Suojelijat: "Holhooja-virkamiehet" kertovat, miksi he rajoittavat ryyppäämistä, skeittaamista ja uhkapelejä

Virkamiehet kertovat, miksi he eivät ole ankeuttajia vaan tarpeellisia suojelijoita, jotka varjelevat meitä pahalta. Viinalta, uhkapeleiltä ja anarkialta.

Tilaajille

Virkamiehet kertovat, miksi he eivät ole ankeuttajia vaan tarpeellisia suojelijoita, jotka varjelevat meitä pahalta. Viinalta, uhkapeleiltä ja anarkialta.

Tässä hieman yleisiä käsityksiä:

Kaikki on kielletty. Suomea hallitsevat sadistiset virkamiehet, jotka päättävät kansalaisten puolesta, miten täällä pitää elää. Ja virkamiehet ovat väärässä, sillä heidän laatimansa säännöt ovat typeriä ja estävät kansalaisia elämästä siten kuin he haluavat.

Virkamiehet laativat sääntöjä, jotka kieltävät. On kielletty kansalaisilta terassit, pokerin peluu, oluen juonti ja paljon muuta.

Mutta entä jos tämä onkin potaskaa? Entä jos virkamiehet ovatkin tarinan sankareita? Entä jos ilman virkamiehiä, kansakunnan suojelijoita, me eläisimme anarkiassa, jossa tappaisimme toisemme?

Annetaan virkamiesten kertoa itse.

”Jotkut haukkuvat natsiksi”

Virkamies:Ismo Tuominen, sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvos

Mukana näissä kieltokohuissa: Keravalla seisovan suuren Koff-tölkin, hevosen nimeämisen oluen mukaan ja alkoholibrändien järjestämät keikkalippujen arvonnat.

”Suomessa kuolee vuodessa enemmän ihmisiä alkoholiin kuin ihmisiä kuolee monissa konflikteissa [Vuonna 2012 alkoholi tappoi THL:n mukaan 2 532 suomalaista].

Alkoholin kanssa haaste on tasapainottaa kolme asiaa: Että alkoholi on hyvä asia. Että se on paha asia. Ja että keskimääräinen suomalainen on aivan pihalla koko hommasta.

Tutkijoiden mukaan kaikkea alkoholin pahoista puolista ei voi estää, mutta osan voi. Kieltäydyn holhousleimasta, sillä alkoholilain rajoitusten tavoitteena on esimerkiksi vähentää lasten kokemia haittoja tai väkivaltarikollisuutta.

Holhoushan on sitä, että vaikkapa valtio tietää ihmistä paremmin, mikä on hänelle hyvä. Kun mukaan tulee se, että muille aiheutuu haittoja, viattomien suojelu ei ole käsitteellisesti enää holhousta.

No, minusta on oikein tehdä työtä sen puolesta, että edes yksi prosentti kuolemista tai lasten huostaanotoista jäisi tapahtumatta. Se olisi vuodessa 25 kuolemaa.

Kansalaispalautteissa näkyy kaksi puolta: Jotkut haukkuvat natsiksi, kun viinaa ja kaljaa ei saa niin halvalla ja silloin, kun haluaa. Heitä pitää kuunnella ja pitää ajatella, että sanominen varmaan helpotti oloa.

Toiset kertovat lapsuudestaan tai kuolleesta puolisostaan, jonka viina tai olut vei. Kun viestejä lukee, miettii, voisiko tätä kaikkea estää.

Joissakin kansalaisten viesteissä on se sävy, että Tuominen siellä päättää, vaikka en tee päätöksiä, vaan esityksiä hallitukselle ja eduskunnalle.

On tietoa, mitä pitäisi tehdä. Tutkimusten mukaan alkoholimainonnan rajoittaminen vähentää alkoholihaittoja, mutta on paljon voimia, jotka eri syistä eivät halua mitään tehtävän.

Jos ajattelen keskimääräistä lehden pääkirjoitusta tai kansalaisen sähköpostia, se on täynnä väärää tietoa. Omia arvauksia ja luuloja. Pahimmillaan tietysti, että nykyinen 2 500 kuolemaa on hyvä luku, kun se on saatu vähenemään edellisvuosista.

Alkoholi on ainoa aihe, josta voi kirjoittaa tai sanoa mitä tahansa. Voi kehua kapakassa, että sanoinpa suorat sanat holhoajille.

Jokainen lainvalmistelija tietää, että kaikilla rajoituksilla on hyvien puolien lisäksi huonoja puolia. Ei ole täydellistä maailmaa eikä täydellistä tapaa tehdä säännöksiä. Kyllähän se laki hölmöltä tuntuu ihmiselle, joka ajattelee vain sitä Koff-tölkkiä.

Toki maailma muuttuu, ja pykälät vanhentuvat. Esimerkiksi alkoholiannosten määrän rajoittaminen ravintolan tiskillä on hölmö säännös. Ei sellaista tarvita, kun samaan aikaan Virosta saa tuoda 100 litraa viinaa ja juoda ne kaupungin puistossa pullonsuusta.

Ei kaikkea pidä tehdä, vaikka tarkoitus olisi hyvä.”

”Seuraisi kaikkien sota kaikkia vastaan”

Virkamies:Jouni Laiho, arpajaishallintopäällikkö

Mukana näissä kieltokohuissa:Työporukoiden vedonlyönnit, ulkomaiset peliyhtiöt ja rahankerääminen ilman lupaa (esimerkiksi, kun urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuori keräsi rahaa jalkapallojunioreille).

”Ei voi olla yhteiskuntaa, jolla ei ole normeja. Nykyaikaisessa yhteiskunnassa lainsäädäntö on se keino, jolla normit annetaan. Muuten olisimme täydessä anarkiassa, jolloin yhteiskunta tuhoaisi itse itsensä.

Yhteiskunta on kuin peli, ja pelissäkin on säännöt. Yhteiskunta eliminoi väärinpelaajat erilaisten pakkoon perustuvien mekanismien avulla, viimekätisesti voimankäytöllä. Jos jokainen pelaisi omilla säännöillään, seuraisi siitä, että jokainen myös pyrkisi pakottamaan muut pelaamaan omilla säännöillään. Tästä seuraisi kaikkien sota kaikkia vastaan, jossa tilanteessa ei enää ole mitään yhteiskuntaa vaan joukko ihmisiä, jotka tosiasiassa ovat tuhonneet elämisensä edellytykset.

Minusta on tullut julkisuudessa rahapelimonopolin puoltaja. Mutta virkamiehenä minulla ei ole mitään vaihtoehtoja. Ei minulla ole laajaa mahdollisuutta mihinkään individualismiin eikä tässä suhteessa tarvettakaan. Suomen rahapelimalli on toimiva ja komission laajan selvityksen mukaan myös yhdenmukainen yhteisön oikeuden kanssa.

Virkamies on lain palvelija, vaikka ei lainsäädäntö ole kivitauluun hakatut kymmenen käskyä, jotka ovat valideja maailman tappiin saakka.

Sääntöjen purkaminen ei kuitenkaan ole mikään sormiennäpsäytystemppu. Yhteiskuntajärjestys on monimutkainen kudelma, jossa jokaisella palalla on oma merkityksensä. Jos yhtä palaa liikuttaa, pitää liikuttaa muitakin.”

”Kansalaisten raivo ei tunnu hyvältä”

Virkamies:Lauri Hänninen, Helsingin rakennusviraston tiedottaja

Mukana näissä kieltokohuissa:Kahvilat, mummojen kutomisharrastus ja ruokarekat. Julkisen keskustelun myötä tilanteet ratkesivat sopimalla.

”Helsingissä on monenlaisia ihmisiä, joilla on monenlaisia intressejä. Rakennusvirasto hallitsee yleisiä alueita, kuten katuja ja puistoja, joita voi käyttää monin tavoin. Meidän osamme on olla erotuomari. Yleensä erotuomarin ratkaisut sopivat toiselle joukkueelle, mutta toiselle ei.

Jonkun on pakko olla erotuomari.

Emme tee sääntöjä ihmisten kiusaksi. Uskon, että kukaan ei pysty osoittamaan säädöstä, josta olisi kaikille kaupunkilaisille vain haittaa. Aina taustalla on kompromissin haku. Silloin on onnistuttu, jos on löydetty kompromissi, joka kelpaa kaikille, vaikka ei olekaan täydellinen.

Eihän kansalaisten raivo hyvältä tunnu, jos se on perusteetonta. Välillä saadaan aiheesta palautetta, kun on tehty virheitä. Ja niitä sattuu. Lähes kaikissa tapauksissa ihmiset ymmärtävät päätöksen, kun Twitterin kautta kertoo perusteet.

Monet kuitenkin soittavat meille ja haluavat lisää rajoituksia. Vaikkapa, että eivät saa nukuttua, kun on työmaa. Mutta jos työmaa olisi päiväsaikaan, se häiritsisi vielä suurempaa ihmisjoukkoa.

Sitten etenkin sosiaalisessa mediassa ihmiset sanovat, että eivät haluaisi mitään sääntelyä. Että kaiken pitäisi olla vapaata. Se toimii ehkä jonkin aikaa, mutta sitten, kun itse ei saa nukuttua skeittaavien poikien tai raitiovaunutyömaan takia, ymmärtää, että jotain pelisääntöjä pitää olla.

Tai ehkä jos kaikki vain skeittaisivat, pelisääntöä ei tarvittaisi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 4. 4

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 5. 5

  Onko Pori Jazzissa riittävästi jazzia? Mikkomatti Aro vastaa ja antaa parhaat tärpit

 6. 6

  Valtiokonttorin johtaja Riku Rantalan tempauksesta: Valtiolle saa lahjoittaa rahaa

  Tilaajille
 7. 7

  Valkoisuus on pelkkä valhe, vaikka ”etnonationalistit” kuinka muuta väittäisivät – Eurooppa ei ollut lähimainkaan sitä mitä kuvitellaan, sanoo historiantutkija

 8. 8

  Turkuun piti tulla havainnekuvan mukaan suorastaan taiteellinen funikulaari, mutta toisin kävi – lopputulos on malliesimerkki maailman vanhimmasta meemistä

 9. 9

  HBO:n hehkutetun Tšernobyl-sarjan käsikirjoittaja turhautui ydin­katastrofi­alueella poseeraaviin Instagram-turisteihin

 10. 10

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 3. 3

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 4. 4

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 5. 5

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 6. 6

  Lapin erämaassa asuvasta nuoresta naisesta otetut valokuvat herättävät huomiota maailmalla

 7. 7

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 8. 8

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 9. 9

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 10. 10

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 3. 3

  Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

 4. 4

  Perus­suomalaisten kansan­edustaja yhdisti vieras­lajien torjunnan turvapaikan­hakijoihin – soitimme

 5. 5

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 6. 6

  Miestenlehti teki jutun yritysjohtajista: julkaisi ryhmäkuvan 15 miehestä ja 2 naisesta, mutta naiset oli photoshopattu mukaan

 7. 7

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 8. 8

  Viikonloppuna alkanut jääprinsessa-kohu huipentui toimittajan ja kansanedustajan väittelyyn aamu-tv:ssä – tässä keskustelun parhaat palat giffeinä

 9. 9

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 10. 10

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

  Tilaajille
 2. 2

  Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

 3. 3

  Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

  Tilaajille
 4. 4

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 5. 5

  Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

  Tilaajille
 6. 6

  Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

  Tilaajille
 7. 7

  Pusuhuuliwunderbaum, u-käännös ja kutsu viinille – Päivän liftausreissu paljasti, että Suomen tiet ovat täynnä lämpöä, jota ei tuulilasin läpi näe

 8. 8

  Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

 9. 9

  Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

 10. 10

  Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 4. 4

  Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

  Tilaajille
 5. 5

  Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

 6. 6

  Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

  Tilaajille
 7. 7

  Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

 8. 8

  EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

 9. 9

  Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

 10. 10

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

  Tilaajille
 3. 3

  JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

  Tilaajille
 4. 4

  Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

  Tilaajille
 5. 5

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 6. 6

  Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

 7. 7

  Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

  Tilaajille
 8. 8

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 9. 9

  Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

  Tilaajille
 10. 10

  Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

  Tilaajille
 11. Näytä lisää