Sergei Podschivalow 1949–2023

Lakimies, diakoni

Sergei Podschivalow

Oikeustieteen kandidaatti, diakoni Sergei Podschivalow kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Vantaalla 7. huhtikuuta 2023. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Helsingissä 27. helmikuuta 1949.

Podschivalowin venäläistaustainen suku muutti Suomeen jo suuriruhtinaskunnan aikana. Sergei Podschivalowin koulutie alkoi Tabunovin venäjänkielisessä alkeiskoulussa Helsingin keskustassa ja jatkui Suomalais-venäläisessä koulussa Kaarelassa.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1967 hän hakeutui Helsingin yliopistoon, jossa hän suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon 1972. Sekä suomen että venäjän kieltä täysin hallitsevana hän saattoi rahoittaa opintojaan toimimalla erilaisissa vaativissakin tulkin tehtävissä.

Podschivalowin varsinainen työura alkoi 1973 Vantaan kauppalan rakennusviraston lakimiehenä ja projektijohtajana vastuualueena Itä-Vantaan alueen kehittäminen yhdessä sidosryhmien kanssa. Työuransa viimeiset vuodet hän toimi pysäköinnin valvonnasta vastaavan lakimiehen tehtävässä ja jäi eläkkeelle 2013.

Eläke ei kuitenkaan merkinnyt siirtymistä ”vanhuuden lepoon” vaan entistä aktiivisempaa osallistumista kirkollisiin luottamustehtäviin ja säännölliseen jumalanpalvelusten toimittamiseen diakonin ominaisuudessa.

Tähän pappeuden ensimmäiseen asteeseen Podschivalowin vihki metropoliitta Ambrosius vuonna 2002. Ortodoksinen hengellisyys ja erityisesti slaavilainen liturginen traditio muodostuivat hänelle tärkeäksi elämää kannattavaksi voimanlähteeksi.

Myös kirkon hallintoon osallistuminen oli Sergeille hengellistä työtä. Se oli uskovan kansan yhteistä palvelua, ”liturgiaa Liturgian jälkeen”. Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuuston jäsenenä ja ajoittain myös puheenjohtajana hän toimi lähes neljännesvuosisadan ja usean vuoden myös kirkon ylimmän päättävän elimen kirkolliskokouksen jäsenenä.

Tikkurilaan vuonna 1997 valmistunut kirkko oli hänelle erityisen läheinen. Hän toimi kirkon rakennustoimikunnan puheenjohtajana ja sen valmistuttua myös isännöitsijänä.

Arvostuksen ja kiitollisuuden osoituksena isä Sergeille myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi, Suomen Kuntaliiton kultainen ansiomerkki ja Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan ritarimerkki.

Työtoverit sekä Vantaan kaupungissa että Helsingin seurakunnassa muistavat Sergein yhteistyötä korostavana, helposti lähestyttävänä, kuuntelevana ja oikeudenmukaisena kollegana.

Hänen lähipiiriinsä kuuluu puoliso Kirsi.

Veikko Purmonen

Tuija Halme

Kirjoittajat ovat Sergei Podschivalowin pappiskollega ja ystävä sekä työtoveri ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset