Ruotsin Vain elämää -ohjelmasta supersuosituksi noussut laulajatähti on puoliksi suomalainen: ”Kun minä olin nuori, se ei ollut erityisen seksikästä”

25-vuotias Miriam Bryant esiintyi Ruotsin Vain elämää -ohjelmassa viime vuonna, ja nousi sen myötä supertähdeksi.

Ruotsalaislaulaja Miriam Bryant, 25, naurahtaa kireän hermostuneesti.

Se on epätavallista, koska ei hän Ruotsin TV4:n Så mycket bättre –ohjelmassa vaikuta lainkaan hermostuneelta. Päinvastoin.

Så mycket bättre on Ruotsin Vain elämää. Göteborgissa syntynyt, nykyään Tukholmassa asuva Miriam Bryant esiintyi ohjelmassa viime vuonna, ja nousi sen myötä Ruotsissa kertaheitolla supertähdeksi.

Sen jälkeen hän on tehnyt maassa listahistoriaa. Bryantin Så mycket bättre –ohjelmassa esittämänsä kappaleet menivät Ruotsin sinkkulistan Svensktoppenin sijoille yksi, kaksi ja kolme. Se oli ensimmäinen kerta Svensktoppenin historiassa kun kukaan pitää hallussaan koko kolmen kärkeä.

Bryantin tuorein single Black Car julkaistiin kesällä, ja Spotifyssa sitä on kuunneltu jo 18 miljoonaa kertaa.

Tässä Bryant hassuttelee Suomen kovimmin nousevan artistin Alman kanssa:

Me and my badass finnish Warner crew @cyberalma @annacyber

Kuva, jonka miriambryant (@miriambryant) julkaisi

Tässä haastattelussa Bryant on hermostunut siksi, että lupautui puhumaan suomea.

”Osaan sanoa suomeksi vain helppoja asioita. Puhun sitä ainoastaan äitini kanssa”, hän sanoo vaivaantuneesti.

Bryantin sukujuuret ovat nimittäin muualla kuin Ruotsissa. Hänen äitinsä on suomalainen ja ja isänsä englantilainen.

Hän olikin myös Ruotsin yleisradion suomenkielisessä Sisuradiossa ehdolla vuoden 2014 nuoreksi ruotsinsuomalaiseksi.

Kieli, identiteetti, vähemmistöstatus. Miriam Bryantin tapauksessa ennakkoluulot romuttuvat. Onko ruotsinsuomalaisuus tärkeä arvo nykyisille parikymppisille? Onko Sisuradio ainoa, joka siitä välittää?

”Ehkä se on. Luulen niin. Ei Ruotsissa kirjoiteta lehdissä suomalaisista mitään. Tai suomalaisia ei pidetä ongelmana, niin kuin se ehkä oli silloin kun kaikki suomalaiset tulivat Ruotsiin”, Bryant pohtii, ruotsiksi.

Niin: nyt ei enää puhuta helpoista asioista.

Suomalaisten suuri muuttoaalto Ruotsiin oli 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin Ruotsin isoihin teollisuuskeskittymiin muutti Suomesta yli 300 000 henkeä. Silloin kauhisteltiin finnjäveleitä, Slussenilla mora taskussa päivystäviä juoppoja ja pikkurikollisia. Ennakkoluulot olivat kovat.

Sittemmin katukuva on siistiytynyt ja kansankodin ennakkoluuloille on löytynyt muita kohteita. Suomalaiset ovat sopeutuneet niin hyvin, ettei suomalainen nimikään enää herätä vierauden tunteita.

Toisaalta suomalaisuus ja ruotsinsuomalaisten identiteetti tuntuvat olevan nousussa. Maaliskuussa Ruotsin Yle eli SVT näytti Finnomani-sarjan, jossa kaksi ruotsinsuomalaista tutustui Suomeen. Kirjoitimme sarjasta tuolloin, ja nyt se on saamassa jatkoa.

”Voin sanoa oikeastaan vain sen, että kun minä olin nuori niin ei ollut mitenkään erityisen seksikästä olla suomalainen”, Bryant sanoo.

Mutta hänen isänsä oli englantilainen, joka ehkä oli vähän seksikästä.

”No joo, ehkä, mutta siellä missä minä kasvoin Göteborgissa, olin kuitenkin mieluummin suomalainen kuin ruotsalainen. Siellä valehdeltiin mieluummin, että perhe oli jostain muualta kuin tunnustauduttiin ruotsalaisiksi. Se oli sen tyyppinen alue”, Bryant kertoo.

Hän kävi koulunsa Norra Hisingenin Brunnsbossa. Wikipedian mukaan siellä oli vuonna 2014 asukkaita 6 726. Vuonna 2009 alueen asukkaista oli maahanmuuttajaperäisiä 5 600.

”Minun koulussani ruotsalaiset olivat vähemmistössä. Siellä oli coolimpaa olla suomalainen ja englantilainen kuin ei mitään, joka on sinänsä aika hassua”, hän muistelee.

Bryant on ruotsalaisissa haastatteluissa jyvittänyt oman melankolisuutensa äitinsä suomalaiseksi perinnöksi.

Tunteeko hän olevansa jotenkin kulttuurien välissä?

”En tiedä liittyykö se niinkään kulttuureihin, mutta minun on aina ollut vaikea peitellä tunteitani. En ole niinkään melankolinen kuin ailahteleva, joskus alamaissa, joskus ylhäällä. Pystyn kokemaan elämäni huonoimman päivän ja parhaimman päivän saman päivän aikana. Olen aika suodattamaton”, hän pohtii.

”En tiedä onko sillä mitään identiteetin kanssa tekemistä. Ehkä olen bipolaarinen (en kyllä ole)”, Bryant lisää ja naurahtaa.

Hän jatkaa aiheesta. Hänen mukaansa on täysin mahdollista, että hänen rehellisyytensä on voinut tulla kummalta vain vanhemmista. Se voi siis olla yhtä hyvin suomalaista kuin englantilaistakin perua, jos niin haluaa asian ajatella.

”Joskus ajattelen vanhempiani ja sitä kuinka häiriintyneitä he ovat, tarkoitan siis kuinka inhimillisiä ja rikkonaisia he ovat. Ymmärrän kuinka vähän meillä on tekemistä keskenämme, sen lisäksi, että olemme kasvaneet yhdessä tai he ovat auttaneet minua kasvamaan vanhemmaksi.

”Sitten ajattelen sitä kuinka minun elämäni on vahingoittanut minua ja kuinka olisi todella ikävää, jos se johtuisi jotenkin minun taustastani”, hän sanoo, suodattamattomasti.

Nyt Bryant on joka tapauksessa yksi Ruotsin kovimmin nousevista poplaulajista.

Miltä se mahtaa tuntua? Mitä hänelle merkitsi vaikkapa se, että hän teki maassa listahistoriaa?

”Ei niin kauhean paljon. Se oli ihan hauskaa, että ihmiset innostuivat siitä niin paljon.”

Ja tänä vuonna hän sai Rockbjörn-palkinnot parhaana naispuolisena liveartistina ja vuoden ruotsalaisesta kappaleesta. Oliko niilläkään merkitystä?

”Nooh, niillä olisi varmaan ollut enemmän merkitystä, jos en olisi saanut niitä, tiedätkö? Se Grammis, jota en saanut? Se sattui. Mutta jos olisin saanut sen, niin se olisi päätynyt hyllylle pölyttymään. Sitä haluaa mitä ei voi saada.”

Grammis on Ruotsin suurin musiikkialan palkinto, joka vastaa Yhdysvaltain Grammy-palkintoa ja Suomen Emmoja. Vuoden 2015 Grammis jäi Bryantilta saamatta, mutta voisi kuvitella, että nyt palkinto on jo ihan nurkan takana.

”Sitten en välitä siitäkään. Who cares!”, nauraa Bryant.

Ensi vuonna Bryant julkaisee toisen albuminsa ja samalla hän saapuu konsertoimaan myös Suomeen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

 2. 2

  Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

 3. 3

  Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

 4. 4

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 5. 5

  Ministeri Britanniassa ”ratkaisi” filosofisen kiistan: Objektiivinen todellisuus on olemassa – ja on valitettavaa, että sen myöntäminen on uutinen

 6. 6

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 7. 7

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 8. 8

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 9. 9

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 10. 10

  Koko maailma halusi tietää tänä vuonna kaikkein palavimmin ”miten tehdään limaa” – Näin se tapahtuu ja tästä limassa on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 2. 2

  New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

 3. 3

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 4. 4

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 5. 5

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 6. 6

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 7. 7

  ”Kerroin, että haluaisin harrastaa merirosvoseksiä” – Vääriin numeroihin lähetetyt tekstiviestit aiheuttivat kiusallisia tilanteita, koostimme parhaat tekstarimuistot

 8. 8

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 9. 9

  Sanna Klemetti tutki gradussaan miten indiepiirejä puhutellaan, teki levyn ja nousi indiepiirien tähdeksi – onko Litku Klemetti aito vai huijari?

 10. 10

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 2. 2

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 3. 3

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 4. 4

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 5. 5

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 6. 6

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 7. 7

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 8. 8

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 8. 8

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 9. 9

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 10. 10

  Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

 11. Näytä lisää