Markku Teräsmaa 1933–2023

Kiinteistöneuvos, diplomi-insinööri

Markku Teräsmaa

Kiinteistöneuvos, diplomi-insinööri Markku Teräsmaa kuoli Kangasalla 19. huhtikuuta 2023. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Pihtiputaalla 8. huhtikuuta 1933.

Ylioppilaaksi Teräsmaa pääsi Porin lyseosta 1953 ja lähti opiskelemaan maanmittausta Teknilliseen korkeakouluun, kun luuli saavansa mittailla peltoja ja metsiä.

Satakuntalaisosakunnan riennoissa hän tapasi jumpalla opiskelevan turkulaisen Sirkan. Liitto sinetöitiin 1959. Ensimmäinen koti perustettiin Kiukaisiin, mistä Sirkka oli saanut työn. Siellä Markku tunnettiin ”opettajan miehenä”.

Opiskeluaikana Otto-I. Meurman herätti Teräsmaassa kiinnostuksen asemakaavoitukseen.

Vuonna 1966 Teräsmaa valittiin Kangasalan ensimmäiseksi kaavoitusinsinööriksi. Hänestä tuli maaseutukaavoituksen uranuurtaja, joka loi kuntaan maankäyttöpolitiikan, alan organisaation ja maankäytön suunnittelulle sen tarvitseman aseman hallinnossa ja päätöksenteossa.

1970–1980-luvuilla Teräsmaa hoiti opetustehtäviä Teknillisessä korkeakoulussa ja Tampereen yliopistossa. Vuonna 1983 Pekka Paavola kutsui hänet Tampereen kaavoituspäällikön virkaan, jota hän hoiti eläkkeelle jäämiseensä asti vuoteen 1996. Teräsmaan johtama kaavoitus sai nopeasti takaisin sille kuuluvan aseman ja arvostuksen kaupungin kehityksen moniarvoisena ja tasapuolisena toimijana.

Tampereella Teräsmaa joutui luovimaan liikenteen muutosten, maankäytön tehostamisen ja kansallismaiseman säilyttämisen välillä aika ajoin tuulisissakin oloissa, mutta ammattinsa taitajana ja hyvänä neuvottelijana hän onnistui säilyttämään luottamuksensa joka suuntaan.

Tammerkosken rannat ovat säilyttäneet ilmeensä ja tehdasalueet elävyytensä muuta keskustaa paremmin, ja siitä Teräsmaa sai eläkkeelle jäädessään Museoviraston osastopäällikön Pekka Kärjen kiitoksen.

Teräsmaan uraa leimasivat pyrkimys kehittää organisaatiota kulloisiakin tehtäviä vastaavaksi ja pitää yllä sujuvia suhteita viranomaisiin, mutta pysyä pois politiikasta. Hän keskusteli mielellään kaavoituksen ongelmista ja arvoista ammattitoveriensa kanssa eläkevuosinaankin.

Markku harrasti suunnistusta koko ikänsä. Kipinä suunnistusharrastukseen syntyi jo pikkupoikana Porin Tarmon riveissä. Hän saavutti juniorisarjoissa mm. SM-mitalin. Kangasala SK:ssa hänet tunnettiin innostavana ja muita kannustavana seura-aktiivina.

Markku oli sotilasarvoltaan kapteeni. Hänelle tärkeitä metsien lisäksi olivat historia ja isänmaa. Näitä arvoja hän välitti myös perheelleen.

Lomansa Markku vietti mieluusti Lapissa hiihtäen ja marjastaen tai mökillä Kustavissa meloen. Hän oli innokas lukija, jolle maistuivat niin filosofiset romaanit kuin veijaritarinat ja historiakirjat. Hän piti sitkeästi yllä luontosuhdettaan ja kuntoaan lenkkeilemällä ja hiihtämällä viimeisiin kuukausiin asti.

Markun elämän keskiöön kuuluivat vaimo Sirkka sekä Pekka-pojan ja Katri-tyttären perheet ja lapsenlapset.

Sirkka Teräsmaa

Markku Lahtinen

Erkki Frick

Kirjoittajat ovat Markku Teräsmaan puoliso, työtoveri ja suunnistuskumppani.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset