Kävimme yhden Pasin ja yhden Tiinan saunassa, koska lauantaina kymmenet helsinkiläiset avaavat saunansa tuntemattomille

Lauantaina Tiina ja Pasi Räisänen sekä kymmenet muut avaavat saunansa ventovieraille Helsinki Sauna Dayssä. Kokeilimme jo etukäteen Pasin saunaa ja selvitimme, mistä tempauksessa on kyse.

Pohjois-Helsingissä omakotitalon ovea rimputtaessa jännittää vähän. Oven avaa nainen.

”Tervetuloa!” Tiina Räisänen, 52, sanoo. ”Siinä voit potkia kengät pois, ja tuohon takkia. Peremmälle vain!”

Tiina Räisänen esittelee asuntoa. Vaivaannuttaa, tällaista ei ole tullut ennen kokeiltua.

Onko sekasauna? Ollaanko pyyhkeet päällä vai alasti? Juodaanko kaljaa? Millaisia tyyppejä isäntä ja emäntä ovat? Mitä jos ei ole mitään puhuttavaa? Mitä jos…

Samanlaisia ajatuksia saattaa herätä, jos osallistuu tulevana lauantaina 12.3. kaikkien aikojen ensimmäiseen Helsinki Sauna Dayhin.

Tempauksessa halukkaat taloyhtiöt, hotellit, yksityiset ihmiset ja ketkä vain avaavat saunansa maksutta vieraille ihmisille. Yhteismaa ry:n ja Visit Helsingin järjestämässä tapahtumassa on lähinnä helsinkiläisiä saunoja, mutta tapahtuma on levinnyt Malesiaan ja Saksaan asti.

Saunomaan haluavat ilmoittautuvat mukaan ennakkoon Helsinki Sauna Dayn nettisivuilla. Saunaansa muiden käyttöön ovat sivustolla tarjonneet jo kymmenet. Heihin kuuluvat myös Tiina ja Pasi Räisänen.

Mutta millaista on olla ventovieraan kotona hikisenä ja alasti?

Ensin syödään. Pasi, 50, paistaa burgereita, joihin pannaan tässä taloudessa täytteeksi muikkuja.

Jutellaan kevyitä: koska muutitte, onko taloa rempattu, mitä maksoi, mitä teette työksenne, onko ollut kiva asua, sen sellaista.

”Saunapäivä oli loistava idea! Tutustuu uusin tyyppeihin ja saa tarjota saunan, ruokaa ja rentoa olemista. Me lähdettiin heti mukaan, kun kuultiin asiasta”, Pasi sanoo muikkupannun ääreltä.

Ruuan jälkeen saunotaan, vain minä ja Pasi. Myös varsinaisena saunapäivänä Räisäsillä on naisten ja miesten vuorot erikseen.

Pasi ohjeistaa, missä saa riisua vaatteet. Riisun, vedän pyyhkeen vyölle ja menen kylpyhuoneeseen. Pasi tulee pian perässä alasti.

Selvä homma. Pyyhe pois ja lauteille.

Helsinki Sauna Day on tavallaan kuin saunojen Ravintolapäivä. Siinähän kuka vain voi kutsua vieraita syömään itse tehtyä ruokaa kotiinsa tai kadulle.

Yhteisöllinen oleminen kaupungissa on kasvanut viime vuosina: siivouspäivä, ravintolapäivä, Kallio Block Party tai vaikka Olohuonenäyttely, jossa tavalliset tyypit avaavat kotinsa taidenäyttelytilaksi.

Helsinki Sauna Dayn tuottaja Jaakko Blomberg kertoo, miksi tapahtuma järjestetään.

”Ihmiset kaipaavat toisten ihmisten kohtaamista. Saunoja on käyttämättömänä paljon, vaikka Helsinki on täynnä ihmisiä, jotka tykkäävät saunoa”, Blomberg sanoo.

Myös esimerkiksi Olohuonenäyttelyä järjestänyt Blomberg ajoittaa tapahtumakulttuurin muutoksen nimenomaan vuoteen 2011, jolloin muun muassa Ravintolapäivä syntyi.

”Nyt tällaiseen on totuttu, ja mieli on avautunut monilla. Myös kaupungin suhtautuminen on muuttunut. Aiemmin kansalaisaktivismi nähtiin lähinnä virkamiesten kiusaamisena. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on helppoa järjestää erilaisia tapahtumia.”

Saatetaanpa taloyhtiöiden Facebook-sivuillakin tarjota muiden asukkaiden käyttöön saunavuoroa, johon ei juuri silloin itse pääse.

Helsingin yliopistossa kansantiedettä opettava professori Pia Olsson sanoo, että Helsinki Sauna Dayssä on kyse myös uudenlaisesta kaupungin kokemisesta.

”Tämä voisi olla tapa ottaa kaupunki uudella tavalla haltuun, tutustua siihen uudesta kulmasta. Ollaan ikään kuin turisteina omassa kaupungissa”, Olsson arvioi.

Helsinki Sauna Day liittyy myös arjen karnevalisoimiseen eli arkisten asioiden nostamiseen uudelle tasolle. Kokemuksellisuus ja elämyksellisyys ovat Olssonin mukaan nykyään erityisesti arvossa.

”Kyseessä ei ole se normaali saunavuoro omassa saunassa, vaan siitä tulee tapahtuma. Siinä on tuttuja elementtejä, mutta myös uutta”, Olsson sanoo.

Kokemuksia on totisesti tarjolla lauantainakin tapahtumassa. Välimerenkadulla saunotaan kymmenennessä kerroksessa, Lapinlahdenpolulla on telttasauna, ja Elielinaukiolla tarjotaan saunasimulaattori, jossa saunakokemus on virtuaalinen.

Taimistontien saunaa käyttöön tarjoava kuvailee Helsinki Sauna Dayn nettisivuilla tilaisuuttaan näin: ”Osallistujilla oltava mukanaan saunahattu ja venäläinen kevätruno.”

Räisästen kolme henkeä vetävässä saunassa on muuten pimeää, mutta rätisevä tuli valaisee hieman, samoin valo löylyastian pohjassa.

Löylyä.

Juttelemme saunapäivästä ja siitä, kuinka Räisäset tykkäävät muutenkin kestitä ihmisiä. Pasi toivoisi, että lauantaina paikalle tulisi joku, jolla ei ole puusaunasta kokemusta.

”Vaikka joku ulkomaalainen. Olisi hauskaa, kun olisi erilaiset ihmiset tässä lauteilla.”

Pasi ottaa huikan olutta ja heittää löylyä. Klapi rasahtaa pesässä.

Entä jos paikalle saapuu joku ikävä saunoja?

”Sitten pistän ne nippuun!” isäntä sanoo nauraen.

”Ei vain, vitsi vitsinä. En usko, että sieltä mitään kauheita tyyppejä tulee. Kyllä ihmisiin pitää sen verran luottaa.”

Kuuma. Kietaisemme pyyhkeet vyötäisillemme ja menemme takapihan kuistille. Ulkona hämärtää, Kehä Kolmonen humisee vieressä.

Pasi sytyttää muutaman kynttilän ja katsoo taivaalle. Siellä näkyvät illan ensimmäiset tähdet.

Tunnin saunomisen jälkeen jutut käyvät jo filosofisiksi. Puhumme antamisesta ja hyötymisestä. Miten tulee kiva olo, kun saa jonkun iloiseksi.

Sitten väkivallasta. Pasi on harrastanut parikymmentä vuotta itsepuolustuslajeja, mutta ei voi sietää väkivaltaa:

”Oikea ratkaisu on se, että antaa vaikka rahaa, jotta pääsee tappelematta tilanteista ulos”, Pasi sanoo.

Löylyä. Rentoutuminen syvenee, ehkä rätisevän tulen takia.

”Siinä on jotain primitiivistä ja hypnoottista, siinä tulen rätinässä ja huminassa. Ei siitä ole niin kauan, kun metsästettiin mammutteja ja oltiin sen jälkeen nuotion äärellä porukalla”, Pasi sanoo.

Eikä kyse ole vain tulesta. Amerikkalainen saunaintoilija, valokuvaaja ja dokumentaristi Mikkel Aaland on sanonut, että saunomisessa on jotain kerta kaikkiaan kokonaisvaltaista niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Hän on tehnyt aiheesta dokumentteja sekä kirjoja ja pitänyt jopa Kaliforniassa kansainvälisen saunahuippukokouksen.

Aalandin mukaan alastomana, pimeässä ja sihisevässä huoneessa endorfiinien vapautuessa tulee avauduttua ihan eri tavalla kuin normaalisti. Näin kävi myös palkitussa kotimaisessa Miesten vuoro -dokumentissa, jossa köriläät avasivat saunassa sydämensä.

Saunassa kokee myös yhteyden johonkin mystiseen ja suurempaan, on Aaland sanonut. Pasikin on kokenut tämän.

”Paras ystäväni kuoli jokin aika sitten. Se oli eräs satakuntalainen kaveri. Kun saat satakuntalaisen kertomaan tunteistaan, se on iso juttu, ja hänkin avautui saunassa, ei tarvittu olutta eikä mitään”, Pasi kertoo.

”Hänen kuolemansa jälkeen mietiskelin ja surin saunassa paljon. Täällä asiat asettuvat jotenkin mittasuhteisiinsa.”

Sauna on aina ollut sosiaalinen juttu. Esimerkiksi Helsingissä oli 1940-luvulla toistasataa yleistä saunaa. 90-luvulla kerätyissä helsinkiläisten muistoissa puhutaan paljon saunoista ja nimenomaan yhteissaunomisesta, kertoo asiaa tutkinut professori Olsson.

Muistot ovat myönteisiä: työviikon päättäminen saunaan, erilaisten ihmisten kohtaaminen yhteisessä hetkessä, tiedon siirto sukupolvilta toiselle, syöminen ja juominen.

”Muistoissa yhteissaunominen on antanut erilaisia eväitä elämään. Se on ollut tavallaan elämän korkeakoulu, kun on oppinut vierailta ja kuullut kertomuksia elämästä”, Olsson sanoo.

Helsinki Sauna Day on yksi esimerkki siitä, että kaupunkikulttuuri on muuttunut entistä yhteisöllisemmäksi.

Halutaan tehdä ja kokea yhdessä, saada arjesta elämyksellisempää.

Parin tunnin saunomisen jälkeen istua rötkötän pyyhe vyötäisilläni Pasin ja Tiinan olohuoneessa kuin kotonani. Harvoin saunasta muuta kuin hyvä olo tulee, mutta nyt jotenkin erityisen.

”Voit tulla jatkossakin koska vain tänne saunomaan, soitat vain”, Pasi sanoo.

Mielelläni.

Helsinki Sauna Day la 12.3. Ilmoittaudu saunojaksi: helsinkisaunaday.fi. Oma pyyhe ja peseytymisvälineet.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauna
 • Kotimaa
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 3. 3

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 4. 4

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 5. 5

  ”On vuosi 2017, ja hallintoa johtaa vessanpönttö” – Cards Against Humanity sanoo ostaneensa palan maata Meksikon rajalta ja estävänsä Trumpin muurin rakentamisen

 6. 6

  Pikatesti: Senaatintorin kupeesta löytyi salakapakka

  Tilaajille
 7. 7

  Trumpin valinta presidentiksi on tragedia Yhdysvalloille, sanoo Mikko Alanne, joka lähti 1990-luvulta Espoosta Hollywoodiin ja on luonut 171 maassa esitettävän tv-sarjan

 8. 8

  Tamperelaisesta metsästä löytyi vuosikymmeniä vanha disketti, josta ekspertit onnistuivat kaivamaan sisällön – löytyi 1980-luvulla tehty Alkon valistuspeli, jossa ”voi juoda itsensä hengiltä”

 9. 9

  Säärikarvat, häpykarvat, kainalokarvat – Yhä useampi nainen lopettaa karvojensa ajelemisen, ja näin sillä kapinoidaan vanhoja kauneusihanteita vastaan

 10. 10

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 1. 1

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 3. 3

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 4. 4

  Mikä hirvitys? Pikku Kakkosessa esiintyy jopa Morsoa pelottavampi hahmo, joka on kuin suoraan kauhuleffasta – Soitimme ja kysyimme, mistä näitä kumpuaa

 5. 5

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 6. 6

  Trumpin valinta presidentiksi on tragedia Yhdysvalloille, sanoo Mikko Alanne, joka lähti 1990-luvulta Espoosta Hollywoodiin ja on luonut 171 maassa esitettävän tv-sarjan

 7. 7

  Suomi mainittu! Jenkkilehti ylistää Hanoi Rocksia ja muistelee kuinka radikaali se oli: ”Jos näit bändin 1983 tai 1984, koit tietynlaisen jumalan”

 8. 8

  Helsinkiläisellä teatterifestivaalilla järjestetään esitys, jossa liikutaan seksuaalisuuden ja teatterin rajalla – oikeusoppineen mukaan ”ei missään tapauksessa riskitöntä toimintaa”

 9. 9

  Tässä 10 kovaa musiikkitapausta Helsingissä juuri nyt – Yksi niistä on brittibändi The Horrors, jonka syntysijoilla kävimme

 10. 10

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 2. 2

  Helsinkiläiset jonottavat päivä toisensa perään Taco Belliin, ja se sai ihmettelemään, että ”kuka väitti, ettei kaupunkilaiset oo juntteja?”– Tässä lisää hämmästelyn aihetta

 3. 3

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 4. 4

  Presidentti­ehdokas Laura Huhtasaari hehkutti Puolan äärioikeiston järjestämää itsenäisyys­marssia, arvostelijat ja CNN mokasivat, maahanmuutto­vastaiset riemastuivat – tästä on kyse

 5. 5

  Trollit ja automatisoidut videotehtaat tuottavat lapsia traumatisoivia videoita Youtubeen, eikä vanhemmilla ole välttämättä edes hajua, mitä lapset palvelussa katsovat

 6. 6

  Jari Sinkkonen arvosteli sukupuolierojen hämärtämistä, Mauri Pekkarinen kiitti häntä ”höpö höpö”-puheen osoittamisesta – Nyt Twitterissä vitsaillaan #Sinkkoselle

 7. 7

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 8. 8

  Anna Abreu tyhjensi Instagram-tilinsä ja vaihtoi artistinimensä – Sometempaukset ovat muusikoille varma tapa huomion keräämiseen

 9. 9

  Porilainen Atte Timonen twiittasi supersankarielokuvan naiskuvastoa arvostelevan kuvaparin, iso amerikkalainen viihdelehti teki jutun hänen twiitistään – Soitimme

 10. 10

  Näistä poliisi ei varoittanut: Jos vanhemman älypuhelimesta löytyy joku näistä sovelluksista, voi olla aika keskustella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

 2. 2

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 3. 3

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 4. 4

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 5. 5

  Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

 6. 6

  Jos ostat vahingossa vääränlaisen television jouluksi, voit saada hyvitystä – Uusi lähetystekniikka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja silloin osa vanhoista televisioista pimenee

 7. 7

  Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

 8. 8

  Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

 9. 9

  Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan

  Tilaajille
 10. 10

  ”Suomen kuningas” piipahti Helsingissä ja onnittelee satavuotiasta Suomea – Philipp von Hessen kertoo myös perheenlisäyksestä: ”Nyt meillä on toinenkin prinsessa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 2. 2

  Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

 3. 3

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 4. 4

  Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

 5. 5

  ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

 6. 6

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 7. 7

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 8. 8

  Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

 9. 9

  HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

  Tilaajille
 10. 10

  Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 7. 7

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 8. 8

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 10. 10

  Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Tunti sitten
 2. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
 3. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
 4. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
 5. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
 6. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
 7. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
 8. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
 9. Vain harva nuori tupakoi
 10. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
 11. Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua Tilaajille
 12. Näytä lisää