Jaajo Linnonmaa puhuu niin rumia kuin voi, ja siksi hän on pian Suomen suurin tähti

Jaajo Linnonmaa on Suomen suosituimpia esiintyjiä. Mutta mikä on hänen suosionsa salaisuus?

Maantienharmaa takkutukka ja muikistelevat kasvot pilkottavat mustan pipon alta.

Kikkelivitsit ja naurunröhötys raikavat.

Jaajo Linnonmaa on suomalaisille erittäin tuttu ääni ja naama.

Vuodesta 2006 lähtien Linnonmaa on juontanut Aamulypsyä, suosittua arkiaamuista radioshow’ta, jossa Linnonmaa ja juontajakollegat Anni Hautala ja Juha Perälä heittävät läppää ja kertovat kummallisia sattumuksia omista ja muiden elämästä. Parhaimmillaan show tavoittaa puoli miljoonaa kuulijaa. Yhden välivuoden ohjelmasta pitänyt Linnonmaa on palkittu viisi kertaa vuoden parhaana radiojuontajana.

Hän on radiopersoona, joka tahkoaa mainosrahaa.

Tammikuusta lähtien Linnonmaa on myös juontanut Nelosen Haluatko miljonääriksi? -ohjelmaa. Ensilähetys tavoitti 1 231 000 katsojaa, siis enemmän kuin Ylen instituutio puoli yhdeksän uutiset.

Ohjelmaa tituleerataan maailman suosituimmaksi visailuohjelmaksi, mutta formaatti on saanut ihan oman nosteensa Linnonmaan suosiosta: MTV3 joutui myöhäistämään samaan aikaan lähetettävän Saturday Night Liven esitysaikaa tunnilla, koska se ei pärjännyt ”Jaajo-efektille”.

Tammikuussa Kauppalehti listasi Linnonmaan Suomen tärkeimpien mediavaikuttajien joukkoon. Keskiviikkona Aku Ankan Mielitkö miljoonikoksi? -tarinassa seikkaili muuan Kaapo Hillonmaa.

Viimeistään viime vuoden aikana hän on kavunnut suomalaisten superviihdyttäjien sarjaan.

Miten Linnonmaasta on tullut niin suosittu?

On aloitettava alusta:

Jaajo Linnonmaa, syntymänimeltään Jari Linnonmaa, 37, syntyi Helsingissä ja vietti lapsuutensa Kulosaaressa. Haastatteluissa Linnonmaa on kertonut, että löysi ainoana lapsena ikäistänsä seuraa kerrostalon pihamaalta.

Kun ärrävikainen Linnonmaa yritti lausua omaa nimeään, ”Jari” vääntyi ”Jaajoksi”.

Nimi oli, enää tarvittiin vain tarina.

Se alkoi 1990-luvun lopulla television myöhäisohjelmista, niistä joissa oli vähän ronskimpi meno ja amatöörit pääsivät kokeilemaan taitojaan. Sub-tv:n Räsypokka-ohjelmassa neljä tavallista suomalaista pelasi räsypokkaa Linnonmaan johdolla.

Se kiinnosti, joten Räsypokan spinoffina syntyi vuonna 2003 sarja Jaajon Jacuzzi (viralliselta nimeltään Jaajon Jacuzzi: Räsypokan jälkeen). Siinä Linnonmaa haastatteli aikansa julkkiksia Mariahista Marco Bjurströmiin reteästi porealtaassa.

Seuraavana vuonna Linnonmaa jo kiersi Suomen yökerhoja MTV3:n Pulssi-ohjelmassa. Livelähetyksissä järjestettiin erilaisia kilpailuja ja haastateltiin enemmän tai vähemmän humaltuneita bilettäjiä.

Linnonmaan ulkonäkö tai imago eivät ole juuri näistä ajoista muuttuneet: Youtubesta löytyvässä klipissä Adventurer Jaajo selvästi jonkinlaisilla bilejatkoilla oleva, humaltunut Linnonmaa kehottaa katsojia äänestämään hänet eduskuntaan samalla kun vierellä naishenkilö heiluttaa takamustaan. Mieleen tulevat Jackassin jätkät ja ördäävät rockbändit.

Linnonmaan huumori ei todellakaan ole poliittisesti korrektia, sen todistaa jo sekin, että Hommaforumilla Linnonmaata pidetään jonkinasteisena sankarina.

Samoilta ajoilta peräisin olevilla nettisivuillaan Linnonmaa purkaa harmitustaan Hymypoika-elokuvan (2004) suhteen.

Hymypoika lähti Linnonmaan ideasta ja hänet nimetään myös tekijätiedoissa. Sen aikaisissa haastatteluissa Linnonmaa kertoi tarinan perustuvan ”urbaanilegendaan” kulosaarelaisesta poikaporukasta, joka videoi seksielämäänsä kumppaneiltaan salaa.

Linnonmaan mielessä elokuvasta piti tulla ”oodi iloiselle ja humoristiselle teinipiparinmetsästykselle”, mutta siitä tulikin harmiksi ”jotain ihan muuta”. Sattumoisin Linnonmaa vietti itse nuoruutensa kulosaarelaispiireissä.

Netin keskustelupalstoilla Linnonmaalla on voitokkaan pelimiehen imago, jota Hymypoika-legenda ei ainakaan himmennä.

Television yöohjelmien jälkeen Linnonmaa esiintyi muun muassa takavuosien suosikkiseikkailurealityn julkkisversiossa V.I.P Seikkailussa (2004) ennen kuin päätyi radioon ja tähdeksi.

Vuosia ääni kuului suomalaisten arkeen mutta kasvot pysyivät enimmäkseen piilossa.

Sitten tuli Luokkakokous (2015) ja muutti kaiken.

Taneli Mustosen ohjaaman tanskalaiskomedian suomiversiossa kolme keski-ikää lähestyvää kaverusta (Linnonmaa, näyttelijä Aku Hirviniemi ja standup-koomikko Sami Hedberg) osallistuu yhdessä luokkakokoukseen ja rällää viikonlopun kylpylähotellissa.

Luokkakokous oli vuoden 2015 katsotuin suomalainen elokuva: yli 500 000 katsojaa. Se on aivan poikkeuksellinen määrä, joka hätyyttää esimerkiksi Uuno Turhapurojen kansansuosiota.

Tästä kiitos kuuluu etupäässä kahdelle taholle: elokuvakriitikoille, jotka totesivat elokuvan rasvaiseksi, pissakakka- ja raiskaushuumorilla ratsastavaksi alimman yhteisen nimittäjän viihteeksi, mikä toi elokuvalle paljon julkisuutta.

Lisäksi kolmella päätähdellä oli valmiit fanikannat eli elokuvalla oli jo ennen valmistumistaan takuuvarma yleisö.

Jaajo Linnonmaalla on elokuvassa tarkkaan mietitty rooli, joka tukee hänelle vuosia rakentunutta bilehileimagoa: Elokuvassa Linnonmaan hahmo on rokkitähti ja rempseä panomies, sellainen paras kaveri, joka jokaisella lihaa syövällä ja urheilua katsovalla heteromiehellä pitäisi olla, viestittävät elokuvantekijät. Sellainen, jolle ulkonäöllä koreilu ei ole pääasia.

Linnonmaan hahmo opettaa kaverillekin, miten naisia saa: bongaa baarin hiljaisin tyttö, tee sille ”kaikki törkeimmät temput”, odota, että sana leviää.

Käsikirjoitus syntyi yhteistyössä ohjaaja-Mustosen ja läpänheittäjinä tunnettujen päänäyttelijöiden kanssa, joten oletettavasti monet hahmon jutut, kuten ”pillusynonyymit” ”nahkakatiska” tai ”alapöllö”, ovat Linnonmaan omia aivoituksia.

Luokkakokous kirkasti Linnonmaan tähteä entisestään ja jatko-osaa kuvataan paraikaa. Seuraava haaste oli jo edessä:

Vetoaisiko ”puolta Suomea paljaalla vedellyttä” (kuten Linnonmaan hahmo itseään elokuvassa kuvaa) rokkikukkoa esittänyt radioääni myös konservatiivisimpiin tv-katsojiin, lapsiperheisiin?

Haluatko miljonääriksi? -visailujuontajan tehtävää varten Jaajo-tavaramerkkejä karsittiin: liian hurtti alapäähuumori ja se iänikuinen pipo saivat mennä, tilalle tulivat musta pikkutakki ja selkeä artikulaatio.

Haluatko miljonääriksi? muistetaan Suomessa ennen kaikkea ensimmäisestä juontajastaan Lasse Lehtisestä (1999–2005), joka herutti jokaista vastausta: ”Lukitaanko vastaus? Oletko aivan varma, että haluat lukita tämän vastauksen?”

Linnonmaan tyyli on päinvastainen. Hän on tsemppari, joka laittaa vastauksen nopeasti purkkiin, kuittailee sopivasti (”Mitä äijänkäppyrä!”) ja muistaa flirttailla avoimesti jos yleisössä tai kilautuksen päässä on sopivia naisia.

Tyyli puri katsojiin. Ehkä siksi tuotantoyhtiö ja kanava ajattelevat, että nyt ei voi pelata liikaa varman päälle. Toistuvista pyynnöistä huolimatta Jaajo Linnonmaa ei suostunut antamaan haastattelua tätä juttua varten.

Kun ei sano mitään, ei voi möläyttää mitään.

Jaajo-imagonrakennus on jatkuvaa tasapainottelua loukkaavan ja tervehenkisen välimaastossa.

Viime vuonna Aamulypsyn studiossa vieraili kahdesti alaston säätyttö, jonka vartaloa ja sen karvattomuutta trio kommentoi. Vierailusta tehtiin myös verkkoon video, jota katsottiin myös ulkomailla.

Välillä lähtee käsistä. Aamulypsystä on tehty useita kanteluita Julkisen sanan neuvostolle, joka valvoo hyvää journalistista tapaa. Ohjelma on saanut langettavan päätöksen esimerkiksi piilomainonnasta.

Viime keväänä Linnonmaa kumppaneineen heitti hurttia vitsiä Auschwitzin keskitysleiristä, jota muun muassa kuvailtiin kylpyläksi ja käsiin tatuoituja keskitysleirinumeroita kutsuttiin lottonumeroiksi.

JSN perusteli päätöstään:

Tässä radio-ohjelmassa mentiin --- liian pitkälle ja loukattiin ihmisarvoa. Toimittajat käsittelivät ohjelmassa juutalaisten joukkomurhaa ja kokemuksia keskitysleirillä erittäin halventavasti. Tapahtuneista julmuuksista tehtiin puujalkavitsejä. Neuvosto ei pidä tällaista journalismia suotavana edes harmittomaksi tarkoitetussa ja yleisön sellaiseksi mieltämässä viihteellisessä ajankohtaisohjelmassa.

Toisaalta Aamulypsyn poliittisen korrektiuden kaikia rajoja koetteleva henki on sen suosion salaisuus. Aamulypsyn voimatasapainossa miesjuontajat nauravat yleensä naisjuontajalle, jonka roolina on monesti esittää hölmöä.

Porukan keskinäinen luottamus on suosion salaisuus. Vai moniko työyhteisö kestäisi huumoria, jollaista Linnonmaa jakoi Instagram-tilillään tämän kuvan muodossa:

@annihautala hamppupaita kutistui pesussa!

Kuva, jonka Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) julkaisi

Vitsinä oli ehkä, että nainen näytti hieman Linnonmaan kollegalta Hautalalta, jonka nimellä päivitys myös alkoi. Osa kommentoijista tunnisti, ettei kyseessä ollut Hautala, osa ei. Osa taas kertoi, että juuri tällainen huumori on syy kuunnella koko ohjelmaa.

Linnonmaan Instagram on muutenkin imagon mukainen:

Meno on kaukana poliittisesta korrektiudesta, jota moni nykyisin vaatii.

Monia suomalaisia sanomisten vahtaaminen myös ärsyttää: heille Linnonmaa on todellinen arjen sankari, joka antaa tilaa puhua asioista sanoilla, jotka todella kertovat, mistä on kyse.

Tarvitseeko maailmaa aina kaunistella?

Vastapainona rasvaisille jutuille Linnonmaa antaa iltapäivä- ja naistenlehdille haastatteluja, joissa hän kertoo tekevänsä taustatyöt aina äärimmäisen tunnollisesti, iloitsee perhe-elämästä ja kehuu vuolaasti vaimoaan; Linnonmaasta tuli vastikään kaksosten isä.

Me Naisten haastattelussa Linnonmaa muun muassa kertoo krapulatyöaamujen olevan ohi ja sanoo:

”En unelmoi isommasta talosta tai hienommasta autosta, vaan siitä, että perheessä kaikki pysyisivät terveinä.”

Kun Linnonmaan läheisiltä kysyy, millainen hän on, he kertovat yleensä todella mukavasta miehestä. Usein mainittu tunnollisuus kielii siitä, että Linnonmaan törkeilylinja on tarkkaan mietitty.

Kun kysyimme tavallisilta helsinkiläisiltä, miksi Jaajo on hauska, yksi vastasi:

”Se heittää läppää, mitä muut ei kehtaisi.”

Kuin todisteena Jaajo Linnonmaa lauloi torstaina radiolähetyksen lopuksi Porilaisten marssin lapsuudestaan tutuilla sanoituksilla:

”Tulkaa karvakullin taa, kun paskakuski Kustaa laski munan päältä, nahka luisti, vittu on vielä voimissaan, kun kyrpä seisoo rintamalla luoti rinnassaan!”

Korjaus 23.3. 11.16: Luokkakokous-elokuvan ohjaaja on Taneli Mustonen, ei Taneli Heinonen.

Nelonen, Nelosen radiot, Aku Ankka, Helsingin Sanomat, Me Naiset ja Nyt.fi ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Radio
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

 2. 2

  Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

 3. 3

  Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

 4. 4

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 5. 5

  Ministeri Britanniassa ”ratkaisi” filosofisen kiistan: Objektiivinen todellisuus on olemassa – ja on valitettavaa, että sen myöntäminen on uutinen

 6. 6

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 7. 7

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 8. 8

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 9. 9

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 10. 10

  Koko maailma halusi tietää tänä vuonna kaikkein palavimmin ”miten tehdään limaa” – Näin se tapahtuu ja tästä limassa on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 2. 2

  New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

 3. 3

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 4. 4

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 5. 5

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 6. 6

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 7. 7

  ”Kerroin, että haluaisin harrastaa merirosvoseksiä” – Vääriin numeroihin lähetetyt tekstiviestit aiheuttivat kiusallisia tilanteita, koostimme parhaat tekstarimuistot

 8. 8

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 9. 9

  Sanna Klemetti tutki gradussaan miten indiepiirejä puhutellaan, teki levyn ja nousi indiepiirien tähdeksi – onko Litku Klemetti aito vai huijari?

 10. 10

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 2. 2

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 3. 3

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 4. 4

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 5. 5

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 6. 6

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 7. 7

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 8. 8

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 8. 8

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 9. 9

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 10. 10

  Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
 3. Pitäisikö lapsilta kieltää lelupyssyt ja sotaleikit, koska ne tuovat vanhemman mieleen kouluampumiset ja oikean sodan?
 4. Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”
 5. Yhdenmukaiset asenteet ja puutteelliset tiedot rajaavat ihmisten tilaa omiin perhevalintoihin Tilaajille
 6. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
 7. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
 8. Tunti sitten
 9. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
 10. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
 11. 4 tuntia sitten
 12. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
 13. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
 14. Näytä lisää