänsä mukana, kun tämä kiersi Suomea näyttämässä elokuvia. Matkoilla kiertueyrittäjä viipyi usein kuukausia kerrallaan.

Suomalaiset menestyselokuvat kuten Rosvo-Roope sekä Katariina ja Munkkiniemen kreivi painuivat erityisesti nuoreen mieleen. Vuosikymmeniä myöhemminkin hän osasi niiden vuorosanoja ulkoa.

Elokuvista tuli Selinille ammatti jo 16-vuotiaana. Isä kuoli yllättäen, ja pakon edessä ajokortiton poika jatkoi isänsä kiertuetoimintaa.

Elämä kääntyi uuteen suuntaan, kun nuori Selin piipahti Filmileijona-yhtiön konttorille Helsinkiin vuokraamaan uusia elokuvia. Siellä uutisfilmiä Armi Kuuselan ja Gil Hilarion häistä esitteli Inga Määttä. Pari meni naimisiin vuonna 1959, ja samana vuonna Selinit aloittivat yhdessä teatteriyrittäjinä Lohjan Kino Vaakunassa.

Pian perheeseen syntyi kaksi poikaa, Markus ja Akke, joille isä osaltaan järjesti turvallisen lapsuuden. Selin oli helposti lähestyttävä ja aikaansaava ihminen, jolla oli aina aikaa läheisilleen. Nummelaan hän rakensi perheelleen talon vuonna 1967.

Selinit pyörittivät Lohjalla elokuvateatteria kaikkiaan 49 vuotta. Raimon vastuulla oli konehuone projektoreineen. Maanantaisin suunniteltiin tuleva ohjelmisto ja esitysajat. Viikolla hankittiin kioskiin myytävät, hoidettiin laskut ja tilitykset sekä kuljetettiin filmikeloja teatteriin ja teatterista takaisin Matkahuoltoon. Illat ja viikonloput Selin oli lähes aina töissä.

Selin teki asioita, joista piti, ja maailmaakin hän näki, myös elokuvien myötä. Autoreissut Euroopassa 1960-luvun alusta alkaen ja matkat myös kauemmas toivat taukoa yrittäjäarkeen. Myöhemmin iloa elämään toivat myös lastenlapset.

Autot oli Selinin kiinnostuksen kohde, ja rallia ja formuloita hän seurasi koko ikänsä. Kartanlukijana hän osallistui itse 1960-luvulla ralleihin Jyväskylän suurajoista alkaen. Kuljettajana toimi serkku Kaj Alén. Kotikulmille Selin perusti myös autovuokraamon, joka toimi 1960-luvun alusta 1980-luvulle saakka. Fiatit, Minit ja Mosset palvelivat tarvitsijoita autoilun yleistyessä.

Elokuvateatterien kuopista kuten tv:n tulosta 1960-luvulla ja videoiden yleistymisestä 1980-luvulla Selinien Kino Vaakuna selvisi sinnikkyydellä ja tulevaisuudenuskolla. Selineillä oli jonkun aikaa muitakin teattereita, Kino Joukola Nummelassa ja Kinema Lohjalla.

Kaikkiaan Raimo Selinin käsien kautta kulki arviolta 10 000 elokuvaa. Tunnustuksena työstä hänelle myönnettiin alan hopeinen ansiomerkki.

Jussi Mäkelä

Kirjoittaja on elokuvaneuvos ja Raimo Selinin ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset