Tämä mies haluaa kumota tasa-arvoisen avioliittolain – miksi?

Jukka-Pekka Rahkonen vei eduskuntaan kansalaisaloitteen tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseksi. Kuka hän on?

Tilaajille

Kirkkonummelainen Jukka-Pekka Rahkonen ei haluaisi puhua uskonnosta.

Siitä puhumalla hänen asiansa on näet yritetty leimata turhaksi kiihkoiluksi, hän sanoo.

"Miksei vaikka SPR:n johtajalta kysytä aina haastattelussa uskonnollista vakaumusta", Rahkonen kysyy puhelimessa heti haastattelun aluksi.

Ehkä kyse on siitä, että hänen asiaansa kannattavat uskonnolliset piirit, muun muassa kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

Rahkonen on näet eduskuntaan viime viikolla edenneen Aito avioliitto -aloitteen alullepanija.

Hän siis johtaa kansanliikettä, joka haluaa kumota samaa sukupuolta olevien välisen avioliiton, josta eduskunta päätti viime syksynä myös kansalaisaloitteen pohjalta.

Ja nyt Rahkonen yrittää kovasti erottaa aloitteen sen uskonnollisesta leimasta.

Avioliitto on "esivaltiollinen", kaikkia lakeja ja yhteiskuntia edeltävä peruspilari, hän sanoo. Sellainen, jonka varassa lepäävät perhe, lastenkasvatus eli lähes kaikki.

"Se on instituutio, joka on ollut olemassa ennen ensimmäistäkään valtiota tai lakia. Sen perustalle on rakennettu valtio ja lainsäädäntö on tunnistanut sen tärkeimmäksi rakenteeksi."

Argumentit on kuultu monesti. Mutta kuka on mies aloitteen takana?

Hän latelee perustiedot nopeasti: 44-vuotias, naimisissa, kahden lapsen isä ja työskennellyt it-alalla 90-luvulta lähtien.

Ja kyllä, uskonnollinen.

Rahkonen on ollut Espoon helluntaiseurakunnan toiminnassa mukana, ja oli muun muassa viime syksynä organisoimassa seminaaria, jonka nimi oli Täyteen miehuuteen. Siinä  kutsuttiin "suomalaisia miehiä Raamatun opetuksen mukaiseen johtajuuteen".

Aloitteen toiseksi vireillepanijaksi merkitty Pasi Turunen taas toimii kristillisessä Patmos-lähetyssäätiössä.

He olivat ydinryhmässä, joka järjestäytyi viime syksynä Facebookissa. Tasa-arvoinen avioliittolaki oli juuri hyväksytty eduskunnassa.

Joulukuussa parinkymmenen hengen kokoinen ryhmä perusti Aito avioliitto -nimisen yhdistyksen. Nimien kerääminen alkoi tiedekeskus Heurekassa järjestetyssä tilaisuudessa maaliskuun lopussa.

Aktiiveja projektissa on Rahkosen mukaan ollut parisataa ihmistä ympäri Suomea: eri-ikäisiä, miehiä ja naisia. Rahkonen vakuuttaa, että joukossa on mukana myös ateisteja ja uskonnottomia.

Allekirjoituksista noin puolet tuli netin kautta ja toinen puoli kentältä. Rahkosen arvion mukaan suurin osa nimistä tuli "Kehä III:n ulkopuolelta". Nimiä kerättiin muun muassa kesätapahtumissa, farmarimessuilla, tangomarkkinoilla.

Viime viikonloppuna täyttyi 50 000 allekirjoituksen raja, ja esitys etenee näin eduskuntaan. Aloite jäi kauas Tahdon2013-aloitteesta, joka keräsi yli 160 000 nimeä. Sillä oli tukenaan paitsi eduskunta, kyselyjen perusteella myös kansan enemmistö.

Vastaavan tasa-arvoisen lain ovat säätäneet viime vuosina useat länsimaat. Tänä kesänä Yhdysvaltain korkein oikeus totesi historiallisella päätöksellä homoliittojen kiellot perustuslain vastaisiksi.

Avioliitto koskee kaikkia sukupuolia lähes koko Länsi-Euroopassa, kuten Ranskassa, Espanjassa ja Britanniassa. Saksassa käytössä ovat Suomen kaltaiset rekisteröidyt parisuhteet.

Rahkosen mielestä avioliitosta ei tässä ole kyse.

"Onhan se arvokas asia jos on elinikäinen ystävä. Mutta ei se ole avioliitto."

Kahden samaa sukupuolta edustavan liittoa hän puhuu ennemminkin kumppanuutena tai ystävyytenä.

"Varmaan se rakkauttakin on, mutta on siinä erokin. Homoseksuaalipari ei voi ikinä täydentää toisiaan samalla tavalla kuin mies ja nainen", hän sanoo.

Hän korostaa, ettei halua rajoittaa homoseksuaalisuutta vaan ainoastaan korostaa avioliiton merkitystä.

"Sama häiriötila tulee silloinkin, jos oma seksuaalisuus ei ole selvää. Jos mies ei ole varma miehuudestaan, sekin heikentää avioliiton lujuutta."

Rahkosen puheet kuulostavat rajuilta, jopa loukkaavilta.

Valtavirran tutkimuksissa väitteille esimerkiksi lapsen aseman heikentymisestä ei löydy käytännössä tukea.

Näin kolme psykologian professoria totesi mielipidekirjoituksessa HS:ssä tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisen alla:

On saatavilla meta-analyysejä tutkimuksista, jotka vertaavat samaa ja eri sukupuolta olevien vanhempien lasten kehitystä. Tutkimustulokset osoittavat, että ryhmien välillä ei ole eroja useimpien lasten kehitykseen liittyvissä seikoissa.

Tulosten mukaan lasten psyykkinen hyvinvointi, älyllinen kehitys, sukupuoli-identiteetti ja sukupuolinen suuntautuminen eivät eronneet samaa ja eri sukupuolta olevien vanhempien perheissä.

Rahkonen uskoo silti, että historiallisella argumentoinnilla suomalaiset tulevat hänen tuekseen.

"Suomessa suurimmalle osalle Raamatun sana tai muu uskonto ei merkitse mitään. Mutta heillekin historiallinen ja biologinen peruste riittää. He ymmärtävät avioliiton tärkeyden ja sen, mitä lapsi tarvitsee. Kaikilla heillä on ollut oma isä ja äiti, ja se tulee sitä kautta."

Aloitteen mahdollisuudet mennä läpi eduskunnassa ovat pienet. Sitä käsittelevän lakivaliokunnan jäsenistä selvä enemmistö vastustaa lain kumoamista. Julkisuudessa perumisesta on tosissaan puhunut lähinnä kristillisten Räsänen.

Rahkosen aloitteesta onkin julkisuudessa puhuttu jopa kiusantekona ja ruohonjuuridemokratian absurdina hyväksikäyttönä. Miksi tarvitaan uusi aloite edellisen kumoamiseen, kun yksi jo meni läpi?

Aloite hyväksyttiin "hurmoksessa ja väärin perustein", Rahkonen sanoo. Hänestä sen vaikutuksia ei tutkittu tarpeeksi.

Rahkonen ei kuitenkaan ole aloitteineen yksin, vaikka vähemmistössä hän voikin olla.

Kyselyissä noin 40 prosenttia suomalaisista vastusti tasa-arvoista avioliittolakia, ja lain vastustajien teettämässä kyselyssä 46 prosenttia kertoi kannattavansa avioliiton säilyttämistä miehen ja naisen välisenä.

"Tiedämme, että Suomessa on enemmistö, joka haluaa säilyttää avioliiton perinteisenä, eikä se enemmistö mihinkään katoa. Eri asia on se, miten sen kanssa eletään", Rahkonen sanoo.

Jos aloite ei mene läpi, Rahkonen vakuuttaa toiminnan jatkuvan. Hän haluaisi kertoa liikkeen lähtökohdista esimerkiksi kouluissa.

Sielä kuitenkin voisi paljastua, että länsimaissa kehitys näyttää kulkevan nopeasti toiseen suuntaan: kyselyissä nuorista huomattava enemmistö kannattaa tasa-arvoa ja avioliittolakia.

Entä jos onkin niin, että maailma yksinkertaisesti muuttuu tai kehittyy, ja Rahkonen joukkoineen on vain historian väärällä puolella?

"Kyllähän arvojen rappeutumista tapahtuu. Jossain maailman osissa käydään aika nopeaakin muutosta, esimerkiksi Ruotsissa. Mutta kyllä sielläkin varmasti kriisiä seuraa."

Tarkennus klo 16.45: Jukka-Pekka Rahkonen on ollut mukana Espoon helluntaiseurakunnan toiminnassa.

Lue myös:

Tuliko Suomesta ikuisen väittelyn vanki? Nyt halutaan kaataa tasa-arvoinen avioliittolaki

Tämä nainen aloitti kaiken – historiallisen Tahdon2013-aloitteen tarina baaripöydästä voittoon

Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 4. 4

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 5. 5

  Onko Pori Jazzissa riittävästi jazzia? Mikkomatti Aro vastaa ja antaa parhaat tärpit

 6. 6

  Valtiokonttorin johtaja Riku Rantalan tempauksesta: Valtiolle saa lahjoittaa rahaa

  Tilaajille
 7. 7

  Valkoisuus on pelkkä valhe, vaikka ”etnonationalistit” kuinka muuta väittäisivät – Eurooppa ei ollut lähimainkaan sitä mitä kuvitellaan, sanoo historiantutkija

 8. 8

  Turkuun piti tulla havainnekuvan mukaan suorastaan taiteellinen funikulaari, mutta toisin kävi – lopputulos on malliesimerkki maailman vanhimmasta meemistä

 9. 9

  HBO:n hehkutetun Tšernobyl-sarjan käsikirjoittaja turhautui ydin­katastrofi­alueella poseeraaviin Instagram-turisteihin

 10. 10

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 3. 3

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 4. 4

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 5. 5

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 6. 6

  Lapin erämaassa asuvasta nuoresta naisesta otetut valokuvat herättävät huomiota maailmalla

 7. 7

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 8. 8

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 9. 9

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 10. 10

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 3. 3

  Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

 4. 4

  Perus­suomalaisten kansan­edustaja yhdisti vieras­lajien torjunnan turvapaikan­hakijoihin – soitimme

 5. 5

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 6. 6

  Miestenlehti teki jutun yritysjohtajista: julkaisi ryhmäkuvan 15 miehestä ja 2 naisesta, mutta naiset oli photoshopattu mukaan

 7. 7

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 8. 8

  Viikonloppuna alkanut jääprinsessa-kohu huipentui toimittajan ja kansanedustajan väittelyyn aamu-tv:ssä – tässä keskustelun parhaat palat giffeinä

 9. 9

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 10. 10

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

  Tilaajille
 2. 2

  Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

 3. 3

  Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

  Tilaajille
 4. 4

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 5. 5

  Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

  Tilaajille
 6. 6

  Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

  Tilaajille
 7. 7

  Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

 8. 8

  Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

 9. 9

  Pusuhuuliwunderbaum, u-käännös ja kutsu viinille – Päivän liftausreissu paljasti, että Suomen tiet ovat täynnä lämpöä, jota ei tuulilasin läpi näe

 10. 10

  Jesse Puljujärvi lähdössä Edmonton Oilersista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 4. 4

  Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

  Tilaajille
 5. 5

  Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

 6. 6

  Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

  Tilaajille
 7. 7

  Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

 8. 8

  EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

 9. 9

  Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

 10. 10

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

  Tilaajille
 3. 3

  JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

  Tilaajille
 4. 4

  Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

  Tilaajille
 5. 5

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 6. 6

  Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

 7. 7

  Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

  Tilaajille
 8. 8

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 9. 9

  Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

  Tilaajille
 10. 10

  Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

  Tilaajille
 11. Näytä lisää