Nyt.fi    |   Nyt.fi

Näin Westworld-sarjan ensimmäisen kauden loppu vastasi kysymyksiin, joita katsojat ovat pohtineet – ja tätä kaikkea voi odottaa jatkolta

Käymme läpi HBO:n scifisarjan ensimmäisen kauden vaikuttavan lopetusjakson.

Scifisarja Westworldin ensimmäinen kausi on nyt sitten ohi.

HBO:n tuorein suursarja on ollut menestys. Se keräsi yhteensä 12 miljoonaa katsojaa eri alustoilla – enemmän kuin mikään kanavan aiemmista sarjoista ensimmäisellä kaudellaan. Jatkoa on jo tilattu ja toinen kausi nähtäneen ensi syksynä.

Mutta nyt tehdään katsaus ensimmäisen kauden lopetusjaksoon, jolta odotettiin paljon. Miten se nivoisi yhteen kaikki monimutkaiset juonenlangat?

Vastaus: hienosti. Todella hienosti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Spoilerivaroitus: jos et ole nähnyt Westworldin viimeistä jaksoa, ÄLÄ lue tästä eteenpäin!

Edellisessä jaksossa jotkut faniteoriat tuntuivat jo vahvistuvan: että sarjassa seurataan kolmea eri aikatasoa ja että sadistinen Mies mustissa ( Ed Harris) on sama henkilö kuin aiemmassa ajassa puistossa vieraillut ja William ( Jimmi Simpson).

Nyt tuli lopullinen varmistus sille, että Mies mustissa todellakin oli William. Nykyisyydessä hän paljasti Doloresille ( Evan Rachel Wood) totuuden – kuinka alkuun kiltti William oli ”löytänyt itsensä” eli muuttunut tunteettomaksi robottien tappajaksi ja kiduttajaksi.

Tämä esitettiin jaksossa suurena, dramaattisena paljastuksena. Se osoitti, että kirjoittajat olivat aliarvioineet fanien spekuloinnin voiman. Käytännössä Ed Harrisin esittämän hahmon henkilöllisyyttä pidettiin edellisen jakson jälkeen jo selvänä. Paljastus oli kuitenkin rakennettu taitavasti. Kohtauksessa vihjailtiin aluksi myös, että Mies mustissa saattaisikin olla Williamin ystävä Logan ( Ben Barnes) – SE olisi voinut olla useallekin katsojalle yllätys.

William ilmoitti myös omistavansa puiston, olevansa siis sen pääosakas. Tähän oltiin viitattu aiemmissa jaksoissa, kun William ja tämän ystävä Logan ( Ben Barnes) olivat puhuneet suurista yhtiökaupoista. Sitä pohjustivat myös aiemmin nähdyt kohtaukset, joissa Mies mustissa ja puiston perustaja Robert Ford ( Anthony Hopkins) juttelivat keskenään kuin vanhat tuttavat.

Miksi Mies mustissa / William oli sitten jo ensimmäisestä jaksosta lähtien kohdellut niin julmasti Doloresia, johon hän nuorempana oli rakastunut?

Williamin maailma murtui, kun Logan puukotti Doloresia yhdeksännessä jaksossa ja näytti tämän olevan vain kone, robotti. Luultavasti Williamin rakkaus Doloresia kohtaan alkoi samalla hiipua. Lopullisesti se katosi, kun hän kymmenessä jaksossa kerrotussa takaumassa kohtasi Doloresin ”uutena versiona”, muisti tyhjennettynä uudessa tarinassa.

Rakkauden tilalle Williamille tuli koko ajan kasvava pakkomielle Sokkelosta.

Tämä oli miellyttävän ironisesti kirjoitettu, sillä juuri Dolores oli se, joka ”ratkaisi” Sokkelon arvoituksen.

Mikä se ratkaisu sitten oli?

Sokkeloa ei koskaan ollut olemassa. Se oli vain tapa keskittää robottien tietoisuus uudella tavalla. Arnoldin alkuperäinen tapa istuttaa oma äänensä robottien mieleen ”bikameraalisen mielen” teorian mukaisesti johti useimmiten siihen, että robotit sekosivat.

Sarjan päätösjakson nimi oli The Bicameral Mind.

Kirjoitimme pari jaksoa sitten perusteellisesti tästä bikameraalisen mielen teoriasta ja sen merkityksestä Westwordille.

Dolores ymmärsi, että se ääni joka hänelle puhui hänen mielessään, oli hän itse. Sokkelon keskipisteessä oli hän itse. Ford sanoi, että kärsimys herättää robotit itsetietoisuuteen. Kärsimys ja aika.

Tähän viitattiin jo aiemmin. Bernard sanoi Doloresille Sokkelon olevan peli, jonka ratkaiseminen tekisi Doloresin onnelliseksi. Dolores sanoi, että Sokkelon etsiminen on tuonut vain tuskaa ja kauheita asioita. Juuri näin Ford asian suunnittelikin. Kärsimys ja aika olivat Fordin keinot tehdä roboteista itsetietoisia.

Viimeisessä jaksossa puiston toisen perustajan Arnoldin kohtalo paljastettiin vihdoin.

Hänen kuolemaansa oli viitattu itsemurhana, ja sellainen se olikin: Arnold vain surmasi itsensä Doloresin avulla.

Se nähtiin takautumassa kohtauksessa, jossa robotti Teddy ( James Marsden) surmasi kaupungin asukkaita kysellen samalla epätoivoisesti Doloresilta, miksi hän tekee niin.

Arnold ( Jeffrey Wright) saapuu keskelle verilöylyä ja polvistuu maahan. Dolores astelee Arnoldin taakse ja ampuu tätä takaraivoon.

Miksi Arnold teki näin?

Todennäköisesti hän ei kestänyt syyllisyyttä siitä kärsimyksestä ja kuolemasta, jota oli aiheuttanut. Hän tiesi epäonnistuneensa.

Arnoldin kuoleman jälkeen kollega Robert Ford aloitti pitkän prosessin, jolla robotit voisivat tulla itsetietoiseksi ja päästä ulos puistosta. Pitkään sarjan aikana näytti siltä, että Ford ja Arnold toimivat toisiaan vastaan. Että Ford halusi vain kertoa tarinoitaan ja vain Arnold välitti robottien itsetietoisuudesta.

Nyt meille paljastettiin, että tämä tulkinta oli väärä. Ford toimi koko ajan, salassa, Arnoldin vision toteuttamiseksi, mutta hyvin erilaisin menetelmin.

Tämä pitää nähdä suhteessa bikameraalisen mielen teoriaan. Olennaista siis on, että mielen ”kaksikammioinen” rakenne hajoaa. Juuri se tapahtui tässä jaksossa ja samalla tämä malli mielestä hajosi. Teorian alkuperäisen kehittäjän mukaan itsetietoisuus syntyi juuri tämän kaksinaisen rakenteen hajoamisen kautta. Se on nyt tapahtunut Westworldissa, Doloresin kautta.

Arnold selitti Doloresille Sokkeloa: miten voi tulla hulluksi, seota, kun tulee itsetietoiseksi. Tämä oli siis se, mitä alkoi tapahtua sarjan alussa, esimerkiksi Doloresin isälle Abernathylle.

Fordin uusi tarina alkoi tässä jaksossa. Hän sanoi sen alkavan sodan aikaan ja kertovan roistosta nimeltä Wyatt.

Mutta Fordin uusi tarina on robottien kapina.

Kaltoin kohdeltujen robottien nousu ihmisiä vastaan oli alkuperäisen Westworld-elokuvan (1976) – johon sarja perustuu – pääidea.

Westworld-sarjan ensimmäisen kauden alkaessa vielä näytti, että tuosta Michael Crichtonin käsikirjoittamasta ja ohjaamasta elokuvasta on otettu vain lähtökohta, idea futuristisesta villin lännen puistosta, joka sitten viedään ihan omaan suuntaansa.

Nyt näyttäisi siltä, että asia ei ole näin yksinkertainen. Näyttää siltä, että Westworldin ensimmäinen kausi oli eräänlainen esiosa.

Toisella kaudella tulemme näkemään tv-sarjan version alkuperäisestä elokuvasta. Näemme robottien kapinan. Ihmisiä tulee kuolemaan ja paljon.

Kapina alkoi konkreettisesti Maeven ( Thandie Newton) johdolla. Sitä edellisessä osissa pedattiinkin avoimesti.

Hän herätti apureikseen vanhan tuttunsa puistosta, lainsuojattoman Hector Escatonin ( Rodrigo Santoro) sekä tämän jengin jäsenen Armisticen ( Ingrid Bolsø Berdal). He aloittavat tappamalla laboratoriossa kaksi teknikkoa raa’assa, mutta samalla pimeän hauskassa kohtauksessa.

Kun turvamiehet hälytetään hätiin, Maeve ja apurit piileskelevät puiston ”lihakellarissa”, hallissa johon käytöstä poistetut androidit laitetaan säilöön. I, Robot -elokuvasta (joka myös kertoi kapinoivista roboteista) muistuttavassa kohtauksessa he hyökkäävät liikkumattomien androidien seasta turvamiesten kimppuun ja pääsevät niskan päälle.

Taistelun aikana nähdään myös kutkuttava viite sarjan mahdollisesta myöhemmästä sisällöstä. Maeve ja kumppaninsa päätyvät laboratorion osaan, jota ei aiemmissa jaksoissa ole vielä näytetty.

Siellä operoidaan robotteja, jotka ovat kaikki samuraiasuissa villin lännen releiden sijaan. Seinillä on logo ”SW” Westworldia tarkoittavan WW:n sijaan.

Se tuo lisää yhtymäkohtia alkuperäiseen Westworld-elokuvaan. Siinä lännenkaupunki oli vain yksi osa elämyspuistoa, lisäksi paikassa olivat ainakin keskiaikainen Medieval World ja antiikkia muistuttava Romanworld. Vaikka pääosa elokuvasta sijoittuikin Westworldiin, noissa toisissakin paikoissa vierailtiin. Eri teema-alueet sisältävän puiston nimi oli muuten elokuvassa Delos, joka sarjassa on otettu sitä pyörittävän yrityksen nimeksi.

Eli tulevilla Westworld-kausilla nähtäneen ainakin Samurai World. Mahtavaa – ja antaa jälleen sarjalle lisäpotentiaalia jatkua pitkään. Erilaisia teemapuistojahan voi kehitellä lukemattomia.

( George R. R. Martin sanoi jonkin aika sitten haastattelussa, että hänestä olisi loistavaa, jos yksi tällainen teemapuisto olisi ”Game of Thrones World”. Vanity Fairin mukaan hän jopa yritti kaupata idean Westworldin showrunnerille Jonathan Nolanille. Martin ei varmaan ollut aivan tosissaan. Mutta ”Westerosworld” olisi kyllä varmasti siisti paikka!)

Joka tapauksessa: sarjan seuraavalla kaudella odotettu nyt alkanut robottien kapina lienee täydessä vauhdissa.

Maeven tavoite oli vain päästä puistosta ulkomaailmaan, jossa hän näytti alkuun onnistuvankin. Lopussa kuitenkin ilmeni, että Maeven tarina – kuinka hän murtautui ulos ohjelmoinnistaan, tuli itsetietoiseksi ja suunnitteli pakonsa – oli vain toisenlainen ohjelmoitu toimintamalli.

Sen takana näytti olleen Ford.

Hän oli siis ohjelmoinut ja suunnitellut useita ”alkukohtia” robottien kapinalle.

Laboratoriotaisteluiden jälkeen jaksossa palattiin Westworldiin, jossa Teddy kantoi Williamin kuolettavasti haavoittamaa Doloresia meren rantaan.

Hän tunnusti Doloresille rakkauttaan ja julisti, kuinka he tulisivat vielä tapaamaan jossakin toisessa maailmassa. Kornilta vaikuttava kohtaus kuitattiin mainiosti, kun kaksikko yhtäkkiä jähmettyi paikoilleen ja spottivalot syttyivät: oltiin puiston kutsuvieraille järjestetyssä juhlassa, jossa Ford esitteli näin vieraille uutta, entistäkin dramaattisempaa tarinaa.

Cocktail-kutsujen huipennukseksi Ford kiipesi lavalle kertomaan tarinasta lisää.

Ja silloin Fordin käyttämä sitaatti Shakespearen Romeosta ja Juliasta, ”violent delights have violent ends” ( Paavo Cajanderin suomennoksessa ”hurjall’ ilolla on hurja loppu”) sai merkityksensä.

Dolores käveli Fordin taakse ja surmasi tämän takaraivoon ampumalla, aivan kuin Fordin Arnoldin 30 vuotta aiemmin. Sitten Dolores alkoi ammuskella panikoivia ihmisvieraita kuoliaaksi.

Samalla juhliin myös osallistunut William näki metsänreunasta ilmestyvät armeijan verran kapinallisia robotteja. Lisäksi lyhyessä vilauksessa nähtiin, että komentokeskuksen lihakellari oli nyt tyhjä roboteista.

Se viittaisi, että käytöstä poistetut robotit ovat alun alkaenkin sellaisia, jotka olivat seonneet tultuaan itsetietoisiksi. Niinhän kävi Abernathylle jo ensimmäisessä jaksossa, ja hänet vietiin kellariin.

Kaiken kaikkiaan ensiluokkaisen taitava lopetus ensimmäiselle kaudelle.

Seuraavalta kaudelta odotetaan vastauksia moneenkin mysteeriin, jotka nyt jäivät mysteereiksi. Tässä niistä yksi.

Nyt on jo käynyt selväksi, että Dolores on koko sarjan keskushenkilö. Meille kerrotaan tarina monine aikatasoineen pääasiassa siten, miten Dolores ne kokee ja muistaa.

Doloresin hahmo liittyy yhteen edelleen avoinna olevaan kysymykseen.

Kuka on Wyatt?

Sarja on antanut vihjeitä siitä, että Dolores voisi olla Wyatt. Dolores on palannut usein muistikuvissaan joukkomurhaan pikkukaupungin pääkadulla. Muistoissa on paikalla vain hän ja Teddy.

Teddy muisteli tätä ensikohtaamisenaan sotilaskaverinsa Wyattin kanssa sen jälkeen, kun Wyattista oli tullut sadistinen joukkomurhaaja.

Tämä voisi tarkoittaa montaa asiaa.

Ehkä Doloreskin sekosi jossain vaiheessa etsiessään Sokkelon keskustaa. Ehkä siksi hänen muistinsa piti pyyhkiä.

Toisaalta, ehkä kaikki mitä Doloresille on tapahtunut, oli osa Fordin suunnitelmaa, jolla hän teki Doloresista Wyattin.

Dolores sanoi, että ”tämä maailma kuuluu meille, ei heille”. Wyattin joukko olisi siis vieraita, eli ihmisiä tappaessaan, robottien kapinan ensimmäinen aalto.

Tässä teoriassa on myös ongelmia. Mustapukuinen William näytti kohtaavan Wyattin joukon jakson lopussa samaan aikaan, kun Dolores ammuskeli ihmisiä Fordin esityksen jälkeen.

Wyatt saattaisi olla myös Maeve, joka aloitti jo aseellisen kapinansa.

Joka tapauksessa näyttää selvältä, että Wyatt on joku jo tuntemistamme roboteista.

Vastauksia joudutaan ilmeisesti odottamaan vuoteen 2018. Varietyn haastattelussa sarjan toinen käsikirjoittaja Jonathan Nolan kertoo sarjan olevan niin suuritöinen projekti, ettei seuraavaa kautta ehditä saada julkaisukuntoon vielä ensi vuodeksi.

Siihen asti saamme tyytyä pohtimisiin, spekulointeihin ja faniteorioihin. Niihin Westworld tarjoaa loppumattomasti mahdollisuuksia – erinomaisen sarjan merkki sekin.

Lue myös:

Tällainen on HBO:n ylistetty uusi suursarja Westworld, josta toivotaan ”scifin Game of Thronesia”

Tarkennus klo 16.35: lisätty linkki Varietyn haastatteluun.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Tv-sarjat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jätkäsaaren Clarion-hotellin ravintolasta on kiintoisat näkymät, mutta ruoka ei säväytä

 2. 2

  ”Valkoisella heteromiehellä ei ole oikeutta olemassaoloon”, sanoo elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka ohjasi elokuvan uudenlaisen Tuntemattoman sotilaan tekemisestä

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 5. 5

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 6. 6

  Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

 7. 7

  Helsingin tornihotellin drinkkibaarissa laatua oli vain näköalassa: Drinkin ohje katsottiin vihkosta ja se maksoi 26 euroa

 8. 8

  Apartheidin vastustamista, Michael Monroe -nukkeja Japanissa ja selkkaus levy-yhtiön kanssa – Monroen soolouran alkuvuodet olivat hurmosta kunnes tuli stoppi

 9. 9

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 10. 10

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 2. 2

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 3. 3

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 4. 4

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 5. 5

  Tällaista oli entisajan Lapinlahden mielisairaalassa, jossa potilaiden kasvoille levitettiin paiseita nostattavaa elohopeaa – Tutustuimme Helsingin kävelykierroksiin

 6. 6

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 7. 7

  Tämäkin on mahdollista: hevostapahtuman hevoset tuottavat itse kaiken tapahtumaan tarvittavan energian omalla lannallaan

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Festivaali itähelsinkiläisessä hotellissa on Paola Suhosen uusi aluevaltaus: Superwoodissa esiintyy MC Taakibörsta ja muita kovia kotimaisia

 10. 10

  Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

 2. 2

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 3. 3

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 4. 4

  Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

 5. 5

  Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

 6. 6

  Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

 7. 7

  Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä

 8. 8

  Matti Vanhasen vaalivideolla ajetaan väärällä kaistalla ja pysäköidään kevyen liikenteen väylälle – Soitimme ja kysyimme, miksi ihmeessä

 9. 9

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

 10. 10

  Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tukholman parhaaseen alakouluun oppilaat ilmoitetaan jo synnytyslaitoksella – Jono täyttyy alkuvuoden lapsista, eikä koulussa ole yhtään maahanmuuttajaa

  Tilaajille
 2. 2

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 3. 3

  Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

  Tilaajille
 4. 4

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 5. 5

  ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

 6. 6

  Esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti – punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun

 7. 7

  Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä

 8. 8

  Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

 9. 9

  Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

 10. 10

  Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 2. 2

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 3. 3

  Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

 4. 4

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 5. 5

  Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

 6. 6

  Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

 7. 7

  Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

 8. 8

  ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

 9. 9

  Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

 10. 10

  Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 3. 3

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 4. 4

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 5. 5

  Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

  Tilaajille
 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 8. 8

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  Tilaajille
 10. 10

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 11. Näytä lisää