Kaikki Pokémonista: Lue tämä, niin tiedät kaiken, mitä 20 vuotta täyttävästä sarjasta pitää tietää

Kokosimme yhteen asiat, joiden ansiosta Pokémonista kasvoi yksi maailman suurimmista ilmiöistä, jonka fanitus ei hellitä.

Pokémon täyttää tänä vuonna 20 vuotta, loistavaa syntymäpäivää!

Kokosimme sen kunniaksi yhteen ne asiat, joiden ansiosta Pokémonista kasvoi yksi maailman suurimmista ilmiöistä, jonka fanitus ei hellitä:

1. Ötököistä kaikki lähti

Pokémon on pelintekijä Satoshi Tajirin neronleimaus, eli tämän miehen tässä oikealla:

Lapsena Tajiri oli niin intohimoinen hyönteisten kerääjä, että häntä kutsuttiin ”Tohtori Ötökäksi”.

Niinpä hän kehitti isona Nintendon Game Boy -pelikonsolille pelin, jossa pelaajan tehtävänä olisi tehdä vähän samaa juttua: kerätä Pokémoneiksi kutsuttuja olentoja, kouluttaa niitä, kerätä paras tiimi ja taistella toisia olentoja vastaan. Red ja Blue nimillä Euroopassa tunnetut pelit julkaistiin vuonna 1996, ja niistä alkoi Pokémonin maailmanvalloitus.

2. Tätäkin juttua varten jututimme suomalaisen superfanin, joka esittelee tässä pehmolelukokoelmaansa:
3. Hän on Ree Fagerström, 26.

Fagerström hullaantui Pokémoniin ala-asteella. Ensin iski animaatiosarja, heti perään kerättävät pelikortit, sitten videopelit.

Lukion huovutus-kurssilla Fagerström teki lempihahmonsa, alakuloisen näköisen kaktusmonsteri Cacnean, jonka näemme tässä:

Fagerström kehitti mielessään jopa oman Pokémon-lajinsa, sinisen ja vähän koiraa muistuttavan Rewelin. Siitä hän sai lempinimen, joka jäi. Kaksi vuotta sitten hän vaihtoi myös virallisesti etunimensä mukailemaan keksimäänsä Pokémon-lajia.

Nyt Fagerström on päätuottajana suomalaisten fanien tekemässä Valitsen sinut!-musikaalissa, joka saa ensi-illan huhtikuussa.

4. Pokémon-fanimusikaali sisältää:

110 rooliasua, joista

70 Pokémonia

yli 40 ihmistä, joista noin puolet näyttelijöitä ja tanssijoita

15 puvustus- ja lavastustiimiläisiä

1 valomies

4 ääniteknikkoa

2 musiikkipedagogia

4096 euroa kerättynä Indiegogo-joukkorahoituksen kautta, ja tältä musikaali kuulostaa:

5. #001 Bulbasaur

Äärimmäisen lojaali ja hyvä hoivaaja Bulbasaur on järjestysnumeroltaan ensimmäinen Pokémon:

Pokémon tarkoittaa kirjaimellisesti taskuhirviötä (eng. pocket monster). Ensimmäisten pelien myötä julkaistut ensimmäiset 151 Pokémonia tunnetaan ”ensimmäisenä sukupolvena”. Nyt Pokémoneja on 721 ja menossa on kuudes sukupolvi.

Ree Fagerströmillä on jo pehmoleluna toisiksi uusin taskumonsteri, teleporttauskyvyillä siunattu Hoopa:

6. Inttisovellusten Päivän Pokémon

Suomalaisten varusmiesten suosioon ovat nousseet viime vuosina älypuhelinsovellukset, joilla lasketaan palvelusajan pituutta eli aamujen määrää Pokémoneilla. Kirjoitimme aiheesta vuosi sitten maaliskuussa.

Heti kun aamuja on saman verran jäljellä kuin ensimmäisiä Pokémon-hahmoja, löytyy jokaiselle 151 päivälle oma Pokémon.

Eli kun ruutuun ilmestyy ”Bulbasaur”, vapaus on enää yhden päivän päässä!

7. Lauantaiaamu 6. marraskuuta vuonna 1999

Pokémon-piirrossarja alkoi MTV3-kanavan lauantaiaamuissa ja muutti kaiken.

Ensimmäisessä jaksossa päähenkilö, Pokémon-mestaruudesta haaveileva Ash Ketchum täytti 10 vuotta ja sai ensimmäisen oman Pokémoninsa.

Koko juttu oli jotain uutta ja ihmeellistä.

”Mä katoin ensin ekan ja sit kaikki seuraavat jaksot”, kertoo Ree Fagerström.

Kun vuosituhat vaihtui, hän muistaa olleensa huolissaan lähinnä siitä, tuleehan Pokémon seuraavana aamuna. Se kun sattui olemaan lauantai.

8. 19 tuotantokautta, 18 kokoillan elokuvaa, 260 miljoonaa myytyä peliä, 58 miljardia dollaria

Niin paljon Pokémon-franchise oli tuottanut vuoteen 2015 mennessä.

9. ”Meitä on kaksi / kammottavaksi /

Maailma kaipaa pelastusta / On kansamme loistavin sielultaan musta /

on totuus ja rakkaus raukkoja varten / vaan tähdet ja galaksit kuningatarten /

Jessie, James /

Me tähtäämme vasamat taivaisiin / siis astu alas tai tartumme aseisiin /

Miau, juuri niin!”

Tätä mahtipontista lorua hokevat Jessie, James sekä juoniva kissa-Pokémon Meowth, Pokémoneja jahtaavan rikollisorganisaatio Rakettiryhmän solu.

”Ahhahhahhaaaaa!”-tyylisiä hohotuksia päästelevät pahikset tuntuivat jo pienenä ihan pöhköiltä ja täysin vaarattomilta. Kaksosilta näyttävistä Jessiestä ja Jamesista oli vaikeaa saada selvää, olivatko he rakastavaisia vai kenties sisaruksia, vaikka sarjakuvan lopussa he menivät naimisiin ja saivat lapsenkin.

Pokémon-maailmassa liikkui muitakin samantapaisia rikollisryhmiä, kuten keskenään sodassa olevat Aquaryhmä ja Magmaryhmä sekä Plasmaryhmä, jonka vetäjä N haluaa vapauttaa kaikki maailman Pokémonit mutta joutuukin surullisesti Pokémonien orjuutuksesta haaveilevan kasvatti-isänsä marionetiksi.

10. Brändi nimeltä Pikachu

Useimmat tietävät Pokémonin sen keulakuvan, Ashin lemmikin Pikachun perusteella. Pikachu on keltamusta, sähköä hyökkäyksissään käyttävä Pokémon, jolla salamanmuotoinen häntä, suipot korvat ja iloisenpunaiset posket. ”Pika” tarkoittaa japaniksi sähköstä lähtevää särnää ja ”chu” hiirten ääntelyä.

Ken Sugimorin suunnittelema Pikachu esiintyy ensimmäisissä peleissä vain sivuhahmona, jonka voi napata villinä Pokémonina Viridianin metsässä, mutta se pääsi aloitus-Pokémoniksi heti vahvasti animaatiosarjaan perustuvaan Pokémon Yellow -peliin (1998). Pikachu valittiin Pokémonin päämaskotiksi, koska sen arveltiin vetoavan poikien lisäksi myös äiteihin ja tyttöihin, ja koska keltainen on väri, jonka pienetkin lapset tunnistavat helposti kaukaa.

Sittemmin Time-lehti valitsi Pikachun vuoden toiseksi parhaaksi henkilöksi ja nimitti sitä ”rakastetuimmaksi animaatiohahmoksi sitten Hello Kittyn”. Pikachu toimi myös Japanissa vuonna 2014 järjestetyn jalkapallon maailmancupin keulakuvana. Se on Mikki Hiiren veroinen brändi, jolla myydään mitä tahansa mukeista, aamutakeista ja autoista lentoihin.

Ree Fagerström ei monien Pokémon-fanaatikkojen tavoin pitänyt Pikachusta aluksi:

”Se oli vaan niin ärsyttävä, se ei totellut Ashia ja antoi vaan ukkosiskuja sille.”

Pikachulla on kuitenkin iso rooli Fagerströmin vetämässä Pokémon-musikaalissa:

11. Charizard -hologrammikortti ensimmäisestä pakasta

Pokémon-keräilykorttien himoituimpiin kuului ykköspakasta saatava Charizard-hologrammikortti. Jos on sattunut säilyttämään sellaisen täydellisessä kunnossa, sillä voi tienata verkkohuutokaupassa tuhansia euroja, kuten kuvasta näkyy:

12. 1. sija: 25 000 dollaria

2. sija: 15 000 dollaria

3. ja 4. sija: 7 500 dollaria

Näin paljon rahaa saavat Pokémon-korttipelin maailmanmestarit. Kirjoitimme Bostonissa elokuussa 2015 järjestetyistä MM-kilpailuista, joihin osallistui Suomen mestari vuosimallia 2014 Patrik Räty.

13. Kaikki kerätään, kaikki kerätään!

Tämä hokeman (eng. Gotta catch’ em all!) epäiltiin niin kovasti sisältävän ”voimakkaita mainosviestejä, joilla markkinoidaan oheistuotteita”, että Telehallintokeskus tutki laulun vuonna 2000 ja julkaisi tämän hauskan loppulauselman, jossa muun muassa todetaan Pokémonin olevan ”animaatiosarja, jossa keskeisiä hahmoja ovat pikkupoika Ash ja hänen ystävänsä ja Pokémon-olennot.”

14. Ne kuuluisat sensuroidut jaksot, etenkin nämä neljä:

Beauty and the Beach (1. kausi, 18. jakso: ei esitetty Suomessa)

Episodissa lomaillaan Acapulcossa ja Ashin kaveri Misty velvoitetaan osallistumaan naisten bikinikauneuskilpailuun. Myös Rakettiryhmän James osallistuu kisaan bikineissä ja tekorinnoissa, ja pilkkaa Mistyn rintoja liian pieniksi. Tuomio: seksualisoiva

Electric Soldier Porygon (1. kausi, 38. jakso: ei esitetty Suomessa)

Yhdessä taistelukohtauksessa koko ruutu vilkkuu kuuden sekunnin ajan villisti punaisena ja sinisenä. Japanissa osa katsojista sai epileptisiä kohtauksia, 685 lasta vietiin sairaalaan ja sarja jäi neljän kuukauden mittaiselle tauolle. ”Pokémon-shokkina” tunnettua tapausta on parodioitu Simpsoneissa ja South Parkissa. Tuomio: terveydelle vaarallinen

The Legend of Dratini (1. kausi 35. jakso: ei esitetty Suomessa)

Väkivaltaisuutensa takia sensuroidussa jaksossa metsänvartija uhkailee sankareita käsiaseella ja osoittaa pyssyllä myös katsojiin. Lisäksi Meowth esiintyy Adolf Hitlerinä. Tuomio: liian väkivaltainen

Joulun Jynx (1. kausi, erikoisjakso, esitetty Suomessa)

Mustaihoinen ja isohuulinen Joulupukin apulainen Jynx-pokémon näytti monien mielestä mustista tehdyltä rasistiselta stereotypialta. Kritiikin johdosta muissakin jaksoissa esiintyvän Jynxin ihonväri uudelleenanimoitiin mustan sijasta violetiksi. Tuomio: rasistinen

15. Tämä upea Super Bowl -mainos

Pokémon julkaisi tammikuun lopussa 20-vuotisjuhlamainoksen:

Se on katsottu jo yli 12 miljoonaa kertaa Youtubessa.

16. Myyttisin Mew

Faneja kiehtoo vuodesta toiseen salaperäinen, söpö Mew, eli tämä tässä:

Mew esiintynyt vain pienessä sivuosassa ensimmäisessä (Pokémon – Mewtwon vastaisku, 1998) sekä kahdeksannessa (Pokémon: Lucario and the Mystery of Mew, 2005) elokuvassa.

”Sen taustaa ei ole oikeastaan avattu mitenkään”, sanoo Ree Fagerström.

Siksi suomalaisen fanimusikaalin työryhmä päätti kehittää sille tarinan: Käytännössä Mew’n uskotaan olevan kaikkien Pokémonien kantaisä, sillä sen DNA sisältää kaikkien Pokémonien geneettiset koodit.

Geenitekniikalla oli taustoituksessa iso rooli.

Fagerströmin hyvä ystävä Saara Gonçalves on biologian opiskelija, ja piti huolta taustatarinan uskottavuudesta.

17. Pelottavin Phantump

Karmivinta Pokémoneissa ovat haamuelementaalit. Niistä vähän kannolta näyttävä Phantump on yksi Fagerströmin lempi-Pokémoneista.

Ai miksikö? Koska Phantumpit ovat oikeasti kuolleita ihmislapsia, jotka ovat eksyneet metsään ja yrittävät yhä vain löytää tietään ulos.

”Kun sitä alkaa oikein katsoa, kyseenalaistaa, että onkohan tää nyt ihan lapsille suunnattua”, Fagerström sanoo.

18. PokémonGO

Fanien eniten odottama uusi Pokémon-tuote on virtuaalitodellisuuspeli, joka yhdistää geokätköilyn ja videopelaamisen.

PokémonGO:ssa pelaaja laittaa käteensä rannekellolta näyttävän kojeen, joka ilmoittaa kun lähistöllä käyskentelee Pokémoneja. Menemällä oikeaan kohtaan pelaaja voi pyydystää hirviön kännykkäpeliinsä. Meren läheisyydessä peliin pitäisi ilmestyä vesi-Pokémoneja, metsässä samoillessa kasvimonstereita.

Pelikojeen ilmestysmispäivämäärää ei ole vielä ilmoitettu, mutta huijauksia liikkuu.

19. Pikachu Mestarietsivänä

”Odotan myös tosi paljon peliä, jossa Pikachu ratkoo arvoituksia Sherlockina”, fiilistelee Fagerström. Nintendo 3DS:llä tänä vuonna ilmestyvän Great Detective Pikachun traileri, olkaa hyvät:20. Mistä Pokémonissa on ihan oikeasti kyse

Päällisin puolin Pokémon kertoo fantastisista hirviöistä, niiden pyydystämisestä ja kouluttamisesta, mutta oikeastihan koko ilmiössä on kyse ihmisten ja eläinten välisestä suhteesta.

Helpointa on ajatella taskuhirviöt koirina, joita ihmishahmot hoitavat ja käyttävät eri tarkoitusperiin, kuten vievät koiranäyttelyihin tai kisaavat niiden kanssa agilityssä. Ihmiset voivat pitää koiristaan huolta tai kohdella niitä kaltoin.

Jos niistä pitää oikein hyvää huolta, ne voivat vaikka pelastaa hädän hetkellä.

Valitsen sinut! -fanimusikaali saa ensi-iltansa Popcult-tapahtumassa, joka järjestetään 9.–10. huhtikuuta Helsingin Kulttuuritalolla. Lisätiedot täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Televisio
 • Elokuvat
 • Koululaisten uutiset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 5. 5

  Tämä nainen kirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaan draaman ja kertoo nyt, miten sellaiset sarjat koukuttavat sinut

 6. 6

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 7. 7

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 8. 8

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 9. 9

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 10. 10

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 7. 7

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 3. 3

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 4. 4

  Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

 5. 5

  ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

 6. 6

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 7. 7

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 8. 8

  Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

  Tilaajille
 9. 9

  Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

 10. 10

  ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 4. 4

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 9. 9

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 10. 10

  Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 9. 9

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 10. 10

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 11. Näytä lisää