Professori tyrmää Arman Alizadin ravinto-ohjelmassa esitettyjä väitteitä, Alizad vastaa kritiikkiin

Millainen on ihmiselle terveellisin ruokavalio? Siitä on viime aikoina väitelty paljon ja rajusti. Tiistaina lisää vettä myllyyn heitti toimittaja-dokumentaristi Arman Alizad tv-ohjelmallaan.

Millainen on ihmiselle terveellisin ruokavalio? Siitä on viime aikoina väitelty paljon ja rajusti.

Usein vastakkain ovat THL:n viralliset ravitsemussuositukset, joissa suositellaan esimerkiksi syömään täysjyväviljoja mutta välttämään kovia rasvoja, ja vaihtoehtoiset ruokavaliot, kuten karppaus.

Nyt keskusteluun liittyi myös toimittaja-dokumentaristi Arman Alizad, jonka Arman Pohjantähden alla -sarjan tiistaina esitetyn jakson aiheena oli ravinto. Ravitsemussuositusten erot eivät olleet ohjelmassa pääasia, vaan se keskittyi yleisesti terveyteen ja hyvinvointiin.

Ruokavalioista kuitenkin puhuttiin, ja vaikka ohjelma sai runsaasti kiittävää palautetta, kritiikkiäkin tuli – esimerkiksi ohjelmaan valituista haastateltavista, joiden puheita ei kyseenalaistettu.

Jaksossa kuultiin ravitsemussuosituksista vastaavan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtajaa Erkki Vartiaista, mutta valtaosan ruutuajasta saivat erittäin vaihtoehtoisia näkemyksiä edustavat kannat.

Eniten äänessä oli lääkäri Antti Heikkilä, vähähiilihydraattisen ruokavalion eli karppauksen tunnettu puolestapuhuja. Blogissaan Heikkilä on puhunut toistuvasti ravitsemussuosituksia vastaan, manipulointisyytöksiä esittäen ja natsivertauksiakin käyttäen.

Ohjelman alussa sokerin ja nopeiden hiilihydraattien vaarallisuudesta puhui Peter Flander, Petra Foundation -säätiön hallituksen puheenjohtaja. Nettisivujen mukaan säätiön tarkoitus on parantaa syöpäpotilaiden elämänlaatua esimerkiksi meditaation ja henkioppaiden avulla.

Lisäksi kuultiin Helsingin Antioksidanttiklinikan lääkäriä Erkki Antilaa. Antioksidanttihoito on vaihtoehtohoitoa, jonka tehosta ei ole lääketieteellistä näyttöä. Helsingin yliopiston viimevuotisen tutkimuksen mukaan liika antioksidanttien käyttö voi tappaa kantasoluja.

Muita haastateltavia olivat personal trainer Tomi Kokko, joka pääsi taannoin otsikoihin tehtyään dokumentin, jossa hän esitti lihoneensa kuusi kiloa syötyään kuukauden ajan ravitsemussuositusten mukaan, sekä näyttelijä Aake Kalliala, joka kertoi laihduttaneensa 26 kiloa Heikkilän opein.

Ohjelman loppupuolella kuultiin myös superfood-guru Jaakko Halmetojaa sekä taiteilija Jani Leinosta.

Twitterissä Alizad sanoi, että ohjelmaan yritettiin saada virallisia kantoja edustamaan myös Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmia, mutta tämä ei suostunut haastateltavaksi.

”En mennyt Alizadin ohjelmaan, kun kuulin sen idean”, Fogelholm kertoo Nyt.fi:lle.

”Minulle sanottiin että he aikovat antaa äänen kaikenlaisille mielipiteille, ja katsojat saavat sitten muodostaa oman mielipiteensä.”

Tällainen asetelma edustaa niin sanottua tasapainoharhaa, Fogelholm sanoo.

”Siis sellainen, että samaan ohjelmaan marssitetaan kaiken maailman poppamiehiä, itseoppineita tietäjiä ja professori. Tasapäistetään kommentit ja sanotaan katsojille, että ratkaiskaa itse tämä asia. Näin esimerkiksi kampaajan näkemys ravitsemuksesta on yhtä arvokas kuin ravitsemustieteen professorin näkemys.”

”En sano, etteivätkö ihmiset saisi esittää omia mielipiteitään, tottakai saavat. Mutta se mitä en voi sietää, on oikeiden tutkijoiden moraalin kyseenlaistaminen.”

Se tuli Alizadin ohjelmassa taas esille, kun Antti Heikkilä sanoi kaikkien nykyistä ravintoteollisuutta tukevien väittämien olevan olemassa vain teollisuutta varten.

Fogelholm toteaa, ettei kaikilla tutkijoilla tietenkään ole puhtaita jauhoja pussissa. Joskus teollisuuden lobbausyritykset voivat vaikuttaa yksittäisiin tutkijoihin.

”Mutta väestötason tutkimukset, joissa tutkitaan kokonaista ruokavaliota, on tehty lähes aina puhtaasti julkisella rahalla. Ja miksi teollisuus sellaista lähtisikään rahoittamaan?”

”Lisäksi ravitsemussuositukset ympäri maailmaa ovat hyvin samanlaisia, jos ollaan samantapaisissa kulttuureissa. Olisi aika kova juttu, että tuhannet ravitsemustutkijat ympäri maailmaa olisivat jollain tavalla salaliitossa, tehtävänään ihmisten sairastuttaminen. Miten kukaan voi edes puolivakavissaan ehdottaa mitään näin absurdia?”

Fogelholm kumoaa suoralta kädeltä muitakin ohjelmassa esitettyjä väitteitä.

Kuten sen, että sokeri ja nopeat hiilihydraatit ovat johtaneet kakkostyypin diabeteksen ja syövän räjähdysmäiseen kasvuun:

”Mikään tutkimus ei yhdistä sokerin käyttöä syöpään. Sokeroitujen virvoitusjuomien runsas käyttö voi ennakoida joitakin sairauksia, kuten kakkostyypin diabetesta, mutta samalla vahvuudella ennakoivat punainen liha ja lihavalmisteet.

”Eikä kukaan ole ravitsemussuosituksissa ikinä väittänyt, että sokerin käyttöä tulisi lisätä. Suomessa noin puolet väestöstä saa sokeria liikaa.”

Tai sen, että diabetes johtuu aina vääränlaisesta ruoasta:

”Huono ruokavalio on toki yksi riskitekijä, mutta niin on myös vähäinen liikunta. Ja ylipaino kymmenkertaistaa riskin kakkostyypin diabetekseen.”

Tai sen, että ravitsemussuositukset ovat yhteydessä lihavuuteen:

”Kannattaa mennä katsomaan väestötason tutkimuksia, joissa tarkastellaan ravitsemussuositusten noudattamista ja annetaan pisteitä sen mukaan, miten hyvin on noudatettu. Ja sen jälkeen huomata erittäin johdonmukaisista tuloksista, että niillä jotka noudattavat ravitsemussuosituksia on paremmat terveysennusteet kuin niillä, jotka eivät noudata.”

Fogelholmia harmittaa myös, kuinka ravitsemustieteen asiantuntijoiksi nostetaan toistuvasti ihmisiä, jotka puhuvat vain omien kokemuksiensa pohjalta – kuten Tomi Kokko teki Alizadin ohjelmassa.

”Ravitsemussuositusten keskeisiä lähtötilanteita on se, että pitää syödä oman energiankulutuksen mukaisesti. Oikeasti kuuden kilon lihominen kuukaudessa on järkyttävää ylensyöntiä. Se perustuu yhden ihmisen kokemuksiin ja hänen omaan tulkintaansa siitä, mikä on ravitsemussuositus. Minkään valtakunnan todistusarvoa sillä ei ole.”

Sosiaalisen median ansiosta ihmisten on entistä helpompi esiintyä oman elämänsä asiantuntijoina, Fogelholm sanoo.

”Sellaiset puhuttelevat paljon paremmin kansaa kuin tutkija, joka puhuu keskiarvoista, todennäköisyyksistä ja yhteyksistä. Eihän sellainen pure, kun sitten sosiaalisessa mediassa joku sanoo että ’mä muuten tein tällaisen jutun ja tuntui tosi hyvältä, kokeilkaa tekin.’”

Arman Alizad on tyytyväinen ohjelmaan ja sen vieraisiin.

Hän sanoo Nyt.fi:lle halunneensa jaksoon erilaisia näkökulmia siten, että puolet vieraista edustaa luonnontieteitä ja loput kokemuspohjaa.

”Siellä on esimerkiksi kolme lääkäriä, joilla kaikilla on hieman eri, mutta kiinnostava näkökulma.”

”Ja jos joku on leimattu jossain yhteydessä ’huuhaatyypiksi’, niin hän ei sitten saisi sanoa missään mitään järkevää? Sehän olisi kauhea ajatus, malliesimerkki pahimmasta ihmisten lokeroinnista ja ennakkoasenteista.”

Alizadin mielestä ei myöskään ole väärin asettaa koulutettuja tutkijoita ja oman kokemuksensa perusteella puhuvia ihmisiä samalle viivalle, kuten Fogelholm sanoo.

”Mun mielestä on valitettavaa, että hän ajattelee noin – ettei mua voi laittaa samalle viivalle tuon kanssa. Miksi ei voisi? Jos olet koko elämäsi todistanut, että kaksi plus kaksi on neljä, miksi et tule sanomaan sitä?”

Ohjelman varsinainen aihe ei Alizadin mukaan ollut se, mitä tiede sanoo jostain asiasta, vaan hyvinvointi.

”Ja se, että hyvinvointi on pohjimmiltaan tunnetila. Se saattoi mennä joiltakin vähän ohi. Tai unohtua, kun alettiin kääntää kaikki tieteen puolelle ja muuttaa asiat pelkiksi ykkösiksi ja nolliksi.”

Alizad huomauttaa, että Tomi Kokkokin sanoi osuudessaan, ettei hänen tapansa ole automaattisesti oikea ja ravitsemussuositus väärä.

”Jos mun ohjelmassa joku sanoo että sä et tarvitse maitoa, tai että syö yrttejä, miksi tiede- ja yliopistoväki reagoi sellaiseen niin vahvasti? Miksi siitä hermostutaan? Hyvinvointi on subjektiivista, ja sen vuoksi ihminen voi kokeilla uusia asioita, mikäli ne tuottavat hänelle haluttuja tuloksia.”

Hän korostaa myös, ettei suinkaan väheksy asiantuntijoita ja tiedemiehiä.

”Tiede on maailman hienoin asia, mutta se ei ole aina ainoa totuus. Myös tieteelliset tulokset muuttuvat aika ajoin, ja uusi tieto voi kumota vanhan. Senkin takia on kiehtovaa, että on vaihtoehtoja. Vaikka tiede tekee upeaa työtä, se laskee monessa asiassa keskiarvoja ja me olemme kaikki yksilöitä”, Alizad sanoo.

HS, Nyt ja Nelonen kuuluvat Sanoma-yhtiöön.

Lue myös:

Kolumni: Kukaan ei ole huolestunut itseoppineen Arman Alizadin pätevyydestä

Liivijengeistä ohjelman tehnyt Arman Alizad vastaa kriitikoille: Haluan tuntea tappajankin ihmisenä

Ruoasta saa sanoa netissä ihan mitä tahansa, ja tämä suomalaisprofessori on saanut siitä tarpeekseen

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • ravinto
 • Ruoka
 • Tv-sarjat
 • Televisio
 • Internet
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Paskalampi, Homeperseensuo, Kiimakallio – Tästä syystä Suomessa on niin paljon rivoja paikannimiä

  Tilaajille
 3. 3

  Prinsessa Leian korua valmistava Lapponia: ”Olemme varautuneet siihen, että lisäkysyntää tulee”

  Tilaajille
 4. 4

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 5. 5

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 6. 6

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 7. 7

  Elisa julkaisi meksikolaisilla stereotypioilla ratsastaneen mainoksen, joka suututti jopa suurlähettilään – Nyt mainos on poistettu, eikä yhtiö halua enää edes puhua siitä

 8. 8

  Kevin Spacey sivuutti ahdistelusyytteet ilmoittamalla olevansa homo – Twitterissä raivostuttiin, kansainvälinen uutistoimisto ohitti ahdisteluväitteen

 9. 9

  Antti Rinne viikonloppuna leimahtaneesta somekohusta: "Lause on irrotettu kokonaan asiayhteydestä"

  Tilaajille
 10. 10

  Tällainen on Netflixin uusi, 1980-luvun leffaklassikoita kierrättävä Stranger Things -kauhusarja, josta kaikki nyt puhuvat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 3. 3

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 4. 4

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 5. 5

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 6. 6

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 7. 7

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 8. 8

  Ruotsalainen indiebändi käänsi kappaleensa kolmelle eri kielelle Google-kääntäjällä ja tekee ”Käännöskiertueen” Euroopassa – Olisiko suomalaisista hittibiiseistä samaan? Kokeilimme

 9. 9

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 10. 10

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 7. 7

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 10. 10

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 3. 3

  Suomalaismies lähti Syyriaan sota-alueelle 2013, ja nyt hän on siellä jumissa kolmevuotiaan lapsensa kanssa – ”Olen nähnyt kaikenlaista”

 4. 4

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 5. 5

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 6. 6

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 7. 7

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 8. 8

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 9. 9

  Huoli kalifaatin lapsista heräsi Suomessakin – jopa kymmeniä lapsia on viety Irakin ja Syyrian sota-alueille radikalisoituneiden vanhempien mukana

 10. 10

  Miksi pojat alisuoriutuvat? Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa sukupuolten oppimiseroja, tutkijat sanovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 2. 2

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 3. 3

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 4. 4

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 5. 5

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 6. 6

  Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

 7. 7

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 8. 8

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 9. 9

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 10. 10

  Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 4. 4

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää