Pepun aika on nyt – näin takapuoli valtasi pop-kuvaston

Populaarikulttuurissa on ollut jo pitkään yksi asia ylitse muiden. Tuo asia on takapuoli. Nyt kertoo, mitä tämä kertoo meistä.

Tilaajille

Maailmalla musiikkivideot, levynkannet ja musiikkigaalat ovat vallanneet esitykset, joissa heiluvat rintojen sijasta kookkaat takapuolet. Ne ovat vallanneet myös lehtien kulttuuri- ja muotisivut. Onko kyse voimauttavasta muutoksesta popkuvastossa, rasistisesta media-ilmiöstä vai vain uusi tapa esineellistää naisvartaloa?

Populaarikulttuurissa on pari viime vuotta  ja erityisesti tämän syksyn  ollut yksi asia ylitse muiden. Tuo asia on takapuoli.

Esimerkkejä:

1. Nicky Minajin peppulaulu on katsottu pian 300 miljoonaa kertaa
Yhdysvaltalaisen r’n’b-artisti Nicki Minajin elokuussa julkaistu Anaconda on viime kuukausien tiuhimmin soineita hittejä. Erityisen suosittu on ollut kappaleen musiikkivideo.

Siinä liikutaan sademetsässä, jossa naiset ovat pukeutuneet alusasuihin.
Heti alkuun miehen ääni julistaa: “my anaconda don’t want none unless you got buns hun”.

Samaan aikaan kamera zoomaa alusasuisen naisen pakaroihin, jotka pyörivät kuvassa kiivaasti.

Seuraavien vajaan viiden minuutin aikana useamman naisen pakarat pyörivät, keikkuvat, heiluvat ja hytkyvät ja yksi laulaa kahdesta miehestä, jotka kummatkin ovat olleet kiinnostuneita hänen runsaista muodoistaan.

Toim. huom: Minajin kappale ja video ovat viittauksia Sir Mix-a-Lotin vuonna 1992 ilmestyneeseen kappaleeseen Baby Got Back, jonka alussa kaksi valkoihoista naista kauhistelee tummaihoisen naisen takapuolen kokoa. Katso täältä.

2. Jennifer Lopez nousi takaisin huipulle takamuslaululla

Syksyn toinen suuri pop-ilmiö on ollut veteraanilaulaja Jennifer Lopezin paluu huipulle. Lopez ja Iggy Azalea julkaisivat kappaleen Booty (suom. Peppu) pian Minajin hitin jälkeen.

Kappaleen videolla kuvataan lähinnä Lopezin ja Azalean takamuksia: hikisinä, jumppatrikoissa, läheltä, kaukaa.


3. Beyoncé täytti MTV:n VMA-tilaisuuden esiintymislavan pakaroilla

Popin kuningattareksi tituleerattu Beyoncé nähtiin MTV:n elokuussa pidetyn VMA-palkintogaalan loppunumeron esittäjänä. Erityishuomiota keräsi Flawless-kappale, jonka esityksessä Beyoncé yhdisti feministisen julistuksen takapuolta korostavaan koreografiaan.

4. Sports Illustrated laittoi 50-vuotisjuhlanumeronsa kanteen uimapukuiset mallinaiset kuvattuina takaapäin

Urheilullisten uimapukuvartaloiden esittelijänä tunnettu maailmankuulu lehti on kuluneen viidenkymmenen vuoden aikana päästänyt pakarat kanteen vain kaksi kertaa aiemmin.

5. Amerikassa lehdet ovat ehtineet jo julistaa rintojen aikakauden päättyneen ja pepun alkaneen

Yhdysvalloissa tuskin on lehteä, joka ei olisi viimeisen parin vuoden sisään kirjoittanut juttua takapuolen noususta. Tänä syksynä juttuja on ilmestynyt entistä tiheämpään tahtiin.

Esimerkiksi laajan artikkelin aiheelle omistanut The New York Times tulkitsi asiaa syyskuussa näin (linkki):

The rear is fast becoming the erogenous zone of choice in America, vying for eminence with breasts, abs, legs or, for those of us who came of age in the early ’90s, Linda Hamilton’s sinewy arms in “Terminator 2.”

Vogue julisti syyskuun alussa meidän olevan nyt virallisesti ison takapuolen aikakaudella (linkki).

Juttu kirvoitti vastalauseiden myrskyn lukijoilta, joiden mielestä Voguen lähestymistapa aiheeseen oli pahasti aikaansa jäljessä ja lähestymistapa rasistinen (tästä lisää myöhemmin).

Jotkut, kuten The Daily Beast, ovat jopa sitä mieltä, että peppukylläisyys on nyt saavutettu ja takapuolen hetki huomion valokeilassa on jo ohi (linkki).

Useimpien mielestä peppujen valtakausi on kuitenkin vasta alkanut.

Takapuolista on tuskin koskaan puhuttu yhtä paljon kuin nyt. Miten tähän on tultu?


Valkoisten hallitsema populaarikulttuuri oli 1990-luvulla vahvasti rintapainotteista.
Näkyvimpänä syynä tähän on Yhdysvallat, jossa on ollut perinteisesti vallalla "povikultti", todetaan kirjailija ja taiteilijaprofessori Kaari Utrion Bella Donna -kirjassa.

1990-lukua on kieltämättä vaikea ajatella ilman Baywatch-sarjan tunnusmusiikkia ja rannalla juoksevaa Pamela Andersonia, jonka rintavarustuksen perään miehet tuolloin kuolasivat.

Koska Yhdysvallat on 1950-luvun jälkeen ollut merkittävin yksittäinen populaarikulttuurin tuottaja, on loogista, että sen asettama esimerkki on vaikuttanut myös muihin maihin.
Yhdysvaltojen vaikutus ei ulotu pelkästään länsimaihin: isojen rintojen ihanne on vallalla myös esimerkiksi Japanin anime-elokuvissa ja mangassa.

Yhdysvaltalaisten plastiikkakirurgien tilastoissa (linkki) rintojen suurennus on edelleen johdossa, mutta vuoden 2013 prosentuaalisesti kovin kasvaja on takapuoli. Pakaroihin nimittäin pumpattiin rasvaa 16 prosenttia useammin kuin vuonna 2012, kun taas rintojensuurennusleikkaukset lisääntyivät vain prosentin verran.

Venla Pystynen kirjoitti
(linkki) Helsingin Sanomissa 1. syyskuuta 2013 runsaan takamuksen muodista, johon liittyy myös kysymyksiä rodusta ja vallasta.

Leveät lanteet ja pyöreät pakarat yhdistetään nimittäin vanhastaan afrikkalaisiin, latinalaisamerikkalaisiin ja karibialaisiin naisiin.

Valkoihoiset ovat suhtautuneet tähän muodokkuuteen joko inhoten, kuten edellä mainitun Baby Got Backin naishahmot, tai himoiten. Kumpaankin suhtautumistapaan liittyy usein ajatus toiseudesta eli siitä, että näiden eksoottisen muhkeiden pakaroiden omistaja on myös henkilönä tavalla tai toisella erilainen kuin niiden valkoihoinen katsoja.

Siinä missä amerikkalaisten eroottinen ajattelu on pitkään pyörinyt rintojen ympärillä, on eurooppalainen kulttuuri ollut perinteisesti kiinnostuneempi takapuolista, kirjoittaa Utrio.

Ihanteena ei kuitenkaan ole pitkään aikaan ollut musiikkivideoissa nyt pyörivä muodokas takamus, vaan Euroopassa tavoiteltiin koko 1900-luvun ajan mahdollisimman pieniä ja kiinteitä pakaroita myös naisille.

Viimeksi Euroopassa ihailtiin isompaa takamusta 1800-luvulla, jolloin hameen takaosan päälle kerättiin kangasta ja hevosenjouhilla täytettyjä tyynyjä muhkeaksi turnyyriksi. 2010-luvun takapuolesta topatut alusvaatteet eivät siis ole mikään uusi keksintö.

Mutta mistä johtuu, että Yhdysvalloissa kuvasto on muuttunut nyt?


Tähän on kulttuuriesseistien kyllä, takapuolen nousu on Yhdysvalloissa kiivaan esseismin aihe  mukaan ainakin kaksi syytä.

Ensimmäinen on länsimaiden muuttuminen monikulttuurisemmiksi ja sitä myöten myös kauneusihanteen hivuttautuminen pois Utrion kuvaamasta amerikkalaisesta povikultista.

Tämä muutos näkyy esimerkiksi Jennifer Lopezin ja Beyoncén kaltaisina tähtinä, joilla on latinalaisamerikkalaisia ja afrikkalaisamerikkalaisia juuria.

Toinen syy pyllytrendin takana on laajempi terveystrendi. Marisa Meltzer kirjoitti ilmiöstä syyskuussa New York Timesissa (linkki) ja totesi, että siinä missä rintojen kokoa ja muotoa voidaan muuttaa ainoastaan kirurgialla, takapuoleensa voi vaikuttaa kuka tahansa.

Täyteläinen ja terhakka takamus nähdään tämän teorian mukaan merkkinä kovasta treenaamisesta, mikä taas olisi osoitus terveydestä ja luonteenlujuudesta.

Kun kyseessä ovat ulkonäköihanteet, eivät asiat tietenkään ole näin yksinkertaisia.

Yhdysvalloissa valkoista valtakulttuuria on syytetty rasismista, kun se on ihastellut artisteja, jotka nousevat valtavirtaan takamus edellä.
Tämä "uuden ilmiön" ihannointi unohtaa, että kauneusihanne on ollut kuten todettua erilainen Yhdysvaltain ja Euroopan ulkopuolella iät ja ajat.

Takamuksen ihannointi ei myöskään välttämättä johda mihinkään muuhun kuin naisiin kohdistuvien odotusten kovenemiseen. Tai kuten koomikkona ja tuottajana tunnetuksi tullut Tina Fey kirjoittaa vuonna 2011 ilmestyneessä kirjassaan Bossypants:

"All Beyonce and JLo have done is add to the laundry list of attributes women must have to qualify as beautiful.
Now every girl is expected to have Caucasian blue eyes, full Spanish lips, a classic button nose, hairless Asian skin with a California tan, a Jamaican dance hall ass, long Swedish legs, small Japanese feet, the abs of a lesbian gym owner, the hips of a nine-year-old boy, the arms of Michelle Obama, and doll tits.”

Siis: Takapuolen aika on nyt, mutta lopulta se voi olla vain yksi lisä listaan, jonka vaatimukset naisen pitää täyttää ollakseen kaunis.

Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

 3. 3

  Tässä suomalaiskatsojien Game of Thrones top-5 -veikkaukset eli kuka kuolee, elää, istuu lopussa Rautavaltaistuimella – äänestä tilannetta toisen jakson jälkeen

 4. 4

  Marvelin suositun Avengers-saagan päätöselokuvaa suitsutetaan lähes varauksetta – mistä tämä poikkeuksellinen hehkutus kumpuaa?

 5. 5

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 6. 6

  Jaksoarvio 1/6: Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 7. 7

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 8. 8

  Vallilan vapputanssit jäävät väliin tänä vuonna

 9. 9

  Lappi-teemainen Kultá on Helsingin parhaita hotelliravintoloita – maut vetosivat, kun ne olivat simppeleitä

 10. 10

  Uusi El Rey -ravintola aukesi Annankadulle – kylillä kehutut kalatacot olivat maineensa veroisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

 3. 3

  Tässä suomalaiskatsojien Game of Thrones top-5 -veikkaukset eli kuka kuolee, elää, istuu lopussa Rautavaltaistuimella – äänestä tilannetta toisen jakson jälkeen

 4. 4

  Barack Obama joutui konservatiivien ryöpytyksen kohteeksi, koska puhui Sri Lankan iskun uhreista ”pääsiäisenviettäjinä” – näin hämmentävä somemyräkkä alkoi

 5. 5

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 6. 6

  ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

 7. 7

  Marvelin suositun Avengers-saagan päätöselokuvaa suitsutetaan lähes varauksetta – mistä tämä poikkeuksellinen hehkutus kumpuaa?

 8. 8

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 9. 9

  Onko tykkäysten kyttäily mennyt liian pitkälle? Instagram selvittää mahdollisuutta piilottaa ne näkyvistä ja palauttaa kuvien selaus juurilleen

 10. 10

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

 3. 3

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 5. 5

  Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

 6. 6

  Jaksoarvio 1/6: Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 7. 7

  ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

 8. 8

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 9. 9

  Barack Obama joutui konservatiivien ryöpytyksen kohteeksi, koska puhui Sri Lankan iskun uhreista ”pääsiäisenviettäjinä” – näin hämmentävä somemyräkkä alkoi

 10. 10

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

 2. 2

  Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

 3. 3

  Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

 4. 4

  Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

 5. 5

  Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

  Tilaajille
 6. 6

  Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

 7. 7

  Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

 8. 8

  Autojen päälle ropisi hiekkaa Britanniassa, Suomessa ihasteltu poikkeuksellisen upeita auringon­laskuja – kumpaakin ilmiötä selittää ilma­kehään noussut hiekka­pöly

 9. 9

  WHO:lta tiukka linja ruutu­aikaan: Alle viisivuotiaille lapsille enintään tunti päivässä, alle vuoden ikäisiä ei pitäisi altistaa äly­laitteille lainkaan

 10. 10

  Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

  Tilaajille
 2. 2

  Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

  Tilaajille
 3. 3

  Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

 4. 4

  ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

 5. 5

  Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

 6. 6

  Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

 7. 7

  Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

 8. 8

  Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

 9. 9

  Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

 10. 10

  Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

  Tilaajille
 2. 2

  Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

 3. 3

  Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

  Tilaajille
 4. 4

  Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

  Tilaajille
 5. 5

  Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

 6. 6

  ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

  Tilaajille
 7. 7

  Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

 8. 8

  Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

  Tilaajille
 9. 9

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 10. 10

  Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

 11. Näytä lisää