Nyt.fi    |   Nyt.fi

44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

Elokuvahistorian klassikoihin lukeutuvassa Viimeinen tango Pariisissa -elokuvassa nähtävä raiskauskohtaus kuvattiin näyttelijälle yllätyksenä. Kysyimme aihetta omassa näytelmässään käsitelleeltä Anna Paavilaiselta, mistä se kertoo.

Viikonloppuna netissä levisi järkyttävä uutinen: elokuvahistorian klassikoihin lukeutuvassa Viimeinen tango Pariisissa -elokuvassa nähtävä raiskauskohtaus kuvattiin näyttelijälle yllätyksenä.

Kyseessä ei ole uusi juttu:

Elokuvan ohjaaja Bernardo Bertolucci puhui asiasta jo vuonna 2013 Hollannin televisiolle antamassaan haastattelussa. Hän kertoi keksineensä ikonisen ”voikohtauksen” yhdessä elokuvan toisen päänäyttelijän Marlon Brandon kanssa kuvauspäivän aamuna.

He jättivät tietoisesti kertomatta siitä elokuvan toiselle päänäyttelijälle Maria Schneiderille, jonka tehtävä oli näytellä raiskattavaa.

”He had to rape her in a way”, Bertolucci sanoo videolla, joka lähti viime viikolla kiertoon netissä uudelleen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”I think she hated me and also Marlon because we didn’t tell her. ”

Viimeinen tango Pariisissa (1972) oli pitkässä syöksykierteessä olleen Brandon paluuelokuvia, valtavan skandaalin seksuaalikuvastollaan aiheuttanut tapaus, joka toi näyttelijälle myös Oscar-ehdokkuuden.

Elokuvassa Brandon esittämä amerikkalaisleski Paul tapaa Schneiderin esittämän Jeannen ja he aloittavat anonyymin seksisuhteen. Kuuluisimmasssa kohtauksessa Brandon esittämä Paul yllättää Schneiderin esittämän Jeannen hyökkäämällä tämän päälle ja raiskaamalla tämän anaaliyhdynnässä. Paul käyttää voita liukasteena.

Kohtaus kestää elokuvassa yli kaksi minuuttia. Brando oli elokuvan kuvausten aikaan 48, Schneider 19.

Viikonloppuna useat Hollywoodin vaikutusvaltaiset toimijat ilmaisivat järkytyksensä siitä, miten Schneideria oli kohdeltu.

Esimerkiksi Kapteeni Amerikkaa Marvel-elokuvissa näyttelevä Chris Evans, Tree of Life -elokuvasta tuttu Jessica Chastain, Selma-elokuvan ohjannut Ava DuVernay ja Westworld-sarjan päänäyttelijä Evan Rachel Wood twiittasivat aiheesta:Pitch Perfect -lauluelokuvissa näytellyt Anna Kendrick huomautti Chris Evansille, että Maria Schneider oli kertonut asiasta jo vuosia sitten ja kun Kendrick oli ottanut asian esille, miespuoliset tuttavat olivat vain pyöritelleet silmiään:Näin on: Maria Schneider kertoi vuonna 2007 antamassaan haastattelussa, miten kohtaus oli pilannut hänen koko elämänsä:

”--- during the scene, even though what Marlon was doing wasn't real, I was crying real tears.”

”I felt very sad because I was treated like a sex symbol — I wanted to be recognized as an actress and the whole scandal and aftermath of the film turned me a little crazy and I had a breakdown.”

”I felt humiliated and to be honest, I felt a little raped, both by Marlon and by Bertolucci.”Viime vuosien järisyttävimpiin teatteriteoksiin kuuluvassa Play Rapessa näyttelijä Anna Paavilainen käsitteli samaa aihetta. Siksi soitimme Paavilaiselle:

Paavilaisen tekemä, ylistetty monologinäytelmä Play Rape käsittelee sitä, millaista naisnäyttelijän on näytellä raiskauksen uhria toistuvasti. Ja millä tavalla reagoidaan, jos näyttelijä uskaltaa kyseenalaistaa tämän.

Paavilainen on seurannut Viimeinen tango Pariisissa -uutisointia ja näkee tapahtuman oireena samasta ”raiskauskulttuurista” kuin mitä hän on itse käsitellyt:

”Voi olla onnellinen, että tästä nyt puhutaan ja siihen suhtaudutaan asiaankuuluvalla vakavuudella”, hän aloittaa.

”Schneider kuitenkin sanoi tämän ääneen jo vuosia sitten mutta vasta nyt kun joku ukkeli sen sanoo, se otetaan tosissaan.”

Schneiderin kommentit tuomittiin Paavilaisen arvion mukaan aiemmin ”akkain valitukseksi”, vähän samaan tapaan kuin Paavilaisen oma raiskausroolien kyseenalaistaminen. Pelin henki on hänen mukaansa se, että naisnäyttelijän on uhrauduttava taiteen edessä.

Paavilainen näkee, että Schneiderin kohtalo liittyy vahvasti miesneron ja taiteilijaneron kulttiin. Ajatellaan, että taide on täysin irti kaikesta muusta todellisuudesta, sen nimissä voi tehdä mitä vain.

”Se on sitä, että Jumala puhuu meille miehen kautta ja sitten pitää vain toteuttaa se, mitä hän sanoo.”

Netissä kiertävässä klipissä Bernardo Bertolucci toteaakin haastattelijalle, ettei hän kadu tekemäänsä, vaikka tunteekin syyllisyyttä:

”To make movies, to obtain something, you have to be completely free. I didn’t want Maria to act her humiliation and rage, I wanted Maria to feel the humiliation and rage. She hated me her whole life.”

Naisnäyttelijöitä, naisesiintyjiä ja ylipäänsä esillä olevia naisia pidetään Paavilaisen mukaan useammin esineinä ja miehiä toimijoina. Elokuvahistoriassa esimerkiksi näyttelijä Shelley Duvall menetti mielenterveytensä Hohdon (1980) kuvauksissa kun ohjaaja Stanley Kubrick nöyryytti häntä.

Viimeinen tango Pariisissa on tästä jälleen yksi esimerkki.

”Schneiderhan on aika torkeällä tavalla esineellistetty tässä elokuvassa. Hänen taiteilijuudestaan ei kauheasti puhuta, vaan hän on ollut hyvää lihaa siellä miesnerojen valtakunnassa”, Paavilainen sanoo.

Olennaista on myös Schneiderin ikä ja asema.

”On aika helppo sanoa jälkikäteen, että milloin voi sanoa ei ja viheltää pelin poikki. Schneider on ollut 19 ja vastassa on ollut kaksi miestä, joilla on kauheasti valtaa.”

Eri keskusteluissa on myös todettu, ettei asia ole niin vakava, koska Schneider kertoi, ettei Brando oikeasti raiskannut häntä. Mutta mihin raja vedetään? Schneiderille ei kerrottu suunnitelmista. Kohtauksessa Brando muun muassa riisuu Schneiderin housut ja sivelee tämän haaroväliin voita. Esimerkiksi tässä Independent-lehden jutussa Bertoluccin ja Brandon ”salaliitto” tuomitaan jyrkästi ja kohtauksesta puhutaan ihan oikeasti raiskauksena.

”Osa raiskauksen uhreista ei osaa sitä raiskaukseksi kutsua. On täysin ymmärrettävää, että Schneider puhuu asiasta noin, mutta jos se tuntui raiskaukselta, se oli raiskaus”, Paavilainen sanoo.

Hän viittaa tuoreeseen Eurobarometri-kyselyyn, jonka mukaan peräti 27 prosenttia EU-maiden kansalsisita hyväksyy raiskauksen tietyissä olosuhteissa. Suomalaisista 11 prosenttia ajatteli näin.

Anna Paavilainen muistaa, miten Suomessakin kulttuurialalla keskusteltiin Schneiderin kommenteista jo tuolloin vuonna 2007 kun ne tulivat julki. Keskustelukulttuuri on onneksi muuttunut kymmenessä vuodessa.

”Silloin jotenkin tuntui, että se toi lisäarvoa leffalle, teki siitä kiinnostavamman ja lisäsi markkina-arvoa.”

Nyt Schneiderin kohtelu on tuomittu laajalti. Näyttelijä Maria Schneider kuoli vuonna 2011.

Muuttaako tällainen kohu elokuvan katsomista? Viekö se klassikolta klassikon statuksen? Anna Paavilainen ei usko mihinkään boikotteihin, vaan toivoo, että Viimeinen tango Pariisissa laitettaisiin esimerkiksi televisiosta näytettäessä tämän keskustelun kontekstiin.

”Tämähän on oiva esimerkki naisiin kohdistuvasta väkivallasta monella tasolla. Jos joku Yle päättää sen esittää, sen ympärille voisi hyvin laittaa keskustelun aiheesta”, hän sanoo.

Paavilaisen mukaan menneeseen ei kannata liikaa jäädä vaan asioita on muutettava tässä hetkessä.

”Ei ajateltaisi, että tuo on jotain vanhaa, kauhisteltaisi sitä yksi viikonloppu ja jatkettaisiin, vaan katsottaisiin oikeasti, millaisia juttuja nyt tehdään ja millaista kulttuuria tulevaisuudessa synnytetään.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Tasa-arvo
 • Väkivalta
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 4. 4

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 5. 5

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Tästä on kyse nettideittailun uudessa tindstagrammaus-ilmiössä: Tinderissä hylätyksi tulleet käyttäjät siirtävät häiriköintinsä Instagramin yksityisviesteihin

 8. 8

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 9. 9

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 10. 10

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 7. 7

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 3. 3

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 4. 4

  ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

 5. 5

  Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

 6. 6

  ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

 7. 7

  Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

 8. 8

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 9. 9

  Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

  Tilaajille
 10. 10

  Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 2. 2

  Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

 3. 3

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 4. 4

  ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

 5. 5

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 6. 6

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

 7. 7

  Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

 8. 8

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 9. 9

  Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

 10. 10

  Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 2. 2

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 8. 8

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 9. 9

  Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

 10. 10

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 11. Näytä lisää