Lauri Koski 1923–2023

Piiripäällikkö

Lauri Koski

Piiripäällikkö, reservin kapteeni Lauri Koski kuoli rauhallisesti 9. huhtikuuta 2023 Sastamalassa. Hän oli 99-vuotias, syntynyt Tyrväällä 7. elokuuta 1923.

Koski teki eläessään mittavan työn niin sodassa kuin myöhemmin yksityisyrittäjänä, Sanoma Oy:n piiripäällikkönä sekä erilaisissa yhdistys- ja järjestötoiminnassa.

Kosken nuoruusvuodet sujuivat koulun ohella alituisissa kotihommissa puutarhassa, kanalassa ja leipomolla. Koulunkäynnin katkaisi sota. Talvisotaan Koskea ei ikänsä takia kelpuutettu, mutta jatkosotaan hän osallistui alaikäisenä vanhempiensa suostumuksella. Varsinainen rintamapalvelus alkoi lokakuussa 1941, jolloin Koski sai tulikasteensa Kontupohjassa.

Asemasodan Koski palveli pääosin Syvärin rintamalla tykistössä, ja sodan viimeiset vaiheet hän toimi Tali-Ihantalan tykistötaistelussa vänrikkinä tulenjohdossa. Täällä hän myös katsoi etulinjassa tulenjohtopaikasta suomalaisten rauhanneuvottelijoiden kulkua Antti Haczellin johtamana yli rintamalinjojen syyskuussa 1944. Sodan muistona Koskelta oli toisesta korvasta kuulo lähes kadonnut ”piiskatykin” sivalluksesta.

Koska koulu jäi Koskelta kesken, hän päätti kouluttautua muulla tavoin. Hän toimi aktiivisesti partiossa ja oli lopulta lippukunnan johtaja, lisäksi hän harrasti myös purjelentoa ja Lapin vaelluksia.

Sydän kuitenkin hamusi lisää kokemusta, ja niinpä vuonna 1948 Koski aloitti yhdessä seitsemän kaverinsa kanssa purjehduksen Atlantin yli vanhalla kunnostetulla luotsikutterilla.

Monivaiheinen matka päätyi Venezuelaan, jossa lyhyen vankilareissun jälkeen (epäilivät vakoojiksi, koska veneessä oli kiväärikin mukana) Koski jäi maahan valtion töihin kartoittamaan koskemattomia viidakkoseutuja.

Matkansa aikana hän mm. auttoi ystävänsä Lauri Törnin laivamatkalle Yhdysvaltoihin. Hän myös kihlautui kirjeitse tulevan vaimonsa Sojan kanssa, joka matkusti myös Venezuelaan ja synnytti siellä esikoispoikansa. Suomeen nuoripari palasi Kosken isän kuoltua vuonna 1952.

Koski omisti paperi- ja tv-kaupan. Näistä hän luopui 1960-luvulla siirryttyään Sanoma Oy:n palvelukseen piiripäälliköksi Tampereelle, josta eläköityi vuonna 1985.

Koski perusti myös Graafiset Toimihenkilöt ry:n jonka puheenjohtajana toimi 10 vuotta.

Eläkeaika Koskelle oli kiireinen, sillä hän toimi lähes kokopäivätoimisesti yli kaksi vuosikymmentä paikallisen veteraaniyhdistyksen puheenjohtajana. Vuonna 2010 hän julkaisi muistelmateoksen Muistojen polku.

Lauri Koskella oli viisi lasta, 10 lastenlasta ja 14 lastenlastenlasta. Hänelle tärkeät arvot olivat koti, isänmaa ja uskonto. Näiden varaan rakennetut arvot kantoivat häntä koko vaiherikkaan elämänsä ajan, ja hän kuoli syvässä uskossa Jumalaan.

Pekka Koski

Kirjoittaja on Lauri Kosken poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset