Tauno Kare 1934–2023

Painonnostaja

Tauno Kare

Painonnostaja, rakennusyrittäjä Tauno Kare (ent. Karelberg) kuoli Helsingissä 88-vuotiaana 1. toukokuuta 2023. Hän oli syntynyt Viipurin maalaiskunnan Perojoella 22. elokuuta 1934.

Tauno Kare, ystäville Tane, kuului niiden yli 400­000 suomalaisen joukkoon, joiden koti jäi rajan taakse. Hänen ensimmäinen evakkotaipaleensa alkoi viisivuotiaana. Perhe palasi Viipuriin, mutta sieltä piti ennen pitkää lähteä uudelleen pois rintamalinjan alkaessa lähestyä kaupunkia jatkosodan loppuvaiheessa.

Viisihenkinen perhe asettui Valkeakoskelle, missä Karesta kehittyi ensin taitava voimistelija ja akrobaatti. Hän voitti painonnostaja Väinö Kaipiaisen kanssa Vihreällä oksalla -kilpailun Kurussa. Tane piti Väiskiä yhdellä kädellä ylhäällä Väiskin seisoessa käsillään.

Kare teki 1950-luvulla monia tarinoita synnyttäneen matkan Eurooppaan. Pariisissa hän pestautui Bouglionen sirkukseen, missä hän nukkui aluksi valjashuoneen heinissä. Sinne hipsi aamyön tunteina nuori leijona opittuaan avaamaan ovessa olleen haan. Voi vain kuvitella, miltä tuntui aamulla herätä leijonan vierestä! Otettuaan muutaman kuukauden kuluttua lopputilin Kare liittyi muukalaislegioonaan. Hän palasi kotimaahansa vain vähän ennen kuin joukko lähetettiin Algeriaan.

Kare aloitti maaottelu-uransa painonnostossa vuonna 1956. Uskomattoman sattuman kautta ottelu järjestettiin Pariisissa samassa sirkuksessa, missä hän oli aikaisemmin ollut töissä.

Kare edusti Suomea ennätyksellisesti 43 painonnostomaaottelussa. Parhaimmillaan maailmanennätys jäi vain viiden kilon päähän. Hän voitti kuusi Pohjoismaiden ja yhdeksän Suomen mestaruutta ja sijoittui MM-kisoissa viidenneksi. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka ylsi 400 kg:n yhteistulokseen.

Puoli vuotta sitten edesmennyt Suomen Painonnostoliiton kunniapuheenjohtaja Pekka Kare oli Tanen isoveli.

Rakennusyrittäjänä pitkän päivätyön tehnyt Kare aloitti rakennuksilla ajamalla 1950-luvulla Maa ja Kallio Oy:n kuorma-autoa. Hän teki käytännössä koko työuransa Helsingissä ja omasi laajan ystäväpiirin, joka nautti reilun kaverin värikkäistä jutuista.

Viime syksynä Tane pääsi kunniavieraana katsomaan omasta elämästään tehtyä monologia, jossa hänen tyttärentyttärensä Oona Kare teki vahvan roolisuorituksen. Näytelmän nimi oli enteellisesti Saako taivaassa punaviiniä.

Viimeiset vuotensa Tane asui Lauttasaaren senioritalossa. Poislähtö tapahtui rauhallisesti ja kauniisti, kun tytär Johanna sai pitää isäänsä kädestä.

Kalle Virtapohja

Kirjoittaja on Tauno Karen tuttava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset