Maailmalla on monta Helsinki-nimistä baaria, ja tässä niistä viisi

Maailmalla on useita baareja, jotka on nimetty Helsingiksi. On gay-yökerho, karaokebaari ja autokorjaamoon rakennettu keikkapaikka.

Tilaajille

Maailmalla on useita baareja, jotka on nimetty Helsingiksi. On gay-yökerho, karaokebaari ja autokorjaamoon rakennettu keikkapaikka. Esittelyssä viisi baaria nimeltä Helsinki.

Suomikaraokea Tallinnassa

Yksi Helsinki sijaitsee tietenkin Tallinnassa, ja siellä se on karaokebaari. Vanhassakaupungissa sijaitsevassa Lokaal Helsingissä käyvät sellaiset turistit, jotka eivät halua kohdata ulkomailla mitään ulkomaalaista.

Helsinki-baarissa voi laulaa karaokea suomeksi muiden suomalaisten seurassa, ja baarin nurkassa pitävät majaansa Virossa asuvat suomalaiset ”kantapeikot”.

Sisustus on ruotsinlaivahenkinen, ja seinillä on kuvia Aki KaurismäenCalamari Union -elokuvasta.

Suomalaisuus on kuulemma kuitenkin uhattuna, sillä viime vuonna julkaistun Baarimies Tallinnassa -oppaan mukaan Lokaal Helsingin alakertaan ovat löytäneet tiensä myös jättiscreeniltä futista katsovat britti-porukat.

Lokaal Helsinki (Viru 18, Tallinna), ma–to 11–1, pe–la 11–3, su 11–1.

Keikalle Helsinkiin New Yorkin kupeessa

Hudson on hieman yli 6 000 asukkaan kaupunki, 200 kilometriä New Yorkista pohjoiseen. Sen keskustassa toimii klubi nimeltä Helsinki Hudson.

Isot nimet hamuavat paikkaan keikalle. Klubilla ovat esiintyneet muun muassa Grammy-palkittu Norah Jones, Sonic Youth -yhtyeestä tuttu Thurston Moore ja folk-muusikko Pete Seeger.

Klubin nimi on kunnianosoitus Deborah McDowellin suomalaisille sukujuurille. McDowell on yksi paikan omistajista. Hänen isovanhempansa olivat suomalaisia, ja Deborahilla on yhä kaksoiskansalaisuus.

”Isoisäni Vilho Tammi työskenteli Hotelli Helsingissä sodan aikana ja 1940-luvulla. Sodan jälkeen perhe muutti New Yorkiin, mutta heillä oli asunto Helsingissä vielä vuosien ajan”, McDowell kertoo sähköpostin välityksellä.

Ennen Hudson Helsinkiä McDowell piti 15 vuoden ajan Helsinki Tea Company -nimistä paikkaa Great Barringtonin pikkukaupungissa. Siellä hän valmisti asiakkaille myös suomalaisia ruokia ja jälkiruokia.

Kun McDowell muutti Hudsoniin, sai alkunsa Hudson Helsinki.

Suomalaisia asiakkaita käy kuulemma silloin tällöin nimen houkuttelemana.

Vaikka McDowell ei enää työkseen myy suomalaisia herkkuja, työ Suomi-ruuan parissa jatkuu.

”Kirjoitan parhaillaan keittokirjaa, johon tulee fantastisia Helsinki-reseptejä.”

Helsinki Hudson (405 Columbia Street), ma–su 17–22, helsinkihudson.com.

Gay-yökerho Leicesterissa

Iso-Britannian keskiosissa sijaitsee Leicesterin kaupunki, ja siellä menomesta nimeltä Helsinki Club.

Se kehuu olevansa kaupungin johtava gay-yökerho. Ainakin paikalla on pitkä historia. Klubi perustettiin vuonna 1983, ja alkuaikoina paikassa viihtyivät seksuaalivähemmistöjen lisäksi Duran Durania ja Boy Georgea diggailevat uusromantikot.

Nyt Helsinki Clubissa dj soittaa dance-musiikkia, ja tiskiltä saa 10 punnalla ämpärillisen viinashotteja. Keskiviikon opiskelijailloissa drinkkien hinnat alkavat yhdestä punnasta.

Helsinki Club (94 Rutland Street, Leicester), ke 23–3, pe–la 23–4, clubhelsinki.co.uk.

Kaurismäen hengessä Pietarissa

”Olen tuonut suomalaisia muusikoita Pietariin ja tehnyt kulttuuriprojekteja suomalaisten kanssa 15 vuotta. Pidän Suomesta ja Helsingistä”, Ilja Bortnjuk, yksi pietarilaisen Helsinki-baarin omistajista, kertoo puhelimessa.

Useiden pietarilaisten mielikuvissa Helsinki on paikka, jossa käydään ostosmatkoilla. Helsinki Barin omistajat halusivat kuitenkin näyttää toisen puolen suomalaisuudesta.

Ravintolaan on pyritty luomaan Kaurismäen veljesten elokuvien tunnelma. Seinillä on julisteita ja valokuvia heidän leffoistaan.

”Tykkäämme Kaurismäkien elokuvista ja suomalaisesta mentaliteetista. Se on osittain hyvin samanlainen kuin venäläinen.”

Päivisin Helsinki Bar on ruokaravintola. Hiljattain listalle tulivat sapakset, eli suomalaiset tapakset. Baarissa on välillä myös suomalaishenkistä ohjelmaa.

”Aiomme järjestää luennon suomalaisesta nykymusiikista sekä hip hop -maaottelun suomalaisten ja venäläisten rap-muusikoiden välillä. Suunnitelmissa on myös Venäjän ensimmäinen ilmakitaransoittokilpailu.”

Iltaisin Helsinki Bar on bilepaikka, jossa juhlinta venyy usein aamukuuteen. Musiikkityyli vaihtelee illasta ja dj:stä riippuen.

Kaurismäen veljeksistä Mika on käynyt paikan päällä tarkastamassa klubin ”kaurismäkeläisyyden”.

Tie Pohjoiseen -elokuvan jatkobileet järjestettiin täällä. Mika sanoi, että hän pitää paikasta paljon ja kutsui meidät dj-keikalle heidän Moskova-baariinsa. Vierailu on vielä tekemättä.”

Helsinki Bar (Kadetskaya Liniya 31, Pietari), ma–pe 12–2, la–su ravintola aukeaa klo 12 ja sulkeutuu, kun viimeinen asiakas poistuu.

Alakulttuurien kohtauspaikka Zürichissä

Kun helsinkiläistynyt taiteilija Sasha Huber käy entisessä kotikaupungissaan Zürichissä, hän pyrkii vierailemaan paikallisella Helsinki Klubilla.

Kaupungin länsipuolella, vanhassa autokorjaamossa sijaitseva baari on hänen mukaansa yksi kaupungin parhaista. Sitä pitää Huberin ystävä Tom Rist.

Miksi paikan nimeksi annettiin Helsinki?

”Tom todella pitää Helsingistä. Hän on käynyt täällä teini-ikäisestä asti ja haluaisi käydä useamminkin.”

Helsinki Klub avattiin 2002. Kaupunkiteema näkyy nimen lisäksi yhdessä asiassa: klubille on tehty omaa nimikkosalmiakkikossua, 34-prosenttista ”Helsinki Klubin Salmiakki-Siiralaa”, jota valmistaa Zürichissa asuva Mika Siirala.

Helsinki Klubilla esiintyvät pienen yleisön suosimat artistit, ja tyylikirjo ulottuu hip hopista singer-songwriter-muusikoihin. Joka sunnuntai baarissa soittaa paikan houseband. Keikkojen lisäksi baarissa järjestetään stand up -iltoja, teatteriesityksiä ja erilaisia vaihtoehtoisia taidetapahtumia.

Klubin nimi on kuulemma houkutellut paikalle myös suomalaisia, jotka yrittävät päästä sisään ilmaiseksi.

Helsinki Klub (Geroldstrasse 35, Zürich), ti 20–01.30, to 20–2, pe–la 20–3.30, su 20–2, helsinkiklub.ch.

Entäs toisinpäin? Tässä ovat maailman baarit Helsingissä

Lontoo ja Pariisi

Pub Paris ja Cafe London Pub löytyvät Kontulan ostarilta. Lontoon versio on klassinen lähiöbaari, eikä Lontooseen viittaa mikään muu kuin nimi. Myös Pub Parisin pariisilaisuus on katsojan silmässä.

Cafe London Pub (Keinulaudankuja 4 D), ma–pe 9-1, la 9-2, su 9–1.

Pub Paris (Ostoskuja 1), ma–su 9–2.

Las Vegas

Kallion Las Vegas -baari on sisustettu lattiasta kattoon erilaisella jenkkisälällä. Teemana on pikemminkin koko Amerikka kuin Las Vegas. Raha-automaattiyhdistyksen pelikoneitakin on vain neljä kappaletta.

Viides linja 8. Ma–su 11–2.

Oslo

Ølhus Oslo korvasi hiljattain tšekkiläisen Milenkan. Tiskin yläpuolella roikkuu nyt orvon näköinen Norjan lippu, ja seinillä on kuvia maan kuninkaallisista. Maisematapetit esittävät vuonomaisemaa ja rannikkokylää. Oslossa on kuulemma maailman kalleimmat oluen hinnat, mutta tämä ei päde Helsingin Osloon.

Haapaniemenkatu 3–5. Ma–ti 15–24, ke–to 15–1, pe–la 14–3, su 15–22.

Praha ja Dublin

Kaivopihan Praha ja viereinen Dubliner muodostavat yhdessä ison baarikompleksin. ”Kaupungista” toiseen voi kävellä ulos astumatta. Dublinerin tunnusväri on vihreä, Prahassa seinillä on tšekkiläisiä katukylttejä. Ainakin alkuilllasta tunnelma on molemmissa paikoissa rauhallinen ja rento.

Mannerheimintie 5. Ma–ti 12–3, ke–la 12–4, su 15–3.

Moskova

Moskovassa inspiraatiota on haettu Neuvostoliiton ajoilta. Baarin mainostetaankin olevan ”pysähtyneisyyden ajan muistomerkki keskellä Helsinkiä”.

Eerikinkatu 11. Ma–to 18–2, pe–la 18–3.

Rotterdam ja Amsterdam

Bierhuis Rotterdamin sisustus on merihenkinen. Katosta roikkuu öljylamppuja, erilaisia lippuja ja kalaverkkoa. Epäselväksi jää, miten sisustus liittyy Rotterdamiin.

Amsterdamissa taas näkyy pyöräily. Oluthuoneen seinälle on nostettu polkupyörä, ja kesällä terassin aita on rakennettu polkupyöristä.

Bierhuis Rotterdam (Tennispalatsinaukio 4). Ma–su 11–2.

Oluthuone Amsterdam (Itämerenkuja 1 C). Ma–ti 15–1, ke–to 13–1, pe–la 13–2, su 15-22.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Ruoka
 • Helsinki
 • Ravintolat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 2. 2

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 3. 3

  Keskiviikkona elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

 4. 4

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 5. 5

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 6. 6

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 7. 7

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 8. 8

  Näin Pressiklubin Sanna Ukkolasta tuli feministien kärkäs arvostelija, jota pidetään konservatiivien uutena suosikkina – Mitä mieltä hän todella on tasa-arvosta ja suomalaisesta some­keskustelusta?

  Tilaajille
 9. 9

  Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

 10. 10

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 2. 2

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 3. 3

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 4. 4

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 5. 5

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 6. 6

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 7. 7

  Keskiviikkona elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

 8. 8

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 9. 9

  Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

 10. 10

  Ravintoloitsija Ilja Björs kertoo tärkeimmät jouluruokatrendit: Perinteitä uudella tavalla – eikä kaikkea tarvitse tehdä itse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 2. 2

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 3. 3

  Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

 4. 4

  New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

 5. 5

  Kolumni: Öyhöttäjät arvelivat alpakoiden olleen salaliitto natseja vastaan, mutta natseja vastaan on olemassa vain liitto, ja sen nimi on yhteiskunta

 6. 6

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 7. 7

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 8. 8

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 9. 9

  ”Kerroin, että haluaisin harrastaa merirosvoseksiä” – Vääriin numeroihin lähetetyt tekstiviestit aiheuttivat kiusallisia tilanteita, koostimme parhaat tekstarimuistot

 10. 10

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 2. 2

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 3. 3

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 4. 4

  Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

 5. 5

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 6. 6

  Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

 7. 7

  Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

 8. 8

  Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

 9. 9

  Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

 10. 10

  Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

 3. 3

  Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

  Tilaajille
 4. 4

  Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

 5. 5

  Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

 6. 6

  Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

 7. 7

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 8. 8

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 9. 9

  Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

 10. 10

  Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

  Tilaajille
 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 8. 8

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 11. Näytä lisää