Nyt puhuu tamperelaismies, joka murskaa esineitä hydraulisella prässillä – videoita katsottu Youtubesta jo 60 miljoonaa kertaa

Suomi ja hydraulinen prässi mainittu! Haastattelimme tamperelaisen Lauri Vuohensillan, 29, jonka Youtube-kanavasta tuli megahitti.

Päivitys 26. huhtikuuta: Tamperelaisen Lauri Vuohensillan Hydraulic Press Channelista on tullut kaikkien aikojen nopeimmin kasvava Youtube-kanava. Videoillaan Vuohensilta murskaa eri esineitä hydraulisella prässillä.

Videot alkoivat saada kansainvälistä huomiota maaliskuussa, ja nyt niitä on katsottu 60 miljoonaa kertaa. Kanavaa seuraa jo 750 000 Youtube-käyttäjää.

Tässä maaliskuussa tehty haastattelumme Vuohensillasta:

”Velkam tu tö Hydraulic Press Channel”, miesääni sanoo englanniksi suomalaisittain murtaen.

”Tudei vii häv golfbool for aur press and nau vii aar going tu krash it.”

Käsi asettaa golfpallon metallisen mäntän alle. Sitten mäntä laskeutuu hitaasti alas ja sata tonnia puristusvoimaa murskaa pallon valkoiseksi romukasaksi.

Käsi ja laite kuuluvat tamperelaiselle Lauri Vuohensillalle, 29, joka työskentelee perheensä konepajassa päivisin.

Iltaisin Vuohensilta on viime syksystä lähtien kuvannut videoita, joissa tuhotaan arkisia esineitä litistämällä ne hydraulisella prässillä. Vaimo Anni Vuohensilta avustaa.

”Tavallisesti prässillä oiotaan vääntyneitä kappaleita tai asennetaan laakereita”, Vuohensilta selittää koneen toimintaa.

Vuohensiltojen Youtube-kanava Hydraulic Press Channel saavutti valtavan suosion viikko sitten, kun se nousi suosituimmaksi aiheeksi internetin etusivuksi kutsutulla Reddit-sivustolla.

Esimerkiksi golfpallovideota on katsottu nyt melkein 700 000 kertaa. Yhteensä kanavan videoita on katsottu huimat 14,5 miljoonaa kertaa, ja Gizmodon ja IFLSciencen kaltaiset suositut tiedesivustot ovat tehneet siitä juttuja.

Redditissä ja videoiden kommenteissa ylistetään Vuohensiltaa ja tämän aseista riisuvaa finglishiä, ja esitetään toiveita: Murskaa seuraavaksi kolikoita, baseball-pallo, keilapallo, marmorikuula, Hulk-lelu, tietokonehiiri, toinen hydraulinen prässi...

Osa toivoo ilmeisen huumorimielessä, että Vuohensilta laittaisi oman kätensä kojeen väliin, osa pelkää ihan tosissaan, että sattuu vahinko ja Vuohensillan käsi jää sadan tonnin puristukseen.

Heitä Lauri Vuohensilta rauhoittelee.

”Ohjaan itse mäntää toisella kädellä koko ajan, eli ei tuo mikään automaatti ole.”

Idean prässikanavaan Vuohensilta sai lempinettivideoistaan, joissa esimerkiksi tehosekoittimeen laitetaan sekalaisia esineitä ja seurataan, mitä niille tapahtuu, sekä suosikkisarjastaan Myytinmurtajat.

Discovery Channelin tekemässä ja MTV3:n näyttämässä tv-sarjassa kokeneet tehostemiehet Jamie Hyneman ja Adam Savage testaavat mitä hulluimpia uskomuksia.

”Joku siinä kiehtoo, kun joku testaa, kuinka monen iPhonen läpi voi ampua”, Vuohensilta pohtii.

Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskeleva Vuohensilta kokeilee videoilla myyttejä Myytinmurtajien tapaan.

Suosituimmassa, yli 7,3 miljoonaa kertaa katsotussa videossa hän testaa myyttiä, jonka mukaan paperia ei voisi taitella enempää kuin seitsemän kertaa, ja käyttää hydraulista prässiä apuna taittelussa.

Myytinmurtajat teki saman testin muutama vuosi takaperin. Paperi onnistuttiin taittamaan 11 kertaa käyttäen apuna höyryjyrää.

Kun 7. kerran taitettu A3-paperi joutuu Vuohensillan prässiin, se pamahtaa.

”Aur peiper sam kaind of explouded!”, Vuohensilta kommentoi videolla ja nauraa. Jäljelle jää paksu levy.

Vuohensillalla on teoria, mitä tapahtui: Paksuin kohta on paperin taitoskohdassa, johon suurin osa voimasta kohdistuu. Painetta kerääntyy sylinteriin, paperissa oleva öljy puristuu kasaan ja koneen runko joustaa – videollakin näkee liikkeen.

Kun taitosnurkka antaa periksi, mäntä pääsee liikkumaan, jolloin se kerää vauhtia ja törmää koneeseen.

”Paperimassassa on täyteaineena kalsiumkarbonaattia, joka muistuttaa kalkkikiveä. Kovassa paineessa siitä muodostuu siis kalkkikiven tapaista ainetta.”

Britannian Metro-lehti huomioi testin, jossa Vuohensilta laittaa prässiin Nokian 3310-puhelimen. Kirjoitimme kaksi vuotta sitten, miten maailmalla hehkutettiin legendaarista puhelinmallia ihmiskunnan tärkeimmäksi keksinnöksi, joka kestää ja kestää.

Hydraulic Press Channelin testissä 3310 litistyy hetkessä lättänäksi kuin pannukakku.

Epäuskoisissa kommenteissa irvaillaan, että puhelimen on pakko olla kiinalainen halpakopio.

Oikea 3310 hajottaisi prässin!

”Ostin puhelimen torilta viidellä eurolla, eli en voi nyt olla varma, että se olisi aito Nokia”, Vuohensilta sanoo.

Puhelimen kestävyys perustui siihen, että tippuessa se hajosi useisiin osiin, eli energiaa sitoutui osien irtoamiseen. Prässissä 3310:stä ei irronnut mitään, koska se vain asetettiin siististi mäntän alle.

Koetta varten Vuohensilta joutui poistamaan litiumakun, ettei mitään ongelmajätettä olisi päässyt valumaan ulos.

”Se oli aika paljolti muovia, eli ei hirveästi mahdollisuuksia selvitä.”

Redditin hehkutusketjussa jaettiin gif-animaatiota, jossa sininen muovailuvaha-ukkeli pannaan prässiin. Lopputuloksena vaha tietysti littaantuu, mutta se myös ”kiipeää” mäntää pitkin ylös – Vuohensillan puoliso askartelee hahmoja kuvausten lomassa.

Erityisen hurjalta näyttää kun Barbie-nukke murskautuu prässiin. Se tarttui mukaan kuudella eurolla kauppareissulla.

”Mietin, että kuinka se mahtaa pysyä kun yleensä tavarat haluaa tippua sieltä välistä. Sehän meni täydellisesti! Viimeistelynä vielä se tukka pursusi ylöspäin”, Vuohensilta muistelee.

Miten Hydraulic Press Channelista tuli äkkiä niin suosittu?

Tätä Lauri Vuohensilta on pohtinut. Ehkä idea oli vain tarpeeksi hassu ja ymmärrettävä, olitpa missäpäin maailmaa tahansa.

Aluksi Vuohensillat tekivät videoita tavaroista, mitä sattui olemaan käsillä: vanhoista kameroista, kännyköistä ja kelloista. Katseluja oli pitkään vain muutamia kymmeniä.

”En lähtenyt omassa Facebookissa tyrkyttämään videoita kaikille, vaan ajattelin, että kyllä se siitä lähtee jos on lähteäkseen”, Vuohensilta sanoo.

Marraskuussa Vuohensillalle tuli työkiireitä ja kanava unohtui. Viikko sitten hän sai omaan, yksityiseen Instagramiinsa kyselyitä, jossa joku halusi tehdä mainosyhteistyötä hänen kanssaan.

”En mä edes muistanut, että mulla oli tuollainen kanava!”

Vuohensilta oli lähdössä töihin ja kysyi vaimoltaan katsojalukuja: 32 000.

Lounaalla niitä oli jo miljoona.

”Kyllä se aika paljon yllätti. Rupesi hirvittämään, että pysähtyykö se nousu mihinkään, että paisuuko se liikaa”, Vuohensilta kertoo.

Lauri Vuohensilta kertoo pari nyrkkisääntöä hittikanavan tekoon:

Sääntö 1: Luo videoita eli ”perusmassaa” enemmän ennen kuin laitat parhaat hittisi julki

”Olisi ollut sääli, jos joku video saisi paljon näkyvyyttä, mutta kanavalla olisi tarjolla vain yksi video.”

Sääntö 2: Älä toteuta heti parhaita ideoita

”Heti aluksi tuli mieleen kaikkia tosi hyviä ideoita, kuten paperin taittelu, blenderi ja Nokian kännykkä.”

Pariskunta järkeili, ettei niitä kannattanut toteuttaa ensimmäisten joukossa, jotta videoista innostuneille jäisi jotain herkkua, mitä odottaa.

Sääntö 3: Tee hyvännäköistä alusta alkaen

Hydraulic Press Channelille tehtiin heti tyylitelty alku- ja loppuvideo musiikkeineen, ja Vuohensilta tarkisti, etteivät ne olleet tekijänoikeudella suojattuja.

Sääntö 4: Jos mahdollista, tee englanniksi

”Jos tekee sisältöä, mikä ei oo kovin monimutkaista eikä vaadi hirveästi kielitaidolta, minkä takia ei tekisi sitä englanniksi heti, että kaikki muutkin voisivat siitä nauttia?”, kysyy Vuohensilta.

”Suomi on niin pieni paikka ja kaikki muutkin vastaavat kanavat ovat englanniksi.”

Sääntö 5: Kuuntele yleisön toiveita

”Mä pyrin siihen, että tämä olisi katselijalähtöinen. Toteutan toiveita mahdollisimman paljon”, Lauri Vuohensilta sanoo.

Maanantaina Hydraulic Press Channelille ilmestyi jälleen uusi video, jossa toteutettiin katsojan harras toive:

”Tudei vii hääv hokipak for aur press”, kuuluu Vuohensillan tuttu ääni ja esittelee jääkiekkoa kameralle.

”Mai vaif rili thinks tät te press känot breik te hokipak. Ai äm veri konfident that aur press vill crash tis hokipak.”

Ja niinhän siinä käy.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Tekniikka
 • Tiede
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 2. 2

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 3. 3

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 4. 4

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 5. 5

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 6. 6

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 9. 9

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 10. 10

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 7. 7

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 3. 3

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 4. 4

  ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

 5. 5

  Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

 6. 6

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 7. 7

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 8. 8

  Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

 9. 9

  Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

  Tilaajille
 10. 10

  ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 4. 4

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 9. 9

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 10. 10

  Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 9. 9

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 10. 10

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 11. Näytä lisää