Tällainen on peli, jossa Suomen kansanedustajat leikkivät ylivaltiasta: Civilization kertoo, minne koneusko meitä nyt vie

Monet poliitikot inspiroituvat Civilization-pelisarjasta, jossa ohjataan ihmiskunnan kehitystä. Peleistä nouseva uusi maailmankuva kertoo, miten meitä nyt ja tulevaisuudessa johdetaan.

Kysyin viime viikolla Twitterissä mielipiteitä nykyvaikuttajilta eräästä asiasta, jonka arvelin vaikuttaneen tavalla tai toisella heistä moneen.

”Yksi iso syy, miksi ylipäänsä lähdin politiikkaan”, kuvasi sitä kansanedustaja Simon Elo (ps).

”Kehittänyt strategista ajattelua, nopeaa reagointia monimutkaisiin tilanteisiin ja tunnistamaan ketjuja yksittäisvalinnoista”, kehui oppositiojohtaja Ville Niinistö (vihr).

”Panostus lukutaitoon, tieteeseen [ja] demokratiaan toivat hyvä tuloksen, kunhan maanpuolustusta ei täysin unohdettu”, kertoi kansanedustaja Timo Harakka (sd).

”Se” on tietokonepelisarja Civilization, josta ilmestyi perjantaina jo kuudes osa. Jos pitäisi listata viime aikojen yhteiskunnallisesti vaikuttavimpia teoksia, listalle kuuluisivat Civilizationit – jo siksi, että niin moni vaikuttaja on niistä innostunut.

Civilizationissa pelin kohteena on nimen mukaisesti kokonainen sivilisaatio. Pelaajalle annetaan kivikautinen heimo, jolle voi valita historiasta identiteetin: saksalaiset, egyptiläiset, venäläiset, roomalaiset tai amerikkalaiset, tulokkaat.

Pelaaja rakentaa ja kehittää kaupunkeja ja ohjaa heimoaan tekemään yhä uusia keksintöjä (kuten monoteismi, auto tai kommunismi), rakentamaan teitä ja siltoja, kasvattamaan armeijoita (aluksi nuijamiehiä, lopuksi tankkeja ja ydinaseita) ja luomaan maailmanihmeitä (kuten pyramidit, Hollywood tai Alhambra). Jossakin vaiheessa vastaan tulee muita sivilisaatioita, joiden kanssa voi käydä kauppaa, vaihtaa tieteen löydöksiä tai sotia.

Kyse on ihmiskunnan kokoisesta simulaatiosta, jonka historia päättyy, kun ihmiskunta lentää toisille planeetoille. Matkalla on valittava, panostaako tieteeseen vai armeijaan, luottaako fundamentalismiin vai tasavaltalaisuuteen, hamuaako lisää elin­tilaa voimalla vai tyytyykö pieneen mutta vauraaseen kaupunkivaltioon.

Kuulostaako tylsältä? Oikeasti pelissä ollaan oleellisen äärellä, sanoo puhelimessa Osmo Soininvaara, Civilization-friikki hänkin. Siinä valinnoista kasvaa ”niin suuri monimutkaisuus, ettei sitä voi laskea läpi”. Juuri tämä on hänestä Civiliza­tionin oleellinen oppi – ja niin arvokas, että konkari puhuu pelistä kuin politiikan pääsykokeesta.

”Politiikassa pitäisi pelata enemmän, jotta ymmärtäisi tällaisia monimutkaisuuksia”, Soininvaara sanoo.

Hän kehuu myös SimCityä – saman lajityypin edustajaa, jossa rakennellaan yhtä kaupunkia. Intohimon ymmärtää: Soininvaara on Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja.

”Olen sanonut, että lautakuntaan pitäisi päästä vain, jos selviää SimCitystä kunnialla.”

Simon Elo kertoo, että Civilization on eduskunnan pelikerhossa harvoja pelisarjoja, joista kaikilla klubin jäsenillä on kokemusta. Hän itse viehättyi Civilizationista keinona oppia historiaa ja tutkiskella yhteiskunnan toimintaa käytännössä.

”Sai kuvitella, miten maailma on muuttunut ja miksi. Millainen oli esimerkiksi uskonnon tai erilaisten ismien vaikutus”, Elo kuvaa.

Koska pelien vaikutus on niin suuri, on tietysti kysyttävä myös, millainen niiden maailmankuva on.

Politiikassa ja taloudessa on viime vuosiin asti puhuttu pelillistämisestä – siitä, miten tuomalla pelisuunnittelun käytäntöjä muille elämänalueille voidaan vaikuttaa ihmisten käytökseen suotuisasti. Digitalisoituva elämä tuottaa entistä enemmän tietoa, ja sitä optimoimalla elämää tai yhteiskuntaa voi ohjata järkevämmin, sanovat pelillistäjät.

Kun katsomme aktiivisuusrannekkeen lukemaa, opimme toimimaan paremmin.

Kun katsomme yhteiskunnan tietomassaa, big dataa, voimme optimoida vaikka koko Suomea.

Civilizationia on helpointa kritisoida Amerikka-keskeisyydestä. Pelisarjan ensimmäisen osan julkaisi vuonna 1991 MicroProse, jossa konseptin kehitti pelialan legendoihin luettava Sid Meier. Erityisesti alussa pelisarjan keskiössä oli nimenomaan teknologia, ja päätepiste oli käytännössä amerikkalainen keskiluokkainen nykyaika.

Pelissä maailma etenee ideoina ja niiden sovellutuksina: kun tiedemiehet keksivät uskonnon, voi rakentaa temppelin. Kun keksintö on höyrykone, voi rakentaa rautateitä. Kaikella on välinearvo, jota mitataan: rautatie nopeuttaa yhteyksiä, temppeli tekee ihmisistä tyytyväisempiä.

Civilizationin maailma on siis kylmän deterministinen, eikä kuulosta kovin erilaiselta kuin vuoden 2016 Suomi: teknologinen kehitys on kaiken ydin ja aina hyvästä – kohentaahan se mitattavissa olevaa elämänlaatua. Itseisarvoja tässä maailmassa ei tunneta. Kulttuuri on olemassa, koska se saa muut sivilisaatiot haltioihinsa ja parhaassa tapauksessa liittymään osaksi omaa valtakuntaa. Tiede on olemassa, koska se tuottaa keksintöjä. Kauneutta ei mainita, saati tunteita.

Pelillistämisen logiikka on myös laajasti kyseenalaistettu. On epäselvää, motivoiko kilpailu, aineeton palkinto tai itsensä numeerinen ylittäminen ihmisiä laajasti. Tuoreen The Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan aktiivisuusrannekkeiden jakamisesta ihmisille, joita kehotettiin liikkumaan, ei ollut mitään hyötyä heidän terveydelleen.

Hyviäkin esimerkkejä on. On makuasia, onko Pokémon Go pelillistettyä ulkoilua vai vain peli, jota ohjataan kävelemällä ulkona, mutta hyötyä siitä on monelle ollut. Se myös rohkaisee: millainen olisi se peli, jossa ihmistä ajaisi eteenpäin jokin abstrakti, kuten toisen ymmärtäminen?

Digitalisaation ja datamassojen maailmassa olisi helppo rakentaa Civilizationin logiikasta poliittinen aktiivisuusranneke ja kutsua sitä vaikkapa datapuolueeksi: Viritä yhtä muuttujaa, niin toinen pomppaa tuonne. Selkeää, mitattavaa, tehokasta ja irti 1900-luvun sotkuisista ideologioista ja tunnepuolueiden ainaisista riidoista.

Historioitsija Yuval Harari kutsuu tätä ajatussuuntaa uutuusteoksessaan Homo Deus: A Brief History of Tomorrow uskonnolliseksi liikkeeksi, dataismiksi. Siinä tieto on puolueetonta, puhdasta, ja sen tietovirrat ylin mittari. Dataismi hylkää tunteet ja niistä nousevat arvot – ovathan ne vain evoluu­tion tuottamia selviytymiskeinoja – ja uskoo dataan, jolla kaikki voidaan optimoida, kunnes ihmistä ei enää tarvita. Dataismin sivilisaation lopussa on vain tieto ja kone, johon ihminen on liittynyt.

Silti Civilization on hyödyllinen, kuten poliitikot sanovat. Tietopohjainen päätöksenteko on etu, ja päättäjän on osattava ajatella isosti, maapallon kokoisesti. Sivilisaatio ei kuitenkaan tyhjene teknologiaan. Itse asiassa sivilisaatiota ei ole lainkaan, jos sillä ei ole asioita, joita ei saa luvuiksi paperille: ilmapiiri, kulttuuri ja jaettu usko tulevaan, noin aluksi.

Kun tästä puhuu Soininvaaralle, hän naurahtaa.

”Se on vain peli, vaikka onkin monimutkainen”, hän sanoo. ”Oikea elämä on vielä monimutkaisempaa.”

Ehkä onneksi, vastaan.

Civilization VI ilmestyy perjantaina 21. lokakuuta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 2. 2

  Nytin suuressa snägärikatsauksessa 8 Helsingin parasta nakkikioskia – katso mistä kannattaa hakea makkaraperunat ja mistä vegaaneille parhaat yöruoat

 3. 3

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 4. 4

  ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

 5. 5

  Tältä näyttää metron kääntöraiteella

  Tilaajille
 6. 6

  Kehuttu thairavintola Pinto avasi sisarpaikan Kallioon: Poompuissa on paljon enemmän tilaa

 7. 7

  Luksusta vähän päälle eurolla: Testissä macaron-leivokset

  Tilaajille
 8. 8

  Kysy mitä vaan: Mikä on kaupan kassalla ostosten väliin pantavan kapulan virallinen nimi?

 9. 9

  Twin Peaks loppui yhtä sokeeraavasti kuin 26 vuotta sitten, internet täyttyy salaliittoteorioista: Mitä ihmettä vuoden parhaan tv-sarjan viimeisissä jaksoissa tapahtui?

 10. 10

  ”Tärkeätä on se, että palkinto tuli jazzille”, sanoo Musiikin valtionpalkinnon saanut saksofonisti Eero Koivistoinen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 2. 2

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 3. 3

  ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

 4. 4

  Nytin suuressa snägärikatsauksessa 8 Helsingin parasta nakkikioskia – katso mistä kannattaa hakea makkaraperunat ja mistä vegaaneille parhaat yöruoat

 5. 5

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 6. 6

  VR:n tempauksessa pelataan maailman pisin pakohuone-peli – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 7. 7

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 10. 10

  ”Tärkeätä on se, että palkinto tuli jazzille”, sanoo Musiikin valtionpalkinnon saanut saksofonisti Eero Koivistoinen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 5. 5

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 6. 6

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 7. 7

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 10. 10

  ”Olen tyytyväinen hitaasta kärsimyksestäsi – et ansaitse luotia”, näin näyttelijä Uma Thurman rikkoi hiljaisuuden Harvey Weinsteinin ahdistelukohusta, ja internetissä riemuitaan nyt rohkeasta postauksesta

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

  Tilaajille
 2. 2

  Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

 3. 3

  Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

 4. 4

  ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

 5. 5

  Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

 6. 6

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 7. 7

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 8. 8

  Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa

 9. 9

  Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund

  Tilaajille
 10. 10

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

 2. 2

  Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 5. 5

  James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

 6. 6

  Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

 7. 7

  Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

 8. 8

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 9. 9

  Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

 10. 10

  Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 5. 5

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Jere Lehtisen pelinumero nousi kattoon Dallasissa – ”Se hetki iski syvälle”
 3. Yli 230 ihmistä kuoli Egyptin moskeijaiskussa, joka oli yksi maan historian kuolettavimmista – Kuka iskun teki ja mitä siitä seuraa?
 4. Lauantaina lämpötila on nollan paikkeilla
 5. Väärä ilmoitus laukauksista aiheutti kahden metroaseman tyhjentämisen Lontoon keskustassa – 16 ihmistä loukkaantui väkijoukon rynniessä pakoon
 6. Ronja Oja oli viisivuotias, kun hän kuuli sokeutuvansa – nyt hän on parikymppinen digiaktivisti, joka haluaa mullistaa näkövammaisten elämän Tilaajille
 7. Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund Tilaajille
 8. Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä Tilaajille
 9. Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi
 10. Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin
 11. ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista
 12. Näytä lisää