Sandman palasi vuosikymmenten jälkeen – tästä on kyse legendaarisessa sarjakuvassa, josta on tekeillä Hollywood-elokuvakin

Vuonna 1989 DC Comics alkoi julkaista sarjakuvaa, joka muutti historiaa.

Vuonna 1989 DC Comics alkoi julkaista sarjakuvaa, joka muutti historiaa.

Se oli englantilaisen Neil Gaimanin kirjoittama The Sandman. Sarjakuva on nimetty päähenkilönsä mukaan: se kertoo Nukkumatista (Sandman) eli Unesta, joka tunnetaan myös nimellä Morfeus.

Uni on pitkä, laiha, kalpea ja takkutukkainen mieshahmo, joka pukeutuu lähinnä mustaan eikä erityisemmin hymyile.

Unen lisäksi sarjakuvassa esiintyvät myös tämän sisarukset, Loputtomiksi (Endless) kutsutut näennäisen kaikkivoipaiset olennot, joista kukin edustaa omaa, universaalia käsitettään: Kohtalo (Destiny), Kuolema (Death), Tuho (Destruction), Epätoivo (Despair), Intohimo (Desire) ja Houre (Delirium).

Kymmeneksi albumiksi koostettu Sandman sisältää seitsemänkymmentäviisi tarinaa, jotka ilmestyivät DC Comicsin julkaisemina vuosina 1989–1996.

Nyt viimeisimmän Sandmanin julkaisusta on ehtinyt kulua kaksikymmentä vuotta ja Gaiman on palannut hahmonsa pariin vielä viimeisen kerran. Viime vuoden lopulla julkaistiin albumi The Sandman: Overture, jonka on tarkoitus selittää, mitä tapahtui ennen ensimmäisen Sandmanin alkua.

Luin Overturen, ja onhan se hieno. Tarinat lomittuvat toisiinsa ja viittaavat aiempiin; kuvajälki on monipuolista, sujuvampaakin kuin alkupään albumeissa, josta kiitos ainakin osittain teknologialle.

Samaa vaikutusta kuin aikaisemmilla Sandmaneilla Overturella ei kuitenkaan ole. Aikanaan Sandmanit olivat jotain uutta ja erilaista: nyt hienoja, älykkäitä ja monimutkaisia fantasiasarjakuvia löytyy useita.

Sandman on klassikko, mutta myös aikansa tuote: se on yhtä tärkeä osa 1990-luvun kulttuuria kuin Salaiset kansiot, Kate Moss ja Tamagotchit.

Se toi urbaanin fantasiakirjallisuuden laajan yleisön tietoisuuteen, sen päähenkilö ei ole supersankari ja se teki sarjakuvasta jälleen tekijä- eikä julkaisijavetoista.

Tiivistettynä: se teki sarjakuvasta kulttuurituotteen, ja niin suositun, että siitä on yritetty tehdä elokuvaa jo parikymmentä vuotta. Nyt näyttelijänä paremmin tunnettu Joseph Gordon-Levitt näyttäisi viimeinkin saavan projektin toteutumaan. Sandmanista on tekeillä Hollywood-elokuva.

Miten tämä kaikki sitten tapahtui? Tässä muutamia syitä:

1. Viittaukset

Sandman on suorastaan oppikirjamateriaalia siitä, miten taideteoksessa voi viitata toiseen taideteokseen ja tuottaa samalla jotain täysin uutta.

Gaiman viittaa Sandmanissa sekä pohjoismaiseen, egyptiläiseen ja kreikkalaiseen mytologiaan että Raamattuun; sekä aiempien sarjakuvien sankareihin että historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin. Ja näiden historiallisten henkilöiden kehittelemiin fiktiivisiin henkilöihin.

Yksi hienoimmista viittauksista on kolmanteen albumiin sisältyvä Kesäyön unelma (A Midsummer Night’s Dream), joka voitti vuonna 1991 merkittävimpiin fantasiakirjallisuuden palkintoihin kuuluvan World Fantasy Awardin.

Tarina on tietenkin viittaus William Shakespearen samannimiseen näytelmään. Se sisältää useimmat Shakespearen näytelmäänsä kehittelemistä hahmoista, ja lisäksi sekä Shakespearen itsensä että tämän 11-vuotiaana kuolleen pojan, Hamnetin.

Viittauksillaan Gaiman saa lukijan sekä tuntemaan olonsa turvalliseksi tutulla maaperällä (kaikkihan Shakespearen tietävät) että oppimaan kiinnostavaa knoppitietoa (Shakespearen perhesuhteet).

2. Näennäinen monimutkaisuus

Sandman tuntuu monitasoisuudessaan ehtymättömältä, kiitos lukuisten historiaan, myytteihin, Raamattuun ja aiempaan sarjakuvakerrontaan tehtyjen viittausten.

Sandmanissa on useita päällekkäisiä tarinoita, viittauksia menneeseen ja tulevaan, eikä Gaimanilla ole erityistä tarvetta vääntää tarinoilleen rautalangasta loppuja.

Itse asiassa suurin osa Sandmanin tarinoista ja niissä esitellyistä kysymyksistä jää avoimiksi.

Kuten se, miksi Unen pikkusiskosta Ilosta (Delight) tuli Houre (Delirium).

Oikeasti Sandmaneissa ei kuitenkaan ole mitään erityisen vaativaa selviteltävää, ja tapahtumat itsessään ovat varsin suoraviivaisia. Sen sijaan lukija saa kerta toisensa jälkeen kokea olevansa älykäs tunnistaessaan mytologisia henkilöhahmoja tai huomatessaan tarinoiden välisiä syy-yhteyksiä.

Tämä on tietenkin älykkäintä, mitä kirjailija voi tehdä.

3. Kuvakerronta

Useat henkilöt kuvittivat Sandmaneja, ja jokainen toi tarinaan ja sen henkilöihin omat lisänsä.

2010-luvulla luettuna Sandman ei ehkä vaikuta visuaaliselta mestariteokselta, mutta 1990-luvulla se toi sarjakuvaan täysin uusia kuvakerronnan tapoja.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista oli, kun Sandmanin kansia kuvittanut Dave McKean sai luvan piirtää kanteen muutakin kuin sarjakuvan nimihenkilön.

Sen lisäksi, että ratkaisu on tehnyt sarjasta visuaalisesti monimuotoisemman, on se myös tuonut esille sen, että Sandmanissa ei ole kyse pelkästään Unesta ja tämän ongelmista.

4. Henkilöhahmot

Sandmanissa on laaja henkilögalleria, ja useissa tarinoissa Uni on vain hyvin pienessä roolissa. Monet näistä henkilöhahmoista ovat sittemmin saaneet omia spinoffejaan, joko sarjakuvien tai tv-sarjojen muodossa. Uusimpana on Yhdysvalloissa 25. tammikuuta alkanut Lucifer-sarja, joka perustuu sarjassa sivuosassa esiintyneeseen Pirun hahmoon, joka sittemmin sai myös oman spinoff-sarjakuvansa, jota käsikirjoitti Mike Carey.

Erilaiset henkilöhahmot ovat pitkään jatkuvassa sarjakuvassa hyviä monestakin syystä.

Ensinnäkin: jokainen voi löytää niistä oman lempihahmonsa ja samaistumisenkohteensa. Unen sisko Kuolema, coolin isosiskon ruumiillistuma, on suosituimpien joukossa. Mutta myös sekavalla Houre-pikkusiskolla, roisilla kurpitsapäisellä vahtimestari Mervillä, uskollisella kirjastonhoitaja Lucienilla ja hurmaavalla sarjamurhaaja Korinttilaisella on vankat kannattajakuntansa.

Toisekseen: tarina saa useampien henkilöiden mukana lisää sävyjä. Uni tarjoilee täyslaidallisen maailmantuskaa ja kohtalokkaita poseerauksia, mutta huumorintaju ja empatia eivät ole hänen vahvoja puoliaan –niitä varten tarvitaan siis muita.

Kolmanneksi: loputon henkilögalleria mahdollistaa loputtoman määrän tarinoita.

5. Tunteet

Lukemattomat erilaiset henkilöhahmot kokevat koskettavia kohtaloita, jotka herättävät tunteita. Vaikka suurin osa Sandmanin henkilögalleriasta koostuu muista kuin ihmisistä, pääsee lukija heidän kanssaan käymään läpi mittavan skaalan inhimillisiä tunteita kateudesta haluun, epätoivosta riemuun, surusta toivoon.

On hauskoja tarinoita, kuten Tuhannen kissan uni, joka saavutti myöhemmin valtavan suosion blogipalvelu Tumblrissa.

Siinä päähenkilö on kissanpentu, joka osallistuu kissojen yölliseen kokoontumiseen. Siellä se oppii ihmisten ja kissojen valtasuhteiden historian kissahahmoiselta Unelta. Tarina on sekä älykäs että humoristinen.

Tunteet: hämmästys ja ilo (sekä vahva aww-reaktio, kiitos kissanpennun).

On myös synkkiä tarinoita, kuten tarina Kalliopesta, muusasta, joka on joutunut kirjailijan vangiksi. Joka yö kirjailija raiskaa muusansa yhä uudelleen, ja joka päivä kirjailija saa häneltä yhä uusia ideoita. Kunnes Kalliope kutsuu avukseen Unen, joka kostaa kirjailijalle hirveällä tavalla.

Tarina herättää voimattomuutta, vihaa, surua ja kauhua.

Vaikka kaikkiin Sandmanin esittelemiin tunteisiin ei pystyisikään samaistumaan, toimii sarja erinomaisena muistutuksena siitä, että toisiakin totuuksia, toisenlaisia tunteita ja toisenlaisia kohtaloita, on olemassa.

Ja että erilaisista lähtökohdista huolimatta perustarpeet ovat meillä kaikilla samat.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 2. 2

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 3. 3

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 4. 4

  Ruotsalainen indiebändi käänsi kappaleensa kolmelle eri kielelle Google-kääntäjällä ja tekee ”Käännöskiertueen” Euroopassa – Olisiko suomalaisista hittibiiseistä samaan? Kokeilimme

 5. 5

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 6. 6

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 7. 7

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 8. 8

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 9. 9

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 10. 10

  Jim Carrey ja Keanu Reeves tähdittävät kannibaalien rakkaustarinaa

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 2. 2

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 3. 3

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 4. 4

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 5. 5

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 6. 6

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 7. 7

  Kehuttu thairavintola Pinto avasi sisarpaikan Kallioon: Poompuissa on paljon enemmän tilaa

 8. 8

  Pikatestissä Sörnäisten herkullinen thairuokapaikka – hyvin maustettuja annoksia trendikkään urbaanissa ympäristössä

 9. 9

  Ruotsalainen indiebändi käänsi kappaleensa kolmelle eri kielelle Google-kääntäjällä ja tekee ”Käännöskiertueen” Euroopassa – Olisiko suomalaisista hittibiiseistä samaan? Kokeilimme

 10. 10

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 7. 7

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 8. 8

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 9. 9

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 10. 10

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 2. 2

  Neuvostoliittolaisista sotahirvistä uutisointi ja haluttomuus myöntää aprillipilaan haksahtamista toivat Ylelle ja Iltalehdelle langettavat tuomiot JSN:ltä

 3. 3

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 4. 4

  Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

 5. 5

  Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

 6. 6

  ”Taidat elää puutteessa” on kommentti, joka pilkkaa miestä enemmän kuin naista

 7. 7

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 8. 8

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 9. 9

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 10. 10

  Kansliapäällikkö Päivi Nerg jättää sisäministeriön ja siirtyy sote-johtajaksi – ”Tuli olotila, että kipinä alkoi sammua”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 2. 2

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 3. 3

  Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

 4. 4

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 5. 5

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 6. 6

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 7. 7

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 8. 8

  Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

 9. 9

  Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

 10. 10

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 4. 4

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 5. 5

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 6. 6

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 7. 7

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Kaikki lähti Alvar Aallon rakennuksista ja puutarjottimista – Kari Virtasesta kasvoi Suomen ykkösarkkitehtien puuseppä
 3. Mustalla huumorilla maustettu Armomurhaaja ei jätä kylmäksi – paitsi joukon lemmikkejä ja roolihahmoja
 4. Hallituksessa kiistaa työllisyys- ja yrityspalvelujen mylläyksestä – siniset jarruttavat erillisoikeuksien myöntämistä suurille kaupungeille
 5. Uudessa Heinähattu ja vilttitossu -elokuvassa on kankeaa dialogia, mutta juoni on onnistunut
 6. Tämän imelän jouluvanukkaan jälkeen et halua joulusta enää kuullakaan – Daddy’s Home -elokuvan jatko-osan ainekset ovat kasassa, mutta niitä ei osata hyödyntää
 7. Sebastien Loeb palaa ensi kaudella MM-ralleihin – maailmanmestari Ogier jatkaa Fordilla tai lopettaa
 8. Sotaveteraanitkin itkivät, kun Helsingin Gayteatteri esitti lavalla tarinan kahden sotilaan suhteesta – Suomen ensimmäinen homoteatteri täyttää kymmenen vuotta
 9. Neuvostoliittolaisista sotahirvistä uutisointi ja haluttomuus myöntää aprillipilaan haksahtamista toivat Ylelle ja Iltalehdelle langettavat tuomiot JSN:ltä
 10. Ruotsalainen Romeo ja Julia -muunnelma on samalla realistinen yhteiskuntakommentti
 11. Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi
 12. Näytä lisää