Thomas Ristoja 1949–2023

Shakkimestari ja -toimittaja

Thomas Ristoja

Shakkimestari ja -toimittaja Thomas Ristoja kuoli vaikean sairauden murtamana 29. maaliskuuta 2023 Helsingissä. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Tukholmassa 19. syyskuuta 1949.

Ristojan shakki- ja työuralle ominaista oli visuaalisuuden taju, johon hän sai vaikutteita jo lapsena ruotsalaiselta äidiltään, taidemaalari Greta Lindgreniltä. Vuonna 1951 vanhemmat perustivat mainostoimisto Oy Ristojat Ab:n.

Normallyceumin jälkeen Ristoja valmistui maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineinaan englanti ja saksa. Hän opiskeli myös venäjää ja ranskaa ja hallitsi lopulta kuusi kieltä. Valmistuttuaan Ristoja työskenteli 20 vuotta perheen mainostoimistossa, minkä jälkeen hän siirtyi Huutokauppa Helanderin palvelukseen.

Ristojaa kiinnostivat jo lapsena älylliset ongelmat. Lukiolaisena hän pelaili shakkia luokkatoverinsa Bo Boströmin kanssa jopa oppitunneilla ruutupaperi shakkilautana. Strategisten pelien kuningaslaji veti puoleensa niin vahvasti, että pojat liittyivät shakkiklubi Gambiittiin. Siellä pelitaito kehittyi nopeasti.

Runsaan pelaamisen ansiosta Ristoja pääsi jo 1969 nuorten MM-turnaukseen Tukholmaan. Vuonna 1972 hänestä tuli Suomen 120. shakkimestari. SM-turnauksiin hän osallistui yhdeksän kertaa. Rakkaimman pelilajinsa Ristoja löysi suositusta pikashakista eli blixtistä. Hän voitti 1974–2000 blixtissä kaksi henkilökohtaista Suomen mestaruutta ja 11 joukkuemestaruutta.

Shakin piiristä Ristoja löysi myös elämänkumppaninsa Aulikki Lehtimäen. Pari kihlautui Nizzan shakkiolympialaisten matkalla 1974 ja meni naimisiin myöhemmin samana vuonna.

Kustannustoimittajana toiminut Aulikki kannusti Ristojaa shakista kirjoittamiseen. Vuonna 1977 Ristoja alkoikin pitää viikoittaista shakkipalstaa Hufvudstadsbladetissa. Suomen Shakkiin ja Kirjeshakkiin hän laati suositut Sommitelmia-palstat. Ristojan alter ego, legendaarinen Kurho, huolehti siitä, että palstojen asemissa riitti taktiikkaa ja dynamiikkaa.

Yli 40 vuotta pitämillään shakkipalstoilla Ristoja pystyi ilmaisemaan kaipuunsa shakin kauneuteen. Samaa ruutulaudan rytmiä ja taidetta hän pyrki löytämään myös tehtäväshakista. Aulikin kanssa hän käänsi shakkikirjallisuutta ja julkaisi kolmiosaisen shakin pikkujättiläisen. Shakkihistorian kannalta merkittävä oli Ristojan kirjoittama Osmo Kailan elämäkerta. Seniorivuosinaan hän innostui myös piirtämään shakkisarjakuvaa.

Shakin maailmaan Ristoja uppoutui myös valmentamalla pelaajia jopa suurmestaritasolle. Thomaksen ja Aulikin innostus shakkiin tarttui myös perheen poikiin Janiin ja Samuun, jotka ovat shakkimestareita. Vuonna 2019 Thomas palkittiin shakin kultaisella ansiomerkillä.

Shakkiväen keskuudessa Thomas oli arvostettu ja suosittu mestari, jolla riitti aikaa ja ystävällisiä neuvoja aloittelijoillekin. Suomen shakkiyhteisö jää kaipaamaan syvällistä ajattelijaa ja pelitaituria.

Petri Saharinen

Joose Norri

Kirjoittajat ovat Thomas Ristojan shakkiystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset