Fillarikaudesta saa jo innostua! Tässä 4 kevään pyöräilytrendiä

Viikonlopun Fillarimessuilta voi hakea inspiraatiota pyörien päälle. Tässä 4 trendiä, jotka jyräävät pyöräilyssä juuri nyt.

Kevät ja pyöräilykauden alku on hetki hetkeltä lähempänä. Pyysimme kahta asiantuntijaa, Helsingin Polkupyöräilijät ry:n Martti Tulenheimoa ja polkupyöriä valmistavan ja myyvän Pelagon Timo Hyppöstä, kertomaan tämän vuoden pyöräilytrendeistä.

1. Sähköistyminen kiihtyy

”Pyörien sähköistymisestä on puhuttu Suomessakin viimeiset pari kolme vuotta, ja näyttää siltä, että nyt sähköpyörät ovat lyömässä vahvasti läpi täälläkin. Tämä on merkittävin muutos pyöräilyn historiassa sataan vuoteen”, Martti Tulenheimo kertoo.

Sähköpyörien käyttö lisääntyy, ja myynti kasvaa Euroopassa räjähdysmäisesti. Mielikuvan muutos on ollut keskeinen. Aluksi sähköpyörät miellettiin lähinnä apuvälineiksi, mutta viime vuosina markkinointi on suunnattu aktiivisesti kaikille.

”Hollannissa myydään vuodessa miljoona pyörää, ja niistä jo useampi kuin joka viides on sähköpyörä. Tavanomaisia pyöriä paremmat katteet hyödyttävät vähittäismyyntiporrasta, mikä edesauttaa sähköpyörien myyntiä. Belgiassa jo lähes joka neljäs myyty pyörä on sähköpyörä.”

Sähköpyörien lisäksi maantiepyörien sähkövaihteet ja jopa sähköjarrut ovat yleistyneet. Lisäksi markkinoille on tullut pyöriin jälkikäteen asennettavia sähkömoottoreita.

2. Renkaat levenevät

”On varmasti useampia syitä, miksi renkaat ovat levenemässä. Paksummilla on tietysti mukavampi ajaa mukulakivillä, kaupunkiympäristössä, hiekkateillä ja rouheammillakin poluilla”, Timo Hyppönen arvioi.

Trendin taustalla on hänen mukaansa osittain Yhdysvalloista tullut ”gravel bike”- eli sorapyöräbuumi. Gravel bike on suunniteltu pyöräksi, jolla pääsee liikkumaan kaikenlaisissa maastoissa.

”On tutkittu, että isompi rengas absorboi myös karkeamman asvaltin tärinän ja rullaa paremmin kuin kivikova ohut rengas.”

Trendissä saattaa siis olla tällainen järkisyy taustalla. Toinen syy on retkeily. ”Nyt kun ihmiset sijoittavat laadukkaampaan pyörään, samalla pyörällä voi retkeillä tai ajaa viikonloppureissuja tai laittaa sivulaukut kylkeen ja lähteä maailmanympärimatkalle”, Hyppönen lisää.

3. Levyjarrujen uusi tuleminen

Levyjarruja on totuttu näkemään maastopyörissä, mutta nyt ne yleistyvät myös maantiepyörissä ja kaupunkipyörissä.

Perinteisissä vannejarruissa jarrupalat puristavat jarrutettaessa vannetta. Levyjarrussa taas on keskelle vannetta sijoitettu jarrulevy, jota jarrupalat jarrutettaessa puristavat. Monet pitävät levyjarrua tehokkaampana ja vähemmän vannetta kuluttavana jarruna.

”Ne ovat tehokkaita, ja niissä on herkkä tuntuma”, Hyppönen selittää.

Levyjarrut ovat olleet kilpailutasolla kiellettyjä, minkä takia niitä ei ole totuttu näkemään paremmissa maantiepyörissä. Lisäksi ne painavat perinteistä maantiejarrua enemmän.

”Kaupunkipyörien kohdalla ne ovat olleet myös hintakysymys. Jarruosat ovat kehittyneet, ja parempia levyjarruja saa jo järkihintaan – myös maantiepyöriin”, Hyppönen kertoo.

Levyjarrut ovat mainstream-kuluttajien mieleen, ja siksi niitä asennetaan nykyään lähes kaikkiin pyöriin.

”Ostin viimeksi itse Christiania-valmistajan kolmirenkaisen laatikkopyörän, ja siinäkin on levyjarrut. Se on todella mukavaa, koska olen kokeillut saman pyörän vanhempaa mallia, jossa ei ole levyjarruja, ja kolmirenkaisena perinteiset jarrut tekivät pyörästä hieman vaikeasti ohjattavan”, Tulenheimo sanoo.

4. Turvallisuus paranee

Heijastinmateriaalista valmistetut high visibility -vaatteet yleistyvät.

”Vaikka tyylillisesti ne ovat aika kamalia, uskon, että turvallisuusaspekti vie lopulta pidemmän korren”, Hyppönen sanoo.

”On tervetullut kehitysaskel, että heijastavat materiaalit ovat siirtyneet liivien sijaan osaksi vaatetekstiilejä. Tämän ansiosta nekin, jotka eivät koe oloaan liikenteessä turvalliseksi, voivat käyttää heijastavia materiaaleja ilman tarvetta vetää päälleen huutomerkiltä näyttäviä liivejä”, Tulenheimo arvioi.

Fillari-messut Messukeskuksessa (Messuaukio 1) pe 4.3. klo 12–19 ja la 5.3. klo 10–18 ja su 6.3. klo 10–17. Liput 11 ja 18 e. Perhelippu 39 e. Samalla lipulla Kunto-, Golf-, OutdoorExpo-, Ball Sports-, Kuva & Kamera- ja Helsinki Horse Fair -messut.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Pyöräily
 • pyöräilyvarusteet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

 2. 2

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 3. 3

  Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

 4. 4

  Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

 5. 5

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 6. 6

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 7. 7

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 8. 8

  Keskiviikkona elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

 9. 9

  Ministeri Britanniassa ”ratkaisi” filosofisen kiistan: Objektiivinen todellisuus on olemassa – ja on valitettavaa, että sen myöntäminen on uutinen

 10. 10

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 2. 2

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 3. 3

  New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

 4. 4

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 5. 5

  Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

 6. 6

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 7. 7

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 8. 8

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 9. 9

  ”Kerroin, että haluaisin harrastaa merirosvoseksiä” – Vääriin numeroihin lähetetyt tekstiviestit aiheuttivat kiusallisia tilanteita, koostimme parhaat tekstarimuistot

 10. 10

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää