Erkki Seiro 1944–2023

Elokuvaohjaaja

Erkki Seiro

Elokuvaohjaaja Erkki Seiro kuoli 7. huhtikuuta 2023 Helsingissä 78-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 18. toukokuuta 1944.

Ylioppilaaksi Seiro kirjoitti 1964 Joensuun lyseosta. Hän valmistui Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osastolta vuonna 1969 mutta teki töitä jo opiskeluaikoinaan suomalaisen uuden aallon elokuvissa. Hän toimi äänittäjänä mm. Mikko Niskasen Asfalttilampaissa (1968) ja Jaakko Pakkasvirran Vihreässä leskessä (1968) sekä leikkaajana Erkko Kivikosken Kesyttömissä veljeksissä (1969) ja Jörn Donnerin Annassa (1970).

Elokuvassa Perkele! Kuvia Suomesta (1971) Jörn Donner, Erkki Seiro ja Jaakko Talaskivi kiersivät Suomea avoimin silmin. Suomalaisen dokumenttielokuvan klassikoihin kuuluva karhea teos syntyi kollektiivisesti, kaikki kolme ohjaajaa on kreditoitu myös leikkaajiksi ja suunnittelijoiksi.

1970-luvulla Seiro laajensi toimintakenttäänsä myös mainoselokuviin. Hän toimi ohjaajan työn ohella Filmi-ässä Oy:n tuotantopäällikkönä ja Ruutukuva Oy:n toimitusjohtajana voittaen mm. vuoden parhaan mainoksen palkinnon.

Seiron omien dokumenttielokuvaohjausten aiheiden kirjo oli laaja ulottuen lapin kullasta ja Portugalin torikauppiaista sotiemme historiaan. Kalastuksesta kertova Haukiukko (1982) toi tekijälleen henkilökohtaisen valtionpalkinnon. Viimeisimpiä ohjaustöitä oli tuntemattomaksi jääneestä sanoittaja Helena Eevasta kertova dokumentti Rakkaus ja sota (2017).

Seiron panos suomalaisen elokuvan kehityksessä oli merkittävä erityisesti hänen järjestö- ja hallintotoimintansa ansiosta. Luottamustoimia riitti Suomen elokuvataiteilijoista (myöh. Suomen elokuvatyöntekijät) elokuva-arkistoon. Valtion kamerataidetoimikunnan (myöh. elokuvataidetoimikunta) puheenjohtajana hän toimi 1971–1973 ja 1977–1981. Samalla hän oli Taiteen keskustoimikunnan jäsen.

Kun Risto Jarvan elokuvapoliittinen komitea oli päätynyt poliittiseen umpikujaan, nimitti opetusministeri Kalevi Kivistö 1976 Erkki Seiron vetämään Elokuvauudistustyöryhmää. Tämä ns. Seiron komitea saikin toimivan kompromissin aikaiseksi.

Ihmisenä Erkki Seiro oli seurallinen ja sosiaalinen. Ei vähiten näiden ominaisuuksiensa takia hän oli pidetty opettaja. Hän toimi kouluttajana Avekin Video tutuksi -koulutusprojektissa 1990–1991 ja Heltech-oppilaitoksen videotyön opettajana 1999–2007. Lisäksi hän veti 1999–2020 Helsingin työväenopiston videoryhmää, joka toteutti suurisuuntaisiakin tuotantoja.

Seiro piti ihmisistä, elokuvista, yrttien ja perunoiden kasvattamisesta mökillään sekä ennen kaikkea ruoanlaitosta. Samalla antaumuksella ja taidolla kuin hän teki työnsä, niin omissa kuin kollegojen elokuvissa, valmistuivat myös Ekin kulinaristiset herkut.

Hänen lähipiiriinsä kuuluu puoliso ja kolme aikuista poikaa kahdesta eri avioliitosta.

Jouko Aaltonen

Camilla Thelestam

Kirjoittajat ovat Erkki Seiron ystävä ja puoliso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset