rac

Jaksoarvio: Game of Thronesin kolmas jakso vyörytti useita juonia eteenpäin

GoT-erikoistoimittajamme Jussi Ahlroth käy läpi 6. kauden 3. jakson. Varoitus, tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia!

Game of Thrones – pysy kartalla -sivulla voi näppärästi katsoa vaikka kännykällä sarjat viimeiset käänteet. Lisäksi teemme lyhyet videoarviot jaksoista.

Varoitus, tämä kirjoitus sisältää juonipaljastuksia kaikesta, mitä tv-sarjassa on tähän asti tapahtunut.

Näissä jaksoarvioissa voit osallistua keskusteluun. Luen kaikki kommentit ja pyrin vastaamaan kaikkiin kysymyksiin.

Lue kuudennen kauden ensimmäisen jakson arvio täältä ja toisen jakson arvio täältä.

 

Tästä alkavat juonipaljastukset.

Kuudennen sarjan kolmas jakso oli vahvaa keskitasoa, ja suuri osa tarinoista vyöryi eteenpäin juuri odotetulla tavalla.

Edellisen jakson tapaan suurimmasta käänteestä vastasi taas tällä kertaa Jon Nietos. Jaksossa, jonka nimi oli Oathbreaker, Valanrikkoja, Jon Nietos jätti Yövartion.

Ensimmäisen kauden ensimmäisen jakson alusta asti, kun tapasimme Jonin ensi kertaa, hän puhui Yövartioon lähtemisestä. Hän otti Yövartion valansa ensimmäisen kauden seitsemännessä jaksossa. Hänestä tuli Komentaja Mormontin henkilökohtainen palvelija, tehtävä joka valmisti häntä johtajaksi. Komentaja hänestä tuli viidennen kauden toisessa jaksossa. Nyt se vaihe hänen elämässään on päättynyt.

Miksi Jon lähti? Spekuloidaan.

Jon sanoi Ser Davosille epäonnistuneensa. Mielestäni hän tarkoitti epäonnistuneensa Yövartion johtajana. Hän ei onnistunut saamaan koko Yövartiota puolelleen suunnitelmassa, että Vartio ei enää taistelisi villejä vastaan, vaan valmistautuisi Valkeiden kulkijoiden uhkaan.

Tämä epäonnistuminen henkilöityi nuoreen poikaan, Ollyyn. Villit tappoivat Ollyn perheen ja hän liittyi Yövartioon. Jon näki pojassa jotain ja teki hänestä vuorostaan oman henkilökohtaisen palvelijansa – kuten Mormont teki Jonista.

Jon näki Ollyssa Yövartion tulevaisuuden. Ehkä hän näki myös, että jos tämä poika, jonka perheen villit tappoivat, ymmärtäisi Jonin suunnitelman, kuka tahansa ymmärtäisi.

Olly ei ymmärtänyt.

Jakson alussa Jon sanoi sydäntä särkevän surullisena ”Olly iski minua suoraan sydämeen”. Se oli tappava isku, fyysisesti ja henkisesti. Jon ei ainoastaan kuollut siinä hetkessä. Hän menetti uskonsa Yövartioon.

Kohtauksen vastaparina, lopuksi Jon hirtti Ollyn kolmen muun petturin kanssa. Hän kulki viimeisenä Ollyn ohi, eikä pystynyt sanomaan tälle mitään. Hirttäminen näytti karmealta, kuten myös hirtetyt miehet.

Mitä tästä seuraa? Spekuloidaan.

Jon lähti sanoen ”Minun vartioni on päättynyt”. Sanat ovat Yövartion valasta ja viittaavat kuolemaan. Kuten aiemmin spekuloin, Jonin kuollessa hänen Yövartion valansa purkautuivat ja hän on vapaa lähtemään. Ainakin omasta mielestään.

Pitäisin aika varmana, että Jon päätyy – mahdollisesti jo aika pian – johtamaan villit taisteluun Boltoneita ja näiden liittolaisia vastaan. Jon haluaa vapauttaa kotinsa Talvivaaran Boltoneista ja hänellä on nyt villien luottamus.

Melisandre sanoi Jonille, että Stannis Baratheon ei ollut ennustusten ”luvattu prinssi”, mutta ”jonkun pitää olla”. Jon luopui Yövartion viitasta, mutta hänen harteilleen asetellaan nyt paljon raskaampaa taakkaa. Tämä oli yksi osoitus lisää siitä, että Jonin ainakin odotetaan olevan tämän tarinan luvattu messias, kuten viime viikon arviossa kirjoitin. Samaa todisti Tormundin kommentti jakson alussa siitä, että Jonia pidetään nyt jonkinlaisena jumalana, koska hän palasi kuolleista.

Jon kertoi Melisandrelle, että ollessaan kuollut hän ei nähnyt eikä kokenut mitään. Se on ensinnäkin kylmä näkemys kuolemasta tarinan maailmassa. Toiseksi, se todistaa aika varmasti vääräksi sen suositun teorian, että Jonin mieli olisi ollut kuoleman ajan jotenkin yhdistyneenä hänen hurjasuden Aaveen mielen kanssa.

 

Boltonit

Pohjoisessa Umberit ovat nyt Boltoneiden liittolaisia. Syy on ymmärrettävä. Jon Nietos päästi villit Muurin eteläpuolelle. Uusi lordi Umber, Jon Umber nuorempi, haluaa ajaa villit pois mailtaan.

Umbereiden kotilinnoitus on nimeltään Viimeinen kotiliesi, koska se on pohjoisin linnoitus Muurin eteläpuolella. Hänen mailleen he tulevat ensimmäisenä. Hänen mailleen he ovat tulleet tähänkin asti ensimmäisenä.

Spekuloidaan.

Tämä on iso käänne. Jon Umber vanhempi oli yksi Robb Starkin uskollisimmista alaisista. Nyt hän on kuollut ja Jon nuorempi on valinnut toisen puolen. Umbereilla on yksi pohjoisen suurimmista armeijoista.

Boltoneilla on nyt Rickon Stark. Hänet Bran Stark lähetti pari kautta sitten juuri Umberien luo. Hän on ilmeisesti ollut viime ajat vankina. Tämä on yksi hyvä syy lisää Jonille käydä Boltoneita vastaan. Rickonin näyttelijä Art Parkinson oli kovasti varttunut.

 

Samwell, Neilikka ja pikku-Sam

Samwell, Neilikka ja pikku-Sam ovat matkalla etelään. Oli hienoa, että Neilikka kutsui Samia poikansa isäksi. Tärkeintä oli kuitenkin, että Sam sanoi vievänsä Neilikan Sarvikukkulaan. Se on hänen sukunsa Tarlyn kotilinnoitus. Tarlyt ovat yksi Tyrellien voimakkaimmista vasalleista ja Lakeuden mahtisukuja.

Spekuloidaan.

En usko, että sarja menee Sarvikukkulaan vain jättääkseen Neilikan ja vauvan sinne. Jos Tyrellit vielä lähtevät sotaan – mikä on Kuninkaansataman tilanteen takia täysin mahdollista – he kutsuvat vasallinsa. Suvun hallitsijaa, Randyll Tarlya, pidetään yhtenä Westerosin parhaista sotilaista ja komentajista. Näin sanoi Stannis Baratheon viime kauden viidennessä jaksossa Samille. Stannis oli aina tosissaan.

Randyll Tarly määräsi Samin lähtemään kotoaan Yövartioon, tai hän järjestäisi Samin kuoleman. Joten se jälleentapaaminen ei varmaan ole kovin iloinen.

Jos Tarlyt esitellään, on hyvin mahdollista, että Randyll Tarly saa isommankin roolin ja mikä sopivampi rooli kuin armeijan komentajana, jollaisena hänet meille ensimmäisen kerran esiteltiin?

 

Ned Stark ja Howland Reed

Nyt saimme vihdoin nähdä takauman tapahtumista Ilon tornin ulkopuolella. Tässä on kyse mahdollisesta isosta paljastuksesta, johon on viitattu jo useita kertoja. Se on ehkä suosituin ja tunnetuin faniteoria, joka Game of Thrones -sarjaan liittyy. Kyse on siis vielä teoriasta, ei varmasta tiedosta. Alkuperäiskirjojen lukijoille se on jo ns. ”vanha juttu”.

En tässä enää kertaa sitä teoriaa, mutta voit lukea siitä tästä linkistä löytyvästä viidennen kauden neljännen jakson arviostani, loppupuolelta. Spoilerivaroitus arviosta. Käyttäkää spoileri-sanaa myös kommenteissa, jos kirjoitatte teoriasta.

Emme kuitenkaan saaneet vielä sitä täyttä paljastusta, jota on odotettu. Puhutaan siitä enemmän, sitten jos ja kun koko paljastus lähiaikoina nähdään.

Ilon tornin ulkopuolella käyty taistelu oli legendaarinen. Bran Stark kertoi kuulleensa tarinan monia kertoja. Hänen isänsä Ned Stark ja Meeran isä Howland Reed tappoivat Westerosin parhaan taistelijan Ser Arthur Daynen.

Nyt kävi ilmi, että taistelu ei mennyt kuten Branille oli kerrottu. Dayne voitettiin raukkamaisella iskulla selkään.

Spekuloidaan. Tämä on olennaista, tämä vale, jota on pidetty yllä.

Tämä on ensimmäinen osoitus siitä, että Ilon tornin tapahtumista kerrottu tarina ei vastaa tapahtunutta. Sen suositun teorian mukaan tapahtumista on muutenkin valehdeltu jo vuosikymmeniä. Saa nähdä, mutta itse uskon, että koko teoria ja sen paljastus näytetään seuraavissa jaksoissa.

 

Bran Stark

Branin kohdalla tapahtui muutakin olennaista, ehkä koko jakson erikoisin hetki.

Korppi sanoi, että hän on odottanut puun alla tuhansia vuosia nimenomaan Brania ja että Bran ei tule jäämään puun alle. Branin rooli tulee olemaan siis erittäin merkittävä – mikä oli aavistettavissa kyllä jo aiemmin. Nyt se on aika selvästi alleviivattu.

Toiseksi, katsellessaan näkytakaumaa Ilon tornista, Bran huusi isälleen ja tämä kuuli huudon.

Spekuloidaan.

Ned Starkin ei olisi pitänyt kuulla mitään, koska Bran ja Korppi vain katselivat menneitä tapahtumia näyssä. Mutta jos Ned Stark kuuli Branin huudon, oli selvästi kyse siitä, että he todella olivat paikalla.

Ehkä Korppi ei ollut oikeassa, kun hän sanoi että menneisyys on jo kirjoitettu. Ehkä Bran todellakin pystyisi jopa vaikuttamaan menneisiin tapahtumiin. Tämä muuttaisi tulevan pelin täysin. Käytännössä kyse olisi aikamatkustuksesta. Se vasta olisikin iso juttu.

On toinenkin vaihtoehto. Bran ei todella pysty vaikuttamaan menneeseen, vaan on tilanteissa läsnä aineettomasti, kuin outo kaiku. Samaan tapaan kuin lukuisten kummitustarinoiden aaveet, jotka joutuvat todistamaan läheistensä kärsimystä ja jotka aistitaan vain outona, epämääräisenä läsnäolona, eivätkä pysty vaikuttamaan tapahtumiin.

 

Arya Stark

Bran Starkin koulutus on vielä kesken. Braavosissa Arya Stark näyttäisi sen sijaan olevan valmis. Jaqen H’ghar teki Aryalle eräänlaisen happotestin siitä, onko hän todella ei-kukaan.

”Jos tyttö ei todellakaan ole kukaan, hänellä ei ole pelättävää.”

Arya sai näkönsä takaisin, hän oli ei-kukaan.

Spekuloidaan.

Arya näyttäisi nyt olevan valmis koulutuksessaan. En tiedä, onko hän vielä kokonaan valmis Kasvottomaksi, mutta selvästi hän on nyt päästänyt irti identiteetistään Arya Starkina.

Näyttäisi vahvasti siltä, että Arya ehtii vielä tämän kauden aikana takaisin Westerosiin. Hänen tappolistansa on lyhyt, mutta siinä on muun muassa Cersei Lannisterin nimi.

 

Tyrion Lannister, Harmaa mato, Missandei ja Varys

Juoni idässä ei juuri nyt varsinaisesti säkenöi parhaimmillaan. Jotain odotetaan.

Tyrionin kohtaus Harmaan madon ja Missandein kanssa oli koominen, mutta eihän se juonta eteenpäin vienyt. Oli selvää, että näiden välillä tulee olemaan isoja kommunikaatio-ongelmia. Nyt ne nähtiin ja kuultiin.

Tyrion yritti saada heidät ymmärtämään, että hallitseminen on nimenomaan keskustelua. Ja hän on niin hyvä hallitsemaan, koska hän on hyvä keskustelemaan.

Varys sai selville sen, mikä oli aiemmin jo tuntunut selvältä. Harpyijan poikien taustalla ovat Yunkain ja Astapoorin isännät eli orjanomistajat.

Erikoista oli, että Varys tarjosi asian paljastaneelle naiselle ja tämän pojalle laivamatkan turvaan Pentosiin. Eikö kaikki laivat satamasta juuri poltettu?

 

Daenerys Targaryen

Daenerysille on kirjoitettu uusi vastoinkäyminen Vayes Dothrakissa, dothrakien kaupungissa. Käänne ei tuntunut kauhean kiinnostavalta, lähinnä hidasteelta ja keinolta saada tekemistä hänen pelastajille, Jorah Mormontille ja Daario Naharisille.

 

Lannisterit ja Tyrellit

Kuninkaansatamassa Lannisterit ovat hajonneet selkeästi kahteen leiriin.

Toisella puolella on Pientä neuvostoa Kuninkaan kourana johtava Kevan Lannister, Cersein ja Jaimen setä. Hänellä on tukenaan Mestari Pycell ja upporikkaat Tyrellit.

Kevan on ainakin tähän asti ollut ankara järjen mies, joka yrittää korjata kaaosta, jota Cersei taas parhaansa mukaan yrittää aikaansaada.

Kevan, Pycell ja Tyrellit ovat siis yhdellä puolella ja Cersei ja Jaime toisella puolella. Tommen on äitinsä puolella, luultavasti.

Spekuloidaan.

Jaime teki järkevän esityksen – Dorne on uhka ja heidän kannattaisi yhdistää voimansa sen varalta. Mutta Kevan ja lady Olenna eivät enää luota Cersei Lannisteriin.

Lady Olenna on vahvassa asemassa sukunsa rikkauden takia. Hän haluaa nyt ensisijaisesti Margaery Tyrellin vapaaksi vankeudesta ja seuraavaksi myös Loras Tyrellin vapaaksi. Voisiko Jaime tarjoutua vapauttamaan Margaeryn, jos saisi vastineeksi liittolaisuuden Dornen vallankaappajia ja Myrcellan murhaajia vastaan? Jaime varmasti mielellään edellisen jakson nokkapokan jälkeen näyttäisi Ylivarpuselle.

Lady Olennalle Margaery on ollut väline kuningas Tommenin kääntämiseen Cerseitä vastaan, keino iskeä kiila Lannisterien rintamaan. Hän ehti siinä jonkin verran onnistuakin.

Tässä jaksossa Tommen käyttäytyi kuin kuningas ja yritti saada Ylivarpusen muuttamaan mielensä.

Mutta Ylivarpunen osoitti, miksi hän johtaa Varpusten liikettä. Hän on erinomainen puhuja ja pian istui jo samalla penkillä kuninkaan rinnalla, riisuttuaan tämän symbolisesti vallastaan ja palautettuaan hänet äitinsä pojaksi.

Samalla Ylivarpunen ovelasti laittoi Tommenin harteille vastuun tuoda esiin se, mikä Cerseissä on hyvää ja parasta.

Mestari Qyburn on värvännyt Varysin vanhat pikku vakoojalapset Cersein palvelukseen. Ja mihin Cersei haluaa tätä arvokasta tiedonsaantiverkkoa käyttää? Ottaakseen selvää, nauraako kukaan missään Seitsemän kuningaskunnan kulmassa hänelle. Cersei tekee jatkuvasti vääriä siirtoja valtaistuinpelissä. Kuinka kauan se voi vielä jatkua?

Hän aikoo vaatia Ylivarpuselta oikeudenkäyntiä kaksintaistelulla ja hänen puolestaan taistelee zombi-Gregor.

Kuka voisi vastustaa häntä, asettua kirkon sankariksi? Sankarin on oltava erinomainen taistelija, tai hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia. Tarthin Brienne? Hän on aika kaukana. Randyll Tarly? Lady Olenna voisi järjestää tämän. Ehkä sittenkin Ylivarpunen komentaa vankilassa viruvan Ser Loras Tyrellin taistelemaan.

Se voisi tietää kylmää loppua Suurtarhan kauniille sankarille.

Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 4. 4

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 5. 5

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 6. 6

  Valkoisuus on pelkkä valhe, vaikka ”etnonationalistit” kuinka muuta väittäisivät – Eurooppa ei ollut lähimainkaan sitä mitä kuvitellaan, sanoo historiantutkija

 7. 7

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 8. 8

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 9. 9

  Maria Ohisaloa kutsuttiin ”jääprinsessaksi”, somessa hermostuttiin ja Alexander Stubb kertoi turtuneensa nimittelyyn – Mitä poliitikoista voi sanoa?

 10. 10

  Näin katuruoasta tuli koko kansan ilmiö: ”Nykyään kaikki myydään street foodina”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 3. 3

  Sikke Sumarin ravintolassa salin tunnelma on huomaavainen ja lautaselta voi löytyä vaikka voikukkaa ja silakoita

 4. 4

  Tämä uusi emoji hämmentää nyt ihmisiä, koska kukaan ei tiedä, mitä sillä pitäisi oikein ilmaista

 5. 5

  Kallioon avasi sympaattinen alakulttuurikeidas Loukko, jossa lounas on edullinen eikä ostopakkoa ole

 6. 6

  Lapin erämaassa asuvasta nuoresta naisesta otetut valokuvat herättävät huomiota maailmalla

 7. 7

  Helsinkiin aukesi lippakioski Kekri, joka tekee kekseliästä ja kunnianhimoista Suomi-katuruokaa

 8. 8

  Mitä netin käyttäjänimesi kertoo sinusta? Tutkijan mukaan nimi ilmaisee identiteettiä ja sitä olisi hyvä miettiä tarkoin

 9. 9

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 10. 10

  Kolumni: Some on myrkkyä, mutta sen käytön lopettaminen on typerää moraalisen paremmuuden hakemista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 3. 3

  Kaikki puhuvat Netflixin uudesta hittielokuvasta The Perfectionista, mutta siihen tiivistyvät Netflix-elokuvien suurimmat ongelmat

 4. 4

  Perus­suomalaisten kansan­edustaja yhdisti vieras­lajien torjunnan turvapaikan­hakijoihin – soitimme

 5. 5

  Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

 6. 6

  Miestenlehti teki jutun yritysjohtajista: julkaisi ryhmäkuvan 15 miehestä ja 2 naisesta, mutta naiset oli photoshopattu mukaan

 7. 7

  Tänään on internetin kullannupun piristyspäivä – Keanu Reeves on liian hyvä tälle maailmalle, kuten koostamistamme esimerkeistä kiistattomasti voi nähdä

 8. 8

  Viikonloppuna alkanut jääprinsessa-kohu huipentui toimittajan ja kansanedustajan väittelyyn aamu-tv:ssä – tässä keskustelun parhaat palat giffeinä

 9. 9

  Tämä Nytin Game of Thrones -jaksoarvioita parodioiva Pipsa Possu -analyysikirjoitus on parasta internetissä juuri nyt

 10. 10

  Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

  Tilaajille
 2. 2

  Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

 3. 3

  Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

  Tilaajille
 4. 4

  Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

  Tilaajille
 5. 5

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 6. 6

  Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

  Tilaajille
 7. 7

  Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

 8. 8

  Harkimo HS:lle: Liike Nytistä tulee puolue, ”muutoin tämä kuolisi tähän”

 9. 9

  Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

 10. 10

  Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

 2. 2

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 3. 3

  Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

 4. 4

  Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

  Tilaajille
 5. 5

  Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

 6. 6

  Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

  Tilaajille
 7. 7

  Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

 8. 8

  EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

 9. 9

  Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

 10. 10

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

 2. 2

  Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

  Tilaajille
 3. 3

  JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

  Tilaajille
 4. 4

  Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

  Tilaajille
 5. 5

  Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

 6. 6

  Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

 7. 7

  Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

  Tilaajille
 8. 8

  Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

 9. 9

  Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

  Tilaajille
 10. 10

  Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

  Tilaajille
 11. Näytä lisää