Kävimme yhden Pasin ja yhden Tiinan saunassa, koska lauantaina kymmenet helsinkiläiset avaavat saunansa tuntemattomille

Lauantaina Tiina ja Pasi Räisänen sekä kymmenet muut avaavat saunansa ventovieraille Helsinki Sauna Dayssä. Kokeilimme jo etukäteen Pasin saunaa ja selvitimme, mistä tempauksessa on kyse.

Pohjois-Helsingissä omakotitalon ovea rimputtaessa jännittää vähän. Oven avaa nainen.

”Tervetuloa!” Tiina Räisänen, 52, sanoo. ”Siinä voit potkia kengät pois, ja tuohon takkia. Peremmälle vain!”

Tiina Räisänen esittelee asuntoa. Vaivaannuttaa, tällaista ei ole tullut ennen kokeiltua.

Onko sekasauna? Ollaanko pyyhkeet päällä vai alasti? Juodaanko kaljaa? Millaisia tyyppejä isäntä ja emäntä ovat? Mitä jos ei ole mitään puhuttavaa? Mitä jos…

Samanlaisia ajatuksia saattaa herätä, jos osallistuu tulevana lauantaina 12.3. kaikkien aikojen ensimmäiseen Helsinki Sauna Dayhin.

Tempauksessa halukkaat taloyhtiöt, hotellit, yksityiset ihmiset ja ketkä vain avaavat saunansa maksutta vieraille ihmisille. Yhteismaa ry:n ja Visit Helsingin järjestämässä tapahtumassa on lähinnä helsinkiläisiä saunoja, mutta tapahtuma on levinnyt Malesiaan ja Saksaan asti.

Saunomaan haluavat ilmoittautuvat mukaan ennakkoon Helsinki Sauna Dayn nettisivuilla. Saunaansa muiden käyttöön ovat sivustolla tarjonneet jo kymmenet. Heihin kuuluvat myös Tiina ja Pasi Räisänen.

Mutta millaista on olla ventovieraan kotona hikisenä ja alasti?

Ensin syödään. Pasi, 50, paistaa burgereita, joihin pannaan tässä taloudessa täytteeksi muikkuja.

Jutellaan kevyitä: koska muutitte, onko taloa rempattu, mitä maksoi, mitä teette työksenne, onko ollut kiva asua, sen sellaista.

”Saunapäivä oli loistava idea! Tutustuu uusin tyyppeihin ja saa tarjota saunan, ruokaa ja rentoa olemista. Me lähdettiin heti mukaan, kun kuultiin asiasta”, Pasi sanoo muikkupannun ääreltä.

Ruuan jälkeen saunotaan, vain minä ja Pasi. Myös varsinaisena saunapäivänä Räisäsillä on naisten ja miesten vuorot erikseen.

Pasi ohjeistaa, missä saa riisua vaatteet. Riisun, vedän pyyhkeen vyölle ja menen kylpyhuoneeseen. Pasi tulee pian perässä alasti.

Selvä homma. Pyyhe pois ja lauteille.

Helsinki Sauna Day on tavallaan kuin saunojen Ravintolapäivä. Siinähän kuka vain voi kutsua vieraita syömään itse tehtyä ruokaa kotiinsa tai kadulle.

Yhteisöllinen oleminen kaupungissa on kasvanut viime vuosina: siivouspäivä, ravintolapäivä, Kallio Block Party tai vaikka Olohuonenäyttely, jossa tavalliset tyypit avaavat kotinsa taidenäyttelytilaksi.

Helsinki Sauna Dayn tuottaja Jaakko Blomberg kertoo, miksi tapahtuma järjestetään.

”Ihmiset kaipaavat toisten ihmisten kohtaamista. Saunoja on käyttämättömänä paljon, vaikka Helsinki on täynnä ihmisiä, jotka tykkäävät saunoa”, Blomberg sanoo.

Myös esimerkiksi Olohuonenäyttelyä järjestänyt Blomberg ajoittaa tapahtumakulttuurin muutoksen nimenomaan vuoteen 2011, jolloin muun muassa Ravintolapäivä syntyi.

”Nyt tällaiseen on totuttu, ja mieli on avautunut monilla. Myös kaupungin suhtautuminen on muuttunut. Aiemmin kansalaisaktivismi nähtiin lähinnä virkamiesten kiusaamisena. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on helppoa järjestää erilaisia tapahtumia.”

Saatetaanpa taloyhtiöiden Facebook-sivuillakin tarjota muiden asukkaiden käyttöön saunavuoroa, johon ei juuri silloin itse pääse.

Helsingin yliopistossa kansantiedettä opettava professori Pia Olsson sanoo, että Helsinki Sauna Dayssä on kyse myös uudenlaisesta kaupungin kokemisesta.

”Tämä voisi olla tapa ottaa kaupunki uudella tavalla haltuun, tutustua siihen uudesta kulmasta. Ollaan ikään kuin turisteina omassa kaupungissa”, Olsson arvioi.

Helsinki Sauna Day liittyy myös arjen karnevalisoimiseen eli arkisten asioiden nostamiseen uudelle tasolle. Kokemuksellisuus ja elämyksellisyys ovat Olssonin mukaan nykyään erityisesti arvossa.

”Kyseessä ei ole se normaali saunavuoro omassa saunassa, vaan siitä tulee tapahtuma. Siinä on tuttuja elementtejä, mutta myös uutta”, Olsson sanoo.

Kokemuksia on totisesti tarjolla lauantainakin tapahtumassa. Välimerenkadulla saunotaan kymmenennessä kerroksessa, Lapinlahdenpolulla on telttasauna, ja Elielinaukiolla tarjotaan saunasimulaattori, jossa saunakokemus on virtuaalinen.

Taimistontien saunaa käyttöön tarjoava kuvailee Helsinki Sauna Dayn nettisivuilla tilaisuuttaan näin: ”Osallistujilla oltava mukanaan saunahattu ja venäläinen kevätruno.”

Räisästen kolme henkeä vetävässä saunassa on muuten pimeää, mutta rätisevä tuli valaisee hieman, samoin valo löylyastian pohjassa.

Löylyä.

Juttelemme saunapäivästä ja siitä, kuinka Räisäset tykkäävät muutenkin kestitä ihmisiä. Pasi toivoisi, että lauantaina paikalle tulisi joku, jolla ei ole puusaunasta kokemusta.

”Vaikka joku ulkomaalainen. Olisi hauskaa, kun olisi erilaiset ihmiset tässä lauteilla.”

Pasi ottaa huikan olutta ja heittää löylyä. Klapi rasahtaa pesässä.

Entä jos paikalle saapuu joku ikävä saunoja?

”Sitten pistän ne nippuun!” isäntä sanoo nauraen.

”Ei vain, vitsi vitsinä. En usko, että sieltä mitään kauheita tyyppejä tulee. Kyllä ihmisiin pitää sen verran luottaa.”

Kuuma. Kietaisemme pyyhkeet vyötäisillemme ja menemme takapihan kuistille. Ulkona hämärtää, Kehä Kolmonen humisee vieressä.

Pasi sytyttää muutaman kynttilän ja katsoo taivaalle. Siellä näkyvät illan ensimmäiset tähdet.

Tunnin saunomisen jälkeen jutut käyvät jo filosofisiksi. Puhumme antamisesta ja hyötymisestä. Miten tulee kiva olo, kun saa jonkun iloiseksi.

Sitten väkivallasta. Pasi on harrastanut parikymmentä vuotta itsepuolustuslajeja, mutta ei voi sietää väkivaltaa:

”Oikea ratkaisu on se, että antaa vaikka rahaa, jotta pääsee tappelematta tilanteista ulos”, Pasi sanoo.

Löylyä. Rentoutuminen syvenee, ehkä rätisevän tulen takia.

”Siinä on jotain primitiivistä ja hypnoottista, siinä tulen rätinässä ja huminassa. Ei siitä ole niin kauan, kun metsästettiin mammutteja ja oltiin sen jälkeen nuotion äärellä porukalla”, Pasi sanoo.

Eikä kyse ole vain tulesta. Amerikkalainen saunaintoilija, valokuvaaja ja dokumentaristi Mikkel Aaland on sanonut, että saunomisessa on jotain kerta kaikkiaan kokonaisvaltaista niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Hän on tehnyt aiheesta dokumentteja sekä kirjoja ja pitänyt jopa Kaliforniassa kansainvälisen saunahuippukokouksen.

Aalandin mukaan alastomana, pimeässä ja sihisevässä huoneessa endorfiinien vapautuessa tulee avauduttua ihan eri tavalla kuin normaalisti. Näin kävi myös palkitussa kotimaisessa Miesten vuoro -dokumentissa, jossa köriläät avasivat saunassa sydämensä.

Saunassa kokee myös yhteyden johonkin mystiseen ja suurempaan, on Aaland sanonut. Pasikin on kokenut tämän.

”Paras ystäväni kuoli jokin aika sitten. Se oli eräs satakuntalainen kaveri. Kun saat satakuntalaisen kertomaan tunteistaan, se on iso juttu, ja hänkin avautui saunassa, ei tarvittu olutta eikä mitään”, Pasi kertoo.

”Hänen kuolemansa jälkeen mietiskelin ja surin saunassa paljon. Täällä asiat asettuvat jotenkin mittasuhteisiinsa.”

Sauna on aina ollut sosiaalinen juttu. Esimerkiksi Helsingissä oli 1940-luvulla toistasataa yleistä saunaa. 90-luvulla kerätyissä helsinkiläisten muistoissa puhutaan paljon saunoista ja nimenomaan yhteissaunomisesta, kertoo asiaa tutkinut professori Olsson.

Muistot ovat myönteisiä: työviikon päättäminen saunaan, erilaisten ihmisten kohtaaminen yhteisessä hetkessä, tiedon siirto sukupolvilta toiselle, syöminen ja juominen.

”Muistoissa yhteissaunominen on antanut erilaisia eväitä elämään. Se on ollut tavallaan elämän korkeakoulu, kun on oppinut vierailta ja kuullut kertomuksia elämästä”, Olsson sanoo.

Helsinki Sauna Day on yksi esimerkki siitä, että kaupunkikulttuuri on muuttunut entistä yhteisöllisemmäksi.

Halutaan tehdä ja kokea yhdessä, saada arjesta elämyksellisempää.

Parin tunnin saunomisen jälkeen istua rötkötän pyyhe vyötäisilläni Pasin ja Tiinan olohuoneessa kuin kotonani. Harvoin saunasta muuta kuin hyvä olo tulee, mutta nyt jotenkin erityisen.

”Voit tulla jatkossakin koska vain tänne saunomaan, soitat vain”, Pasi sanoo.

Mielelläni.

Helsinki Sauna Day la 12.3. Ilmoittaudu saunojaksi: helsinkisaunaday.fi. Oma pyyhe ja peseytymisvälineet.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauna
 • Kotimaa
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Retkeilevä japanilaissiili on yli 100 000 seuraajallaan internetin uusi suosikki, ja erittäin hyvästä syystä

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Uudessa Star Trekissä käydään sotaan kulttuurien sulauttamista vastaan – Tällainen on hehkutettu ja synkkä Star Trek: Discovery, joka uudistaa vanhan sarjan

 4. 4

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 5. 5

  ”Ruokasuhdettani eivät trendit heiluta”, sanoo keittoruuista pitävä tanssija-koreografi Jorma Uotinen

 6. 6

  Gladiaattorit, Napakymppi, Onnenpyörä... Televisio on juuri nyt täynnä 1990-luvun ohjelmia – Soitimme televisiopomoille ja kysyimme, miksi

 7. 7

  Karjala kuuluisi Suomeen, jos Mannerheim olisi uinut ja saunonut enemmän – näin vihjailee merikylpylän mainos Financial Timesin sivuilla

 8. 8

  Pikatestasimme villiruokaa designkaupan nurkassa tarjoavan kahvila Wildin

 9. 9

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 10. 10

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 2. 2

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 3. 3

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 4. 4

  Uudessa Star Trekissä käydään sotaan kulttuurien sulauttamista vastaan – Tällainen on hehkutettu ja synkkä Star Trek: Discovery, joka uudistaa vanhan sarjan

 5. 5

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 6. 6

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 7. 7

  Gladiaattorit, Napakymppi, Onnenpyörä... Televisio on juuri nyt täynnä 1990-luvun ohjelmia – Soitimme televisiopomoille ja kysyimme, miksi

 8. 8

  Karjala kuuluisi Suomeen, jos Mannerheim olisi uinut ja saunonut enemmän – näin vihjailee merikylpylän mainos Financial Timesin sivuilla

 9. 9

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 10. 10

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: täydellisesti toistensa sisään sujahtavat asiat -porno

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 2. 2

  Ei, liian seksikkäitä naisia syyllistänyt muotisuunnittelija Donna Karan, raiskatuksi joutuminen ei edelleenkään ole naisten oma syy, kuten tämä nerokas miesanalogia osoittaa

 3. 3

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 4. 4

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 5. 5

  Arnold Schwarzenegger tunnustaa jekuttaneensa vihamiehensä Sylvester Stallonen tähdittämään elokuvaa, jota Syltty pitää nyt koko aurinkokunnan surkeimpana

 6. 6

  Australiassa bongattiin järjettömän bodattu kenguru, joka näyttää ihan Vladimir Putinilta – Ja kyllä, yhtäläisyys paidatta kalastavaan presidenttiin on ilmeinen

 7. 7

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 8. 8

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 9. 9

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 10. 10

  Anteeksi punaviherkupla, mutta Sampo Terho on oikeassa: Lenininpuiston nimi pitää vaihtaa, koska Amerikassakin vedetään rasistien patsaat mutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 2. 2

  Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

 3. 3

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 4. 4

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 5. 5

  19-vuotias sai elinkautisen Nokian teippimurhasta

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 8. 8

  Petteri Orpo: Hallitus pääsi sopuun terveydenhuollon valinnanvapaudesta – kiista kärjisti puolueiden välit

 9. 9

  Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta juhlissa Suomenlinnassa – tallentuivat vieraiden ottamille videoille

 10. 10

  Retkeilevä japanilaissiili on yli 100 000 seuraajallaan internetin uusi suosikki, ja erittäin hyvästä syystä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 2. 2

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 5. 5

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 6. 6

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 7. 7

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 8. 8

  Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

 9. 9

  Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

 10. 10

  Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 6. 6

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 7. 7

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 8. 8

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 9. 9

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 10. 10

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 11. Näytä lisää