Bryssel on tehnyt maahanmuutossa järkyttäviä virheitä – onko Suomi toistamassa saman?

Uutisraportti on Tuomas Peltomäen juontama viikoittainen ajankohtaisohjelma, jossa kerrataan viikon pääasiat.

Yksi Brysselin terrori-iskun kammottavimmista ironioista on se, että lähes jokainen, joka on huolissaan seurannut terroristien liikkeitä Euroopassa, osasi odottaa iskua.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoi Ylen Ykkösaamussa, että hän oli juuri maanantaina keskustellut Britannian ulkoministerin Philip Hammondin kanssa siitä, että seuraava isku on todennäköisesti tulossa. Isku tuli alle vuorokautta myöhemmin.

Samoin alle vuorokautta ennen iskua Belgian sisäministeri Jan Jambon sanoi CNN:n haastattelussa, että vaikka Brysselin turvallisuusviranomaiset ovat onnistuneet vähentämään ISISin rekrytointia, se jatkuu edelleen.

Jambon antoi haastattelunsa nimenomaan amerikkalaiselle uutiskanava CNN:lle. Myös siihen sisältyy kylmäävää kohtalon ivaa.

CNN oli ollut koko viikon Brysselissä tekemässä erikoislähetyksiään otsikolla ”Why Belgium is Europe’s front line in the War on Terror” (Miksi Belgia on Euroopan terrorisminvastaisen sodan etulinja). Käytännössä CNN siis joutui keskeyttämään terrorismista Belgiassa kertovat erikoislähetyksensä kertoakseen, että terroristit ovat juuri iskeneet Belgiaan.

Kaikki tuntuivat tietävän, että Belgiassa on jotain pahasti vialla. Eikä vain Belgiassa, vaan vielä tarkemmin Brysselissä, ja vielä tarkemmin yhdessä sen kaupunginosista.

Molenbeekissä.

Noin 90 000 asukkaan alueelta on mahdollista vetää suora yhteys käytännössä kaikkiin islamistiterroristien Euroopassa viime vuosikymmenenä tekemiin terrori-iskuihin. Sanomattakin on selvää, että niin iso alue – lähes Oulun kokoinen – on pääosin täysin normaalia seutua, jossa normaalit ihmiset elävät normaalia elämää.

Mutta se pieni epänormaali on sitten todella epänormaalia.

Pariisissa satoja ihmisiä marraskuussa tappaneet Abdelhamid Abaouud, Bilal Hadfi ja Brahim Abdeslam asuivat kaikki Molenbeekissa.

Siellä asui myös vuoden 2004 Madridin junapommien pääarkkitehti Hassan El Haski, samoin neljä ihmistä juutalaismuseossa Brysselissä vuonna 2014 ampunut Mehdi Nemmouche, terrorisminvastaisessa operaatiossa Belgiassa viime vuonna kuolleet Sofiane Amghar ja Khalid Ben Larbi sekä junaiskua Brysselissä viime kesänä yrittänyt Ayoub El Khazzani.

Charlie Hebdo -iskun aseet ostettiin Molenbeekistä, ja sieltä jäi tämän viikon maanantaina kiinni myös viimeinen Pariisin iskujen tekijä Salah Abdeslam.

Belgiassa, ja tarkalleen ottaen juuri Molenbeekissä, on tehty moni asia maahanmuuton järjestämisessä ja terrorismin ehkäisyssä aivan väärin.

Koko kaksikielinen Belgia, samoin kuin Bryssel ja Molenbeek koostuvat kaikenlaisista hallintohimmeleistä, jotka haittaavat viranomaisten toimintaa. Molenbeekin poliisi ja Belgian liittovaltion turvallisuusviranomaiset eivät juuri jaa tietoja keskenään.

Molemmilla on huonot yhteydet Molenbeekin asukkaisiin. Pariisin iskujen tekijäksi epäillyn Salah Abdessalamin etsimiseen meni peräti neljä kuukautta, vaikka hänen tiedettiin majailevan Molenbeekissä.

Mutta edes se ei auttanut. Täysin absurdia on, että Abdeslamin löydettyään poliisit eivät saaneet häntä kiinni, koska eivät voineet tehdä edes Euroopan etsityimmän terroristin epäiltyyn piilopaikkaan ratsiaa. Olihan sentään yö, eivätkä Belgian lait salli ratsioita iltayhdeksän jälkeen!

Mistä pääsemme viimein myös Suomeen. Häkellyttävää, että poliisin sopivaa ratsausaikaa rajoitetaan yöaikaan myös Suomessa korkeimman toissavuotisella oikeuden päätöksellä.

Suomessa rajoitukset tosin koskevat vain lieviä rikosjuttuja, eli Suomen poliisi saisi kyllä ratsata Euroopan etsityimmän terroristin asunnon koska vain tahtoisi. Tosin poliisin pitäisi ilmoittaa tulevasta ratsiasta hänelle ensin, sillä lain mukaan kenelle tahansa kotietsinnän kohteeksi joutuvalle on ”varattava tilaisuus olla läsnä”.

Molenbeekissä rehottaa myös asekauppa. Alueelta lähetettyjen raporttien mukaan Kalasnikovin saa käsiinsä alle tunnissa. Tästä johtuen EU onkin ryhtynyt uudistamaan asedirektiiviään, sillä Euroopassa katukaupasta on liian helppoa saada käsiinsä sarjatuliaseita. Tai, siis muu EU. Suomi vastustaa asedirektiivin tiukennuksia.

Mutta kaikkein pahiten Molenbeekissä on kämmätty sen suhteen, että alueen muslimiväestö on marginalisoitu.

Alueen asukkaista paikoitellen jopa 80 prosenttia on muslimeja. Syynä tähän ainakin paikallisen opposition mielestä on aluetta 12 vuotta hallinnut pormestari Philippe Moreaux, jonka 1993 alkaneen kauden jälkeen alueen maahanmuuttajataustainen väestö kasvoi 30 prosenttia – koko Belgian suurin väestönkasvu koskaan. Moreauxin motiivina ei tiettävästi ollut niinkään monikulttuurisuuden ihannointi. Päin vastoin, hän ensialkuun vastusti ajatusta lisääntyvästä maahanmuutosta, mutta huomasi pian että lisääntyvä maahanmuuttajaväestö tuo hänelle myös äänensä.

Vaikka alueen maahanmuuttajataustainen väestö kasvoi ja eriytyi, Belgian hallintohimmelit eivät onnistuneet hankkeissaan tuoda väestöä tiukemmin osaksi belgialaista yhteiskuntaa. Alueen nuorisotyöttömyys huitelee 40 prosentin tuntumassa, mutta silti useihin työpaikkoihin Brysselissä tarvitaan sekä ranskan että hollannin kielen taito tai yliopistokoulutus. Kuitenkaan kielikoulutusta tai muuta syrjäytymistä ehkäisevää koulutusta ei juuri järjestetä.

Osittain siksi alue eriytyi lähes täysin, ja siitä tuli maahanmuuttajataustaisten muslimien ghetto. Ja koska Isis on mitä ammattimaisin terroristijärjestö, se tietää kyllä minne värvääjät kannattaa lähettää: juuri sinne, missä on valtavirrasta syrjäytyneitä, näköalattomia nuoria miehiä, jotka ovat jo valmiiksi taipuvaisia rötöstelyyn ja väkivaltaan.

Molenbeekissa tämä värvääjä oli nimeltään Fouad Belkacem.

Viime vuoden lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan alueellinen segregaatio on pahentunut myös Suomessa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Kirjoituksessaan Segregaation aika tutkijat Matti Kortteinen ja Mari Vaattovaara kirjoittavat, että ”yleinen tulos on selvä: korttelitasolla pääkaupunkiseudun kehitystä on viimeksi kuluneen noin neljännesvuosisadan ajan leimannut se, että köyhät ja huono-osaiset entistä selvemmin asuvat omissa naapurustoissaan ja koulutetut ja hyvätuloiset omissaan.”

ja että

”voimme sanoa, että viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan ajan olemme pääkaupunkiseudulla eläneet segregaation aikaa”.

Tutkijoiden mielenkiinto kohdistuu huono-osaisuuden kasaantumiseen tietyille alueille. Mutta kehitys liittyy myös maahanmuuttoon, sillä siellä missä on huono-osaisia, on myös vieraskielisiä.

Eikä tarvitse olla suurikaan maahanmuuttopolitiikan tuntija aavistellakseen, että tänne saapuvat pakolaiset ovat todennäköisemmin päätymässä todennäköisemmin huono-osaisten kuin hyväosaisten alueelle, ellei heidän kotouttamistaan ja sijoittumistaan hoideta valtion ja kaupungin osalta harkitusti.

Ja miltä kuulostaa alue, jossa on paljon huono-osaisuutta ja vieraskielisyyttä? No hei, sehän kuulostaa ihan Molenbeekiltä.

Tästä ja paljon muustakin tämän viikon Uutisraportissa. Katso ohjelma artikkelin alusta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Retkeilevä japanilaissiili on yli 100 000 seuraajallaan internetin uusi suosikki, ja erittäin hyvästä syystä

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Gladiaattorit, Napakymppi, Onnenpyörä... Televisio on juuri nyt täynnä 1990-luvun ohjelmia – Soitimme televisiopomoille ja kysyimme, miksi

 4. 4

  Uudessa Star Trekissä käydään sotaan kulttuurien sulauttamista vastaan – Tällainen on hehkutettu ja synkkä Star Trek: Discovery, joka uudistaa vanhan sarjan

 5. 5

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 6. 6

  ”Ruokasuhdettani eivät trendit heiluta”, sanoo keittoruuista pitävä tanssija-koreografi Jorma Uotinen

 7. 7

  Karjala kuuluisi Suomeen, jos Mannerheim olisi uinut ja saunonut enemmän – näin vihjailee merikylpylän mainos Financial Timesin sivuilla

 8. 8

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 9. 9

  Pikatestasimme villiruokaa designkaupan nurkassa tarjoavan kahvila Wildin

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 2. 2

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 3. 3

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 4. 4

  Uudessa Star Trekissä käydään sotaan kulttuurien sulauttamista vastaan – Tällainen on hehkutettu ja synkkä Star Trek: Discovery, joka uudistaa vanhan sarjan

 5. 5

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 6. 6

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 7. 7

  Gladiaattorit, Napakymppi, Onnenpyörä... Televisio on juuri nyt täynnä 1990-luvun ohjelmia – Soitimme televisiopomoille ja kysyimme, miksi

 8. 8

  Karjala kuuluisi Suomeen, jos Mannerheim olisi uinut ja saunonut enemmän – näin vihjailee merikylpylän mainos Financial Timesin sivuilla

 9. 9

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 10. 10

  Retkeilevä japanilaissiili on yli 100 000 seuraajallaan internetin uusi suosikki, ja erittäin hyvästä syystä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 2. 2

  Ei, liian seksikkäitä naisia syyllistänyt muotisuunnittelija Donna Karan, raiskatuksi joutuminen ei edelleenkään ole naisten oma syy, kuten tämä nerokas miesanalogia osoittaa

 3. 3

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 4. 4

  Kaikki alkoi yksinäisten miesten masturbointilakosta, mutta jotenkin hyvätkin ideat näyttävät lopulta johtavan natsien kanssa marssimiseen – tätä on Proud Boys

 5. 5

  Arnold Schwarzenegger tunnustaa jekuttaneensa vihamiehensä Sylvester Stallonen tähdittämään elokuvaa, jota Syltty pitää nyt koko aurinkokunnan surkeimpana

 6. 6

  Australiassa bongattiin järjettömän bodattu kenguru, joka näyttää ihan Vladimir Putinilta – Ja kyllä, yhtäläisyys paidatta kalastavaan presidenttiin on ilmeinen

 7. 7

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 8. 8

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 9. 9

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 10. 10

  Anteeksi punaviherkupla, mutta Sampo Terho on oikeassa: Lenininpuiston nimi pitää vaihtaa, koska Amerikassakin vedetään rasistien patsaat mutaan

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 2. 2

  Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

 3. 3

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 4. 4

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 5. 5

  19-vuotias mies sai elinkautisen tyttöystävänsä teippimurhasta – Oikeus: raaka, julma ja vakaasti harkittu teko

 6. 6

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 7. 7

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 8. 8

  Retkeilevä japanilaissiili on yli 100 000 seuraajallaan internetin uusi suosikki, ja erittäin hyvästä syystä

 9. 9

  Petteri Orpo: Hallitus pääsi sopuun terveydenhuollon valinnanvapaudesta – kiista kärjisti puolueiden välit

 10. 10

  Lapsen vanhemmat eroavat todennäköisemmin, jos äiti on vähän koulutettu – tutkimuksessa seurattiin yli 64 000 suomalaislapsen elämää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 2. 2

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 5. 5

  Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  Tilaajille
 6. 6

  Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

 7. 7

  Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

 10. 10

  Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

 5. 5

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 6. 6

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 7. 7

  Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

  Tilaajille
 8. 8

  Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

 9. 9

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 10. 10

  Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

 11. Näytä lisää