Maire Erkkilä 1942–2023

Kassanhoitaja

Maire Erkkilä

Kassanhoitaja Maire Erkkilä (o.s. Forsman) kuoli 30. huhtikuuta 2023 Helsingissä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Hämeenlinnassa 27. syyskuuta 1942.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Erkkilä eli Espoon Viherlaaksossa. Perhe oli suomenkielinen, mutta suurelta osin ruotsinkielisen naapuruston sekä Ruotsissa sotalapsena olleen veljensä Kaukon ansiosta Erkkilä oppi ruotsin kielen jo alle kouluikäisenä. Kielitaito säilyi elämän loppuun saakka, vaikka vanhoilla päivillään hän käytti ruotsia vain satunnaisesti.

Kouluttautumista arvostanut isä kannusti Erkkilää oppikouluun, ja tämä saikin ylioppilastodistuksen syksyllä 1961 matematiikan kokeen uusittuaan. Tammikuussa 1962 hän aloitti ensimmäisen vakituisen työnsä Työväen Säästöpankissa Helsingissä. Helsingin Sanomien ilmoituksen avulla paikan löytänyt Erkkilä muisteli työnsaannin olleen siihen aikaan helppoa, kunhan osasi ruotsia ja oli ylioppilas.

Helmikuussa 1963 Erkkilä aloitti uuden työn Helsingin Puhelinyhdistyksessä. Ensin hän työskenteli numero- ja nimitiedotuksessa, myöhemmin luettelotoimistossa. Jo puolen vuoden kuluttua työn alusta hän sai tehtäväkseen kouluttaa uusia työntekijöitä palvelemaan ruotsinkielisiä asiakkaita.

Numerotiedotuksessa työ oli värikästä, sillä puheluita tuli myös humalaisilta, jotka halusivat vain jutella. Näiden soittelijoiden joukossa oli Erkkilän kertoman mukaan myös julkisuuden henkilöitä. Luuria ei kuitenkaan saanut lyödä korvaan, vaan puhelu piti aina saada loppumaan sopuisasti.

Vuonna 1974 Erkkilä päätyi töihin Teknoksen maalitehtaalle Helsingin Pitäjänmäelle. Hän toimi ensin sihteerinä mutta siirtyi pari vuotta myöhemmin kassanhoitajan apulaiseksi talousosastolle, jossa työskenteli eläkeikään asti.

Keväällä 1980 Erkkilä osallistui teollisuustoimihenkilöiden lakkoon, vaikka häntä yritettiin työnantajan taholta varoitella seurauksista. Kun varsinainen kassanhoitaja hieman myöhemmin jäi eläkkeelle, uusi henkilö valittiin toiselta osastolta. Erkkilä joutui jatkamaan kassanhoitajan apulaisena.

Töiden ohessa Erkkilä kävi Espoon kauppaopiston iltalinjan ja valmistui merkonomiksi 1986. Teknos tuki opiskelua maksamalla oppikirjat ja lukukausimaksut, ja valmistuttuaan Erkkilä sai ylimääräisen palkankorotuksen.

Erkkilä oli tiiviisti läsnä lapsenlastensa elämässä, eikä aika käynyt pitkäksi eläkkeelläkään. Hän matkusteli niin työikäisenä kuin eläkkeelläkin, ja varsinkin viimeisinä vuosinaan hän innostui myös luonnon tarkkailusta ja linnuista.

Harrastukset olivat osittain yhteisiä lapsenlasten kanssa ja näin ollen myös tapa viettää yhteistä aikaa perheen kanssa.

Jani Koskinen

Kirjoittaja on Maire Erkkilän tyttärenpoika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset