Susanna Lehmuskoski 1970–2023

Filosofian maisteri, äidinkielen opettaja

Susanna Lehmuskoski

Filosofian maisteri Susanna Lehmuskoski (o.s. Pakkanen) kuoli syöpään 30. huhtikuuta 2023 Helsingissä. Hän oli 53-vuotias, syntynyt Oulussa 8. helmikuuta 1970.

Lapsuutensa Lehmuskoski vietti Raahessa ja Pulkkilassa. Hän muutti Ouluun opiskelemaan 1990-luvun alussa. Vuonna 1997 hän sai tarpeekseen pikkukaupungeista ja muutti Helsinkiin. Helsingin hän tunnisti heti omaksi paikakseen, jossa haluaa viettää loppuikänsä – ja viettikin.

Vaikka Lehmuskoski oli opiskellut äidinkielen opettajaksi, mediamaailma vei hänet mennessään. Hänen ensimmäinen työpaikkansa Helsingissä oli Helsingin Sanomien osastolla, jota tuolloin kutsuttiin henkilöuutisiksi tai tuttujen kesken Välkky-landiaksi esihenkilönsä Leila ”Välkky” Välkevirran mukaan. Osastolla Lehmuskoski muun muassa editoi muistokirjoituksia sanomalehteen sopivaan mittaan ja teki syntymäpäivähaastatteluita.

Muutaman Helsingin Sanomien -vuoden jälkeen Lehmuskoski vaihtoi aikakauslehtialalle. Sanoman aikakauslehtitalossa vierähti 13 vuotta: hän työskenteli toimitussihteerinä Gloriassa, tuottajana Meidän Perheessä ja Kodin Kuvalehdessä sekä toimituspäällikkönä Glorian Kodissa.

Vuonna 2015 Lehmuskoski alkoi kaivata elämänmuutosta ja lähti vapaaksi media-alan yrittäjäksi. Hän kirjoitti juttuja sanoma- ja aikakauslehtiin. Lehmuskoski teki muun muassa paljon sisustamisen ja asumisen aihealueen juttuja Helsingin Sanomiin.

48-vuotiaana vuonna 2018 Lehmuskoski päätti vaihtaa alaa: hän halusi ruveta tekemään sitä, mihin oli aikoinaan kouluttautunut. Hän sai äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan paikan Helsingin Lauttasaaren yhteiskoulusta. Uuden sukupolven sivistämisestä hän löysi viimeisten vuosiensa elämäntehtävän: aamulla töihin lähtiessä ei tarvinnut koskaan miettiä, onko työ tarkoituksellista.

Lehmuskosken ura opettajana katkesi kuitenkin lyhyeen: ystävänpäivänä vuonna 2022 hän sairastui.

Susanna Lehmuskoskella oli puoliso Mikko ja tytär Irina. Hän rakasti perhettään, ystäviään, matkustamista, joogaa ja koiria. Hän oli mukana eläinoikeusasioiden ajamisessa. Hän rakasti myös kirjallisuutta ja kirjoittamista ja jaksoi ilokseen lukea ja kirjoittaa elämänsä viimeisiin päiviin asti.

Sairastuttuaan Lehmuskoski halusi kirjoittaa tuntojaan ja ajatuksiaan kirjaksi. Hänen ja Krista Launosen tietokirja Kesken kaiken ilmestyy elokuussa Avaimen kustantamana. Kirja pohtii sitä, miten elää parantumattoman syövän kanssa ja sanoa hyvästit elämälle.

Krista Launonen

Johanna Pakkanen

Annika Suomi

Kirjoittajat ovat Susanna Lehmuskosken ystäviä ja sisko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset