Saamelaisyhteisö ei hyväksynyt lesboutta – sisarukset tekivät koettelemuksista dokumenttielokuvan

Märät säpikkäät -sarjasta tunnetun saamelaisen ohjaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Suvi Westin dokumentti Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) sai ensi-iltansa Docpoint-festivaalilla.

Miltä tuntuu tulla syrjityksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi?

Pahalta, tietysti. Sellaiselta, jota asiaa kokematon ei varmasti voi kuvitellakaan.

Entä se, jos syrjintää kokee oman vähemmistön sisällä? Valtaväestön sortaman kansan, johon kokee kuuluvansa ja jonka juuria ei haluaisi hylätä – mutta jolta saatu viesti on ”sinä et voi kuulua meihin.”

Siitä kertoo saamelaisen Suvi Westin ohjaama tuore dokumentti Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni), joka sai ensi-iltansa tiistaina Docpoint-festivaalilla. Elokuvan päähenkilö on Westin pikkusisko Kaisa, joka asuu nykyään Helsingissä ja elää parisuhteessa naisen kanssa. Vanhoillinen saamelaisyhteisö ei hyväksynyt Kaisan homoseksuaalisuutta, mikä on jättänyt häneen syvät haavat.

”Kyllä mä väkisinkin oon joistakin asioista katkera. Siitä, että jotkut ihmiset on saaneet mut tosi heikoksi”, Kaisa West sanoo eräässä kohtaa filmiä.

Aihe on vakava, vaikka Suomen suuri yleisö tunteneekin Suvi Westin enimmäkseen humoristisista viihdeohjelmista. West muistetaan esimerkiksi Märät säpikkäät -sketsisarjasta sekä Rakkauden FAQ -ohjelman panelistina.

West, 33, on paljon muutakin kuin viihdyttäjä. Hän työskennellyt saamelaiskulttuurin parissa vuosia: kuvannut lyhytdokumentteja, työskennellyt Norjan saamenkielisessä radiossa toimittajana ja vetänyt Inarin Skabgamovat-elokuvafestivaalia monta vuotta (nyt festivaalia johtaa Märät säpikkäät -kollega Anne Kirste Aikio).

”En halua olla pelkkä viihdyttäjä tai pelkkä dokumentaristi, tai pelkästään tietynlaisten dokkarien tekijä”, hän sanoo.

West painottaa myös, ettei halua leimautua nimenomaan saamelaiseksi tekijäksi. Se ei tarkoita, etteikö hän olisi saamelaisuudestaan ylpeä. Vaikka West on pikkusiskonsa tavoin asunut vuosia Helsingissä, hän on omien sanojensa mukaan täällä edelleen ”vain lomalla.”

Sparrooabbánin kuvaaminen alkoi tasan kolme vuotta sitten. Aiheen pohtimisen West oli aloittanut jo pari-kolme vuotta sitä ennen. Vaikka prosessi oli pitkä ja aihe vaikea, lähti Kaisa-sisko mukaan helposti.

"Meillä on hyvät välit ja hän varmaankin luotti muhun, että mikä tämä homma tulee olemaan. Vaikka en alkuvaiheissa itsekään tiennyt, mistä elokuva lopulta kertoo.”

Westin aiemmatkin lyhyet dokumentit ovat olleet omaelämäkerrallisia. Ne ovat sijoittuneet kotiseudulle pohjoiseen ja käsitelleet usein omaa perhettä: isää, äitiä, isoisää tai mummoa.

”Yhden henkilön tarinan kautta olen sitten yrittänyt käsitellä jotain laajempaa asiaa”, West sanoo.

Uudessa elokuvassa seurataan aluksi Kaisan ja tämän puolison Linnean elämää Helsingissä, jossa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat voivat olla avoimemmin omia itsejään, jopa kirkon piirissä.

Uskonto on Kaisalle tärkeä asia elämässä. Hän on kouluttautunut diakonissaksi, vaikka ei alan töitä ole tehnytkään. Ja siitä huolimatta, että hänen kotiseudullaan kokemansa syrjintä on ollut ennen muuta uskonnosta juontuvaa.

Kirkko on ollut kiinteä osa Westien elämää lapsuudesta asti, perheen äitikin on työskennellyt aikanaan diakonissana.

"Eikä Utsjoella hirveästi ole muita toimijoita kuin seurakunta", West sanoo.

Kaisa toi seksuaalisen suuntautumisensa julki parikymppisenä. Sen hyväksyminen ei ollut muulle perheelle aivan ongelmatonta, mutta alkujärkytyksen jälkeen asiasta selvittiin. Sen sijaan muussa yhteisössä vallitsevat vanhoilliset asenteet tekivät elämästä vaikeaa. Kirkon puolelta annettiin ymmärtää homoseksuaalisuuden olevan väärin ja syntiä.

Asenteet ovat näkyneet eräänlaisina hiljaisina signaaleina, West kertoo.

"Eihän saamelaiset ole sellaisia, että alkaisi heitellä kananmunia tai huutamaan päin naamaa. Tuomitsevuus näytetään hiljentymällä. Sitähän mun sisko on kohdannut paljon, että jos vaikka multa kysytään että mitä mun rakkauselämälle ja poikaystäville kuuluu, häneltä kysytään vain että ’opiskeletkos sinä nyt vai oletko töissä.’”

Kristinusko ei tietenkään ole osa alkuperäistä saamelaista perinnettä. Saamelaisia alettiin käännyttää kristinuskoon 1600-luvulla. Sparrooabbànin alussa esitetäänkin teoria, että saamelaisten muinaisuskossa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on ollut ongelmatonta – vasta kirkko on tehnyt saamelaisista vanhoillisia.

Samaa kerrotaan monista muista alkuperäiskansoista. Dokumentissa asiasta puhuvat Kanadan alkuperäisväestöön kuuluvat ihmiset.

Voiko saamelaisyhteisön kipukohtaan sitten löytyä jokin ratkaisu?

Elokuvan käännekohta on, kun West vie siskonsa kohtaamaan vaikeaa menneisyyttään. He lähtevät kotiseudulleen ja saamelaisten Riddu Riđđu -festivaalille. Tarkoitus on kertoa sikäläisille, mistä aiheesta he tekevät dokumenttia – siis homoseksuaalisuudesta ja saamelaisten suhtautumisesta siihen. Mutta:

"Ei me vaan pystytty. Tuli jonkinlainen lamaantuminen”, West sanoo.

”Täältä (Helsingistä) katsottuna asiat tuntuvat helposti mustavalkoisilta. Siltä, että kyllähän me tällainen pystytään hoitamaan. Mutta sitten kun on paikan päällä, oman väen keskellä, se ei olekaan enää helppoa. Päätettiin, että annetaan nyt vain periksi.”

Festivaalilla sisarukset keskustelevat asiasta Pauliina Feodoroffin kanssa, jolla on niin ikään vaikeita kokemuksia kahdessa vähemmistössä elämisestä.

Elokuvaohjaaja Feodoroff on pitkän linjan saamelaisaktivisti. Hän on toiminut Saamelaisneuvoston puheenjohtajana ja otti näkyvästi kantaa kansansa puolesta jopa Linnan juhlissa. Siellä hän esiintyi numero 169 ohimoonsa maalattuna. Numero viittasi alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaan ILO 169 -sopimukseen, jota Suomen edellinen hallitus ei ratifioinut.

Ja Feodoroff on myös parisuhteessa naisen kanssa, mikä on aiheuttanut ongelmia saamelaisyhteisössä toimimisessa. Eli on oma kansa, jonka puolustamisen eteen tekee valtavasti töitä, mutta sitten jotkut omaan väkeen kuuluvat haluavat sulkea pois.

Ajetteletko, että saamelaisilla homoseksuaaleilla on joku paikka saamelaisyhteisössä, kysyy Suvi West Feodoroffilta.

Siihen Feodoroff ei yksinkertaisesti osaa vastata.

Westin harteita painaa eräänlainen vastuu Saamen asian edistämisestä.

Hän sanoi parin vuoden takaisessa HS-haastattelussa, että ”saamelainen syntyy omantunnontuska ja syyllisyys harteillaan.

Työtä hankaloittaa, etteivät saamelaiset ole Suomen mediassa juuri koskaan, eivätkä suomalaiset tiedä saamelaisista mitään, West sanoo. Hän syyttää koululaitosta ja valtiota, jotka eivät halua kertoa suomalaisille saamelaisten historiasta tai nykytilasta.

”Aina kun joku saamelainen on esillä, suomalaiset ajattelevat että tämä on absoluuttinen totuus koko kansasta. Märkien säpikkäiden aikaan jotkut luulivat, että me tehdään dokumenttisarjaa saamelaisesta kulttuurista, mikä oli aivan absurdia”, West puuskahtaa.

Niinpä Sparrooabbáninkin tekeminen sai Westin miettimään, onko oikein tehdä dokumenttia, jossa kritisoidaan saamelaisia ja annetaan yhteisöstä vähemmän ruusuinen kuva.

”Kun oikeaa tietoa ei ole mistään saatavilla, niin monen saamelaisen mielestä olisi parempi antaa kansasta vain positiivinen kuva."

Hankalia asioita täytyy kuitenkin hänestä käsitellä.

”Toki tämä tuo saamelaisten imagolle hallaa, mutta voiko se tuoda myös jotain hyvää? Voidaanko me alkaa puhua tästä ja ryhtyä paranemaan yhteisönä?”

Dokumentin teon aikana esimerkiksi tasa-arvoinen avioliitto meni eduskunnassa läpi, ja West uskoo seksuaalivähemmistöjen parempaan tulevaisuuteen myös saamelaisyhteisössä.

”Esimerkiksi nykynuorille seksuaalinen suuntaus ei enää ole mikään ongelma.”

Pohjoisessa vierailun jälkeen dokumentissa keskitytään Kaisan elämään: haaveisiin lapsesta, Suvin yrityksiin auttaa häntä, jotka eivät aina onnistu. Matkan varrella koetaan raskaitakin vaiheita. Helppoa dokumentin teko ei ollut, West myöntää, mutta lopettaa ei voinut.

"En ole varmaan ainoa dokumenttiohjaaja, joka on tällaisen matkan tehnyt."

Kaisa West on nähnyt lopputuloksen ja seisoo sen takana, mikä on Suvi Westille ohjaajana – ja siskona – tietysti kaikkein tärkeintä.

Yksi asia on nimittäin monia teemoja käsittelevässä Sparrooabbánissa ylitse muiden.

"Sisaruus. Se on se pääteema, vaikka on vähän piilotettukin."

Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) -elokuvan toinen esitys Docpoint-festivaalilla perjantaina (Kinopalatsi 7 klo 19). Suvi West on paikalla näytöksessä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kotimaa
 • Saamelaiset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Retkeilevä japanilaissiili on yli 100 000 seuraajallaan internetin uusi suosikki, ja erittäin hyvästä syystä

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 4. 4

  ”Ruokasuhdettani eivät trendit heiluta”, sanoo keittoruuista pitävä tanssija-koreografi Jorma Uotinen

 5. 5

  Karjala kuuluisi Suomeen, jos Mannerheim olisi uinut ja saunonut enemmän – näin vihjailee merikylpylän mainos Financial Timesin sivuilla

 6. 6

  Uudessa Star Trekissä käydään sotaan kulttuurien sulauttamista vastaan – Tällainen on hehkutettu ja synkkä Star Trek: Discovery, joka uudistaa vanhan sarjan

 7. 7

  Gladiaattorit, Napakymppi, Onnenpyörä... Televisio on juuri nyt täynnä 1990-luvun ohjelmia – Soitimme televisiopomoille ja kysyimme, miksi

 8. 8

  Pikatestasimme villiruokaa designkaupan nurkassa tarjoavan kahvila Wildin

 9. 9

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 10. 10

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 2. 2

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 3. 3

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 4. 4

  Uudessa Star Trekissä käydään sotaan kulttuurien sulauttamista vastaan – Tällainen on hehkutettu ja synkkä Star Trek: Discovery, joka uudistaa vanhan sarjan

 5. 5

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 6. 6

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 7. 7

  Karjala kuuluisi Suomeen, jos Mannerheim olisi uinut ja saunonut enemmän – näin vihjailee merikylpylän mainos Financial Timesin sivuilla

 8. 8

  Gladiaattorit, Napakymppi, Onnenpyörä... Televisio on juuri nyt täynnä 1990-luvun ohjelmia – Soitimme televisiopomoille ja kysyimme, miksi

 9. 9

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 10. 10

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 2. 2

  Ei, liian seksikkäitä naisia syyllistänyt muotisuunnittelija Donna Karan, raiskatuksi joutuminen ei edelleenkään ole naisten oma syy, kuten tämä nerokas miesanalogia osoittaa

 3. 3

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 4. 4

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 5. 5

  Arnold Schwarzenegger tunnustaa jekuttaneensa vihamiehensä Sylvester Stallonen tähdittämään elokuvaa, jota Syltty pitää nyt koko aurinkokunnan surkeimpana

 6. 6

  Australiassa bongattiin järjettömän bodattu kenguru, joka näyttää ihan Vladimir Putinilta – Ja kyllä, yhtäläisyys paidatta kalastavaan presidenttiin on ilmeinen

 7. 7

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 8. 8

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 9. 9

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 10. 10

  Anteeksi punaviherkupla, mutta Sampo Terho on oikeassa: Lenininpuiston nimi pitää vaihtaa, koska Amerikassakin vedetään rasistien patsaat mutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 2. 2

  Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

 3. 3

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 4. 4

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 5. 5

  19-vuotias mies sai elinkautisen tyttöystävänsä teippimurhasta – Oikeus: raaka, julma ja vakaasti harkittu teko

 6. 6

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 7. 7

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 8. 8

  Petteri Orpo: Hallitus pääsi sopuun terveydenhuollon valinnanvapaudesta – kiista kärjisti puolueiden välit

 9. 9

  Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta juhlissa Suomenlinnassa – tallentuivat vieraiden ottamille videoille

 10. 10

  Retkeilevä japanilaissiili on yli 100 000 seuraajallaan internetin uusi suosikki, ja erittäin hyvästä syystä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 2. 2

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 5. 5

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 6. 6

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 7. 7

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 8. 8

  Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

 9. 9

  Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

 10. 10

  Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 6. 6

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 7. 7

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 8. 8

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 9. 9

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 10. 10

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 11. Näytä lisää