Lauri Tornivuori 1936–2023

Hovioikeudenneuvos, jazzpianisti

Lauri Tornivuori

Hovioikeudenneuvos, jazzpianisti Lauri Tornivuori kuoli Helsingissä 3. huhtikuuta 2023. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Helsingissä 24. helmikuuta 1936.

Lähes koko elämänsä Käpylässä asunut Tornivuori oli Taivarin poikia. Lapsena hän tapasi kiivetä puuhun laulamaan, ja kun kotiin oli hankittu piano, avautuivat musiikin salat nopeasti.

Sen sijaan haave jalkapalloilijan urasta ei toteutunut, mutta Tornivuori käänsi asian voitoksi. Hän alkoi innostaa nuorempiaan ja kulki ovelta ovelle kooten Vallilan poikia pallokentälle.

Käpylän yhteiskoulusta 1956 ylioppilaaksi kirjoittanut Tornivuori lähti isänsä tapaan lukemaan lakia. Oikeustieteen kandidaatiksi valmistumista 1966 seurasi auskultointi Haapajärvellä. Tornivuori muisteli tuomari Gunnar Nouron myötätunnon ja oikeudenmukaisuuden leimaamaa asennetta. Yhdessä he viihtyivät – sienimetsässä aariat raikuivat.

Tornivuoren ura Helsingin hovioikeudessa alkoi 1967 viskaalina, hovioikeudenneuvokseksi Tornivuori nimitettiin 1985, ja eläkkeelle hän jäi 1999.

Viranhoito ei estänyt musisointia. Jo RUK:n aikana 1956–1957 Tornivuori oli huolehtinut oppilaskunnan tanssiorkesterista, ja keikkailu alkoi varhain – opiskelurahoja hän tienasi mm. legendaarisella KY:llä.

Ravintolapianistina Tornivuori toimi pitkään, esimerkiksi 1980-luvulla hän soitti Kalevankadun Puerto del Silenciossa ja myöhemmin Omenapuussa. 1990-luvulta 2000-luvun puolelle hän tunnelmoi Savoyn Steinwayn äärellä: kappalevalikoima oli laaja ja setti vaihteli illasta iltaan. Kultivoitu ympäristö sopi Laurille, joka kuitenkin piti huolen siitä, että pääsi soittamaan bändin kanssa. Kyky yhteissoittoon ei saanut kadota.

Jazzyhtyeitä Laurin elämässä riitti. Hän soitti mm. Yleisradion väen piirissä syntyneessä Djavos Heppesissä ja Pekka Leimun Swingtetissä. Jaso big bandin syntyyn 1979 Lauri osallistui aktiivisesti ja oli mukana 15 vuotta. Pianististaan yhdistys sai myös rahastonhoitajan ja juridiikan tuntijan.

Vuonna 1981 perustettuun Polaris Celebration Bandiin Lauri kuului alusta lähtien yli 40 vuotta. PCB esiintyi usein Storyvillessä, jonka yläbaarissa Lauri toisinaan jammaili basisti Tuomas Kallialan kanssa.

Oma lukunsa oli musisointi opiskelukaveri Pekka Hämäläisen kanssa. Ystävykset loivat hilpeitä laulelmia: Pekka sävelsi ja lauloi, sanoista vastasi lähinnä Lauri. EU:hun liittyminen 1995 innoitti heidät myös kokoamaan yhtyeen Starbut.

Pianon ääressä Lauri viihtyi. Ajan myötä PCB:n keikat harvenivat, mutta harjoittelu jatkui. Anssi Mänttärin bändi kokoontui lähes viikoittain, ja Laurin iloksi bassokitaraa näppäili oma poika.

Laurin kohtaloksi koitui maaliskuun jäinen katu. Päivittäin pitkiä matkoja kävelleelle sairaalavuode oli vankila: nopeasti hän hiipui luotamme pois. Laurin lähipiiriin kuuluu puolison ohella kaksi poikaa ja tytär aiemmista liitoista sekä viisi lastenlasta.

Eija Rauske

Kirjoittaja on Lauri Tornivuoren puoliso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset