Sandman palasi vuosikymmenten jälkeen – tästä on kyse legendaarisessa sarjakuvassa, josta on tekeillä Hollywood-elokuvakin

Vuonna 1989 DC Comics alkoi julkaista sarjakuvaa, joka muutti historiaa.

Vuonna 1989 DC Comics alkoi julkaista sarjakuvaa, joka muutti historiaa.

Se oli englantilaisen Neil Gaimanin kirjoittama The Sandman. Sarjakuva on nimetty päähenkilönsä mukaan: se kertoo Nukkumatista (Sandman) eli Unesta, joka tunnetaan myös nimellä Morfeus.

Uni on pitkä, laiha, kalpea ja takkutukkainen mieshahmo, joka pukeutuu lähinnä mustaan eikä erityisemmin hymyile.

Unen lisäksi sarjakuvassa esiintyvät myös tämän sisarukset, Loputtomiksi (Endless) kutsutut näennäisen kaikkivoipaiset olennot, joista kukin edustaa omaa, universaalia käsitettään: Kohtalo (Destiny), Kuolema (Death), Tuho (Destruction), Epätoivo (Despair), Intohimo (Desire) ja Houre (Delirium).

Kymmeneksi albumiksi koostettu Sandman sisältää seitsemänkymmentäviisi tarinaa, jotka ilmestyivät DC Comicsin julkaisemina vuosina 1989–1996.

Nyt viimeisimmän Sandmanin julkaisusta on ehtinyt kulua kaksikymmentä vuotta ja Gaiman on palannut hahmonsa pariin vielä viimeisen kerran. Viime vuoden lopulla julkaistiin albumi The Sandman: Overture, jonka on tarkoitus selittää, mitä tapahtui ennen ensimmäisen Sandmanin alkua.

Luin Overturen, ja onhan se hieno. Tarinat lomittuvat toisiinsa ja viittaavat aiempiin; kuvajälki on monipuolista, sujuvampaakin kuin alkupään albumeissa, josta kiitos ainakin osittain teknologialle.

Samaa vaikutusta kuin aikaisemmilla Sandmaneilla Overturella ei kuitenkaan ole. Aikanaan Sandmanit olivat jotain uutta ja erilaista: nyt hienoja, älykkäitä ja monimutkaisia fantasiasarjakuvia löytyy useita.

Sandman on klassikko, mutta myös aikansa tuote: se on yhtä tärkeä osa 1990-luvun kulttuuria kuin Salaiset kansiot, Kate Moss ja Tamagotchit.

Se toi urbaanin fantasiakirjallisuuden laajan yleisön tietoisuuteen, sen päähenkilö ei ole supersankari ja se teki sarjakuvasta jälleen tekijä- eikä julkaisijavetoista.

Tiivistettynä: se teki sarjakuvasta kulttuurituotteen, ja niin suositun, että siitä on yritetty tehdä elokuvaa jo parikymmentä vuotta. Nyt näyttelijänä paremmin tunnettu Joseph Gordon-Levitt näyttäisi viimeinkin saavan projektin toteutumaan. Sandmanista on tekeillä Hollywood-elokuva.

Miten tämä kaikki sitten tapahtui? Tässä muutamia syitä:

1. Viittaukset

Sandman on suorastaan oppikirjamateriaalia siitä, miten taideteoksessa voi viitata toiseen taideteokseen ja tuottaa samalla jotain täysin uutta.

Gaiman viittaa Sandmanissa sekä pohjoismaiseen, egyptiläiseen ja kreikkalaiseen mytologiaan että Raamattuun; sekä aiempien sarjakuvien sankareihin että historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin. Ja näiden historiallisten henkilöiden kehittelemiin fiktiivisiin henkilöihin.

Yksi hienoimmista viittauksista on kolmanteen albumiin sisältyvä Kesäyön unelma (A Midsummer Night’s Dream), joka voitti vuonna 1991 merkittävimpiin fantasiakirjallisuuden palkintoihin kuuluvan World Fantasy Awardin.

Tarina on tietenkin viittaus William Shakespearen samannimiseen näytelmään. Se sisältää useimmat Shakespearen näytelmäänsä kehittelemistä hahmoista, ja lisäksi sekä Shakespearen itsensä että tämän 11-vuotiaana kuolleen pojan, Hamnetin.

Viittauksillaan Gaiman saa lukijan sekä tuntemaan olonsa turvalliseksi tutulla maaperällä (kaikkihan Shakespearen tietävät) että oppimaan kiinnostavaa knoppitietoa (Shakespearen perhesuhteet).

2. Näennäinen monimutkaisuus

Sandman tuntuu monitasoisuudessaan ehtymättömältä, kiitos lukuisten historiaan, myytteihin, Raamattuun ja aiempaan sarjakuvakerrontaan tehtyjen viittausten.

Sandmanissa on useita päällekkäisiä tarinoita, viittauksia menneeseen ja tulevaan, eikä Gaimanilla ole erityistä tarvetta vääntää tarinoilleen rautalangasta loppuja.

Itse asiassa suurin osa Sandmanin tarinoista ja niissä esitellyistä kysymyksistä jää avoimiksi.

Kuten se, miksi Unen pikkusiskosta Ilosta (Delight) tuli Houre (Delirium).

Oikeasti Sandmaneissa ei kuitenkaan ole mitään erityisen vaativaa selviteltävää, ja tapahtumat itsessään ovat varsin suoraviivaisia. Sen sijaan lukija saa kerta toisensa jälkeen kokea olevansa älykäs tunnistaessaan mytologisia henkilöhahmoja tai huomatessaan tarinoiden välisiä syy-yhteyksiä.

Tämä on tietenkin älykkäintä, mitä kirjailija voi tehdä.

3. Kuvakerronta

Useat henkilöt kuvittivat Sandmaneja, ja jokainen toi tarinaan ja sen henkilöihin omat lisänsä.

2010-luvulla luettuna Sandman ei ehkä vaikuta visuaaliselta mestariteokselta, mutta 1990-luvulla se toi sarjakuvaan täysin uusia kuvakerronnan tapoja.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista oli, kun Sandmanin kansia kuvittanut Dave McKean sai luvan piirtää kanteen muutakin kuin sarjakuvan nimihenkilön.

Sen lisäksi, että ratkaisu on tehnyt sarjasta visuaalisesti monimuotoisemman, on se myös tuonut esille sen, että Sandmanissa ei ole kyse pelkästään Unesta ja tämän ongelmista.

4. Henkilöhahmot

Sandmanissa on laaja henkilögalleria, ja useissa tarinoissa Uni on vain hyvin pienessä roolissa. Monet näistä henkilöhahmoista ovat sittemmin saaneet omia spinoffejaan, joko sarjakuvien tai tv-sarjojen muodossa. Uusimpana on Yhdysvalloissa 25. tammikuuta alkanut Lucifer-sarja, joka perustuu sarjassa sivuosassa esiintyneeseen Pirun hahmoon, joka sittemmin sai myös oman spinoff-sarjakuvansa, jota käsikirjoitti Mike Carey.

Erilaiset henkilöhahmot ovat pitkään jatkuvassa sarjakuvassa hyviä monestakin syystä.

Ensinnäkin: jokainen voi löytää niistä oman lempihahmonsa ja samaistumisenkohteensa. Unen sisko Kuolema, coolin isosiskon ruumiillistuma, on suosituimpien joukossa. Mutta myös sekavalla Houre-pikkusiskolla, roisilla kurpitsapäisellä vahtimestari Mervillä, uskollisella kirjastonhoitaja Lucienilla ja hurmaavalla sarjamurhaaja Korinttilaisella on vankat kannattajakuntansa.

Toisekseen: tarina saa useampien henkilöiden mukana lisää sävyjä. Uni tarjoilee täyslaidallisen maailmantuskaa ja kohtalokkaita poseerauksia, mutta huumorintaju ja empatia eivät ole hänen vahvoja puoliaan –niitä varten tarvitaan siis muita.

Kolmanneksi: loputon henkilögalleria mahdollistaa loputtoman määrän tarinoita.

5. Tunteet

Lukemattomat erilaiset henkilöhahmot kokevat koskettavia kohtaloita, jotka herättävät tunteita. Vaikka suurin osa Sandmanin henkilögalleriasta koostuu muista kuin ihmisistä, pääsee lukija heidän kanssaan käymään läpi mittavan skaalan inhimillisiä tunteita kateudesta haluun, epätoivosta riemuun, surusta toivoon.

On hauskoja tarinoita, kuten Tuhannen kissan uni, joka saavutti myöhemmin valtavan suosion blogipalvelu Tumblrissa.

Siinä päähenkilö on kissanpentu, joka osallistuu kissojen yölliseen kokoontumiseen. Siellä se oppii ihmisten ja kissojen valtasuhteiden historian kissahahmoiselta Unelta. Tarina on sekä älykäs että humoristinen.

Tunteet: hämmästys ja ilo (sekä vahva aww-reaktio, kiitos kissanpennun).

On myös synkkiä tarinoita, kuten tarina Kalliopesta, muusasta, joka on joutunut kirjailijan vangiksi. Joka yö kirjailija raiskaa muusansa yhä uudelleen, ja joka päivä kirjailija saa häneltä yhä uusia ideoita. Kunnes Kalliope kutsuu avukseen Unen, joka kostaa kirjailijalle hirveällä tavalla.

Tarina herättää voimattomuutta, vihaa, surua ja kauhua.

Vaikka kaikkiin Sandmanin esittelemiin tunteisiin ei pystyisikään samaistumaan, toimii sarja erinomaisena muistutuksena siitä, että toisiakin totuuksia, toisenlaisia tunteita ja toisenlaisia kohtaloita, on olemassa.

Ja että erilaisista lähtökohdista huolimatta perustarpeet ovat meillä kaikilla samat.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 4. 4

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 5. 5

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  Tämä nainen kirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaan draaman ja kertoo nyt, miten sellaiset sarjat koukuttavat sinut

 8. 8

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 9. 9

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 10. 10

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 25 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 7. 7

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 3. 3

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 4. 4

  ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

 5. 5

  Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

 6. 6

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 7. 7

  Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

  Tilaajille
 8. 8

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 9. 9

  Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

 10. 10

  ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 4. 4

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 9. 9

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 10. 10

  Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 9. 9

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 10. 10

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 11. Näytä lisää