Nämä 11 feministien niksiä näyttävät, miten tasa-arvoisesta elämästä tulee rennompaa

Rosa Meriläinen ja Saara Särmä kertovat uutuuskirjassa, miten elämästä tulee tasa-arvoisempaa, vapaampaa ja yksinkertaisesti hauskempaa.

Feminismi tekee elämästä vapaampaa ja hauskempaa, naisille ja miehille ja ihan kaikille. Siksi meidän kaikkien kannattaisi ryhtyä feministeiksi.

Tämä fiilis jää Rosa Meriläinen ja Saara Särmä uutuuskirjasta Anna mennä – Opas hauskempaan elämään (2016).

Kyseessä ei ole tietokirja vaan eräänlainen kaikenikäisten naisten itseluottamuskirja, joka yrittää purkaa paineita ja kannustaa. Sen voisi pistää samaan pinoon Jenni Pääskysaaren kirjoittamien kirjojen Tyttö sinä olet... (2015) ja Poika sinä olet... (2016) kanssa.

Kirjoittajat ovat työtovereita ja feministisen ajatushautomo Hatun perustajajäseniä. Aiemmin muun muassa vihreiden kansanedustajana toiminut Meriläinen on kirjailija ja HS.fi:n kolumnisti. Yhteiskuntatieteiden tohtori Särmä nousi viime vuonna kansainväliseen julkisuuteen Congratulations! You have an all-male panel -blogillaan, jossa käräytetään pelkistä miehistä koostuvia asiantuntijaraateja.

Luin kirjan innostuneena. Se ei sisältänyt juurikaan uutta tietoa.

Sen sijaan Särmä ja Meriläinen jakoivat hyviä oivalluksia, jotka kannattaa ottaa haltuun, oli sitten mies, nainen tai muunsukupuolinen. Tässä tärkeimmät:

1. Patriarkaatti käsitetään väärin

Tämä väärä mielikuva pitää korjata pois pöydältä heti, koska tähän kaikki keskustelu niin usein pysähtyy.

”Patriarkaatti” on vanha termi, jolla viitattiin aiemmin isän tai miehen ylivaltaan naisesta. Nykyisin se tarkoittaa ylipäätään stereotyyppisille, tiukoille rooleille perustuvaa valtajärjestelmää, joka syrjii naisia ja myös joitakin miehiä.

Tämä näyttää unohtuvan kun miesaktivismin edustajat sanovat, että feminismi unohtaa miehet, ja vaativat valokeilaa erityisesti miehiin kohdistuvaan syrjintään. Miehet joutuvat opettelemaan ampumaan toisiaan pakollisen asevelvollisuuden takia, kuolevat nuorempina, kärsivät oppimisvaikeuksista, ylipainosta, asunnottomuudesta ja peliongelmista useammin kuin naiset. Ongelmat usein kasautuvat.

Naiset saavat elää vanhemmiksi, mutta heille lankeaa vastuu kodista, lapsista, he saavat keskimäärin huonompaa palkkaa, ylenevät hitaammin, masentuvat ja saavat herkemmin syömishäiriön.

Listoja voisi vertailla loputtomiin. Olennaista on kysyä, mistä nämä sukupuolille kasautuvat ongelmat johtuvat ja miten niitä voisi ratkoa. Siis: patriarkaatissa valta on joillakin miehillä, ja monet muut kärsivät – sukupuolesta riippumatta.

2. Kiintiöitä tarvitaan, koska muuten mikään ei muutu

Tasaisin väliajoin mediassa käydään iso keskustelu kiintiöistä ja niiden tarpeellisuudesta: Miksi niitä tarvitaan? Toimivatko ne vai ovatko ne ”osaavien ihmisten tulppana”?

Miksi pitäisi ottaa huomioon, onko jossakin ryhmässä muita kuin valkoisia heteromiehiä?

Esimerkiksi maaliskuussa 2015 keskustelua ryyditti Naisasialiitto Unionin somessa jakama laskelma, jonka mukaan pörssiyritysten johdossa on Suomessa harvemmin nainen kuin Juha-niminen mies.

Esikuvana oli New York Timesin tekemä laskelma, jossa John-nimiset miehet olivat pörssiyritysten johtotehtävissä useammin kuin minkään nimiset naiset.

Jos niin satunnaisesta muuttujasta, kuin samannimisistä miehistä, saa kerättyä isomman joukon kuin naisista ylipäätään, se kuuluisa lasikatto on olemassa, eikä se korjaannu vain odottamalla, että ne kaikista hurjapäisimmät yksilöt sinkoavat itsensä sen läpi. Kiintiöt ovat konkreettinen keino korottaa tätä kattoa.

Vallan entistä reilummalle jakamiselle on perusteita vaikka kuinka. Ihmiset ovat yleisesti onnellisempia kun heillä on valta päättää elämästään.

Myös tehdyt päätökset ovat parempia, jos riittävästi eri näkökulmia on otettu huomioon:

”Mitä huonommin joku tietty ryhmä on edustettuna yhteiskunnan huipulla, sitä enemmän on heidän nostamisekseen ahkeroitava. Ei voi vain kuitata, että ”kyllä meille ovat kaikki tervetulleita” tai että ”pätevin valitaan.”

3. Hyvinvointivaltio on olennainen osa feminismiä, eikä siitä voida tinkiä ilman, että vapaus ja tasa-arvo vähenevät

Särmä ja Meriläinen ovat suomalaisia feministejä. He tuntevat historian, jossa naisen juridinen asema on muuttunut isän tai miehensä omaisuudesta itsenäiseksi yksilöksi. He sanovat, että ”hyvinvointivaltio edullisine palveluineen ja tulonsiirtoineen on naisen paras ystävä”.

Vastaesimerkki on Yhdysvallat, jossa erot eri ihmisryhmien välillä ovat valtavat. Poikkeusyksilöt voivat saada stipendin, erottautua massasta ja raivata tiensä vallakkaisiin asemiin, mutta valtarakenne säilyy.

Särmä ja Meriläinen puolustavat kirjassa erityisesti oikeutta valita väärin, tehdä virheitä, harhailla ja aloittaa alusta. Jos ei esimerkiksi ihan heti peruskoulun jälkeen tiedä, mitä haluaa tehdä loppuelämällään, ”ei se peukaloruuvilla pakottamalla parane”.

4. Älä pyri hyväksi jätkäksi, se on loputon tie

”Hyvä jätkä” on nainen, joka nousee sukupuolestaan huolimatta johtoportaaseen. Hän on kunnianhimoinen ja uskottava juuri oikealla tavalla; vakava mutta ei tosikko, pukeutuu naisellisesti mutta ei liian naisellisesti.

Jotkut harvat voivat onnistua nuoralla tasapainottelussa. Se on kuitenkin peli, jota ei voi pitkällä tähtäimellä voittaa: jos olet hyvä jätkä, onnittelut! Olet hylännyt sukupuolesi ja noussut kerhoon, jonka täysivaltainen jäsen et koskaan tule olemaan, koska muille kuin tietynlaisille miehille varatuissa uskottavuuden superkapeissa rajoissa on mahdoton pysyä.

Kun putoat, seuraava yrittää tilallesi. Mikään ahtaassa, syrjivässä rakenteessa ei sinänsä muutu.

Yksittäiset naisjohtajat ja heidän menestyksensä on siis hienoja juttuja, mutta ne eivät tee feminismiä valmiiksi.

”Jos huomaat todistelevasi, että ”en ole niin kuin nuo muut naiset”, lopeta heti. On naisvihamielistä jakaa naiset hyviin ja huonoihin. Ota tila sen sijaan haltuun omaehtoisesti ja toisia naisia tukien”, Saara Särmä kirjoittaa.

5. Älä hyväksy keppihevostelua, kuten odineja

Käsitteellinen keppihevostelu tarkoittaa, kun jotakuta syrjitään jonkun toisen etujen varjolla. Loistava esimerkki ovat vuonna 2015 Suomeen syntyneet katupartiot, jotka oikeuttivat rasistisesti motivoidun jengikäyttäytymisen naisten ja homojen oikeuksien puolustamisella.

Taustalla on maskulinistisen suojelun logiikka, jossa perheen pää ja yhteiskunnan tukipilari uhraa itsensä suojellakseen heikompia muiden miesten aggressiolta. Tämän logiikan mukaisesti naisten paikka on kotona ja heitä koskevat valinnat miesten vastuulla.

Tällainen keppishevostelutoiminta pitää tunnistaa, paljastaa ja siltä pitää vetää matto alta, Särmä ja Meriläinen kirjoittavat. Huumori ja karnevalisointi ovat loistavia keinoja, kuten pellepartio Loldiers of Odin on osoittanut.

6. Kuuntele, älä tyrmää

Suomessa on käyty tänä vuonna kiivastakin keskustelua siitä, kuka saa puhua ja kenen puolesta. Esimerkiksi HS:n toimittaja Sonja Saarikoski kirjoitti aiheesta kokoavasti taannoin.

Keskustelu heräsi kun Ruskeat tytöt -blogista tunnettu Koko Hubara kritisoi kirjailija Laura Lindstedtia kulttuurisesta omimisesta. Lindstedtin Oneiron, viime vuoden Finlandia-palkinnon voittaja, kertoo seitsemän eri kulttuurisista taustoista tulevan naisen tarinat noin vain.

Saara Särmä kertoo Anna mennä -kirjassa, miten hän uppoutui Oneironiin ja piti erityisesti kritiikin kärjeksi otetusta juutalaisnaisen hahmosta. Siksi Hubaran kommentti aluksi suututti, kuten monia muitakin. Eikö täällä kohta saa sanoa kenestäkään muusta paitsi itsestä yhtään mitään?

Sitten Särmä ymmärsi, että ärsytys on turhaa. Jos ei itse ole sattunut kokenut syrjintää tai poissulkemista, jolle rodullistettu Hubara on herkistynyt, voi olla vaikea hyväksyä, kun sellaisen merkkejä osoitetaan yhteiskunnastamme.

”Tärkeintä on kuunnella, eikä defenssipäissään kieltää toisen kokemus”, Särmä kirjoittaa.

7. Feministillä on harteillaan kaksoistaakka, ja se on ok

Feministin kaksoistaakka tarkoittaa sitä, tiedät, ettei sinun kannattaisi murehtia omaa ulkonäköä. Kun välttämättä vähän murehdit, tunnet itsesi typeräksi ja harhaanjohdetuksi.

Se on täysin ok.

”On selvää, että jos muilta ihmisiltä on tullut pienestä pitäen eniten palautetta ulkonäöstä, se tuntuu keskeiseltä osalta omaa identiteettiä”, Meriläinen kirjoittaa.

”Minusta jokainen saa nauttia kauneudestaan ja pitää huolta ulkonäöstään. Olennaista on, että osaa ilmaista itseään myös muutoin.”

Kirjan kirjoittajat myöntävät sortuvansa itsekin ennakkoluuloihin. Särmä esimerkiksi kertoo, ettei aina pysty ottamaan täysin vakavasti ”stereotyyppisen kaunista ja naisellista naista asiantuntijaroolissa”:

”Joudun muistuttamaan itseäni, miten syvälle iskostuneesta seksismistä onkaan kyse, jos en pysty kuuntelemaan ja kunnioittamaan naista hänen ulkonäkönsä takia.”

8. Itsensä vertailu muihin voi olla myös voimavara

Itseään ei kannata vertailla muihin, koska se tekee vain onnettomaksi. Tämä on totuus ja ihanne, jota on lähes mahdotonta noudattaa tosielämässä.

Jo päiväkodissa lapsia vertaillaan kehitystahtinsa mukaan. Sama jatkuu harrastuksissa, jossa heidät jaetaan tasoryhmiin, ja koulussa, jossa kaikki pistetään arvosanojen mukaiseen järjestykseen. Opiskelu- ja työpaikoista on taisteltava kynsin hampain ja jos läpäisee seulan, omia tuloksia vertailee jatkuvasti muihin.

Pärjäänkö? Olenko riittävän hyvä?

Meriläinen ja Särmä eivät kannata vertailun täydellistä lopettamista vaan vannovat verrokkien ja positiivisen kateuden nimiin.

Verrokki tarkoittaa vertaishenkilöä, joka on tarpeeksi samanlainen itsensä kanssa, jotta hänestä voi hakea tukea, tai jonka toimintaa seuratessa oma toiminta näyttää suorastaan erinomaiselta. Pokkaverrokki kehtaa sanoa ja tehdä ja inspiroi esimerkillään, laiskuusverrokki on se leppoisa työkaveri, jonka rinnalla omat aikaansaannokset vaikuttavat yllättäen todella kovilta.

Kateutta on totuttu ajattelemaan pelkästään negatiivisena asiana: kateellinen ei voi iloita toisen onnesta vaan haluaisi riistää sen vain itselleen. Sen sijaan positiivista kateutta on ajatella kun tuttu saa ylennyksen tai valloittaa Mount Everestin:

”Tuohon suuntaan minä haluaisin ponnistella”.

9. Mokaaminen on hyvä juttu, joka itse asiassa hyödyttää ihan kaikkia

Etenkin sosiaalisessa mediassa voi törmätä väkevään yli-ihmis-illuusioon. Siis siihen, että kaikilla menee joka ikinen juttu aina aivan putkeen eikä kukaan tee koskaan virheitä. Toki, feminismiin kuuluu vapaus eli voi aina pyrkiä täydellisyyteen.

Olennaista on, että sinun ei tarvitse.

Yli-ihmis-illuusiota rikkoo kaikenlainen mokailu ja muu inhimillisyys. Se luo tilaa kaikille elää vapaammin. Särmä ja Meriläinen antavat esimerkkejä:

Replymoka käy, kun lähetät yksityisenä tarkoitetun viestin ihan kaikille. Näitä mokia sattuu ihan kaikille tämän tästä. On ehdottomasti lähetettävä paikkausviesti: ”Jos nyt onnistut lähettämään viestin, jossa näytät osaavasi nauraa asialle, olet nouseva henkisestä aallonpohjasta voittajana.”

Juhlakierros on taas se ylimääräinen lenkki, jonka harhailet matkalla bileisiin, koska et osaa lukea karttaa tai sinulla on muuten vain huono tuuri: ”Kun ylimääräisen lenkin nimeää juhlakierrokseksi, heti harmittaa vähemmän.”

Hyvä paikkausviesti sisältää rennot pahoittelut ja esimerkiksi vitsin.

10. Yritä katsoa annettuna pidettyjä asioita toisin

Yksi esimerkki ovat selfiet. Nuorten ja etenkin naisten suosimat omakuvat ovat monen mielestä paheksuttavia ja pinnallisia. Miksi, kysyvät kirjoittajat. Miten ne eroavat vaikkapa arvostettujen taiteilijoiden muotokuvista?

Tietysti monin tavoin. Mutta kuinka olennaisia erot ovat? Entä jos selfiet näkisi itseriittoisuuden kulttuuria pönkittävyyden sijaan itsetuntemuksen kulttuuria vahvistavina?

Särmä kertoo Instagramissa levinneestä #365feministselfie -haasteesta, johon osallistuvien piti ottaa selfie ja postata se someen joka päivä vuoden ajan. Löytyi iloisia, surullisia, pirteitä, väsyneitä feministejä. Erinäköisiä, -kokoisia ja -värisiä. Kun niitä katseli, tuli heti voimautunut olo. Asioihin, joita on tottunut pitämään virheinä, voi oppia suhtautumaan eri tavoin esimerkiksi juuri toiston kautta.

11. Älä yleistä

Anna mennä -kirja koostuu lähes pelkästään kahden kirjoittajansa henkilökohtaisista kokemuksista: Särmä kertoo anekdootin toisensa jälkeen väitöskirjaurakastaan ja sinkkuvuosistaan. Meriläinen ammentaa lapsuudestaan taiteilijakodissa, kapinastaan, nuoruuden avioliitostaan, uimahyppyharrastuksestaan.

Helposti iskee kamala houkutus tehdä yleistyksiä.

Älä tee niitä, neuvovat Särmä ja Meriläinen. Kirjoittajien jakamat elämäntarinat on tarkoitettu esimerkeiksi, ”ihan vaan tiedoksi”.

Niistä voi oppia tai olla oppimatta. Olennaista on jakaa tietoa ja antaa tukea: näinkin voi elää.

Valitse itse.

Rosa Meriläinen ja Saara Särmä: Anna mennä – Opas hauskempaan elämään (S&S, Helsinki). 364 s.

Nyt.fi luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

 3. 3

  Tässä suomalaiskatsojien Game of Thrones top-5 -veikkaukset eli kuka kuolee, elää, istuu lopussa Rautavaltaistuimella – äänestä tilannetta toisen jakson jälkeen

 4. 4

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 5. 5

  Marvelin suositun Avengers-saagan päätöselokuvaa suitsutetaan lähes varauksetta – mistä tämä poikkeuksellinen hehkutus kumpuaa?

 6. 6

  Jaksoarvio 1/6: Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 7. 7

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 8. 8

  Laulu on Katu Kaikun uusi juttu – joka biisillä tuntui olevan jotakin tärkeää kerrottavaa

 9. 9

  Korkeakouluna Lidl tai Mäkkäri

  Tilaajille
 10. 10

  Osallistu Suureen Kuolemapörssiin – äänestä, kuka Game of Thronesin hahmoista istuu kauden lopulla valtaistuimella, kuka jää henkiin ja kuka kuolee

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

 3. 3

  Tässä suomalaiskatsojien Game of Thrones top-5 -veikkaukset eli kuka kuolee, elää, istuu lopussa Rautavaltaistuimella – äänestä tilannetta toisen jakson jälkeen

 4. 4

  Barack Obama joutui konservatiivien ryöpytyksen kohteeksi, koska puhui Sri Lankan iskun uhreista ”pääsiäisenviettäjinä” – näin hämmentävä somemyräkkä alkoi

 5. 5

  Hampurilaisravintola Bun2Bun aiheutti epäilyksiä vaihtamalla lihapihvit kokonaan ”amerikkalaiseen ihmetuotteeseen” – testasimme miltä se maistuu, jos muuten syö lihaa mielellään

 6. 6

  ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

 7. 7

  Marvelin suositun Avengers-saagan päätöselokuvaa suitsutetaan lähes varauksetta – mistä tämä poikkeuksellinen hehkutus kumpuaa?

 8. 8

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 9. 9

  Onko tykkäysten kyttäily mennyt liian pitkälle? Instagram selvittää mahdollisuutta piilottaa ne näkyvistä ja palauttaa kuvien selaus juurilleen

 10. 10

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

 3. 3

  Emilia Clarke valehteli olevansa kipeä ja livahti koe­kuvauksiin – Nyt hän on maailman parhaiten palkattuja tv-näyttelijöitä, jonka elämän Game of Thrones muutti

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä viraaliksi levinnyt video on niin kamala, että se on aivan mahtava – eikä sillä ole mitään tekemistä kiinteistön­välityksen kanssa, vaikka pitäisi olla

 5. 5

  Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

 6. 6

  Jaksoarvio 1/6: Game of Thronesin viimeinen kausi alkoi – ensimmäinen jakso oli erinomainen, ja kuulimme siinä kauden tärkeimmän kysymyksen

 7. 7

  ”Yksinkertaisesti tyrmäävä valokuva” – kongolaisen puiston vartija otti selfien, jonka taustalle ilmestyi kaksi gorillaa

 8. 8

  Game of Thronesin viikko: Kahdeksan miljoonaa kertaa katsottu meemivideo ja George R. R. Martinin uusi kommentti sarjan lopusta

 9. 9

  Barack Obama joutui konservatiivien ryöpytyksen kohteeksi, koska puhui Sri Lankan iskun uhreista ”pääsiäisenviettäjinä” – näin hämmentävä somemyräkkä alkoi

 10. 10

  Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

 2. 2

  Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

 3. 3

  Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

  Tilaajille
 4. 4

  Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

 5. 5

  Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

 6. 6

  Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

 7. 7

  Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

 8. 8

  Autojen päälle ropisi hiekkaa Britanniassa, Suomessa ihasteltu poikkeuksellisen upeita auringon­laskuja – kumpaakin ilmiötä selittää ilma­kehään noussut hiekka­pöly

 9. 9

  Kirjailijan perikunta irtisanoutuu Tolkien-elokuvasta – Dome Karukoski: ”Aika tyypillistä”

 10. 10

  WHO:lta tiukka linja ruutu­aikaan: Alle viisivuotiaille lapsille enintään tunti päivässä, alle vuoden ikäisiä ei pitäisi altistaa äly­laitteille lainkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

  Tilaajille
 2. 2

  Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

  Tilaajille
 3. 3

  Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

 4. 4

  ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

 5. 5

  Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

 6. 6

  Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

 7. 7

  Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

 8. 8

  Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

 9. 9

  Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

 10. 10

  Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

  Tilaajille
 2. 2

  Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

 3. 3

  Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

  Tilaajille
 4. 4

  Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

  Tilaajille
 5. 5

  Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

 6. 6

  ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

  Tilaajille
 7. 7

  Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

 8. 8

  Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

  Tilaajille
 9. 9

  Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

 10. 10

  Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

 11. Näytä lisää