Pertti Rasilainen 1933–2023

Muusikko

Pertti Rasilainen

Huilutaiteilija Pertti Vilhelm Rasilainen kuoli 4. huhtikuuta 2023 Vantaalla 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt Sulkavalla 7. huhtikuuta 1933.

Rasilainen lähti Puolustusvoimain soitto-oppilaskouluun vain 15-vuotiaana. Päätöstä voisi toki kauniisti kuvailla sisäisenä palona musiikin pariin, mutta todellisempi syy lienee vaatimaton lapsuudenkoti ja koulutusmahdollisuuksien puute. Armeija tarjosi musikaaliselle pojalle väylän kouluttautua ja saada ammatti ilman taloudellisia resursseja.

Soitto-oppilaskoulun ja Sibelius-Akatemian jälkeen Rasilaisen ura käynnistyi Vaasan varuskunnan kautta ensin kaupungin omaan orkesteriin ja sieltä Lahteen. Perheen perustettuaan hän hankki sivuansioita iltaisin saksofonistina ravintoloissa. Myöhempinä vuosina Rasilaista työllistivät huilunsoiton opetus sekä viihdemusiikin lukuisat studioäänitykset.

Tultuaan valituksi Helsingin kaupunginorkesteriin vuonna 1959 Rasilainen muutti pääkaupunkiin. Yli 30 vuoden mittaisen orkesterimuusikon uran myötä eteläsavolaisen pikkupaikkakunnan sahatyöläisten pojalle avautui mahdollisuus paitsi kehittyä muusikkona myös nähdä ”suurta maailmaa” niin idän kuin lännen suunnalta.

Orkesterikiertueiden ohella ammatillista osaamista kartuttivat Lontoossa brittihuilisti Gareth Morrisin ja italialaisen huiluvirtuoosin Severino Gazzellonin kurssit. Rasilaisen omana ammatillisen osaamisen mittarina voinee pitää soolokonserttia Finlandia-talolla syksyllä 1977, yhdessä harpputaiteilija Elisabeth Leistolan kanssa.

Ihmisenä Perttiä voi luonnehtia vaatimattomaksi ja velvollisuudentuntoiseksi, joka näkyi myös ammatillisena tinkimättömyytenä. Hän oli tekniikasta kiinnostunut, ja kotiimme hankittiin hyvin varhain niin avokelanauhuri kuin mustavalko- ja väritelevisiot, Nokian kookas Talkman-matkapuhelin sekä kotitietokone. Myös valokuvaus niin luonnossa kuin monilla ulkomaan matkoilla kuului aktiiviharrastuksiin.

Eläköidyttyään Pertti ehti nauttia vapaaherrana olosta yli 20 vuotta Kesälahden Sarvisalossa. Mökkeilyyn kuului erottamattomana osana kalastus, joka oli hänelle tuttua jo lapsuusvuosien verkonlaskusouduilta vanhempien kanssa Saimaalla.

Pertin kaksi viimeistä vuotta hoitokodissa päättyivät nopeaan hiipumiseen ja voimien loppumiseen pääsiäisviikolla. Tarkoitus oli viettää 90-vuotispäiviä lähiomaisten kesken, ja täytekakkukin oli jo tilattu.

Kahvit juotiin, mutta syntymäpäiväjuhlat vaihtuivatkin muistotilaisuudeksi.

Risto Rasilainen

Kirjoittaja on Pertti Rasilaisen poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset