”Ennen vanhaan sirkus oli turvasatama poikkeaville” – Näin sirkus on muuttunut kun yhteiskunta on kehittynyt

Moskovan suuri sirkus saapuu lauantaina Helsinkiin. Sirkuskoulun rehtori Mikko Rinnevuori ja Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. kertovat, miten nykysirkus eroaa perinteisestä.

Moskovan suuri sirkus saapuu Helsinkiin! Sirkuskoulun rehtori Mikko Rinnevuori ja Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. kertovat, miten nykysirkus eroaa perinteisestä ja mitä tekee sirkustirehtööri.

Mikko Rinnevuori, 35, elää kaksoiselämää.

Hän on päivätöissä sirkuskoulu Circus Helsingin rehtorina ja keikkatöissä kolmasosan vuodesta Race Horse Company -ryhmässä akrobaattina ympäri maailmaa.

Hän oli aiemmin kilpavoimistelija ja harrasti myös erilaisia sirkusjuttuja – kuten noin 60 000 suomalaista.

”Ollessani vaihto-opiskelijana Rio de Janeirossa oli mahdollisuus opiskella lisää sirkusta.”

Suomessakin sirkusta voi opiskella ihan kunnolla ammattikoulussa ja ammattikorkeakoulussa, mutta yliopistotason koulua ei ole. ”Jos haluaa niin taitavaksi, että on oikeasti töitä, joutuu melkein menemään ulkomaille”, Rinnevuori sanoo.

Mutta mitä sillä yliopistotason koulutuksella edes tekisi? Kysehän on silkasta temppuilusta?

Väärin, Rinnevuori sanoo.

Sirkuksen juuret ovat yli 2 000 vuoden takana Kiinan Han-dynastian ajassa. Keisarin palatsissa toimi viihdyttäjinä akrobaatteja, joita oli koulutettu Päärynätarha-nimisessä koulussa.

Perinteinen sirkus muotoutui 1700-luvun lopulla Britanniassa, kun taitoratsastajat alkoivat pitää esityksiä pyöreillä areenoilla. Pikkuhiljaa lajeja tuli lisää, ja tadaa: perinteinen sirkus oli kehittynyt.

1970-luvun paikkeilla perinteisestä sirkuksesta alkoi eriytyä nykysirkus. Se on tavallaan postmodernia sirkusta: sirkuksen elementit ovat läsnä, mutta itse esitys voi olla mitä vain esittävää taidetta. Temput voivat olla fyysisen näyttävyyden sijaan tulkinnallisia ja hienovaraisia.

Asian voisi kiteyttää karrikoiden näin: perinteistä sirkusta seurattaessa ihastellaan, että ’onpas hieno temppu!’ ja nykysirkusta seurattaessa ihastellaan, että ’onpas hieno temppu, mutta mitä se merkitsee?’

Kaikkea sirkusta yhdistää äärimmäisyys. Sirkuksessa voi kokea aitoa kuolemanvaaran läsnäoloa ja nähdä äärimmäistä taitoliikuntaa. ”Se on jotain, mitä ei voi mitenkään kokea samalla tavalla vaikkapa elokuvissa, teatterissa tai tanssiesityksissä.”

Jos sirkuksen purkaa osiin, löytää esimerkiksi seuraavaa:

Tirehtöörejä

Tirehtööri on sirkusesityksen seremoniamestari ja se, jolla on kaikki langat käsissään, kertoo Sirkus Finlandian tirehtööri Carl Jernström Jr. ”Tirehtöörille kuuluu kaikki, mikä sirkuksessa on. Hallinnollinen puoli, logistiikka, näytökset, taiteellinen puoli – käsite on hyvin laaja.”

Jernström esimerkiksi valitsee esitysten taiteilijat ja ohjaa esityksen. Mukavinta tirehtöörin hommassa on nähdä yleisön innostuneet reaktiot. Ikävintä on se, mikä elämässä yleensäkin. ”Vastoinkäymiset, ja se elämän kiertokulku. Kun näkee, miten vanhemmat ja muut jäävät pois. Se on haikeaa.”

Eläviä tykinkuulia

Vuonna 1877 ensiesityksensä saanut elävä tykinkuula -esitys keräsi Lontoon Royal Aquarium -teatterin sirkusnäytäntöihin täydet tuvat. Ensimmäistä elävän tykinkuulan toimea hoiti 14-vuotias Madame Zazel, oikealta nimeltään Rossa Matilda Richter. Hän kiipesi korkealla köysien ja vaijereiden varassa roikkuvaan, mustaan tykinputkeen ihonmyötäisessä asussaan ja pitkävartisissa saappaissaan.

Tykki laukesi pamahtaen, ja teinityttö lensi 30 metriä ilman halki verkkoon. Pamahdus oli vain show-elementti, sillä Zazel sinkoutui ilmaan kumijousen avulla. Se oli vaarallista: jos laukaisumekanismi olisi pielessä, tuulisi liikaa tai Zazel olisi vaikkapa tietämättään lihonut, hän olisi saattanut lentää verkon ohi ja kuolla.

Eläviä tykinkuulia on edelleen, ja onnettomuuksiakin sattuu. Esimerkiksi vuonna 2011 Britanniassa 23-vuotiasta ihmiskuulaa vastaanottamassa ollut verkko ei toiminutkaan asianmukaisesti. Mies putosi maahan ja kuoli.

Eläimiä

Eläimiä on käytetty sirkuksessa paljon, koska ihmisistä on hauskaa katsoa, miten villiksi mielletty eläin temppuilee.

Nykyään eläimiä käytetään aika vähän, kertoo Rinnevuori. Lähinnä esityksissä saatetaan nähdä kissoja tai koiria, sillä esimerkiksi koira-agilityn osaajia on Suomessa paljon.

”Eläinsuojelulait ja -tietoisuus ovat lisääntyneet, ja ihan hyvä niin. Eiköhän vangittu eläin aina kärsi jonkin verran. Toisaalta, mitä olen sirkuseläimiä nähnyt, niin sirkusalan tyypit tykkäävät kyllä todella paljon eläimistään.”

Näin on siis Suomessa ja pääosin länsimaissa.

”Kiinassa ja jossain Venäjän perukoilla on varmaan paljon rajumpi meno. Leijonankesyttäjävideoita olen nähnyt, aika rajua menoa. Absurdia katsottavaa vuonna 2016. Moskovan suurella sirkuksella eläimiä taitaa tosin olla.”

Kyllä vain. 18. kesäkuuta Helsingissä esiintyvän sirkuksen tiedotteen mukaan ”lavalla nähdään myös hevosia ja muita sirkuksista tuttuja eläimiä”.

Youtubessa on myös katsottavissa videopätkä, jossa Moskovan suuren sirkuksen esiintyjät käsittelevät keppien ja ruoskien voimin temppuilevia kissapetoja.

Friikkejä

Aikoinaan Yhdysvalloissa havaittiin, että pääesitysten lisäksi ihmisiä saadaan paikalle sideshow-tyyppisten esitysten avulla.

Yksi suosituimmista sideshow-ohjelmista olivat friikit eli kummajaiset: lyhytkasvuiset tai epämuodostuneet ihmiset, parrakkaat naiset. Ketkä tahansa poikkeavat tyypit.

Ihmisoikeudet ovat kehittyneet siinä missä eläinten oikeudetkin. Enää sirkuksessa ei hämmästellä elefanttimies-tyyppisiä epämuodostuneita tyyppejä.

Erilainen friikkiys on kuitenkin voimissaan.

Race Horse Company järjestää vuosittain Helsingin Kattilahallissa joulukabareen, jossa oli viime vuonna kaksi lävistysfriikkiä.

”Se on aika sairaan näköistä, kun ne tökkivät itseään neuloilla mistä vaan läpi, ja veri roiskuu”, Rinnevuori sanoo.

Nykyään friikkiys on siis enemmän sitä mitä joku tekee, ei sitä, mitä joku on.

Vaikka entisajan friikkiys oli julmaa ja sairastakin, siinä oli myös lämmin puolensa.

”Omalla tavallaan sirkus on aina ollut poikkeaville ihmisille turvasatama. Jos kuuluu vaikka seksuaalivähemmistöön, niin sirkus on varmasti se paikka, jossa ei silmää räpäytettäisi.”

Parisuhteita

On yleistä, että esimerkiksi akrobaattiesityksen alamies eli kannatteleva osapuoli ja ylämies (joka on tosin yleensä nainen) eli se temppuileva ja lentävä osapuoli ovat parisuhteessa keskenään.

Esimerkiksi Agit-Cirk-ryhmän Jenni Lehtinen ja Sasu Peistola ovat pariakrobaatteja ja parisuhteessa. ”Meillä se lähti sirkuskoulusta. Kun viettää ihmisen kanssa niin paljon aikaa, niin ei siitä tulisi oikein mitään, jos ei tykkäisi siitä ihmisestä. Ollaan varmasti enemmän kimpassa kuin normaalipariskunnat”, Lehtinen sanoo.

Peistolalla ja Lehtisellä on esimerkiksi esitys, jossa Peistola kannattelee Lehtistä siten, että Lehtinen on narun päässä ilmassa, ja Peistola kannattelee tätä hampaillaan.

Entä jos on riita, ja alamies on vihainen? Hänhän voi tehdä källit esityksessä ja pudottaa kumppanin?

”No ei siinä niin voi tehdä. Kyllä ne riidat pitää unohtaa esityksissä. Ei tätä voi tehdä, jos ei siihen pysty.”

Klovneja

Klovni on paljon muutakin kuin punainen nenä ja slapstick-huumoria. Klovni on taiteilija, kertoo Rinnevuori. ”Se on todella laaja ala, johon kuuluu myös mimiikkaa. Pitäisi melkein puhua omasta, tietynlaisesta näyttelemisen lajista.”

Klovneille on ihan omia koulujaan, joissa opiskellaan myös mimiikkaa.

Monet pelkäävät klovneja. ”Veikkaan, että se johtuu siitä elokuvasta. Mikä sen nimi olikaan... Se!”

Entä surullisen klovnin syndrooma? Ovatko klovnit surullisia? ”En koe, että ovat. Ehkä ajatus tulee siitä, että komiikan tekeminen tekee ihmisestä sarkastisen.”

Trapetseja, akrobaatteja ja nuorallakävelijöitä

Trapetsi on nuori keksintö verrattuna moneen muuhun sirkukseen liitettävään ohjelmanumeroon. ”Trapetsihommat on keksitty 1800–1900-lukujen vaihteessa. Keksijä oli ranskalainen Jules Leotard”, Rinnevuori sanoo.

Trapetseista on lukuisia erilaisia variaatioita: paikallaan olevia still-trapetseja, keinutrapetseja, useamman ihmisen joukkotrapetseja ja mitä vain, mitä taiteilijat sattuvat keksimään.

Trapetsit ovat suosittuja harrastajien keskuudessa, koska aloituskynnys on matala: trapetsinhan voi pystyttää niin matalle kuin haluaa.

Sirkuksessa ollaan tietenkin korkealla, ja yleensä taiteilijoiden alla on verkko, joka pelastaa epäonnistumisten sattuessa. ”Varmaan niin sanotut kovimmat tyypit tekevät myös ilman verkkoa, mutta siinä on mukana jonkin sortin kuolemanhalukkuutta. Jossain vaiheessa aina putoaa.”

Trapetsitaiteilijat ovat ilma-akrobaatteja, ja akrobatian lajeja on monia. Osa viihtyy lattialla, osa ilmassa ja osa vaikkapa tangossa.

Akrobatiassa ollaan taitavimmillaan Rinnevuoren mukaan Kiinassa ja Itä-Euroopassa.

Nuorallakävelijät taas ovat ihan erilaisia taiteilijoita, mutta sitäkin harjoitetaan yläilmoissa, ja myös se on hyvin suosittua etenkin nykyään. Tätäkin Suomi osaa. Esimerkiksi Sanja Koskinen kuuluu lajin eliittiin. ”Nuorallakävely on tekemässä uutta tulemista”, Rinnevuori sanoo.

Elämää

Kuten moni taiteenala, sirkuselämäkin on vähän seestynyt.

”Nykyään sirkustaiteilijankin pitää pystyä vastaamaan aina silloin tällöin sähköpostiin. Maailma on muuttunut sen verran, että nykyään ei ehkä ole enää montaa sataprosenttisen boheemia sirkustaiteilijaa”, Rinnevuori kertoo.

Onhan hänelläkin ne kaksi työtä: Helsingin Sirkuskoulun rehtorin toimi ja Race Horse Companyn akrobaatin toimi.

Jälkimmäisen porukan kanssa Rinnevuori tekee noin sata keikkaa vuodessa lähinnä Keski-Euroopassa. ”Ne on vähän sellaisia nuorten miesten leirikouluja. Menee viihteenkin puolelle joskus, mutta esitykset ovat niin rankkoja, että ei niitä voi tehdä huonossa kunnossa.”

Iso osa kiertueesta menee esityksen valmisteluun – eli esimerkiksi esiintymislavasteiden pystyttämiseen. Kädet rasvassa, vähillä unilla ja paljolla kahvilla. ”Se on hyvin polarisoitunutta: esityspäivänä taas saattaa olla lounas puvut päällä suurlähettilään kanssa.”

Kerran Britanniassa oli 14 keikkaa kahden viikon aikana.

”Se on tosi rankkaa, mutta myös tosi kivaa. Meitä kohdellaan todella mukavasti ja esiintymispaikat ovat yleensä hienoja.”

Moskovan suuri sirkus Hartwall-areenalla (Areenakuja 1) la 18.6. klo 14. Liput 27–97 e.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sirkus
 • Helsinki
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 3. 3

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 4. 4

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 5. 5

  Paskalampi, Homeperseensuo, Kiimakallio – Tästä syystä Suomessa on niin paljon rivoja paikannimiä

  Tilaajille
 6. 6

  Kevin Spacey sivuutti ahdistelusyytteet ilmoittamalla olevansa homo – Twitterissä raivostuttiin, kansainvälinen uutistoimisto ohitti ahdisteluväitteen

 7. 7

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 8. 8

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 9. 9

  Prinsessa Leian korua valmistava Lapponia: ”Olemme varautuneet siihen, että lisäkysyntää tulee”

  Tilaajille
 10. 10

  Agapio Racing Teamin tarina: Tämä mies oli luomassa Digimonia ja muita legendaarisia dubbauksia

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 3. 3

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 4. 4

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 5. 5

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 6. 6

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 7. 7

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 8. 8

  Ruotsalainen indiebändi käänsi kappaleensa kolmelle eri kielelle Google-kääntäjällä ja tekee ”Käännöskiertueen” Euroopassa – Olisiko suomalaisista hittibiiseistä samaan? Kokeilimme

 9. 9

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 10. 10

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 7. 7

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 10. 10

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 2. 2

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 3. 3

  Suomalaismies lähti Syyriaan sota-alueelle 2013, ja nyt hän on siellä jumissa kolmevuotiaan lapsensa kanssa – ”Olen nähnyt kaikenlaista”

 4. 4

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 5. 5

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 6. 6

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 7. 7

  Miksi pojat alisuoriutuvat? Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa sukupuolten oppimiseroja, tutkijat sanovat

 8. 8

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 9. 9

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 10. 10

  Suomalainen yhteiskunta tekee pojista alisuoriutujia – äitinä syytän itseäni siitä, etten panostanut poikani kulttuuri­harrastuksiin ennen murrosiän alkua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 2. 2

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 3. 3

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 4. 4

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 5. 5

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 6. 6

  Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

 7. 7

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 8. 8

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 9. 9

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 10. 10

  Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 4. 4

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää