Bryssel on tehnyt maahanmuutossa järkyttäviä virheitä – onko Suomi toistamassa saman?

Uutisraportti on Tuomas Peltomäen juontama viikoittainen ajankohtaisohjelma, jossa kerrataan viikon pääasiat.

Yksi Brysselin terrori-iskun kammottavimmista ironioista on se, että lähes jokainen, joka on huolissaan seurannut terroristien liikkeitä Euroopassa, osasi odottaa iskua.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoi Ylen Ykkösaamussa, että hän oli juuri maanantaina keskustellut Britannian ulkoministerin Philip Hammondin kanssa siitä, että seuraava isku on todennäköisesti tulossa. Isku tuli alle vuorokautta myöhemmin.

Samoin alle vuorokautta ennen iskua Belgian sisäministeri Jan Jambon sanoi CNN:n haastattelussa, että vaikka Brysselin turvallisuusviranomaiset ovat onnistuneet vähentämään ISISin rekrytointia, se jatkuu edelleen.

Jambon antoi haastattelunsa nimenomaan amerikkalaiselle uutiskanava CNN:lle. Myös siihen sisältyy kylmäävää kohtalon ivaa.

CNN oli ollut koko viikon Brysselissä tekemässä erikoislähetyksiään otsikolla ”Why Belgium is Europe’s front line in the War on Terror” (Miksi Belgia on Euroopan terrorisminvastaisen sodan etulinja). Käytännössä CNN siis joutui keskeyttämään terrorismista Belgiassa kertovat erikoislähetyksensä kertoakseen, että terroristit ovat juuri iskeneet Belgiaan.

Kaikki tuntuivat tietävän, että Belgiassa on jotain pahasti vialla. Eikä vain Belgiassa, vaan vielä tarkemmin Brysselissä, ja vielä tarkemmin yhdessä sen kaupunginosista.

Molenbeekissä.

Noin 90 000 asukkaan alueelta on mahdollista vetää suora yhteys käytännössä kaikkiin islamistiterroristien Euroopassa viime vuosikymmenenä tekemiin terrori-iskuihin. Sanomattakin on selvää, että niin iso alue – lähes Oulun kokoinen – on pääosin täysin normaalia seutua, jossa normaalit ihmiset elävät normaalia elämää.

Mutta se pieni epänormaali on sitten todella epänormaalia.

Pariisissa satoja ihmisiä marraskuussa tappaneet Abdelhamid Abaouud, Bilal Hadfi ja Brahim Abdeslam asuivat kaikki Molenbeekissa.

Siellä asui myös vuoden 2004 Madridin junapommien pääarkkitehti Hassan El Haski, samoin neljä ihmistä juutalaismuseossa Brysselissä vuonna 2014 ampunut Mehdi Nemmouche, terrorisminvastaisessa operaatiossa Belgiassa viime vuonna kuolleet Sofiane Amghar ja Khalid Ben Larbi sekä junaiskua Brysselissä viime kesänä yrittänyt Ayoub El Khazzani.

Charlie Hebdo -iskun aseet ostettiin Molenbeekistä, ja sieltä jäi tämän viikon maanantaina kiinni myös viimeinen Pariisin iskujen tekijä Salah Abdeslam.

Belgiassa, ja tarkalleen ottaen juuri Molenbeekissä, on tehty moni asia maahanmuuton järjestämisessä ja terrorismin ehkäisyssä aivan väärin.

Koko kaksikielinen Belgia, samoin kuin Bryssel ja Molenbeek koostuvat kaikenlaisista hallintohimmeleistä, jotka haittaavat viranomaisten toimintaa. Molenbeekin poliisi ja Belgian liittovaltion turvallisuusviranomaiset eivät juuri jaa tietoja keskenään.

Molemmilla on huonot yhteydet Molenbeekin asukkaisiin. Pariisin iskujen tekijäksi epäillyn Salah Abdessalamin etsimiseen meni peräti neljä kuukautta, vaikka hänen tiedettiin majailevan Molenbeekissä.

Mutta edes se ei auttanut. Täysin absurdia on, että Abdeslamin löydettyään poliisit eivät saaneet häntä kiinni, koska eivät voineet tehdä edes Euroopan etsityimmän terroristin epäiltyyn piilopaikkaan ratsiaa. Olihan sentään yö, eivätkä Belgian lait salli ratsioita iltayhdeksän jälkeen!

Mistä pääsemme viimein myös Suomeen. Häkellyttävää, että poliisin sopivaa ratsausaikaa rajoitetaan yöaikaan myös Suomessa korkeimman toissavuotisella oikeuden päätöksellä.

Suomessa rajoitukset tosin koskevat vain lieviä rikosjuttuja, eli Suomen poliisi saisi kyllä ratsata Euroopan etsityimmän terroristin asunnon koska vain tahtoisi. Tosin poliisin pitäisi ilmoittaa tulevasta ratsiasta hänelle ensin, sillä lain mukaan kenelle tahansa kotietsinnän kohteeksi joutuvalle on ”varattava tilaisuus olla läsnä”.

Molenbeekissä rehottaa myös asekauppa. Alueelta lähetettyjen raporttien mukaan Kalasnikovin saa käsiinsä alle tunnissa. Tästä johtuen EU onkin ryhtynyt uudistamaan asedirektiiviään, sillä Euroopassa katukaupasta on liian helppoa saada käsiinsä sarjatuliaseita. Tai, siis muu EU. Suomi vastustaa asedirektiivin tiukennuksia.

Mutta kaikkein pahiten Molenbeekissä on kämmätty sen suhteen, että alueen muslimiväestö on marginalisoitu.

Alueen asukkaista paikoitellen jopa 80 prosenttia on muslimeja. Syynä tähän ainakin paikallisen opposition mielestä on aluetta 12 vuotta hallinnut pormestari Philippe Moreaux, jonka 1993 alkaneen kauden jälkeen alueen maahanmuuttajataustainen väestö kasvoi 30 prosenttia – koko Belgian suurin väestönkasvu koskaan. Moreauxin motiivina ei tiettävästi ollut niinkään monikulttuurisuuden ihannointi. Päin vastoin, hän ensialkuun vastusti ajatusta lisääntyvästä maahanmuutosta, mutta huomasi pian että lisääntyvä maahanmuuttajaväestö tuo hänelle myös äänensä.

Vaikka alueen maahanmuuttajataustainen väestö kasvoi ja eriytyi, Belgian hallintohimmelit eivät onnistuneet hankkeissaan tuoda väestöä tiukemmin osaksi belgialaista yhteiskuntaa. Alueen nuorisotyöttömyys huitelee 40 prosentin tuntumassa, mutta silti useihin työpaikkoihin Brysselissä tarvitaan sekä ranskan että hollannin kielen taito tai yliopistokoulutus. Kuitenkaan kielikoulutusta tai muuta syrjäytymistä ehkäisevää koulutusta ei juuri järjestetä.

Osittain siksi alue eriytyi lähes täysin, ja siitä tuli maahanmuuttajataustaisten muslimien ghetto. Ja koska Isis on mitä ammattimaisin terroristijärjestö, se tietää kyllä minne värvääjät kannattaa lähettää: juuri sinne, missä on valtavirrasta syrjäytyneitä, näköalattomia nuoria miehiä, jotka ovat jo valmiiksi taipuvaisia rötöstelyyn ja väkivaltaan.

Molenbeekissa tämä värvääjä oli nimeltään Fouad Belkacem.

Viime vuoden lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan alueellinen segregaatio on pahentunut myös Suomessa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Kirjoituksessaan Segregaation aika tutkijat Matti Kortteinen ja Mari Vaattovaara kirjoittavat, että ”yleinen tulos on selvä: korttelitasolla pääkaupunkiseudun kehitystä on viimeksi kuluneen noin neljännesvuosisadan ajan leimannut se, että köyhät ja huono-osaiset entistä selvemmin asuvat omissa naapurustoissaan ja koulutetut ja hyvätuloiset omissaan.”

ja että

”voimme sanoa, että viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan ajan olemme pääkaupunkiseudulla eläneet segregaation aikaa”.

Tutkijoiden mielenkiinto kohdistuu huono-osaisuuden kasaantumiseen tietyille alueille. Mutta kehitys liittyy myös maahanmuuttoon, sillä siellä missä on huono-osaisia, on myös vieraskielisiä.

Eikä tarvitse olla suurikaan maahanmuuttopolitiikan tuntija aavistellakseen, että tänne saapuvat pakolaiset ovat todennäköisemmin päätymässä todennäköisemmin huono-osaisten kuin hyväosaisten alueelle, ellei heidän kotouttamistaan ja sijoittumistaan hoideta valtion ja kaupungin osalta harkitusti.

Ja miltä kuulostaa alue, jossa on paljon huono-osaisuutta ja vieraskielisyyttä? No hei, sehän kuulostaa ihan Molenbeekiltä.

Tästä ja paljon muustakin tämän viikon Uutisraportissa. Katso ohjelma artikkelin alusta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 3. 3

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 4. 4

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 5. 5

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 6. 6

  Suomi mainittu! Jenkkilehti ylistää Hanoi Rocksia ja muistelee kuinka radikaali se oli: ”Jos näit bändin 1983 tai 1984, koit tietynlaisen jumalan”

 7. 7

  Hyvää veropäivää! Donald Trump Jr. julkaisi kuvan tyttärensä Halloween-karkeista ja sanoi ottavansa niistä sosialismin opetuksen nimissä puolet

 8. 8

  Lesbosarja L-koodi saa jatkoa: yli 10 vuotta sitten sarja rikkoi tabuja, nyt sen on kyettävä säväyttämään uudestaan – Ainakin näistä sarja muistetaan

 9. 9

  Trumpin valinta presidentiksi on tragedia Yhdysvalloille, sanoo Mikko Alanne, joka lähti 1990-luvulta Espoosta Hollywoodiin ja on luonut 171 maassa esitettävän tv-sarjan

 10. 10

  Suomalaisnainen osallistui Donald Trumpin missikisoihin 22 vuotta sitten – tällaisen Trumpin hän tapasi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 3. 3

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 4. 4

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 5. 5

  Trumpin valinta presidentiksi on tragedia Yhdysvalloille, sanoo Mikko Alanne, joka lähti 1990-luvulta Espoosta Hollywoodiin ja on luonut 171 maassa esitettävän tv-sarjan

 6. 6

  Mikä hirvitys? Pikku Kakkosessa esiintyy jopa Morsoa pelottavampi hahmo, joka on kuin suoraan kauhuleffasta – Soitimme ja kysyimme, mistä näitä kumpuaa

 7. 7

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 8. 8

  Helsinkiläisellä teatterifestivaalilla järjestetään esitys, jossa liikutaan seksuaalisuuden ja teatterin rajalla – oikeusoppineen mukaan ”ei missään tapauksessa riskitöntä toimintaa”

 9. 9

  Suomi mainittu! Jenkkilehti ylistää Hanoi Rocksia ja muistelee kuinka radikaali se oli: ”Jos näit bändin 1983 tai 1984, koit tietynlaisen jumalan”

 10. 10

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Helsinkiläiset jonottavat päivä toisensa perään Taco Belliin, ja se sai ihmettelemään, että ”kuka väitti, ettei kaupunkilaiset oo juntteja?”– Tässä lisää hämmästelyn aihetta

 4. 4

  Presidentti­ehdokas Laura Huhtasaari hehkutti Puolan äärioikeiston järjestämää itsenäisyys­marssia, arvostelijat ja CNN mokasivat, maahanmuutto­vastaiset riemastuivat – tästä on kyse

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Trollit ja automatisoidut videotehtaat tuottavat lapsia traumatisoivia videoita Youtubeen, eikä vanhemmilla ole välttämättä edes hajua, mitä lapset palvelussa katsovat

 7. 7

  Jari Sinkkonen arvosteli sukupuolierojen hämärtämistä, Mauri Pekkarinen kiitti häntä ”höpö höpö”-puheen osoittamisesta – Nyt Twitterissä vitsaillaan #Sinkkoselle

 8. 8

  Anna Abreu tyhjensi Instagram-tilinsä ja vaihtoi artistinimensä – Sometempaukset ovat muusikoille varma tapa huomion keräämiseen

 9. 9

  Porilainen Atte Timonen twiittasi supersankarielokuvan naiskuvastoa arvostelevan kuvaparin, iso amerikkalainen viihdelehti teki jutun hänen twiitistään – Soitimme

 10. 10

  Tamperelaisesta metsästä löytyi vuosikymmeniä vanha disketti, josta ekspertit onnistuivat kaivamaan sisällön – löytyi 1980-luvulla tehty Alkon valistuspeli, jossa ”voi juoda itsensä hengiltä”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 2. 2

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 3. 3

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 4. 4

  Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

 5. 5

  Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

 6. 6

  Kuningatar Elisabetista ja prinssi Philipistä julkaistiin hääpäiväkuva – olleet naimisissa 70 vuotta

 7. 7

  Espanjan valtionsyyttäjä kuoli yllättäen – vastasi Katalonian johtajien syytteistä

 8. 8

  Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

 9. 9

  HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

 10. 10

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 2. 2

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 3. 3

  Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

 4. 4

  Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

 5. 5

  Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

 6. 6

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 7. 7

  Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

 8. 8

  Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

 9. 9

  Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

 10. 10

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 7. 7

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 9. 9

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää