Netissä leviävään kauhuhahmoon uskoneet lapset yrittivät tappaa ystävänsä Amerikassa – tästä on kyse elokuvaksi muuttuneessa ilmiössä

HBO-kanavan uusi Beware the Slenderman -dokumentti käsittelee Yhdysvaltoja pari vuotta sitten kuohuttanutta rikosta.

Tekstiä on päivitetty 6.5. tiedolla uudesta Slender Man -elokuvasta. Alunperin juttu on julkaistu maaliskuussa.

30. toukokuuta 2014 kolme tyttöä vietti aikaa keskenään pienessä Waukeshan kaupungissa Yhdysvalloissa. Yhdellä heistä oli syntymäpäivä, joten kaverit saivat illan päätteeksi jäädä yökylään.

Seuraavana aamuna kolmikko lähti läheiseen puistoon leikkimään.

Siellä kaksi tytöistä kävi yhteisestä päätöksestä ystävänsä kimppuun. Toinen iski tätä keittiöveitsellä 19 kertaa.

Pahoin haavoittunut uhri pääsi raahautumaan tielle, josta ohikulkenut pyöräilijä löysi hänet. Sairaalassa lääkärit onnistuivat pelastamaan tytön hengen juuri ja juuri.

Sekä tekijät että uhri olivat 12-vuotiaita.

Muutenkin järkyttävään tapaukseen liittyi vielä jotain poikkeuksellisen outoa. Kuulusteluissa veriteon tehneet tytöt kertoivat motiivikseen halun miellyttää Slender Man -nimistä hirviöhahmoa.

Luonnottoman pitkää ja pitkäraajaista, laihaa ja kasvotonta miestä, jonka sanotaan vaanivan lapsia syrjäisissä paikoissa.

Slender Mania ei tietenkään ole olemassa muualla kuin internetissä leviävissä kauhutarinoissa. Makaaberi rikos nousi joka tapauksessa isoksi uutisaiheeksi maailmalla, Suomessakin.

Pian parin vuoden takainen tapaus noussee uudelleen tapetille, sillä siitä tehty elokuva on juuri valmistunut.

HBO-kanavan Beware the Slenderman on tuorein tosielämän outoa rikostutkintaa käsittelevä dokumentti. Lajityypin tunnetuin esimerkki on vuodenvaihteessa äärimmäisen suosituksi noussutMaking A Murderer -sarja.

Irene Taylor Brodskyn ohjaama Beware the Slenderman sai ensi-iltansa parhaillaan käynnissä olevalla South by Southwest -festivaalilla. HBO:lle se ilmestyy katseltavaksi myöhemmin tänä vuonna.

Toukokuun alussa uutisoitiin, että Slender Manista suunnitellaan myös uutta näyteltyä elokuvaa. Sen käsikirjoittaa muun muassa Paul Verhoevenin tulevan Elle-trillerin kirjoittanut David Birke, kertoo Hollywood Reporter. Tarkempaa tietoa elokuvan sisällöstä ei vielä ole.

Slender Man (suom. ”hoikka mies”) on osa creepypasta-nimistä nettikulttuuria.

Creepypastat ovat netinkäyttäjien ideoimia kauhutarinoita, jotka leviävät usein anonyymeillä nettifoorumeilla, kuten Redditissä tai 4chanissa. Nykyään niillä on omia sivustoja, kuten Creepypasta.com.

Creepypastat voivat olla tekstejä, kuvia tai videoita. Teksteistä monet on kirjoitettu päiväkirjojen tai blogipostausten tyyliin – ideana on, että siihen sattumalta törmäävä nettilukija voisi luulla pelottavaa tarinaa todeksi.

Tällainen on esimerkiksi Ted the Caver, yksi varhaisimmista ja tunnetuimmista creepypastoista. Jo vuonna 2001 nettiin ilmaantunut tarina on sarja päiväkirjamaisia kirjoituksia, joissa Ted-niminen kertoja kuvaa outoja näkyjä, joita kohtaa tutkimassaan luolassa.

Monissa kuuluisissa creepypastoissa jokin harmiton viihdeteos muuttuukin karmivaksi. ”Kadonnut episodi” -alalajia edustavissa tarinoissa kertoja saattaa löytää vaikkapa Simpsoneista tai Paavo Pesusienestä tehdyn hylätyn, kauhistuttavan jakson.

Creepypastat ovat siis eräänlaisia nettiajan kansantarinoita ja urbaaneja legendoja.

Ne eivät yleensä ole tekijänoikeuksilla suojattuja kirjallisia teoksia, vaan niitä saa kuka tahansa jakaa, jatkaa, soveltaa ja varioida. Creepypasta-nimikin tulee tekstin leikkaamisesta ja kopioinnista väännetystä copypasta-termistä, creepy tarkoittaa kammottavaa tai kuumottavaa.

Suosittujen tarinoiden ympärille voi siis helposti muodostua laaja mytologia. Ja kaikkein laajin on muodostunut juuri Slender Manin ympärille.

Hahmon loiErik Knudsen Something Awful -nettisivuston foorumilla, käyttäjänimellä Victor Surge. Vuosituhannen vaihteesta asti toiminut Something Awful on yksi tunnetuimmista huumorisivustoista. Sen maksulliselta, lähes 200 000 käyttäjän foorumilta moni nettimeemi on saanut alkunsa.

Knudsen latasi foorumin ”luo paranormaali kuva” -ketjuun kesäkuussa 2009 kaksi mustavalkoista valokuvaa, joiden taustalle oli muokannut tummapukuisen, kasvottoman ja pitkäraajaisen hahmon – Slender Manin.

Kuvien oheen Knudsen kirjoitti kryptiset kuvatekstit. ”Emme olisi halunneet tappaa heitä, mutta sen itsepintainen hiljaisuus ja ojennetut kädet kauhistuttivat ja lohduttivat meitä samaan aikaan”, toinen kuului. Toinen kuva oli muka löydetty 1980-luvulla palaneen kirjaston raunioista, sen jälkeen kun 14 lasta oli kadonnut mystisesti.

Tällainen tarinankerronta on creepypastaa puhtaimmillaan. Pian muut foorumikäyttäjät inspiroituivat jatkamaan Slender Manin legendaa omilla kuvillaan ja kirjoituksillaan.

Vielä saman kuun aikana eräs foorumin jäsen ilmoitti aloittaneensa Slender Manin inspiroiman videosarjan Youtubessa. Marble Hornets -niminen kauhusarja jatkui vuosia ja sen jaksot keräsivät Youtubessa miljoonia katselukertoja.

Pikkuhiljaa Slender Manin myytti levisi kaikkialle nettiin. 2011 Minecraft-peliin lisättiin uusi hirviö, mustanpuhuva Enderman. Parin vuoden sisään ilmestyi parikin Slender Man -indie-videopeliä. Marble Hornets -sarjaan perustuva, ammattilaisvoimin tehty elokuva julkaistiin viime vuonna.

Slender Manista on siis tullut ikoninen kauhuhahmo, samanlainen kuin Painajainen Elm Streetillä -leffojen Freddystä tai Hellraiser-elokuvien Pinheadista – mutta ensimmäistä kertaa pohjana ei ole toiminut suosittu elokuva, sarjakuva tai vastaava teos.

Tällä kertaa hahmo sai alkunsa harrastelijoiden nettitarinoista ja fanitaiteesta, ja laajeni vasta sitten perinteisiin populaarikulttuuriteoksiin.

Oikeasti laajaan tietoisuuteen Slender Man – ja koko creepypasta-ilmiö – nousi vasta Waukeshan veriteon jälkeen.

Elokuvien, sarjakuvien, pelien ja muun fiktion on iät ja ajat epäilty innoittavan lapsia ja nuoria oikeaan väkivaltaan.

Esimerkiksi Suomessa elokuvasensuuri oli vielä 1980- ja 90-luvuilla poikkeuksellisen tiukka, ja moni kauhu- tai toimintafilmi kiellettiin ”raaistavana” tai ”kauhua herättämällä mielenterveydelle vahingollisena.”

Sensuurista päästiin Suomessa 2000-luvun alussa. Hieman aiemmin yleiseksi huolenaiheeksi olivat nousseet videopelit, mutta niidenkin tapauksessa tutkimukset päätyivät yleensä puoltamaan sitä, etteivät väkivaltapelit lisää väkivaltaista käyttäytymistä.

Edelleenkin kuohuttaviin väkivallantekoihin saatetaan etsiä syitä elokuvista, peleistä tai musiikista, mutta menneiden vuosikymmenten kaltaista ”moraalipaniikkia” viihdeteokset eivät enää aiheuta.

Waukeshan puukotuksen Slender Man -yhteys kuitenkin aiheutti, pitkästä aikaa.

Kaupungin poliisipäällikkö sanoi teon jälkeen ”internetin olevan täynnä synkkiä ja pahoja asioita” ja että ”lasten valvomaton pääsy internetiin on hälyttävä ongelma.” Kaupungin koulut estivät pääsyn Creepypasta.com -sivulle, jonka kautta tytöt olivat tiettävästi tutustuneet Slender Man -tarinoihin.

Sensaatiohenkiset mediat repivät aiheesta kohuotsikoita. Australialainen uutissivusto News.com.au kutsui puukotuksen jälkeisessä artikkelissaan creepypasta-kulttuuria ”internetin kauhukultiksi, joka oli vähällä aiheuttaa tapon.”

Creepypasta.comin ylläpitäjä joutui tapauksen jälkeisessä kannanotossaan kirjoittamaan asioita, jotka aktiivisille netinkäyttäjille olivat tietysti itsestäänselvyyksiä: Slender Mania ei ole olemassa, creepypastat ovat pelkkiä tarinoita, ja niin edelleen.

Tavallaan paniikkireaktion voi silti ymmärtää. Nyt kyse ei ollut elokuvasta tai pelistä, vaan jostain suurelle yleisölle uudesta ja tuntemattomasta fiktiomuodosta.

Ja sellaisesta, joka oli alusta asti syntynyt verkossa. Kuten The Washington Postin analyysissä todetaan, koko internet herättää edelleen monissa pelkoa. Se on kaikkialle ulottuva, kasvoton ja käsittämätön voima – aivan kuin Slender Man.

Waukeshan verityön nuoret tekijät ovat olleet nuorisovankilassa viranomaisten ja sosiaalityöntekijöiden huostassa teosta lähtien.

New York Magazinen pitkässä artikkelissa kerrotaan, kuinka toinen heistä ei kuulusteluissakaan pystynyt ymmärtämään, että Slender Man on kuvitteellinen hahmo. Mielentilatutkimuksessa hänen todettiin kärsivän muun muassa skitsofreniasta. People-lehden maanantaina julkaistun jutun mukaan hänet on siirretty tammikuussa psykiatriseen sairaalaan.

Tapauksen käsittely on yhä kesken. Tuomioistuin ei ole vielä päättänyt, käsitelläänkö tyttöjä oikeudessa alaikäisinä vai aikuisina. Jos heidät todetaan syyllisiksi murhayritykseen, saattaa seuraus jälkimmäisessä tapauksessa olla kymmenien vuosien vankilatuomio.

Slender Man taas elää vapaana internetissä.

Mutta vain siellä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Rikokset
 • Elokuvat
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 4. 4

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 7. 7

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 8. 8

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 9. 9

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 10. 10

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 7. 7

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 3. 3

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 4. 4

  ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

 5. 5

  Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

 6. 6

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 7. 7

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 8. 8

  ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

 9. 9

  Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

  Tilaajille
 10. 10

  Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 4. 4

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 9. 9

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 10. 10

  Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 9. 9

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 10. 10

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 11. Näytä lisää