Aura Liimatainen 1937–2023

Kotitalouden lehtori, tietokirjailija

Aura Liimatainen

Kotitalousopettaja, tietokirjailija Aura Liimatainen (o.s. Latvus) kuoli 24. huhtikuuta 2023 Kauniaisissa. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Jaakkimassa 7. kesäkuuta 1937.

Evakkotyttö varttui kuusilapsisen perheen esikoisena Luopioisissa ja pääsi ylioppilaaksi Pälkäneen yhteiskoulusta 1956. Liimatainen valmistui kotitalousopettajaksi Helsingin kotitalousopettajaopistosta 1961.

Vuonna 1962 hän solmi avioliiton tekniikan lisensiaatti Jouko Liimataisen kanssa. Perheeseen syntyi kaksi lasta, Risto ja Mari.

Pääosan työvuosistaan Aura Liimatainen toimi kotitalouden lehtorina Kasavuoren koulussa Kauniaisissa. Ruokailutottumusten ja -suositusten muuttuessa heräsi tarve uudistaa myös kotitalouden oppisisältöjä.

Silloiset oppikirjat tuntuivat vanhentuneilta, ja Liimatainen lähti kehittämään ruokaohjeita nuorten toivomaan suuntaan: kansainvälisiä ruokia, tuoreita raaka-aineita, yrttimausteita ja tulisia makuja perinneruokia unohtamatta. Ohjeissa korostuivat selkeys, tarkat mitat ja vaiheittain etenevät työvaiheet. Liimataiset matkustelivat paljon eri maissa, ja ulkomailta tuli tuomisina ruokaideoita, joista kokeilemalla syntyi suomalaisiin keittiöihin sopivia versioita.

Vuonna 1979 ilmestyi Aura Liimataisen ja Tuula Teerikankaan ensimmäinen kotitalouden oppikirja Keitämme ja leivomme, josta lukemattomat peruskoululaiset ovat oppineet perusruokien kokkaamisen. Kirja jaettiin ensimmäisinä vuosina kaikille 7. luokan oppilaille omaksi, ja kirja löytyy edelleen monen suomalaiskodin keittiöstä.

Klassikoksi nousseen oman keittokirjansa Parasta kotiruokaa Liimatainen julkaisi 1995. Myyntimenestyksestä ilmestyi painos toisensa jälkeen. Uudistettu versio, johon Liimatainen liitti myös ”makuja maailmalta”, ilmestyi kymmenen vuotta myöhemmin 2005. Muita Liimataisen kollegoidensa kanssa julkaisemia kirjoja ovat mm. Kotitalous 7 ja 8+9, Hyvää pataa, Taituri, Valkosipuliperunoita ja yrttijuureksia, Herkkujen maailma ja Ruokamatka Aasiaan. Kirjoja on käännetty myös ruotsin ja viron kielelle.

Eläkkeelle jäätyään Aura jatkoi tietokirjojen kirjoittamista. Lisäksi hän viihtyi perheen kesäpaikassa Suomusjärvellä viljellen omia yrttejä, kasvattaen tomaatteja ja vadelmia. Joukon kanssa heillä oli myös mehiläispesiä useamman vuoden ajan. Aura oli vuosia Soroptimist International Kauniainen–Grankullan jäsen.

Auran ja Joukon 60 vuotta kestänyt avioliitto päättyi Joukon kuolemaan viime kesänä. Aura sairasti vuosia Alzheimerin tautia ja vietti viimeiset vuodet Villa Bredassa Kauniaisissa.

Lasten lisäksi Auran lähipiiriin kuuluu viisi lastenlasta ja yksi lapsenlapsenlapsi. Muistamme Auran rohkeana omien unelmien toteuttajana, oman alansa uranuurtajana, pidettynä opettajana ja ystävänä ja rakastavana mummina.

Mari Takko

Sisko Pörsti

Kirjoittajat ovat Aura Liimataisen tytär ja sisko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset