Nyt.fi    |   Nyt.fi

Westworld vastasi lähes kaikkiin villeihin faniteorioihin yhdeksännessä jaksossaan – tätä siinä tapahtui, mutta miten kaikki loppuu?

Älä lue tätä juttua, ellet ole nähnyt Westworldin yhdeksättä jaksoa.

SPOILERIVAROITUS! Älä lue tätä juttua, ellet ole nähnyt Westworldin yhdeksättä jaksoa. Kirjoitus käsittelee sarjan koko juonta ja kaikkia hahmoja yhdeksänteen osaan saakka.

HBO:n hittisarja Westworld on jo yhdeksännessä jaksossaan, ja loppu lähenee. Ensimmäisestä tuotantokaudesta on jäljellä enää yksi jakso - mutta HBO tilasi vastikään toisen kauden, joten KAIKKI ei ole ohi.

Ensimmäisen kauden ajan on saatu nauttia mysteeristä, joka paljastuu katsojille vähitellen. Mikä on totta? Kuka hahmoista on oikea? Mikä on milloinkin ja kuka onkaan puiston alkuperäinen paha henki?

Westworldin mystisen rakenteen vuoksi kauden aikana verkossa on syntynyt useita faniteorioita, jotka nyt osoittautuvat oikeiksi (niin oikeiksi, että tekee mieli epäillä, ovatko ainakin jotkut teorioista HBOn itsensä tuottamaa markkinointia). Olemme kirjoittaneet niistä täällä ja täällä.

Ensinnäkin sarjan tässä vaiheessa on jo täysin varmaa, että tapahtumat liikkuvat usealla aikatasolla, joiden erottaminen tehdään katsojalle tarkoituksella vaikeaksi. Tätä on epäilty jo toisesta jaksosta saakka, ja viimeistään nyt tämä tehtiin selväksi. Näillä aikatasoilla liikkuu erityisesti Dolores ( Evan Rachel Wood), siveellinen uudisasukasnainem, jonka pinnan alla väijyvät synkät, veriset muistot.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhdeksännessä jaksossa käy selväksi, että sarjassa on mitä ilmeisimmin kolme aikatasoa, ja Dolores liittyy niihin kaikkiin.

Ensinnäkin tässä hahmotelmassa on kaukainen menneisyys, jossa puisto on vielä osin alkutekijöissään. Tässä ajassa elossa ovat myös puiston molemmat perustajat, Ford ( Anthony Hopkins) ja toistaiseksi mystinen Arnold. Tällä aikatasolla ollaan, kun ryhdikäs mekkoon pukeutunut Dolores todistaa oven takaa perustajien riitaa bunkkerissa, jossa selvästi luodaan puistoa ja sen ensimmäisiä hahmoja.

Toinen aikataso on läheisempi menneisyys. Tässä ajassa Dolores elää samassa mekossa uudisraivaajan elämäänsä kotitalossaan, kunnes ajautuu seikkailuun puistoon saapuneen tuoreen vieraan Williamin ( Jimmi Simpson) ja tämän ilkeän ystävän Loganin ( Ben Barnes) kanssa. Tällä aikatasolla Dolores etsii epätoivoisesti muistojaan "sokkelosta" ja kadonneesta kaupungista, ja tulee osin tietoiseksi omasta olemuksestaan.

Kolmas aikataso vaikuttaa olevan nykyisyys. Tällä aikatasolla Dolores tulee taas tietoiseksi, ja etsii taas samoja muistojaan, mutta ilman Williamia. Tällä aikatasolla tapahtuu myös suurin osa sarjan muiden hahmojen tarinoista, ja aikajanojen välillä hyppii oikeastaan vain Dolores, jonka päässä aika ja tapahtumat ovat menneet sekaisin.

Tämän vuoksi tapahtumien sijoittuminen ajassa on osin sekavaa myös katsojalle: aikatasojen yhä villimpi sekoittuminen johtuu näkökulmahahmosta, joka on Dolores. Me näemme ajan kuin Dolores - tietäen, että jotakin on tapahtunut, mutta ymmärtämättä, milloin.

Aikajanojen erot tekee selväksi myös toinen faniteoria, joka nyt näyttää vahvistuneen. Sarjan keskimmäisellä aikajanalla (läheisemmässä menneisyydessä) nähtävä nuori William on teorian mukaan mitä ilmeisimmin sama ihminen kuin nykyisyydessä vanhana miehenä vaeltava Mies mustissa ( Ed Harris). Sarjan alun kiltistä Williamista pitäisi siis kasvaa siis nihilistinen tappaja, mutta miten?

Tähän yhdeksäs jakso antoi vastauksen: nuori William ymmärtää koko puiston arvotyhjiön, kun Logan viiltää Williamin rakkaan Doloresin vatsan auki vain osoittaakseen, että Dolores on kone, ei tunteva ihminen. Williamin silmät sammuvat, ja kun Logan aamulla herää, on William viiltänyt ympäriltä kuoliaaksi kokonaisen leirin ihmisiä. Hän sanoo ymmärtävänsä nyt pelin hengen – ilmeisesti, että mitään arvoja ei ole. Kädessään hänellä on verisenä sama veitsi, josta mustapuku kantaa nykyisyydessä.

Mies mustissa näyttää olevan lähes valmis, mutta ei ihan: Hän julistaa yhä haluavansa etsiä Doloresin, ja auki jää, miten tarina tässä ajassa päättyy.

Auki jää myös parin kohtaaminen nykyisyydessä. Salaisuuksiensa äärelle hylättyyn kirkkoon ryntäävä Dolores törmää Mieheen mustissa, jonka Dolores nyt selvästi tunnistaa Williamiksi. Jotakin on nyt tarkoitus selvitellä, mutta tuon selvittelyn syyt ovat menneisyyden tarinassa, joka sekin siis jää auki.

Vielä on jäljellä kolmas teoria, jonka ydin on Doloresin vanhimmalla aikatasolla. Tuolla tasolla elossa on myös Arnold, puiston toinen perustaja, joka tähän asti on esiintynyt vain legendana ja kuiskaavana äänenä joidenkin robottiensa korvissa.

Faniteoria muuttuu todeksi, kun paljastuu, että Arnoldin kasvot on nähty sarjan alusta saakka: Fordin apuri Bernard on robottikopio puiston isännän vanhasta toverista, josta Ford on kuoleman jälkeen tehnyt itselleen keinotekoisen kopion. B-Arnoldin, Bernardin.

Tämä selittää myös sarjan alun oudot keskustelut Bernardin ja Doloresin välillä tyhjässä huoneessa. Nämä takaumat eivät kertoneetkaan Doloresin ja Bernardin keskusteluista nykyisyydessä vaan Doloresin ja Arnoldin keskusteluista kaukaisessa menneisyydessä.

Arnoldin ja Fordin alkuperäinen kiista käy myös selvemmäksi: Arnold on halunnut luoda roboteista tiedostavaa elämää, jolla on oma arvonsa; Ford taas näkee tiedostavatkin luomukset pelkkinä koneina, jotka voi tuosta vain tuhota. Niin käy nykyisyyden B-Arnoldillekin, kun Ford määrää Bernardin ampumaan itsensä.

Mutta mitä siis tapahtui alkuperäiselle, oikealle Arnoldille? Emme tiedä vielä, mutta Dolores liittyy tapahtumiin: kaikki aikatasot sekoittavassa kohtaamisessaan Arnoldin kanssa Dolores muistaa, että juuri hän tappoi Arnoldin. Mutta miksi?

Se ei selviä ainakaan vielä.

Aikajanoista sen sijaan voi luultavasti päätellä jotakin. William ja Logan mainitsevat viitosjaksoissa puistoon saapuessaan "tapauksen", jossa puiston toinen perustaja eli Arnold on kuollut puistoon, ja Westworld on siksi vaikeuksissa.

Arnoldin kuolemaan viitataan lisäksi toistuvasti itsemurhana, mutta olosuhteet jäävät auki.

Tästä voisi päätellä, että Arnoldin kuolema tapahtuisi vähän ennen Williamin tuloa puistoon, eli Doloresin ensimmäisellä aikajanalla. Lisäksi voi päätellä, että Dolores on tässä tavalla tai toisella mukana. Mutta voisiko B-Arnoldin eli Bernardin kuolema nykyisyydessä olla Fordin sairas toisinto siitä, mitä tapahtui aiemmin?

Ampuiko oikeakin Arnold itsensä, kenties pelastaakseen Doloresin?

Vai onko nykyisyydessä Bernardin ja Fordin välienselvittelyn aikana aseella osoittavan kolmannen robotin paikalla menneisyydessä Dolores? Emme tiedä, mutta sarjassa jatkuvasti toistuva epäselvä muisto joukkomurhasta selvästi liittyy asiaan.

Sekä Dolores että sivuhahmona seikkaileva Teddy ( James Marsden) näkevät välähdyksiä, joissa he teloittavat kaupungillisen ihmisiä, kuin näkymättömiä käskyjä seuraten. Tämä joukkomurha on selvästi tapahtunut, ja sen paikka on mitä ilmeisimmin sama, jonka alta Dolores löytää muistojensa bunkkerin. Mutta keitä uhrit ovat? Toisia robotteja?

Onko tässä muistossa käynnissä Arnoldin ja Fordin robottien välienselvittely, joka päättyy joukkotuhoon?

Vai ovatko kuolleet ihmisiä, erään teorian mukaan ehkä Westworldin arnoldilaista henkilökuntaa?

Entä tapahtuuko teurastus ennen vai jälkeen Williamin saapumista? Auki on paitsi miksi, myös milloin

Entä kuka lopulta on puiston äärimmäinen paha, Wyatt? Onko se Doloresin ja Teddyn yhdistelmä? Vai onko se Ford itse?

Vai onko Wyatt paholainen - pahuuden idea, jota ei lopulta ole olemassa lainkaan, paitsi ihmisten teoissa?

Ja mitä tapahtuu nykyisyyden kellariin kytketylle "sammutettujen robottien" armeijalle? Onko Maeve ( Thandie Newton) matkalla muuntamaan sen armeijaksi? Onko edessä samanlainen välienselvittely kuin Doloresin muistoissa?

Onko kaikki vain yhtä kehää? Onko elämää olemassa? Milloin oli silloin? Onko kaikkien kohtalona muuttua vanhetessaan nihilisteiksi ja kadottaa ihanteensa?

Onko oikeaa pahaa olemassa?

Kerro jo, oi Westworld, emme jaksa odottaa!

Mitä mieltä olet Westworldista? Kerro kommenteissa!
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
 • keskustelu
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on: Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 3. 3

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 4. 4

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 5. 5

  Mikä hirvitys? Pikku Kakkosessa esiintyy jopa Morsoa pelottavampi hahmo, joka on kuin suoraan kauhuleffasta – Soitimme ja kysyimme, mistä näitä kumpuaa

 6. 6

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 7. 7

  Helsinkiläisellä teatterifestivaalilla järjestetään esitys, jossa liikutaan seksuaalisuuden ja teatterin rajalla – oikeusoppineen mukaan ”ei missään tapauksessa riskitöntä toimintaa”

 8. 8

  Trumpin valinta presidentiksi on tragedia Yhdysvalloille, sanoo Mikko Alanne, joka lähti 1990-luvulta Espoosta Hollywoodiin ja on luonut 171 maassa esitettävän tv-sarjan

 9. 9

  Kallion uudessa ravintola Tenhossa ruoka tulee nopeasti, mutta palvelu on hoidettava itse

 10. 10

  Suomi mainittu! Jenkkilehti ylistää Hanoi Rocksia ja muistelee kuinka radikaali se oli: ”Jos näit bändin 1983 tai 1984, koit tietynlaisen jumalan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on: Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 3. 3

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 4. 4

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 5. 5

  Mikä hirvitys? Pikku Kakkosessa esiintyy jopa Morsoa pelottavampi hahmo, joka on kuin suoraan kauhuleffasta – Soitimme ja kysyimme, mistä näitä kumpuaa

 6. 6

  Suomi mainittu! Jenkkilehti ylistää Hanoi Rocksia ja muistelee kuinka radikaali se oli: ”Jos näit bändin 1983 tai 1984, koit tietynlaisen jumalan”

 7. 7

  Trumpin valinta presidentiksi on tragedia Yhdysvalloille, sanoo Mikko Alanne, joka lähti 1990-luvulta Espoosta Hollywoodiin ja on luonut 171 maassa esitettävän tv-sarjan

 8. 8

  Tässä 10 kovaa musiikkitapausta Helsingissä juuri nyt – Yksi niistä on brittibändi The Horrors, jonka syntysijoilla kävimme

 9. 9

  Kiitos, Girls: Olit monesti superärsyttävä, etuoikeutettu ja itseäsi täynnä, mutta annoit meille niin paljon – ja Adam Driverin

 10. 10

  ”On vuosi 2017, ja hallintoa johtaa vessanpönttö” – Cards Against Humanity sanoo ostaneensa palan maata Meksikon rajalta ja estävänsä Trumpin muurin rakentamisen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 2. 2

  Näistä poliisi ei varoittanut: Jos vanhemman älypuhelimesta löytyy joku näistä sovelluksista, voi olla aika keskustella

 3. 3

  Helsinkiläiset jonottavat päivä toisensa perään Taco Belliin, ja se sai ihmettelemään, että ”kuka väitti, ettei kaupunkilaiset oo juntteja?”– Tässä lisää hämmästelyn aihetta

 4. 4

  Presidentti­ehdokas Laura Huhtasaari hehkutti Puolan äärioikeiston järjestämää itsenäisyys­marssia, arvostelijat ja CNN mokasivat, maahanmuutto­vastaiset riemastuivat – tästä on kyse

 5. 5

  Britney Spears ryhtyi taidemaalariksi, ja nyt hänen maalaamansa taulu myytiin huutokaupassa lähes 10 000 eurolla – Tältä teos näyttää

 6. 6

  Trollit ja automatisoidut videotehtaat tuottavat lapsia traumatisoivia videoita Youtubeen, eikä vanhemmilla ole välttämättä edes hajua, mitä lapset palvelussa katsovat

 7. 7

  Jari Sinkkonen arvosteli sukupuolierojen hämärtämistä, Mauri Pekkarinen kiitti häntä ”höpö höpö”-puheen osoittamisesta – Nyt Twitterissä vitsaillaan #Sinkkoselle

 8. 8

  Ison Roobertinkadun McDonald’sin tilalle on auennut pelkkää kasvisruokaa myyvä ravintola, jonka ruokalistalla näkyvät kansainväliset vaikutteet

 9. 9

  Anna Abreu tyhjensi Instagram-tilinsä ja vaihtoi artistinimensä – Sometempaukset ovat muusikoille varma tapa huomion keräämiseen

 10. 10

  ”Aku Louhimies on iloinen Tuntemattoman sotilaan huimasta suosiosta” – Internet arvostaa suomalaisohjaajan ilmettä, josta kuvastuu riemun koko kirjo

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on: Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 3. 3

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 4. 4

  Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

 5. 5

  Pohjois-Korea rakentaa uutta ohjus­sukellus­venettä, joka voisi hiipiä huomaamatta kohteensa lähelle – tavoitteena on varustaa se ydin­räjähteillä

 6. 6

  Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

 7. 7

  ”Trump haluaa vedota myyttiseen ohiolaiseen kaivos­työläiseen” – Obaman ilmasto­politiikan perintöä tärvätään nyt vauhdilla, sanoo tutkija

 8. 8

  Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

 9. 9

  25 000 veroparatiisi­yhtiön tiedot julkaistiin kaikille nähtäväksi – HS kokosi Paratiisin paperien toistaiseksi suurimmat paljastukset

 10. 10

  Lentokone ja helikopteri törmäsivät ilmassa Britanniassa – Pelastus­viranomaisten mukaan useita kuollut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 2. 2

  Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

 3. 3

  Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

 4. 4

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 5. 5

  Kirkas valopallo jyrisi Lapin taivaalla – ”Kuulin useita räjähdyksiä, se oli kuin räjähdyssarja”, kertoo Inarin palopäällikkö

 6. 6

  Poliisi katkaisi liikenteen Pengerkadulla Helsingin Kalliossa – päihtynyt mies heitteli kerrostalosta irtaimistoa kadulle

 7. 7

  Lappiin syöksynyt meteori saattoi olla jopa satakiloinen tullessaan ilmakehään, palasia putoillut todennäköisesti Inarinjärven lähettyville – ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle”

 8. 8

  Uutta tietoa kolmevuotiaan henkirikoksesta: Murhasta epäilty mies sieppasi lapsen Porvoossa, kun äiti oli laittamassa tätä autoon

 9. 9

  HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

  Tilaajille
 10. 10

  Pohjois­korealainen sotilas pakeni henkensä kaupalla rajan yli ja selvisi neljästä luodin osumasta – loikkarista löytynyt valtava määrä loisia järkyttää lääkäriä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 2. 2

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 3. 3

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 4. 4

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 7. 7

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 9. 9

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 10. 10

  Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

 11. Näytä lisää