Risto Lyytikäinen 1936–2023

Rovasti, rehtori

Risto Lyytikäinen

Rovasti, rehtori Risto Lyytikäinen kuoli Kuopiossa 14. toukokuuta 2023 liikenneonnettomuuden seurauksena. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Kuopiossa 10. joulukuuta 1936.

Lyytikäinen oli nuoruudessaan kuopiolaisten Malmivaaran ja Järveläisen perheiden veljenä pidetty jäsen. Valmistuttuaan teologian kandidaatiksi ja saatuaan pappisvihkimyksen 1963 Lyytikäinen toimi pappina Vesannolla, Lentiirassa ja Ilomantsissa.

Kiinnostus tiedolliseen kulttuuriin johdatti hänet ripeästi Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun ja sitten kuopiolaisten koulujen lehtoriksi. Lyytikäinen toimi Kuopion yhteiskoulun ja sen perillisen musiikkilukion rehtorina 1992–1999 sekä Kuopion lääninhallituksen kouluttajana.

Lyytikäisen yhteiskunnalliset harrastukset olivat laajoja. Hän osallistui aktiivisesti kuntapolitiikkaan Kuopion kaupunginvaltuuston jäsenenä ja yhdessä rehtori Anna-Maija Nenosen kanssa puolusti Kuopion yhteiskoulua valtakunnallistakin julkisuutta saaneessa ”Kuopion koulusodassa”.

Hän oli aktiivinen uhatuksi tulleiden paikallisen sivistysperinteen ilmiöiden puolestapuhuja.

Lyytikäisen katsomusten tausta sijoittuu sodanjälkeisen Suomen modernismiin. Sille oli olennaista kulttuurin, sivistyksen ja hengenelämän puolustaminen jälleenrakennuksen hengessä. Hänen läheisiin ystäviinsä kuului opettajakollega, kirjailija Jorma Korpela, Jorkki, jonka elämännäkemystä Lyytikäinen arvosti.

Piispa Sormusen Kuopioon perustaman teologipiirin jäsenenä Lyytikäiselle avautui mahdollisuus tutustua oman oppialansa ajankohtaisiin kansainvälisiin virtauksiin. Lyytikäinen suoritti myös teologian lisensiaatin tutkintoon liittyvät opinnot tutkielmaa lukuun ottamatta kirkkohistorian alalla.

Eläkkeelle jäätyään hän toimi Pohjois-Savon sotaveteraanien pappina. Hänet ylennettiin luutnantiksi 1990, ja hänelle myönnettiin rovastin arvo 1992.

Lyytikäisen yhteydet eivät jääneet vain oman ammatin alalle. Hän oli mukana monitieteisessä keskustelussa metsäntutkimuksen, yhteiskuntatieteiden ja taiteiden aloilla. Hän korosti taiteellisen luomisen vapauden välttämättömyyttä.

Näiden alojen edustajat kokivat Lyytikäisen avoimena ja kriittisenä mutta armahtavaisena ja innostuneena, toista ihmistä kannustavana keskustelukumppanina. Tällaisen perinnön hän on jättänyt myös läheisilleen.

Lyytikäisen omin ala oli historia. Hän katsoi, että jokainen sukupolvi on edeltäjiensä tuottama. Ihmisen muuttuminen on suhteellinen käsite.

Hän suhtautui kanssaihmisiin lapsenmielisellä, viattomalla ja vilpittömällä lempeydellä ja uskoi asioihin paneutuvan järjen ja inhimillisen, toista arvostavan tunteen voittoon.

Petri Järveläinen

Kirjoittaja on Risto Lyytikäisen ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset