Nyt.fi    |   Nyt.fi

Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

Törkyvyöry alkoi, kun kaksi naista ryhtyi kampanjoimaan somessa.

Kampanjan nimi oli #tissiviikko, ja sitä vietettiin viime viikolla. Sen tarkoitus oli taistella rintojen yliseksualisointia vastaan. Osallistujia kannustettiin esimerkiksi postaamaan kuvia rinnoista tai rintoihin liittyen.

Kampanjan ideoivat Sanna-Mari Paakki, Twitterissä @pohjoistuulesta ja Elina Sorsa, Twitterissä @sorseli.

Tissiviikosta tuli nopeasti suosittu. Suomalaiset jakoivat tuhansia kuvia itsestään, tarkoituksenaan muuttaa maailmaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Syntyi paljon hyvää.

Mutta kuten internetissä nykyisin aina, syntyi myös paljon vihaa.

Naureskelua. Seksistisiä kommentteja. Seksuaalista ahdistelua.

Se oli kampanjan yksi tulos.

”Oikeastaan jokainen osanottaja sai vähintään yhden inhottavan kommentin”, kertoo Sanna-Mari Paakki.

”Itse blokkasin suoraan jokaisen, joka puhui kampanjasta pahaa, huoritteli tai muuta vastaavaa.”

”Neuvoin kaikkia muitakin tekemään samoin. Kenenkään ei sellaista tarvitse kestää.”

Vyöry tuli päälle sosiaalisessa mediassa, mutta sille hahmottui yksi lähde: Ylilauta-foorumi.

Sinne perustettiin tissiviikolle pyhitetty ketju, jonne käyttäjät kopioivat #tissiviikon osallistuneiden kuvia.

”Ja haukkuivat porukalla jokaista kampanjan osanottajaa. Neuvoimme ihmisiä myös ilmiantamaan niitä ja tekemään tarvittaessa rikosilmoituksia”, Paakki sanoo.

Hänen mukaansa rikosilmoituksia onkin nyt tehty Ylilaudan postauksista.

Helsingin poliisista vahvistetaan asia.

Poliisiasia hyvää yrittäneistä some-kuvista: sitä on internet vuonna 2016.

Verkkoahdistelusta on puhuttu viime aikoina paljon.

Vihakampanjoista ja törkyhyökkäyksistä on tullut niin yleisiä, että Twitter ja muut sosiaalisen median alustat ovat joutuneet muuttamaan niiden vuoksi sääntöjään. Erityisen paljon niistä on puhuttu Yhdysvaltain vaalien jälkeen, ja myös aiemmin tänä vuonna.

Esimerkkejä riittää. Trumpia kritisoinut kirjoittaja sai niskaansa kampanjan, jossa hänen lapsensa kuva photoshopattiin kaasukammioon. Yhdysvalloissa juutalaisvainoa seuraava ADL-järjestö kertoi juutalaistoimittajien joutuneen laajan vihan kohteeksi. Kesällä yksittäiseen näyttelijään kohdistunut vihakampanja muuttui rasistiseksi vainoamiseksi. Feministinen sarjakuvapiirtäjä jätti Twitterin vihavyöryn vuoksi. Ja niin edelleen.

Marraskuun puolivälissä Twitter ilmoitti tuovansa käyttöön uusia työkaluja, joilla häiritsijöitä voi laajamittaisesti hiljentää.

#Tissiviikko kertoi, että meno ei ole Suomessakaan muuttunut, vaan oikeastaan pahentunut.

Paakki sanoo, että häntä on Ylilaudalla vainottu jo parin kuukauden ajan. Hän joutui silmätikuksi kommentoituaan Twitterissä ”vaimomatskuu”-sanan olevan vanhoillisen seksistinen ja pyydettyään, ettei sitä käytettäisi.

”Se räjähti käsiin ja törkyviestejä alkoi tulla säännöllisesti. Siihen nähden Tissiviikko oli oikeastaan helpoin pitkään aikaan. Mutta se voi johtua siitä, että olen tosiaan jo blokannut suurimman osan niistä, jotka tuollaisia viestejä minulle laittavat”, Paakki kertoo.

Jossain vaiheessa Paakin puhelinnumerokin postattiin Ylilaudalle. Hänen arvionsa mukaan numeron näki siellä useampi tuhat ihmistä. Puhelimitse kukaan ei kuitenkaan alkanut häiriköidä, onneksi.

Miltä ylipäätään tuntuu olla seksistisen ja loukkaavan vihakommentoinnin kohteena päivästä toiseen?

”Suurin osa kommentoinnista on aika pinnallista, huorittelua ja muuta sellaista, joka ei hirveästi mene tunteisiin. Mutta pahinta on se, kun mennään henkilökohtaisuuksiin: aletaan puhua esimerkiksi mielenterveysongelmistani ja kääntää ne minua vastaan. Siinä vaiheessa saattaa tulla jopa paha mieli ja mennä päivä pilalle”, Paakki sanoo.

”Vaihtelevia tunteita se paska herättää.”

Mistä näin syvä hyökkäys sitten nousee?

Ylilauta on tullut Suomessa jo vuosien ajan tunnetuksi kanavana, jossa käyttäjät voivat kirjoitella anonyymisti mitä tahansa. Ylilauta on käytännössä kuin suomalainen vastine amerikkalaislähtöiselle 4Chanille.

Paakki arvelee seksistisen kommentoinnin yltyneen viime aikoina muun muassa sen vuoksi, kun feminismistä on alettu puhua sosiaalisissa medioissa avoimemmin.

Pyysimme Ylilaudan ylläpitäjää ja omistajaa Aleksi Kinnusta valottamaan palstan kulttuuria ja keskustelemaan ilmiöstä. Hän halusi vastata kysymyksiin sähköpostitse.

Kinnusen mielestä loukkauksia ei pitäisi ottaa vakavasti.

Loukkaukset ovat hänestä ”internetissä todella yleisiä eikä niistä pitäisi ottaa itseensä.”

Verkkohäiriköt ajattelevat omaa toimintaansa yleensä tällä tavalla: enhän minä ole tosissani, vaan tuo toinen on herkkänahkainen. Joku toinen voisi kutsua asennetta kylmäksi empatian puutteeksi. Yleisnimi sille on trollaus, ja viime aikoina on alettu ymmärtää, kuinka vahingollista se henkilöön mennessään on.

Twitterin lisäksi monet muut verkkokulttuurin keskukset ovat viime aikoina alkaneet tarkistaa suuntaansa. Esimerkiksi osin anarkistisena tunnettu Reddit-palsta on alkanut jo puuttua kyseenalaiseen sisältöön aiempaa tiukemmin, ja esimerkiksi sulkenut avoimen rasistisia hyökkäyksiä sisältäviä osioitaan.

Pitäisikö Suomen mittakaavassa ison Ylilaudankin ottaa tiukempi ote sisällöstä?

Kinnusen mielestä ei. Hän korostaa anonyymin sananvapauden tärkeyttä.

Tämä ajatus on syvällä internetin ytimessä, ja on tuottanut maailmaan myös paljon hyvää. Rajoittamaton sananvapaus on yksi verkon alkuperäisistä lähtökohdista, ja pelottava ajatus esimerkiksi maailman diktaattoreille. Siksi verkon aktivistit haluavat pitää siitä kiinni – kaikkine lieveilmiöineenkin.

”Ylilaudalla jokaisella on tasa-arvoinen mahdollisuus keskusteluun riippumatta henkilökohtaisista lähtökohdista. Lisäksi Ylilaudalla kuka vaan uskaltaa sanoa mielipiteensä ilman, että tarvitsee pelätä joutuvansa vihakampanjan tai muun sellaisen kohteeksi, koska kukaan ei tiedä kuka viestin lähetti. Tämänkaltainen vapaus on internetissä nykyään vaarassa puolin ja toisin ja yritämme vaalia sitä viimeiseen asti.”

Mutta eikö palstan kulttuuriin silti voisi vaikuttaa? Siis siihen, millainen käytös on muista käyttäjistä sopivaa ja millainen puhetyyli on oletus.

”Ylläpidon puolelta ohjeistamista on yritetty ja bannejakin on jaettu, mutta henkilöt jotka tähän alkavat, eivät reagoi palautteeseen tai ohjeisiin. Lyhyesti sanottuna: on yritetty, mutta ihmiset eivät kuuntele, joten vastuu tyhmäilyistään jää heille”, Kinnunen kirjoittaa.

”Jotkin yksittäiset henkilöt saattavat tietenkin häiriköidä ja vielä Ylilaudan nimissä, mutta koko yhteisöä ei pidä leimata näiden muutamien vuoksi. Mikäli kokee pitkään jatkuvaa häirintää, suosittelen rikosilmoituksen tekemistä.”

Maailmalla käydään Yhdysvaltain vaalien jälkimainingeissa nyt vilkasta keskustelua sosiaalisen median alustojen vastuusta.

Ovatko ne vain neutraaleja alustoja – kuin puhelinyhtiöitä – joilla ihmiset sanovat mitä haluavat, eikä yhtiöillä pidäkään olla asian kanssa tekemistä?

Vai ovatko ne julkaisuja, jotka joka tapauksessa määrittävät sisältönsä reunaehtoja esimerkiksi kieltämällä jonkinlaisen sisällön (kuten Facebook kieltää alastomuuden) mutta sallimalla toisenlaisen?

Onko niillä vastuusta valheista tai häirinnästä, johon ne tarjoavat työkalut? Vai onko tämä sama asia kuin syyttäisi puhelinoperaattoria häirikkösoittojen sallimisesta?

Vastauksia ei ole, mutta nyt niitä etsitään entistä vahvemmin.

Ylilaudan monista ketjuista löytyy fiksuakin keskustelua, Tissiviikon vuoksi kiusatuksi joutunut Sanna-Mari Paakki toteaa.

Hänen oma kokemuksensa koko foorumista on kuitenkin niin negatiivinen, ettei hyviä puolia enää oikein erota joukosta.

Hänestä koko palstaa ei pitäisi olla olemassa.

”Jos tarpeeksi moni toisi esille, kuinka paljon haittaa siitä sivustosta on, toivoisin että se saataisiin kaadettua kokonaan.”

Lannistunut hän ei ole.

”Tissilliset pitivät lopulta enemmän ääntä ja vihaajat jäivät alakynteen. Ja kiusaajat myös todistivat meidän pointin, että tätä kampanjaa tarvitaan.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Tasa-arvo
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

 2. 2

  Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

 3. 3

  Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

 4. 4

  Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

 5. 5

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 6. 6

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 7. 7

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 8. 8

  Keskiviikkona elokuviin tulee uusi Star Wars ja tämä kaikki sinun tulee tietää ennen joulun megahitin katsomista

 9. 9

  Ministeri Britanniassa ”ratkaisi” filosofisen kiistan: Objektiivinen todellisuus on olemassa – ja on valitettavaa, että sen myöntäminen on uutinen

 10. 10

  Amerikkalaisäiti julkaisi koulukiusatusta pojastaan videon, joka keräsi miljoonia katsojia ja julkkisten sympatiat, mutta tapaus ei ole niin yksinkertainen kuin ensin näytti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 2. 2

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 3. 3

  New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

 4. 4

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 5. 5

  Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

 6. 6

  Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

 7. 7

  Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

 8. 8

  Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

 9. 9

  ”Kerroin, että haluaisin harrastaa merirosvoseksiä” – Vääriin numeroihin lähetetyt tekstiviestit aiheuttivat kiusallisia tilanteita, koostimme parhaat tekstarimuistot

 10. 10

  Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää