Kasvissyönti pelastaa maailman, sanoo suomalaistutkija, joka keksi kasvisruokaa melkein tyhjästä synnyttävän koneen

VTT:n tutkija Lauri Reuter, 30, työryhmineen on keksinyt ruokaa tuottavan taikapadan, josta hän povaa maailman mullistavaa keksintöä.


Espoossa Otaniemen perukoilla on tutkimuslaboratorio, jossa heiluu valkotakkinen mies.

Hänen nimensä on Lauri Reuter, 30, ja hänen tutkimusryhmänsä on tehnyt keksinnön, joka tulee mullistamaan maailman.

Keksinnön virallinen nimi on CellPod, mutta kutsutaan sitä nyt suomalaisittain taikapadaksi. Se näyttää tältä:


Jos tähän hohtavaan pataan laittaa palasen mustikan varpua tai lehteä, ulos tulee syötävää mustikkaa.

Reuter uskoo, että patentoidun keksinnön saapuminen koteihin tulee olemaan samanlainen mullistus kuin maanviljelyn aloittaminen 10 000 vuotta sitten. Se tarjoaa tuoretta ruokaa niin Singaporen kaltaisissa miljoonakaupungeissa asuville ihmisille kuin suomalaisille, jotka haluavat syödä terveellisesti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun ihmiskunta jossain vaiheessa lähtee avaruuteen, taikapata pitää meidät kiinni tuoreessa, terveellisessä ruoassa.

Koneen ei pitäisi maksaa tavallista kahvinkeitintä enempää. Se on kuin pistäisi leipäkoneen, Sodastreamin ja akvaarion samaan pakettiin.

Tällainen soluista kasvatettu kasvisruoka on yksi askel lihan kypsentämisestä lähteneessä ihmiskunnan kehityshistoriassa, samaa jatkumoa kuin viljelykasvien jalostaminen.

Todellako? Tekee mieli uskoa, koska Reuter esittää asiansa kuin showmies. Eikä se ole ihme, onhan hän ollut televisiossa:

Reuter on vakiovieras Ylen Prisma-tiedeohjelmassa ja keskustelee vuoroviikoin studiolähetyksissä mistä tahansa tiedeaiheista suvereenisti.

Lauri Reuter haluaa selvästi olla tieteen uudet kasvot, uusi Esko Valtaoja, Syksy Räsänen tai Tiina Raevaara, ja siihen hänellä on hyvät edellytykset.

Mutta kuka hän oikein on?

Pienenä Lauri Reuter vietti kaiken aikansa kasvihuoneessa.

Reuterin kemianopettaja-äiti ja puuseppä-arkkitehti-isä asuivat Jyväskylässä talossa, jonka pihalla oli SOK:n vanha kauppapuutarha. Reuter muistaa, miten hän hurahti piparmintun tuoksuun, istutti yrttiä kasvimaan täyteen, kuivatti kasvit syksyn tullen ja möi ne naapureille.

Reuter oli seitsemänvuotias.

”Se mintun tuoksu jossain kasvissa, se oli päräyttävää”, hän kertoo nyt.

Kun Reuter oppi lukemaan, ensimmäisten joukossa kirjapinossa oli Suomen lääkekasvit. Vuosia myöhemmin Reuter päätyi Kuopioon opiskelemaan lapsuutensa lempijuttuja, mutta molekyylitasolla.

Kotoa hän sai tärkeimmän opin: kaikki ideat ovat ok, kaikkea saa kokeilla ja mitä hullumpaa, sen parempaa.

Tätä filosofiaa Reuter on soveltanut tutkimustyössään: Hollannissa tehdyissä maisterinopinnoissa Reuter irrotti ihmisissä loisivilta madoilta molekyylin, joka auttaa niitä elelemään rauhassa ihmisen immuunipuolustukselta suojassa, ja pisti kasvin tuottamaan tätä samaa molekyyliä lääkkeeksi ihmisille.

Geenit ovat ohjeita proteiinien valmistamiselle, samaan tapaan kuin resepti kakunleipomiselle. Nykytieteen menetelmin on mahdollista irrottaa mistä tahansa organismista, vaikka laakamadosta, geeni ja laittaa se toiseen organismiin, kuten kasviin. Kasviin siirretty geeni saa tuon kasvin tuottamaan proteiinia, jota alkuperäinen laakamato tuotti.

Tätä proteiinia käytetään kolmanteen organismiin, tässä tapauksessa ihmiseen.

Reuter kertoo tästä kaikesta silmät loistaen ja heiluttaa jatkuvasti käsiään.


Haastattelun aikana hän esimerkiksi esittelee innoissaan tekemäänsä tupakan solulinjaa, johon on siirretty meduusoissa esiintyvä fluoresoiva proteiini. Kun litkua valaisee uv-valolla, se hohtaa myrkyn vihreänä, niin kuin kuin Marvel-sarjakuvien supersankari Hulk.

Hän kutsuukin sitä vitsikkäästi Hulkiksi.

”Tää Hulk on lähinnä teoreettinen kuriositeetti. Vähän niin kuin minä: komea mutta hyödytön!”

Kasvien elämänmuoto perustuu monimutkaisten kemiallisten yhdisteiden tuottamiseen.

Jos yksittäisestä kasvista poimii yhden tietyn solun, se solu pystyy tuottamaan kaikkia niitä soluja, joita koko kasvi tuottaisi. Mutta jos katkaiset ihmiseltä peukalon, irtopeukalo ei kasvata ympärilleen kättä.

Bioteknologian näkökulmasta kasveja pidetäänkin ”sofistikoituneina solutehtaina”.

”Ne pystyvät tekemään sellaisia yhdisteitä, joita meillä ei ole mitään saumaa tehdä synteettisesti laboratoriossa.”

Mutta mitä jos samaa soveltaisi ruokaan?

Lauri Reuter päätti kokeilla kun hän aloitti väitöskirjatutkijana VTT:llä viisi vuotta sitten. Reuterin tehtävänä oli istuttaa geenejä kasvisoluviljelmiin ja tuottaa erilaisia kiinnostavia proteiineja käytettäväksi lääke- ja nanoteknologiassa.

Lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa kasvisolutehtaita on käytetty jo pitkään.

Samassa laboratoriossa viljeltiin myös arktisten marjojen soluja.

”Kun näin, että jengi kasvatti mansikkaa ja vadelmaa petrimaljoilla, olin ihan wouu, miltä noi maistuu”, Reuter kertoo.

”Mua katottiin oudosti. Sanottiin, että ei näitä saa syödä. Että me ollaan laboratoriossa, et pistä mitään suuhun.”

Kielto on ymmärrettävä tilassa, jossa käsitellään kaikkea syövyttävistä aineista haitallisiin bakteereihin, mutta Reuter ei luovuttanut.

Vuosien taivuttelun jälkeen maistelu alkoi keväällä 2016, yhdessä elintarviketutkijoiden kanssa.

Kiitos turhauttava odottelun, Reuter ja tutkijakollegat olivat kuitenkin keksineet idean, josta tuli taikapata:

Jos solutavaraa ei saa laittaa suuhun laboratoriossa, voisiko sitä kasvattaa kätevästi kotona?

Palataan Otaniemeen ja VTT:n kasvatushuoneeseen. Kirkasvalolamppujen alla Reuter esittelee ylpeänä sateenkaarivärisiltä nallekarkeilta näyttäviä soluviljelmiä. Tuossa on lillukkaa, tuolla mesimarjaa ja vadelmaa.

Mössöt ja litkut eivät ole marjojen muotoisia, mutta ne sisältävät muuten samat hyvät ominaisuudet mitä oikeat marjatkin. Kun kasvatuspullossa olevaa biomassaa haistaa, se todellakin tuoksuu ihan puolukalle.

Itse maku ei vastaa puolukan marjaa, pikemminkin se maistuu samalta kuin söisi puolukan varpuineen päivineen. Se johtuu siitä, että biomassa on erilaistumatonta solukkoa. Siinä on koko kasvin maku.

”Se ei vielä tiedä, rupeaisiko varreksi vai lehdiksi vai marjoiksi isona”, Reuter selittää.

Taikapadasta tuleva puolukka ei siis ole puolukanmakuista eikä -muotoista. Mutta kun mössön surauttaa mukaan aamusmoothieen, onko sillä mitään väliä? Tähän tarkoitukseen solumassa on täydellistä: jugurtteihin, puuroihin, välipalapatukoihin.

Se ei yritä korvata kakun päälle laitettavia tai myslin päälle silmäniloksi laitettavia marjoja, koska suutuntumaa ja ulkonäköä ei voi korvata.

Maailmalla laboratoriossa tuotettu ruoka on seuraava iso juttu. Yksi läpimurto oli vuonna 2013 kun Maastrichtin yliopiston tutkijat onnistuivat tekemään hampurilaispihvin keinolihasta. Laboratoriossa kasvatetuista lihasäikeistä koottiin pihvi, joka paistettiin.

Hintaa pihville tuli 250 000 euroa, tosin nykyisin se on enää kymppejä.

”Näen sen high tec -ratkaisuna low tech -ongelmaan”, Reuter sanoo.

”Teknologia tulee, mutta nimenomaan siirtoelinten kasvatustarkoituksiin. Siirtosydän on ihan liian kallis syötäväksi.”

Hän esittää skenaarioita: Jos eteesi tuodaan kaksi burgeria, joista toinen on tehty laboratoriossa kasvatetuista lihasoluista ja toinen täysin kasviperäisistä aineista, etkä pysty erottamaan niitä maistamalla, mitä väliä sillä on?

Jos juhannuksena grillaamassasi nakissa liha on korvattu jauhomadosta tehdyllä proteiinilla etkä huomaa eroa, mitä väliä sillä on?

Jos vadelmaiseen välipalapatukkaasi ei ole laitettu kokonaisia marjoja vaan samaa tavaraa sisältävää marjasolumassaa, onko sillä väliä?

Reuterin mukaan ei ole. Hänen mukaansa ei pidä luoda ongelmia sinne, missä niitä ei ole.

”Jauheliha makaroonilaatikossa korvaantuu helposti, pihvi on vaikeampi, mutta luulen, että pihviä ei koskaan tarvitsekaan korvata. Syön itsekin pihvin silloin tällöin.”

Tästä päästään Reuterin lempiaiheeseen eli miten maailma pelastuu. Lauri Reuterin mukaan nyt jarrutetaan kahta vääjäämätöntä kehitystä.

Ensimmäinen on lihansyönnin vähentäminen ja toinen on hyönteisten syöminen, johon YK patisti länsimaita jo vuonna 2013.

”Hämmentävää, että Euroopassa herätään hyönteisiin niin myöhään. Me olemme enemmän takapajula kuin haluaisimme myöntää”, Reuter sanoo.

Osasyy on markkinoinnissa: hyönteisten syöminen esitetään vieläkin usein haarukan päässä kiemurtelevana matona ja se luonnollisesti ällöttää meitä. Oikeasti madoille syötetään ihan lähitulevaisuudessa esimerkiksi leipomojätettä, ne kuivataan, jauhetaan ja leivotaan jauhoina vaikka falafelpulliin, Reuter visioi.

Lihansyömisen vähentämisen syyt oman terveyden ja maapallon biodiversiteetin säilyttämisen kannalta tietävät kaikki: maatalous tuottaa nyt enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kaikki liikenne yhteensä. Soijan syöttämisessä lehmille, jotta saisimme lihaa lautaselle, on huono hyötysuhde verrattuna siihen, että söisimme saman soijan itse.

Yksi tärkeä askel olisi lopettaa ruoan haaskaaminen. Se sälytetään usein kotitalouksien harteille, ja järkeä toki kannattaa käyttää ruokakaupassa, mutta:

”Yksi tapa estää hävikkiä olisi kehittää parempia viljelykasveja, jotka kestää tauteja”, Lauri Reuter sanoo.

Tätä kehittelyä estää iso geenimuuntelun vastustus, jolle Reuterilta ei löydy ymmärrystä. Hänen mukaansa kaikki palautuu jo valistuksen ajan eurooppalaisfilosofeilta, kuten Immanuel Kantilta, lähteneeseen vastakkainasetteluun, jossa luonto on jotain luonnollista ja ihminen edustaa järkeä eli jotain luonnotonta.

Siksi ihmisen kajoaminen luontoon, tässä tapauksessa kasveihin, nähdään luonnottomana ja pahana asiana.

”Koko ruoantuotantosysteemimme perustuu tuhansia vuosia jatkuneeseen jalostamiseen, jota ilman meillä ei olisi vehnää, maissia, monia kaaleja tai vaikka porkkanaa.”

Jalostamisen viimeisin askel on Reuterin taikapata.Taikapadan kehitystyö kodinkoneeksi on hyvässä vauhdissa. Tällä hetkellä kone ruksuttaa solumassan valmiiksi viikossa.

Iso kysymys siitä, miten kotiin ostettava laite pidetään helposti puhtaana ja hygieenisenä, vaikuttaa ratkenneen: koneeseen isketään sisään haluttu soluliuos, esimerkiksi koivun soluja, kertakäyttöisessä muovisessa pussissa, joka täyttyy vedestä. Valmis pussi vain nostetaan pois ja aukaistaan pää saksilla. Reilusta puolesta litrasta vettä, ravinteista sekä pienestä määrästä soluja tulee puolisen kiloa solumassaa.

Toinen kysymys liittyy ihmiskehoon aiemmin imeytymättömiin ainesosiin. Esimerkiksi lakan siemenissä on erilaisia rasvahappoja ja öljyjä, jotka eivät sieltä tavallisesti irtoa jos syömme sen marjana. Soluviljelmämuodossa ne ovat käytettävissä.

Nyt tarkoitus on tutkia, miten ne käyttäytyvät ihmisen ruoansulatuksessa.

”Nämä ovat uuselintarvikkeita, eli jonkun on tehtävä se tutkimustyö ja vietävä ne EU:n lupaprosessista läpi”, Reuter sanoo. Hän on luottavainen.

”Parin vuoden sisällä kasvisolut tulevat olemaan meidän elintarvikkeissa ainesosina.”

Taikapata on vielä alkutekijöissään. Hinta nykyisellään vastaisi "kallista espressokonetta", eikä valmistuslinjaa ole. VTT:llä uskotaan kuitenkin, että kiinnostusta löytyisi.

Tuote voisi olla laajassa käytössä 2030-luvulla. Vielä kyse on konseptista.

Seuraava keksintö on kuitenkin jo tekeillä, ja se tulee Reuterilta samalla innolla kuin kaikki muutkin.

VTT:llä yritetään nimittäin luoda täydellinen suljettu kierto, jossa ilman hiilidioksidista tai metaanista saataisiin sidottua hiili ja käytettyä se ruoan tuottamiseen.

Se tarkoittaisi, että ruokaa tehdään suoraan ilmasta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 3. 3

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 4. 4

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 5. 5

  Helsinkiläisellä teatterifestivaalilla järjestetään esitys, jossa liikutaan seksuaalisuuden ja teatterin rajalla – oikeusoppineen mukaan ”ei missään tapauksessa riskitöntä toimintaa”

 6. 6

  Mikä hirvitys? Pikku Kakkosessa esiintyy jopa Morsoa pelottavampi hahmo, joka on kuin suoraan kauhuleffasta – Soitimme ja kysyimme, mistä näitä kumpuaa

 7. 7

  Trumpin valinta presidentiksi on tragedia Yhdysvalloille, sanoo Mikko Alanne, joka lähti 1990-luvulta Espoosta Hollywoodiin ja on luonut 171 maassa esitettävän tv-sarjan

 8. 8

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 9. 9

  Suomi mainittu! Jenkkilehti ylistää Hanoi Rocksia ja muistelee kuinka radikaali se oli: ”Jos näit bändin 1983 tai 1984, koit tietynlaisen jumalan”

 10. 10

  Porilainen Atte Timonen twiittasi supersankarielokuvan naiskuvastoa arvostelevan kuvaparin, iso amerikkalainen viihdelehti teki jutun hänen twiitistään – Soitimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 2. 2

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 3. 3

  Uuvuttaako keskustelu seksuaalisesta häirinnästä jo? Suomessa käytiin myös toinen pitkä, syyllistävä keskustelu – ja se lopulta auttoi

 4. 4

  Mikä hirvitys? Pikku Kakkosessa esiintyy jopa Morsoa pelottavampi hahmo, joka on kuin suoraan kauhuleffasta – Soitimme ja kysyimme, mistä näitä kumpuaa

 5. 5

  Trumpin valinta presidentiksi on tragedia Yhdysvalloille, sanoo Mikko Alanne, joka lähti 1990-luvulta Espoosta Hollywoodiin ja on luonut 171 maassa esitettävän tv-sarjan

 6. 6

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 7. 7

  Suomi mainittu! Jenkkilehti ylistää Hanoi Rocksia ja muistelee kuinka radikaali se oli: ”Jos näit bändin 1983 tai 1984, koit tietynlaisen jumalan”

 8. 8

  Helsinkiläisellä teatterifestivaalilla järjestetään esitys, jossa liikutaan seksuaalisuuden ja teatterin rajalla – oikeusoppineen mukaan ”ei missään tapauksessa riskitöntä toimintaa”

 9. 9

  Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

 10. 10

  Tässä 10 kovaa musiikkitapausta Helsingissä juuri nyt – Yksi niistä on brittibändi The Horrors, jonka syntysijoilla kävimme

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 2. 2

  Helsinkiläiset jonottavat päivä toisensa perään Taco Belliin, ja se sai ihmettelemään, että ”kuka väitti, ettei kaupunkilaiset oo juntteja?”– Tässä lisää hämmästelyn aihetta

 3. 3

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 4. 4

  Presidentti­ehdokas Laura Huhtasaari hehkutti Puolan äärioikeiston järjestämää itsenäisyys­marssia, arvostelijat ja CNN mokasivat, maahanmuutto­vastaiset riemastuivat – tästä on kyse

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Trollit ja automatisoidut videotehtaat tuottavat lapsia traumatisoivia videoita Youtubeen, eikä vanhemmilla ole välttämättä edes hajua, mitä lapset palvelussa katsovat

 7. 7

  Jari Sinkkonen arvosteli sukupuolierojen hämärtämistä, Mauri Pekkarinen kiitti häntä ”höpö höpö”-puheen osoittamisesta – Nyt Twitterissä vitsaillaan #Sinkkoselle

 8. 8

  Anna Abreu tyhjensi Instagram-tilinsä ja vaihtoi artistinimensä – Sometempaukset ovat muusikoille varma tapa huomion keräämiseen

 9. 9

  Porilainen Atte Timonen twiittasi supersankarielokuvan naiskuvastoa arvostelevan kuvaparin, iso amerikkalainen viihdelehti teki jutun hänen twiitistään – Soitimme

 10. 10

  Näistä poliisi ei varoittanut: Jos vanhemman älypuhelimesta löytyy joku näistä sovelluksista, voi olla aika keskustella

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

 2. 2

  Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

 3. 3

  Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

 4. 4

  En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

 5. 5

  Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

  Tilaajille
 6. 6

  Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

 7. 7

  Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

 8. 8

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 9. 9

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 10. 10

  Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 2. 2

  Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

 3. 3

  Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

 4. 4

  ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

 5. 5

  Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

 6. 6

  Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

 7. 7

  Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

 8. 8

  Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

 9. 9

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 10. 10

  Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

 2. 2

  ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

  Tilaajille
 3. 3

  Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

 4. 4

  Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

  Tilaajille
 5. 5

  Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

 6. 6

  Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

  Tilaajille
 7. 7

  Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

 8. 8

  Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

  Tilaajille
 9. 9

  Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

 10. 10

  Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Trump otti aikalisän metsästysmuistojen tuontikiellon poistolle – presidentin hallinto ehti jo ilmoittaa, että maahan saisi taas tuoda norsun osia Zimbabwesta
 3. Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”
 4. Asuntolainojen korkokatto kasvattaa taas suosiotaan – mutta kannattaako suojautuminen?
 5. Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua Tilaajille
 6. Ufojen tapaamisia, shakkia Gaddafin kanssa ja nimi USA:n pakotelistalla – kansainvälisen shakkiliiton puheenjohtaja kertoo erikoisia tarinoita
 7. Tunti sitten
 8. Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa
 9. Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti
 10. 2 tuntia sitten
 11. Uusi suomalaistähti on syttynyt NHL:ssä –”Pinnoja pitääkin tulla”
 12. HS Kirjaston viikon kirja hyytää Koutokeinon pimeydessä – Lars Pettersonin trilleri on nyt luettavissa maksutta
 13. Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön
 14. Näytä lisää