Äiti tilitti rakkautta humalassa – tätä tapahtuu oikeasti suomalaisten perheiden Whatsapp-ryhmissä

Humalaisia rakkaudentunnustuksia, kauppalistoja ja koirakuvia: suomalaiset kertovat, miten he viestivät perheidensä kanssa Whatsappissa.

Missä perheet nyt viestivät?

Whatsappissa. Maksuttomalla viestipalvelulla on maailmanlaajuisesti yli 600 miljoonaa käyttäjää. Se on syrjäyttänyt perinteiset tekstiviestit.

Mutta millaisia viestejä perheiden sisäisiin Whatsapp-ryhmiin lähetellään? Millaisista asioista niissä voi puhua ja miten keskustelu ylipäätään toimii (tai ei toimi)?

Pyysimme seitsemää suomalaista nuorta ja aikuista kertomaan heidän perhe-Whatsapp-kokemuksiaan:

Mies, 18.

Whatsapp-ryhmässä isoveljen (20), isosiskon (21), isän (51) ja tämän naisystävän kanssa:

”Onhan se toiminut! Usein heitetään läppää, sovitaan milloin nähdään ja sit jutellaan meidän faijan koiranpennusta. Se on aikamoinen riiviö, puolivuotias irlanninsetteri nimeltä Minttu. Chatissa voi jakaa kaikkea hauskaa. Meemejä tulee esimerkiksi jaettua.”

”En ikinä kertoisi siellä omasta juhlimisesta tai sellaisesta, siis mistä en muutenkaan puhuisi. Välillä laitan sinne jotain, mitä ei olisi pitänyt. Ainut paha on, jos on laittamassa kuvaa ja painaakin väärää niin saattaa olla jännät paikat.”

”Itseltä on lipsahtanut vähän hurjempi video wanhojen risteilyltä. Siinä vaan naurettiin ja pidettiin hauskaa hytissä, mutta aika noloa se oli.”

Nainen, 19.

Whatsapp-ryhmässä äidin (53), isän (52), isoveljen (27) ja isosiskon (25) kanssa:

”Meidän chatissa jaetaan kauppalistoja, hahah! Siis jos joku on menossa kauppaan niin muut kertovat, mitä sieltä tarvitaan. Jaetaan myös työvuorolistoja, oman perheen koirasta kuvia ja kuulumisia. Muistaakseni siskoni perusti chatin.”

”Meillä ei ole ehkä ainakaan mitään sen nimellisempää rajaa ryhmässä. Mutta ei siellä kauheasti mitään henkilökohtaisuuksia jaeta. Ehkä en lähtisi omia yksityiselämäni asioita mitenkään hirveän syvältä jakamaan. Mutta pääosin kaikki iloja ja suruja jaetaan.”

”Välillä vähän avaudutaan. Esimerkiksi äiti laittoi kerran sellaisen videon, jossa se kertoi meille, kuinka tärkeä ja rakas perhe on. Se video oli lähetetty humalassa. Jotenkin liikuttavan suomalaista...”

Nainen, 31, Espoo

Kolme eri perhe-Whatsapp-ryhmää. Iso perhe -nimisessä ryhmässä neljän 12–29-vuotiaan sisaruksen, serkun, äidin sekä yli 70-vuotiaan isoäidin kanssa. Lisäksi kahdessa pienemmässä ryhmässä äidin ja sisarusten kanssa.

”Iso perhe -ryhmässä jutellaan esimerkiksi kuulumisista ja viikonloppusuunnitelmista, kysytään lastenhoitovinkkejä ja sellaista. Välillä vaan lähetellään kuvia tapahtumista, eikä niistä aina keskustelua tarvitse herätä.”

”Pienemmissä ryhmissä voidaan sopia vaikka tapaamista ja jutella aiheista, jotka eivät välttämättä kaikkia perheenjäseniä kiinnosta. Selvästi keveintä keskustelua käydään isossa ryhmässä. Sisarusten kesken voimme välillä ihan ojentaakin toisiamme tai väitellä poliittista asioista.”

”En laita Iso perhe -ryhmään sellaisia juttuja, jotka saatettaisiin lukea viestimuodossa väärin. Ja kun keskustelu on kevyttä, ei sitä halua viedä vakavalle linjalle viedäkään.”

”Sisarusten välillä Whatsapp-ryhmä on pääasiallinen kommunikointiväline. Jos jonkun kommenttia ei alkaisi ryhmissä kuulumaan, alkaa jo huolestua, että onko jotain sattunut. Ja isovanhempien kanssa pidetään nykyään myös eniten yhteyttä ryhmän kautta. Isoäiti välittää viestit sieltä myös isoisälle, jonka tekniset taidot eivät Whatsappiin riitä.”

Nainen, 28, Helsinki

Whatsapp-ryhmässä puolison, tämän vanhempien ja sisarusten sekä heidän puolisoidensa kanssa. Ryhmän jäsenten ikähaitari 20–60 vuotta.

”Ryhmään tulee lähinnä satunnaista informaatiota, jolla ei tee yhtään mitään. Tyyliin ’sataa vettä’,’täällä on ruuhkaa’,’jääkaappi tyhjä, ostin pizzan’ tai ’tänään väsyttää, jäätiin kotiin.’ Lisäksi viestimuisti täyttyy langon perheen lasten kuvista ja videoista, joita harvoin jaksaa katsoa.”

”Mitään kahvipöytäkeskustelua kummempaa dialogia ei käydä. Poliittisia väittelyitä voisi kyllä kehkeytyä, mutta olen todennut, että perhesovunkin kannalta on viisainta olla lähtemättä sellaisiin. Jos joku on vaikka kompastunut ja saanut mustelman, sitä voivotellaan sitten moneen ääneen.”

”Hymiöitä ja emojeita käytetään paljon. Peukulla on hyvä reagoida kaikkeen silloin, kun ei jaksaisi yhtään enempää osallistua.”

”Aina välillä laitamme puolison kanssa ryhmään jotain, ilmoittaaksemme että olemme olemassa. Yleensä kukaan ei reagoi niihin mitenkään, koska meillä ei ole lapsia: yleensä ryhmän jäsenet tiedottavat jälkikasvustaan, ja jos me laitamme vaikka kuvan jostain matkalta, tulee ehkä yksi peukku.”

”Mutta ainakin voimme noin esittää seuraavamme ryhmää aktiivisesti. Usein se laitetaan mutelle, kun vartin sisään on tullut 20 viestiä jostain lapsen räkätaudin hoidosta tai koiran ripulista.”

”En laittaisi Whatsapp-ryhmään mitään, minkä en halua leviävän perheen ulkopuolelle. Se liittyy ryhmän jäsenten muuhun somekäyttäytymiseen – en halua että yksityiselämäni leviää koko universumin tietoon.”

”Lähinnä tähän kaikkeen suhtautuu kuitenkin huumorilla. On ryhmästä välillä hyötyäkin, kun vaikka isänpäiväkahveja tai vastaavia yhteistapahtumia säädetään. Toki se välillä ärsyttää, mutta eikö kaikki perheet ärsytä välillä ilman Whatsappiakin?”

Nainen, 26, Helsinki

Whatsapp-ryhmässä siskon (29) sekä vanhempien (56 ja 60) kanssa.

”Ryhmässämme vaihdellaan arkipäivän kuulumisia ja puhutaan ajankohtaisista asioista kuten vaikka Yhdysvaltain presidentin valinnasta. Arkaluonteisistakin jutuista, esimerkiksi ihmissuhdeongelmista tai lähipiirin kuolemantapaukset, voi keskustella helposti. Voisin kertoa ryhmässä mitä tahansa, minkä nyt ylipäätään voisin jakaa perheeni kanssa.”

”Whatsapp-ryhmä on ollut olemassa lähemmäs kaksi vuotta ja se on jo olennainen osa arkea. Monesti tulee mieleen joku asia, josta haluan kertoa muille sitä kautta. Ilman ryhmää ainakin joutuisi huomattavan paljon enemmän soittelemaan muille perheenjäsenille.”

Mies, 25, Helsinki

Whatsapp-ryhmässä siskon (27) ja viisikymppisten vanhempien kanssa.

”Ryhmä perustettiin noin vuosi sitten, kun isä hankki vihdoin älypuhelimen. Siellä sovitaan yhteisistä tapaamisista, kerrotaan mitä tehdään tai missä ollaan käyty, tällaisia perusjuttuja.”

”Ja lähetellään tietysti kuvia toisille, sisko esimerkiksi tyttärestään ja koirastaan. Koska vanhemmat eivät ole Facebookissa, he eivät näe esimerkiksi minun ja siskon sinne laittamia kuvia. Whatsapp-ryhmässä meillä on pieni perheen sisäinen kilpailukin käynnissä – kisaillaan siitä, kuka laittaa sinne hienoimman ottamansa kuvan.”

”Minä ja sisko laitellaan ryhmään myös jotain meemikuvia, ja on aina sillä rajoilla ymmärtääkö vanhemmat ne. Lähinnä ne ovat meidän sisarusten välisiä vitsejä. Tosin vähän aikaa sitten äiti yllätti meidät ihan täysin laittamalla ryhmään kuha-meemikuvan.”

”En laittele ryhmään mitään parisuhde- ja juhlimisjuttuja. Tai muutakaan sellaista, mistä en vanhempien kanssa kasvotusten puhuisi.”

”Noloja juttuja ei ryhmässä ole vielä sattunut, mutta koko ajan odotan milloin niin käy, kun Whatsappia käyttää niin paljon myös kavereiden kanssa. Jossain vaiheessa varmasti joku muulle tarkoitettu viesti menee vahingossa perheryhmään.”

Nainen, 17, Salo

Ryhmässä seitsemän sisaruksen (nuorimmalla ei ole vielä omaa puhelinta) sekä vanhempien kanssa. Sisarukset ovat iältään 9–19 vuotta ja vanhemmat 46 ja 48. Vanhinta sisarusta lukuunottamatta kaikki asuvat samassa taloudessa.

”Vanhemmat perustivat ryhmän noin vuosi sitten, kun olivat lukeneet tällaisista jostain ja innostuneet. Itse vastustin ideaa, mutta pakkohan se oli lopulta suostua, kun vanhemmat maksavat puhelinlaskut.”

”Ryhmään tulee ihan kaikenlaisia viestejä, riippuen kuka niitä sinne laittaa. Vanhemmat esimerkiksi saattavat laittaa huomautuksia tekemättömistä kotitöistä.”

”Itse toivoisin, että kaikki turhat jutut jätettäisiin pois ja siellä välitettäisiin vain koko perhettä koskevaa tietoa. Mutta sitten jotkut sisaruksista kirjoittelevat siellä toisilleen viereisistä huoneista. Ja yksi kyselee, mitä kello on, vaikka on puhelin kädessä.”

”Jossain vaiheessa yksi pikkusiskoistani laitteli ryhmään koko ajan selfieitä, koska hänellä ei silloin ollut muuta sosiaalista mediaa. Sitten ryhmässä käytiin keskustelu, kuuluuko sinne laittaa tällaisia kuvia. Päädyttiin siihen, että ei.”

”Vahinkoja sattuu joskus: kerran yksi siskoista laittoi sinne erehdyksessä poikaystävälleen tarkoitetun viestin. Onneksi se oli joku random-juttu eikä mitään herkkää. Itselleni ei ole sattunut ryhmässä mitään vastaavaa noloa. Mutta kavereiden kanssa en käytäkään paljon Whatsappia, kun on Snapchatit ja muut.”

”Mutta vaikka ryhmässämme on paljon kaikkea turhaa, on siellä myös paljon tärkeää koko perhettä koskevaa infoa. Ja ainahan sen voi vaientaa puhelimesta, jos alkaa häiritä liikaa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 2. 2

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 3. 3

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 4. 4

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 5. 5

  Tämä nainen kirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaan draaman ja kertoo nyt, miten sellaiset sarjat koukuttavat sinut

 6. 6

  Naissotilaat taistelevat venäläisiä androideja vastaan Tuntemattoman sotilaan hämmentävässä scifi-versiossa, tällainen se on

 7. 7

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 8. 8

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 9. 9

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 2. 2

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 3. 3

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 4. 4

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Tämä nainen kirjoittaa Ensitreffit alttarilla -sarjaan draaman ja kertoo nyt, miten sellaiset sarjat koukuttavat sinut

 7. 7

  Apartheidin vastustamista, Michael Monroe -nukkeja Japanissa ja selkkaus levy-yhtiön kanssa – Monroen soolouran alkuvuodet olivat hurmosta kunnes tuli stoppi

 8. 8

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 9. 9

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 10. 10

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 4. 4

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 5. 5

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 6. 6

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 7. 7

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 8. 8

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

 2. 2

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 3. 3

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 4. 4

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 5. 5

  Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

 6. 6

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 7. 7

  Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

 8. 8

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 9. 9

  Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

 10. 10

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 3. 3

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 4. 4

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 5. 5

  Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

 6. 6

  Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

 7. 7

  20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 10. 10

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 3. 3

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 4. 4

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 9. 9

  Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

 10. 10

  ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

 11. Näytä lisää