Tämä nainen aikoo vapauttaa meidät yksityisautojen ikeestä – ja Helsingissä se on jo alkanut

24-vuotias liikenneinsinööri Sonja Heikkilä toteuttaa Helsinkiin uutta liikennejärjestelyä, joka poistaisi yksityisautot ja loisi täysin uudenlaiset liikennemarkkinat. Maailman media kiinnostui jo.

Tilaajille

Ajattele, jos voisit valita kännykästäsi, millä kulkupeleillä menet tänään töihin.

Nappaisit raiteella lähijunaa odottaessasi tuoreen kahvin ja sämpylän viereisestä kioskista tarjouksella, joka kuuluu älypuhelimella tilaamaasi joukkoliikennepakettiin.

Tai ehkä taittaisit koko matkan kimppakyydillä, jonka yksityinen palveluntarjoaja organisoisi puolestasi.

Perjantai-iltana juhlisit valomerkkiin asti huolehtimatta taksijonoista, koska KutsuPlus-auto poimisi sinut sovitusti ystävinesi kyytiin ja jättäisi omalla vuorollaan turvallisesti kotiovelle.

Sellaista palvelua Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoon vastapalkattu liikenneinsinööri Sonja Heikkilä on toteuttamassa Helsinkiin jo ensi vuonna.

Mullistavan innovaation nimi on Liikkuminen palveluna (eng. Mobility as a Service), ja sen on määrä olla valmis vuoteen 2025 mennessä.

Ensin Liikkuminen palveluna valloittaisi pääkaupungin, Tampereen ja muut Suomen kaupungit, sitten Euroopan ja lopulta koko maailman.

Tieto on jo kiirinyt: lokakuun alkuun mennessä projektista on kirjoitettu liki 300 lehtiartikkelia eri puolilla maailmaa, mukaan lukien tämä.

Lista julkaisuista, joissa Heikkilän nimi vilisee, on vaikuttava: Forbes, Bloomberg, Time.

Tämä ei ole ihme, sillä Heikkilän visio on yksinkertaisesti toimiva:

Yhdistetään metro-, bussi-, juna- ja raitiovaunuliikenne, taksit, kimppakyydit ja kaupunkipyörät saman katon alle, yhteen älypuhelimessa sykkivään sovellukseen.
Sitten laitetaan yritykset kilpailemaan siitä, kuka tarjoaa puhelimen näppäilijän tilaaman matkan nopeimmin tai halvimmalla.

"Tällä hetkellä liian moni kokee joukkoliikenteen turhauttavaksi. Niin jokapäiväinen asia tulisi kokea miellyttävänä tai neutraalina eikä ainakaan jatkuvana rasitteena", Heikkilä sanoo.

Nyt liikenne on hänestä aivan liian vaivalloista.

"Pitää selvittää itse kaikki hinnat ja mistä bussi lähtee ja kumpi näistä on halvempi ja kauanko matka kestää. Omassa autossa on vielä hoidettava vuosihuollot, vakuutukset ja katsastukset ja tehtävä ne oikeaan aikaan."

Tässä tullaan Heikkilän radikaaleimpaan ajatukseen: Joukkoliikenteen pitäisi olla niin toimivaa, että kenenkään elämä ei ajaudu jamaan, jossa on pakko omistaa auto.

Heikkilä siis haluaa vapauttaa markkinavoimien avulla helsinkiläiset yksityisautojensa ikeestä.

Heikkilän visio voi kuulostaa kaukaiselta, mutta se ei ole sitä.

Maailmalla yksi hoetuimmista poliittista iskulauseista on älykkäät kaupungit. Kaupunginjohtajat kehittelevät sellaista niin Berliinistä, Helsingistä kuin Lontoostakin. Intian tuore pääministeri Narendra Modi uhosi taannoin pystyttävänsä Intiaan peräti sata älykästä kaupunkia.

Iskulauseella tarkoitetaan kaupunkisuunnittelua, joka rakentuu uuden teknologian päälle: kaavoitusta, palveluja ja liikenennettä, jotka on suunniteltu internet edellä.
Juuri sellainen Heikkilän visio on, ja siksi se on huomattu myös maailmalla: älykäs liikenne ei olisi mahdollista ilman kännyköissä pyörivän internetin yleistymistä.

Helsinki on alan kansainvälisiä pioneereja. Kansainvälistä mainetta ja mediahuomiota palstametreittäin niittänyt KutsuPlus-palvelu on ollut toiminnassa jo runsaan vuoden. Siinä matkustaja voi tilata kännykällä bussin pysäkille, kertoa mihin haluaa, ja matka taittuu kuin taksilla, yhdessä muiden kanssa.

Maailmalla riittää vielä hurjempia visioita.

Teknologiayhtiö Google kehittelee ilman kuljettajaa toimivia robottiautoja, joiden verkosto voisi korvata nykyiset omistusautot kokonaan.

RelayRides-yhtiö antaa Yhdysvalloissa kenen tahansa antaa autonsa vuokralle korvausta vastaan näin autojen kokonaismäärä vähenee.

Uber-taksiyritys taas haluaa korvata joukkoliikenteen ja taksit pienyrittäjillä, jollaiseksi voi ryhtyä kuka tahansa. Yhtiö virittelee toimintaa myös Suomessa.

Ja kaiken tämän kansainvälisen hypen keskellä on Sonja Heikkilä, 24.

Hänestä ei pitänyt tulla isona liikenneinsinööriä vaan keksijä. Agronomi-isän ja lääkäri-äidin kuopus tykkäsi laskemisesta ja pelasi jalkapalloa Maskun palloseurassa.

Kun Heikkilä pääsi lukioon Turun suomalaiseen yhteiskouluun, koulumatkat piti taittaa bussilla. Busseja tuli "kerran tunnissa" eikä katuvaloja ollut.

Usein Heikkilä odotteli kaksikymmentäkin minuuttia pilkkopimeässä tien vierellä.

"Heiluttelin varmuuden vuoksi ohiajaville rekoillekin merkiksi, että täällä mä oon."

Tästä saattoi jäädä jotakin hampaankoloon. Muutama vuosi myöhemmin Heikkilä näet huomasi TKK:lla opiskellessaan, että hyötykustannusanalyyseissä oli paljon numeroita ja vähän ihmisten aitoja kokemuksia.

Siis sitä, miten mukavaa kullakin välineellä on matkustaa.

"Ihmiset mieltävät yleisesti raideliikenteen mukavammaksi ja sujuvammaksi kuin bussiliikenteen. Sitä ei vain osata ottaa huomioon liikennesuunnittelussa, koska kannattavuusarviot perustuvat aina laskelmiin ja lukuihin; miten paljon jokin asia maksaa tai kuinka paljon se tuottaa", Heikkilä sanoo.

Kun Heikkilä esitteli löytöään seminaarissa, hän tajusi törmänneensä tutkijoita jo vuosikymmeniä piinanneeseen kysymykseen:

Miten yhdistää kylmät luvut ja ihmisten tunteet?

"Se on liikenteessä ihan älyttömän tärkeää, koska ihmiset ovat ne käyttäjät", Heikkilä sanoo.

Entä sitten käytäntö? Miten Helsinkiin saadaan todella älykäs liikenne?

Pitäisi aloittaa kolossista nimeltä HSL. Helsingin Seudun Liikenne tilaa Helsingin joukkoliikennettä ja vastaa sen pyörimisestä.

Sen lipunmyyntimonopoli pitäisi räjäyttää.

Matkakortin sijaan tärkein liikkujan väline olisi tällä kehityssuunnalla matkapuhelinsovellus, ja HSL olisi sen sisällä vain yksi palveluntarjoaja muiden joukossa.

Matkalle Kampista Kallioon sovellus voisi ehdottaa HSL:n bussiliikennettä, metroa, ratikkaa, Uber-autoa tai yksityistä kimppakyytiä, joista kuluttaja sitten valitsisi.

Eikä visio pääty tähän: liikennettä voisi ostaa itselleen sopivana kuukausipakettina, vähän kuin kännykkäliittymän. Tuon verran metroa, tuon verran taksia ja bussia ja tällainen kuukausihinta.

"Liikkumisoperaattorit voisivat tarjota kuukausipaketteja tai sellaisia, joissa maksetaan vain käytön mukaan. Paketit voisi räätälöidä yksityishenkilöille, perheille tai vaikka urheilujoukkueelle", Heikkilä sanoo.

Mutta miten ihmisiä suojattaisiin kiskuroinnilta, jos liikennemarkkinat vapautettaisiin tällä tavalla?

"Alakohtainen sääntely ja kilpailulaki suojaavat ihmisiä ja yrityksiä. Me olemme parhaillaan miettimässä yhteistyössä Liikenneministeriön kanssa, millaista sääntelyä tarvitaan", Heikkilä vastaa.

Tämä ei ole mitään visiohaihattelua, vaan ollaan jo niin pitkällä, että sääntöjä kirjoitetaan jo: KutsuPlus-bussi on vasta ensimmäinen pala järjestelmästä.

Sonja Heikkilä uskoo, että Liikkuminen palveluna tulee mullistamaan Helsingin. Ja muutkin paikat.

"Konsepti on helposti vietävissä mihin tahansa. Me koetamme Suomessa olla ensimmäisiä ja tehdä kaikki vaikeat kohdat, lakimuutokset ja suhteet eri toimijoiden välillä", Heikkilä sanoo ja hymyilee.

"Tästä tulee Suomen vientibrändi."

2 kiperää kysymystä Sonja Heikkilälle:

1. Pitäisikö yksityisautoilu keskustassa lopettaa?
Haluan poistaa tarpeen omistaa yksityisauto. Sitä voisi järkevoittää muun muassa kimppakyydeillä, jotka ovat hyvä keino vähentää ruuhkia.
Jos liikenne palvelisi ihmisiä hyvin, joukkoliikenteen käyttö lisääntyisi ja se olisi samalla ympäristöystävällisempää. Mutta näen Suomessa isompana juttuna sen palvelun enkä ympäristönäkökulmaa.

2. Miten parantaisit KutsuPlus -palvelua?
Kiinnostaisi kokeilla sitä sellaisilla ajoilla ja paikoilla, missä on muuten huono joukkoliikenne. Nyt se toimii mielestäni niillä alueilla, joissa on jo lähtökohtaisesti hyvät yhteydet.
KutsuPlus voisi toimia iltaisin, öisin tai jossain syrjäalueilla. KutsuPlus on suunniteltu keräämään useampia ihmisiä samaan kyytiin, joten ehkä baarin sulkemisaika tai bileet Otaniemessä olisivat hyviä esimerkkejä, jolloin kotiin pääsisi halvemmalla kuin taksilla.
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Natalie Wynn on tubettaja, joka kylpee videoillaan Jordan Petersoniksi pukemansa nuken kanssa ja josta on tullut vastavoima Youtuben kasvavalle alt-right-sisällölle

 4. 4

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 5. 5

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 6. 6

  Ravintola Kaisa­niemessä järjestettiin ääri­oikeiston tapahtuma, jossa puhui maailman tunnetuimpiin kuuluva valkoisen ylivallan kannattaja – ravintolaa vaaditaan nyt boikottiin

 7. 7

  Testasimme Lintsin kaikki laitteet: Kieputin/Top Spinin väsynyt koneisto ja 22 muuta asiaa

  Tilaajille
 8. 8

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 9. 9

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 10. 10

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 3. 3

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 4. 4

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 5. 5

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 6. 6

  Lapin erämaassa asuvasta nuoresta naisesta otetut valokuvat herättävät huomiota maailmalla

 7. 7

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 8. 8

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 9. 9

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 10. 10

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 3. 3

  Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

 4. 4

  Perus­suomalaisten kansan­edustaja yhdisti vieras­lajien torjunnan turvapaikan­hakijoihin – soitimme

 5. 5

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 6. 6

  Miestenlehti teki jutun yritysjohtajista: julkaisi ryhmäkuvan 15 miehestä ja 2 naisesta, mutta naiset oli photoshopattu mukaan

 7. 7

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 8. 8

  Viikonloppuna alkanut jääprinsessa-kohu huipentui toimittajan ja kansanedustajan väittelyyn aamu-tv:ssä – tässä keskustelun parhaat palat giffeinä

 9. 9

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 10. 10

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

  Tilaajille
 2. 2

  Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

 3. 3

  Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

  Tilaajille
 4. 4

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 5. 5

  Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

  Tilaajille
 6. 6

  Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

  Tilaajille
 7. 7

  Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

 8. 8

  Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

 9. 9

  Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

 10. 10

  Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 4. 4

  Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

  Tilaajille
 5. 5

  Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

 6. 6

  Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

  Tilaajille
 7. 7

  Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

 8. 8

  EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

 9. 9

  Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

 10. 10

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

  Tilaajille
 3. 3

  JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

  Tilaajille
 4. 4

  Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

  Tilaajille
 5. 5

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 6. 6

  Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

 7. 7

  Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

  Tilaajille
 8. 8

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 9. 9

  Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

  Tilaajille
 10. 10

  Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

  Tilaajille
 11. Näytä lisää