Näin katuruoasta tuli koko kansan ilmiö: ”Nykyään kaikki myydään street foodina”

Aluksi oli pieniä kärryjä, joista myytiin uudentyyppistä ruokaa, street foodia. Sitten sanapari ilmestyi joka paikkaan.

Pasi Hassinen leikkaa vaalean leivän auki ja panee sen grilliin. Leipä valuu laitteen liukuhihan läpi ja ilmestyy hetken kuluttua alatasolle lämpimänä.

Hassinen panee sen paperitaskuun ja heittää sisään täytteet: seitania, salaattia, tomaattia, tsatsikia, piparijuurimajoneesia ja hyppysellinen minttua. Lopuksi töräys jogurttikastiketta.

Siinä sitä nyt on: street foodia, modernia katuruokaa – miksi sitä haluakaan kutsua.

Megaluokan ruokailmiö.

Tyypillisiä annoksia ovat esimerkiksi täytetyt leivät, tacot ja hot dogit. Vaikutteet yhdistyvät ympäri maailmaa. Street food voi olla vaikkapa korealaisia tacoja, joissa meksikolaisten tortillojen sisällä on kimchi-salaattia.

Helppoa ja nopeaa: pannaan vain valmiita täytteitä sisään. Hassiseltakin, yhdeltä Street Gastro -ravintolan pyörittäjistä, meni pari minuuttia kasata annos. Se maksaa vähän alle 10 euroa.

Helppoa ehkä, mutta monilla tekijöillä on gourmetlähtökohta. Valmistuotteita ja pakasteita ei käytetä, vaan kaikki kastikkeista lähtien valmistetaan itse tuoreista raaka-aineista.

Vaikka Street Gastro on toiminut vasta alle kolme vuotta, se on modernin katuruuan pioneereja Suomessa. Senaatintorin lähelle avautui vappuna 2013 ensimmäinen toimipiste: peräkärryyn tehty ruokavaunu.

Nyt on kolme ravintolaa, yksi pop-up-liike, kesätapahtumia kiertävä ruokarekka ja lähes 30 työntekijää.

Moderni katuruoka on lyhyestä historiastaan huolimatta levinnyt kaikkialle, lounasruokaloista eineshyllyyn.

Katsotaanpa, miten niin kävi.

Katuruoka ei ole uusi asia. Helsingissä syötiin eräänlaista street foodia ainakin jo 1800-luvun lopulla. Se oli silloin työväenluokan ruokaa. Tehtaiden ja työmaiden lähellä oli kojuja ja kärryjä, joissa myytiin keittoa, leipää ja kahvia.

Myös nakkikioskeja on Suomessa ollut pitkään.

Kesti kuitenkin kauan ennen kuin keksittiin termi street food, ja katuruoasta tuli trendikästä.

Termiä on käytetty ainakin jo vuonna 1993: Helsingin Sanomatkin kertoi Sokos Hotels Street Food -katuruokafestivaaleista.

Tieto voi saada kylmän hien hipsterin otsalle. Lanseerasiko S-ryhmä modernin katuruuan Suomessa? Eikä sittenkään jokin pieni paikka?

Sittemminkin termi vilahteli julkisuudessa, mutta harvoin ja lähinnä matkailujuttujen yhteydessä. Korkeavuorenkadun Mecca-ravintolan listalla tosin oli street food -osio jo vuonna 2008. Listalla oli muun muassa Hoisin-marinoitua ankkaa ja mustekalacouscousia, mikä kuulostaa vähän fine diningilta.

Tietä street food -ilmiölle raivasi vuonna 2011 alkanut Ravintolapäivä, jossa kansalaisetkin myyvät ruokaa kadulla. Jotkut miettivät myös, olisko tästä jopa päivätyöksi.

Eteen tuli myös ongelmia. Yhdessä ensimmäisistä äläköistä nuori yrittäjä Tio Tikka tappeli Helsingin kaupungin kanssa saadakseen kahvila-autolle myyntipaikan. Syntyi kansanliike: nettiadressi ja 10 000 hengen tukiryhmä Facebookiin.

Keväällä 2011 Tikka sai lopulta luvan myydä ranskalaisia crepsejä kärrystään, mutta taistelu jatkui. Sääntöjen mukaan myyntipisteet eivät esimerkiksi saaneet näyttää liikuteltavilta, vaikka ne olivat, no, kärryjä tai rekkoja.

Street Gastrokin teetti vaunuunsa renkaat peittävät levyt, joita ei tosin koskaan asennettu.

Lopullinen muutos tapahtui talvella 2014, jolloin kaupungin oli pakko tarkistaa säädöksiään uusien yrittäjien tultua kaduille. Moderni katuruoka rantautui kunnolla Suomeen.

Ruokarekat ovat olennainen osa nykyistä street food -kulttuuria, joka sai alkunsa Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa.

Tuolloin useat fine dining -ravintoloissa työskennelleet kokit innostuivat aasialaisesta katuruoasta.

Moni aloitti uransa juuri ruokarekassa. Se oli köyhälle nuorelle kokille edullinen ja usein ainoa tapa päästä alkuun.

Siinä missä kivijalkaravintolan perustamiseen tarvittiin helposti satatuhatta euroa, käytetyn ruokarekan sai kymppitonneilla.

Fine dining -tausta on myös Street Gastron perustajilla. Pasi Hassinen ja Pertti Kallioinen kokkasivat G.W. Sundmansilla. Kokemusta oli myös Chez Dominiquesta ja ulkomaisista Michelin-tähtiravintoloista.

Kaverukset halusivat kuitenkin tehdä täytettyjä sämpylöitä.

”Jossain vaiheessa sitä kyllästyi siihen, että kaikki pitää tehdä niin monimutkaisesti ja muka-hienosti”, Hassinen sanoo.

”Jengi kuitenkin pitää yksinkertaisista asioista. Tällaisen ruoan voi tehdä ihan yhtä huolella, ja ihmiset ovat aivan yhtä fiiliksissä, elleivät enemmänkin.”

Vappuna 2013 hän juoksi 150 metrin matkan G.W. Sundmansilta Sofiankadulle. Työvuoro fine dining -paikassa oli ohi, ja alkamassa oli uusi ura ruokakioskin tiskin takana.

”Yllätyin, miten siistiä oli saada välitöntä palautetta asiakkailta.”

Toista oli huippuravintolassa, jossa tarjoilija saattoi joskus huikata asiakaspalautetta keittiöön.

Kaduille uskaltautui myös muita kokkeja. Syksyllä 2013 yrittäjiä tuli pari lisää, ensimmäisten joukossa Liesikiesi, Barbeque on Wheels ja Tortilla Truck.

Vuonna 2014 suosio räjähti: tuli street foodin hullu vuosi. Esimakua saatiin jo talvella, kun Döner Harju avasi. Niin ikään entiset fine dining -kokit halusivat tehdä mieluummin berliiniläistä kebabia.

Sitä yleisö oli odottanut. Ensimmäiset viikot ravintolaan oli kymmenien metrien jono.

Jonottaminen jatkui maaliskuussa katuruokatapahtuma Streat Helsingissä. Saapui 20 000 nälkäistä – paljon enemmän kuin järjestäjät odottivat. Ruokarekoille oli pitkät jonot, ja monesta loppui syötävä kesken.

Kuultiin jo ensimmäiset purnaukset. Tungos raivostutti jotkut kävijöistä, osa myös koki ruuan hinnan korkeaksi laatuun nähden.

Koska kysyntää street foodille riitti, kaikki halusivat mukaan trendiin.

Suosituksi osoittautunut street food pääsi lähes kaikkialle. Moni aiemmin pikaruoaksi kutsuttu asia muuttui street foodiksi.

Luottokorttiyhtiö Diners Club järjesti kesällä 2014 katuruokakiertueen. Amicakin toi ”street gourmet -annokset" henkilöstöravintoloihin, ja street food nousi tv-ohjelmiin ja lehtiin. Nyhtöpossuakin haudutettiin kotona ruokalehtien ohjeilla.

Ilmiö houkutteli tapahtumiin uusia yrittäjiä, jotka halusivat osansa trendistä.

”Jengi huomasi voivansa myydä vaikka pieniä kiviä katuruokana. Ihmiset ostivat innoissaan, koska sen oli pakko olla hyvää”, Pasi Hassinen sanoo.

”Street foodia tungettiin joka paikkaan, termi koki inflaation.”

Oli syy mikä tahansa, vuoden 2015 katuruokatempauksissa ei enää käynyt väkeä kuin ennen.

Kaksipäiväiseksi laajentunut Streat Helsinki keräsi 30 000 kävijää ja jäi 40 000 kävijätavoitteesta. Sää oli kylmä, mikä lienee osasyy. Myös viikoittainen Street Food Carnival kärsi kadosta.

Helsingin kaupungin entinen ruokakulttuuristrategi Ville Relander oli järjestämässä ensimmäistä Streat Helsinkiä. Myös hänestä katuruoka kuumeni liikaa.

”Alussa ilmiöllä ei osattu eikä haluttu ratsastaa. Nykyään kaikki myydään street foodina.”

Relanderin mielestä ”aidointa tekemistä” edustavat nyt ruokapyörät. Viime kesän aikana Helsingin kaduille ilmestyi 15 polkupyörän päälle rakennettua ruokakärryä, jotka myivät kaikkea karjalanpiirakoista hodareihin.

Modernin katuruuan yleistyminen ”aidon tekemisen” ulkopuolelle on toisaalta monipuolistanut ja kasvattanut pikaruuan tarjontaa. Hartwall-areenalle avattiin elokuussa joukko Street Food Deli -ravintoloita.

Meilahteen on avautumassa alkukesästä Cumulus-hotelli, jonka Bistro-ravintola tarjoaa ”modernia street foodia”, kuten gourmet-hampurilaisia ja japanilaista katuruokaa.

Miten siellä määritellään street food?

”Ajankohtaista, kohtuuhintaista ja makuhermoja kutkuttavaa. Pieni, nopeasti valmistuva annos, jonka voimakkaasta mausta tulee vau-elämys. Ruoka pitää saada helposti ja nopeasti”, kertoo kehittämispäällikkö Kirsi Asposalo.

Kuka ylipäänsä määrittelee, mikä on aitoa ja mikä ei?

Se on varma, että termi street food ei ole kenellekään oikotie onneen.

Siihen pätevät samat lainalaisuudet kuin mihin tahansa ravintolaruokaan. Osa paikoista on keskinkertaisia, osa ei.

Tekeekö street food saman kuin pizza, sushi ja moni muu ruoka ennen sitä: muuttuu trendistä pysyväksi suosikiksi?

Street Food Carnival Kaapelitehtaassa (Tallberginkatu 1) la 30.1. klo 12–20 (jatkobileet 20–24) ja su 31.1. klo 11–18. Mukana yli 20 katuruokayrittäjää. Liput 5 e. streetfoodcarnival.com.

Juttua varten on haastateltu myös Mikko Takalaa, joka on julkaissut kirjan Street Food (2015).

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Katuruoka
 • Ravintolat
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 4. 4

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 5. 5

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  Tämä nainen kirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaan draaman ja kertoo nyt, miten sellaiset sarjat koukuttavat sinut

 8. 8

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 9. 9

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 10. 10

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 25 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 7. 7

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 3. 3

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 4. 4

  ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

 5. 5

  Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

 6. 6

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 7. 7

  Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

  Tilaajille
 8. 8

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 9. 9

  Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

 10. 10

  ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 4. 4

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 9. 9

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 10. 10

  Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 9. 9

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 10. 10

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 11. Näytä lisää