Milo, 15, ja Mooses, 14, käyvät yläastetta – ja ovat nuorin Suomessa levyttänyt jazzyhtye ikinä

Nuoret Milo Mäkelä ja Mooses Kuloniemi ovat Helsingin kuumimmat uudet jazzsoittajat, jotka hoitavat läksyt ennen keikkaa. Muusikkoperheiden lasten soitto kulkee kuin ammattilaisilla – jopa niin hyvin, että isä järkyttyi ensimmäiset treenit kuultuaan.

Näky on hämmentävä.

Kalliolaisen baarin nurkassa soittaa jazztrio: kitaristi, kontrabasisti ja rumpali.

Musiikki on sataprosenttista jazzia, vanhanaikaista ja ilmavasti kulkevaa. Soittajat hallitsevat instrumenttinsa ihailtavasti. Komppi on elävää ja ilmeikästä, soolot kekseliäitä.

Triolla soittaminen on vaativaa rockissakin, saati sitten jazzissa. Kukaan soittajista ei voi menettää tarkkaavaisuuttaan hetkeksikään, ja kaikkien täytyy pitää huolta siitä, että musiikki ­svengaa ja elää silloinkin, kun joku soittaa vähemmän.

Kalliolaisen baarin nurkassa soittavan trion voimahahmot ovat kitaristi ja rumpali, joiden mukaan yhtye on nimettykin.

Yleensä tällaista musiikkia soittavat kokeneet ja varmaotteiset aikuiset, mutta tämän trion liiderit ovat peruskoulua käyviä helsinkiläispoikia.

He ovat Milo Mäkelä, 15, ja Mooses Kuloniemi, 14, yhdessä Milo & Moses, kaikkien aikojen nuorin levyttänyt suomalainen jazzyhtye. Yhtyeeseen kuuluvat myös basisti Jon Pettersson ja levyllä bassoa on soittanut Tuomas Talvi.

Kotimaisen jazzin sensaatioksi Milo & Moses on noussut huimaa vauhtia. Ensimmäisistä keikoista ei ole vuottakaan, ja alkusyksystä ilmestynyt ensimmäinen albumi Milo & Moses on nostanut kaksikon jo televisioon asti.

Haastatteluissa heiltä kysytään tätä: Mikä saa terveet teini-ikäiset pojat soittamaan jazzia?

Siinä iässähän kuunnellaan räppiä, metallia, edm:ää, skeittipunkkia, mitä tahansa muuta paitsi jazzia.

Se on selvitettävä tässäkin heti alkuun.

”Jazz on parasta musiikkia”, Milo Mäkelä sanoo ja virnistää.

”Se svengaa ja on luovaa, mielenkiintoista ja vapaata.”

Mäkelän alkuperäinen innostus musiikkiin ja soittamiseen ei tosin ollut jazzia. Stray Catsista 1980-luvulla ponnistanut, nyt 57-vuotias rockabillykitaristi Brian Setzer on yhä Mäkelän suuri innoittaja, ja siksi Mäkelällä on soittimena samanlainen oranssinvärinen Gretsch-kitara kuin Setzerillä.

Turussa asuessaan Milo Mäkelä sai jazzherätyksen paikallisessa jazztapahtumassa, jossa soitti kitaristi Ilpo Murtojärvi, 62, yhtyeineen. Heidän ohjelmistossaan oli kappale nimeltä Joy Spring, jonka yhdysvaltalainen trumpetisti Clifford Brown levytti alun perin vuonna 1955.

”Se iski todella”, Mäkelä sanoo. ”Seurattiin sitä keikkaa yhden kaverin kanssa, eikä kiinnitetty ensin paljoakaan huomiota, mutta sitten tuli toi biisi.”

Milo & Moses syntyi viime syksynä Kruununhaan yläasteen musiikkiluokilla, jossa Mäkelä tapasi Kuloniemen. Mäkelä oli palannut Turusta vanhaan kotikaupunkiinsa ja kyseli koulussa heti lukukauden alettua, että onko täällä ketään, joka soittaisi jazzia.

Luokkatoverit tiesivät, että on, mutta vain yksi. Rinnakkaisluokalla oleva Mooses Kuloniemi.

Hänkin oli löytänyt jazzin. Tai aivan aluksi hän oli löytänyt rummut kotoa keittiöstä. Ne olivat kattiloita ja muita astioita, ja kapuloina toimivat syömäpuikot.

Ennen pitkää hän sai myös oikeat rummut, ja rumpujen soittoon löytyi mallia verkosta.

”Katsoin ekana Buddy Rich -videoita Youtubesta. Sitä kautta aloin kuunnella lisää jazzia”, Kuloniemi muistelee. Buddy Rich oli maineikas jazzrumpali, joka kuoli 70-vuotiaana vuonna 1987.

Oli siis ilmiselvää, että vanhaa musiikkia kuuntelevilla nuorukaisilla oli paljon yhteistä.

Mäkelä ja Kuloniemi ovat päätyneet soittajiksi myös perimänsä ja ympäristönsä ansiosta. He tulevat muusikkoperheistä.

Milo Mäkelän isä Mikko Mäkelä soittaa bassoa Ismo Alangon yhtyeessä, ja aikaisemmin hän toimi muun muassa Egotripin basistina. Milon äiti Heidi Fast on tutkija, joka tekee myös äänitaidetta.

Mooses Kuloniemen äiti on muusikko ja laulunopettaja Aija Puurtinen ja isä muusikko ja musiikkitoimittaja Esa Kuloniemi. Heidän yhteinen yhtyeensä Honey B & T-Bones on toiminut vuodesta 1982. Milo Mäkelä sanoo, että isä ei ole koskaan tuputtanut hänelle musiikkia.

”Mä innostuin itse, ja sen jälkeen se auttoi alussa perusasioissa. Joskus me jammaillaan yhdessä, mutta se on yleensä sellaista kantria. Ei mitään jazzia.”

Viime kesänä Milo kiersi isänsä mukana festivaaleilla ja kävi ensi kertaa muun muassa Ruisrockissa.

”Onhan vanhemmista tosi paljon apua. Mä voin kysyä mutsilta apua esimerkiksi biisien soinnuttamisessa”, Mooses Kuloniemi sanoo.

Kuloniemillä perheessä tehdään muutenkin musiikkia yhdessä. Mooses on soittanut rummut puoleen Honey B & T-Bonesin uuden levyn kappaleista, ja syyslomansa aikana hän on yhtyeen kiertueella levymyyjänä ja roudarina. Levyä kuunnellessa on mahdotonta arvata, että yksi soittajista on vasta 14-vuotias.

Esa Kuloniemi toimii nykyään Milo & Mosesin keikkamyyjänä. Hän sanoo tienneensä jo aiemmin poikansa jazzinnostuksesta, mutta Milo & Mosesin syntyminen oli kotona yllätys.

”Olimme järkyttyneitä, kun kuulimme poikien ensimmäiset treenit, jotka Mooses oli puhelimellaan äänittänyt”, Esa Kuloniemi sanoo.

Nyt Milo & Mosesilla olisi kysyntää, mutta Esa Kuloniemi haluaa pitää huolen siitä, että pojat hoitavat ensin koulutyönsä ja esiintyvät, kun jaksavat.

Juuri nyt keikkoja ei ole sovittuna, mutta uutisia niistä kannattaa seurata Milo & Mosesin Facebook-sivulta.

Jazzin ihmelapsilla voisi olla kysyntää kansainvälisestikin.

Indonesialainen pianisti Joey Alexander on vasta 13-vuotias, mutta on ollut Yhdysvalloissa jo Grammy-ehdokkaana, ja viihteellisen jazzin laulajatähdistä tunnetuimpiin kuuluva Melody Gardot puolestaan aloitti keikkailun 16-vuotiaana.

Milo & Mosesia ennen Suomen tunnetuin jazz-ihmelapsi oli vibrafonisti Severi Pyysalo, joka esiintyi ensimmäistä kertaa Pori Jazzissa 15-vuotiaana vuonna 1982. Kaksi vuotta myöhemmin hän soitti Porissa jo Sarah Vaughanin ja Paquito D’Riveran kanssa.

Milo Mäkelällä ja Mooses Kuloniemellä on kova into soittamiseen, mutta tulevaisuuden suunnitelmista he puhuvat kuin aikuiset.

Peruskoulun lisäksi kumpikin opiskelee musiikkia, Mäkelä Pop & jazz -konservatoriossa ja Kuloniemi Sibelius-akatemian nuoriso-osastolla.

”Mun olisi vaikea kuvitella, että en tämän ikäisenä opiskelisi, vaan olisin koko ajan töissä”, Mäkelä sanoo.

Kumpaakin alkaa myös naurattaa, kun heiltä kysyy onko kotona varoiteltu siitä, että muusikon työ on epävarmaa. On kuulemma puhuttu, mutta kummankin vanhemmat ovat sanoneet, että tärkeintä on tehdä työtä, josta pitää eniten.

”Olisi varmaan hyvä hoitaa niin, että olisi sivussa joku toinen duuni, jos vaikka ei olisikaan joka viikko viittä keikkaa”, Kuloniemi täydentää.

”Ja vähintään niin, että suostuu soittamaan muitakin musatyylejä kuin niitä, joista itse tykkää”, Mäkelä lisää. ”Pitää olla monipuolinen.”

Monipuolisuuteen heillä on jo nyt eväitä: Kuloniemi esimerkiksi soittaa vanhempiensa projektien lisäksi Sibelius-akatemian oppilasyhtyeissä, ja Mäkelä on kitaristina myös indiehenkistä kitarapoppia soittavassa Melancholy Downtownissa.

”Mulla on laaja musiikkimaku. Kuuntelen tosi paljon jazzia, mutta myös hiphopia, rockia ja funkia. Kyllä kaikki menee, kunhan se iskee korvaan”, Kuloniemi sanoo.

Ensi keväänä Milo & Moses tekee toisen albuminsa, jossa on ensilevystä poiketen mukana myös kummankin omia sävellyksiä. Keikkaversioiden perusteella ne menevät täydestä 1950-luvun jazzklassikoiden lomassa.

Jazzissa pitkäikäiset yhtyeet ovat usein lyhytikäisiä, ja soittajat sukkuloivat samaan aikaan edestakaisin useissa eri yhtyeissä ja projekteissa.

Milo Mäkelälle ja Mooses Kuloniemelle oma yhtye on kuitenkin nyt tärkein.

Mitä luokkatoverit ja muut samanikäiset tutut sitten ajattelevat jazzin soittamisesta? Muut nuoret eivät sitä kai kuuntele. Kun kerran tarjolla on David ­Guettaa, JVG:tä, Rihannaa ja Sannia.

Miksi siis jazz kiinnostaa?

”Kyllä on olemassa tietty porukka, joka oikeasti kuuntelee jazzia”, Kuloniemi sanoo.

”Niitä on tosi vähän. Aika monethan kuuntelee tällaista populaarimusiikkia.”

”Ne kaverit, joille mä olen näyttänyt jotain jazzhommia tai soittanut omia nauhoituksia tai soittanut niille, ovat olleet aika fiiliksissä. Ehkä se on vain sitä, että kovin moni ei ole jazzia koskaan kuullut”, Mäkelä sanoo.

Tällä menolla kohta heitä on enemmän.

Seuraa Milo & Moses -yhteen loppuvuoden keikkatilannetta Facebookissa: Milo & Moses

21.10. klo 16:31 Lisätty Milo Mäkelän äidin nimi

.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Helsinki
 • Jazz
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 3. 3

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 4. 4

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 5. 5

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 6. 6

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 7. 7

  Prinsessa Leian korua valmistava Lapponia: ”Olemme varautuneet siihen, että lisäkysyntää tulee”

  Tilaajille
 8. 8

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 9. 9

  Flappy Bird on poissa: Tekijä kertoi hittipelin pilanneen elämänsä ja veti sen myynnistä

  Tilaajille
 10. 10

  Pieni tyttö vaeltaa yksin ympäri kyliä, kun vanhemmat vain ryyppäävät – Nyt puhuvat suomalaisen uutuuspelin alkoholistiperheissä kasvaneet tekijät, joille projekti oli ”puhdistava kokemus”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 3. 3

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 4. 4

  Game of Thrones -tähti Emilia Clarke kyllästyi katsojiin, jotka kauhistelevat sarjassa näkyvää seksiä ja alastomuutta ja kehottaa heitä kasvamaan aikuisiksi

 5. 5

  Idän pikajunan arvoitusta markkinoidaan maailman pisimmällä pakohuoneella – osallistujat suorittavat tehtäviä 13 tuntia putkeen liikkuvassa junassa Helsingistä Rovaniemelle

 6. 6

  Suomalaiset teinitytöt pelaavat nyt mobiilipeliä, jossa selvitetään, mitä vuonna 1917 elänyt tubettaja Olivia tekee, kun kaveri pettää tai kun ensimmäinen seksikerta lähestyy

 7. 7

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 8. 8

  Ruotsalainen indiebändi käänsi kappaleensa kolmelle eri kielelle Google-kääntäjällä ja tekee ”Käännöskiertueen” Euroopassa – Olisiko suomalaisista hittibiiseistä samaan? Kokeilimme

 9. 9

  Arnold Schwarzeneggerin Commando on maailman älyttömimpiä ja viihdyttävimpiä kasaritoimintaleffoja – nyt sen voi nähdä Helsingissä valkokankaalla, ja ohjaajakin on paikalla

 10. 10

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

 4. 4

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

 7. 7

  Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

 8. 8

  Räppäri Nikke Ankara on parissa vuodessa kadonnut, lopettanut uransa, noussut taas huipulle ja suututtanut ihmiset tv:ssä – ”Yhtäkkiä mä olinkin mukamas perverssi”

 9. 9

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 10. 10

  Juha Sipilä julkaisi Twitterissä kaavion jossa eriarvoisuutta torjutaan kävelemällä siltaa ja kiipeilemällä narua – internet korvasi tekstit hallituksen kannatuksella, oluella, ja muulla nerokkaalla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 2. 2

  Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

 3. 3

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 4. 4

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 5. 5

  Suomalaismies lähti Syyriaan sota-alueelle 2013, ja nyt hän on siellä jumissa kolmevuotiaan lapsensa kanssa – ”Olen nähnyt kaikenlaista”

 6. 6

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 7. 7

  Ammattiyhdistysliikkeen syvät rivit eivät enää näytä luottavan omiin liittojohtajiinsa

 8. 8

  Miksi pojat alisuoriutuvat? Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa sukupuolten oppimiseroja, tutkijat sanovat

 9. 9

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 2. 2

  Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

 3. 3

  ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

  Tilaajille
 4. 4

  Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

 5. 5

  Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

  Tilaajille
 6. 6

  Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

 7. 7

  Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

 8. 8

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 9. 9

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 10. 10

  Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  Tilaajille
 2. 2

  Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

 3. 3

  Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

 4. 4

  Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

 5. 5

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 6. 6

  Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

 7. 7

  ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

  Tilaajille
 8. 8

  Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

 9. 9

  Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

 10. 10

  Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

 11. Näytä lisää